Last news in Fakti

7 Май, 2019 10:14 2 043 11

Папа Франциск пристигна в Скопие

  • папа франциск-
  • северна македония-
  • скопие-
  • ватикан

Посещението му се оценява като историческо и се реализира в изключително важен период за страната

Папа Франциск пристигна в Скопие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Папа Франциск пристигна тази сутрин на летище Скопие, с което започна историческото му Апостолическо посещение в Република Северна Македония, предаде агенция МИА.

Папата беше официално посрещнат на летището от президента Георге Иванов и премиера Зоран Заев, както и по традиционен начин - с хляб и сол. В делегацията по посрещането на Светия отец са и вицепремиерът Буяр Османи, външният министър Никола Димитров и кметът на Скопие Петре Шилегов.

След церемонията по посрещането те ще се отправят към президентската вила на хълма Водно, където също ще има официална церемония. Папата ще се обърне към държавните власти, гражданското общество и дипломатическия корпус.

След това той ще има среща с религиозните лидери в къщата-паметник на Майка Тереза. На площад "Македония" папата ще отслужи Света литургия, на която се очаква да присъстват над 15 хиляди граждани от страната и чужбина, преди всичко от съседни страни.

Следобед папа Франциск ще има и междурелигиозна среща с младежи, среща със свещеници, техните семейства и богопосветените в катедралата, където той ще произнесе две слова. Церемонията по изпращането е в 18.30 ч.

Посещението на папа Франциск се оценява като историческо и се реализира в изключително важен период за страната, когато тя тръгва по пътя на европейската и евроатлантическата интеграция, утвърждава вътрешната си свързаност и носи послания за помирение и солидарност, отбелязва МИА.

Поради посещението на папата в Скопие днес има специален режим на транспорт и мерки за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Македонец

    13 4 Отговор
    Ама он си е нашиот Папа....македонец е
  • 2 Рабад

    9 11 Отговор
    Няма да яде в Скопие, сега разгражда суджука, да му дадът вода може би се засолил от телешките подкови!
  • 3 яко папиране

    11 7 Отговор
    Аве и днес ли, ще ни папирате цял ден ?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ИВАН

    4 6 Отговор
    Почит към вярата на хората, но такива служители нарочно опорочиха нещата ... папата да си гледа неговия си народ и проблеми, няма какво да се тика в нашите земи
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Георгиева

    2 6 Отговор
    Българите вечно сте недоволни.Преобладават лоши българи и никога няма да бъдем добре и да вървим напред.Лоши българи към хората и животните,бъдете малко смирени и задружни.Осъзнайте се какво говорите,правиге и вършите.Трябва да бъдем едини.

    Коментиран от #8, #10, #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хайл

    4 2 Отговор
    Католиците отивайте в македония за масовост,че иначе от къде ще намерят 15 000 зрители
  • 10 Хайл

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Георгиева":

    Иди до границата с турция,нали тоя изрод иска да приемем натрапници,та вземи и заради мен,че аз съм лош и ще си гледам българите
  • 11 Хайл

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Георгиева":

    Георгиева,като не си българка кво ти влизат в работата нашите си български работи-гледай си католишките работи и не ни мисли нас
Новини по държави: