30 Май, 2019 12:29 2 457 35

"Турски поток" ще укрепи сигурността на България

  • русия-
  • турски поток-
  • сергей лавров

Сергей Лавров вижда потенциал в отношенията между Русия и България

"Турски поток"  ще укрепи сигурността на България - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Продължаването на Турски поток през България ще засили нейната енергийна сигурност. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю през списание „Международни отношения“.

Според Лавров руско – българските отношения се развиват достатъчно динамично. Той заяви, че посещенията в Русия на българския президент Румен Радев и на българския премиер Бойко Борисов, са активизирали политическия диалог.

„Ние очакваме тази положителна динамика на двустранните контакти да засили нашето сътрудничество. Ние търсим партньорство в енергетиката и търговско – икономическата сфера. Мисля, че тук има значителен потенциал.

Ние имаме лош опит с „Южен поток“ и предвид това се нуждаем от гаранции на ЕК, че произволно решение на европейския парламент няма да спре „Турски поток“. Русия разполага с всичко необходимо за да рестартира и работата по АЕЦ „Белене“, заяви Лавров.

Той отбеляза, че се наблюдава слаб ръст от 0.8% в двустранния стокообмен през последната година. Според него е важно да има сътрудничество между българските и руските експерти за укрепване на търговските отношения.

Лавров отправи и благодарности за кампаниите за опазване на общата историческа памет на двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    14 25 Отговор
    Само потоци са им в празните милиционерски глави. Бензиностанция с милиционери.

    Коментиран от #9, #13

  • 2 далиПък

    17 1 Отговор
    Спомням си, че един наш политик спря много техни проекти ... и се прави, че сега няма да направи същото, но нали знаете: вълкът козината си мени, но нрава не - интересно ми е какво ще се получи сега... без да възлагаме каквито и да е надежни.

    Коментиран от #23

  • 3 с тези цени на потоците

    6 7 Отговор
    Да не дава Господ!
  • 4 onq s konq

    12 13 Отговор
    Лавров тия приказки да не ги приказва на България,а ДА СЕ РАЗБЕРЕ С ЕК,от където евентуално ще се снабди и с "Гаранции".От там нататък НИЕ СМЕ ЛЕСНИ!НИКОГА ОБАЧЕ няма да си позволим да направим нещо без одобрението на ЕС защото сме ЛОЯЛЕН ЧЛЕН ,а ПОЛЗИТЕ от членството ни ЗА ПРИОРИТЕТНИ.

    Коментиран от #8

  • 5 ЪРП

    15 6 Отговор
    АКО НАШ НЕНАГЛЕДЕН БОЙЧО, НЕ ПРЕЦАКА ЗА ВТОРИ ПЪТ ПУТИН?!?!???
    Е, ТОГАВА ЛОШО МУ СЕ ПИШЕ.....ДОРИ СЕ НАДЯВАМ ДА СЕ ПРОБВА ДА СЕ ГАБАРКА ПАК С ПУТИН И ПОСЛЕ ДА СЕ ХВАЛИ НА ГОСПОДАРИТЕ СИ ,КАКВИ ОГРОМНИ ЗАСЛУГИ ИМА ЗА СПИРАНЕТО НА ЮЖЕН ПОТОК!!!!
  • 6 Нострадамус

    15 6 Отговор
    Да бате Серхи, то и българският народ се надява на това, но на Цвъки и БоБо ще ги извикат на инструктаж, на някоя молитвена закуска! А Мекерето Иво Минджев, ще трябва да го сложат на изкуствено дишане!
  • 7 Русия

    21 7 Отговор
    Един ден когато пак имаме истински държавници, а не американски подлоги на заплати към някой сенатор, тогава ще имаме истински приятелски отношения.
  • 8 Лоялен Член на ЕС

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Затова Меркелица се напъва за втори Поток! За да държи тя кранчето на газта за източните страни , като Полша!

    Коментиран от #19

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЦЕНАТА ЦЕНАТА

    4 1 Отговор
    Кач пара ще е газтА,след като наринем едни милиарди за този поток и то при положение,че КТБ плаща сръбската отсечка,т.е. сърбите не плащат уж нищо за сега?Някой има ли информация?
  • 12 Е как кой

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гошето":

    Краварите. Защо преди създаването на ГЕРБ, трябваше да се срещне със Сорос? Кой му даде на баце парите за партията.

    Коментиран от #14

  • 13 Бесен язовец

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Анти милиционер":

    А ти с кокили ли ходиш на работа бе отворен ? Или не излизаш от вас ?
  • 14 тънки са нещата

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Е как кой":

    Сорос не е Америка,както примерно Станишев и Боко не са България.Американците пари не раздават.Те раздават сопи.По това се познават
  • 15 1878

    8 5 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ
  • 16 Един от вас

    7 3 Отговор
    Къде са сега тези псевдопатриоти където се изказваха пред телевизията, че няма да има Турски поток. А можехме ние да направим такъв.
  • 17 Българин

    7 7 Отговор
    Турски поток ще обогати безродните българофоби и ще загроби още повече България. Ще се валжжи да теглич 6 млрд. Заем, а постъпления от преноса ще има едва след 25 години.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ами това е за тези

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Лоялен Член на ЕС":

    които не вярват,че дори не сме и дупка в тъпия кавал на европата. Можем и без нея,защото,както се вижда с нея сме много зле.
  • 20 Borislav Popov

    6 7 Отговор
    Можете да ме убиете, но никога, ама СЪВСЕМ НИКОГА, няма да повярвам, че баш пък Лавров се е загрижил за нашата сигурност ! Да връщат турците Одринска Тракия, сърбите Западните Покрайнини и тогава ще си говорим за Турски поток, още по вече, че и Путен и Медведев и Мара с малките е бозки не внедин и не два пъти се изказвааха, че Турски, Южни и не знам си какви още потоци, през територията на България нямало да минават. Сега пък друга песен запяха, от което може да си направим извод, че думата на руснаците и пет пари не струва !
  • 21 Tanya

    6 5 Отговор
    На вас трябва ли ви руска газ? На мен не защото 380 долара за хиляда куб. м. е нечуван грабеж. На тази цена братята руси ни продават газта си защото сме братя и много ни обичат. Ами да си я продават на белите мечки или на чукчитата защото в Китай я купуват от тях вече на 100 долара за хиляда куб. м. а в цяла Западна Европа на 230 долара. Няма все ние да мизерстваме за да може няколко души в България и Русия да станат милиардери.
  • 22 1+1=2

    6 3 Отговор
    който се грижи много за нас и иска твърде много да свърши работата, нека ни даде газта безплатно
  • 23 Rado

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "далиПък":

    Ако предложат по ниска цена могат да пускат количества през Газов Хъб Балкан

    Коментиран от #33

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ВЛАД

    6 1 Отговор
    България е страна която е грабена и унищожавана както от Запада така и от Русия. Всяка година Кремъл печели от нас по осем милиарда долара като ни продават прескъпо газ , горива и суровини. Същото правят с нас американците и Брюксел като всеки ни върти на малкият си пръст. Нямаме нужда нито едните нито от другите за да живеем по - добре. Нека си дръшат газта и да я продават на Марс. При тези цени които ни предлагат е по - добре да нямаме никакви обвързаности.
  • 26 Ариман

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Шабан":

    Много ме кефи как Турция бавно умира и скоро ще се роди Велик Кюрдистан. Слава на Аллаха с братята кюрди ще граничим един ден.

    Коментиран от #34

  • 27 Хахахахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Шабан":

    Абе Шабане,пак си преял пръжки с лук ...
  • 28 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Шабан":

    Турция не може да си позволи цените на Газпром
    Износът на руски газ за страната е намалял наполовина ! Газпром с ускорени темпове продължава да губи турския пазар. През първото тримесечие износът на газ за Турция е спаднал с 43% до нивото от 2010 г., а Турция, за първи път от 2006 г. насам, губи статута на втория по големина купувач на руски газ, оставяйки Италия да ги измести. Въпреки че по-слабото търсене на газ в страната като цяло се дължи на рецесия, отслабване на лирата и топло време, Газпром губи позицията си на пазара заради високата цена, а едновременнос това Турция увеличава доставките си от Азербайджан и купува втечнен газ.

    На фона на общия спад на износа на Газпром тази година, Турция се откроява - традиционно вторият най-голям износен пазар за монополиста и, както някога се смяташе, най-обещаващ. Според отчетния доклад на компанията, през първото тримесечие доставките на газ за Турция са паднали до 4,5 млрд. куб.м, или с 43% на годишна база. Това е най-лошият резултат от 2010 г., когато "Газпром" се сблъска с радикален спад в търсенето на газ в Европа. В същото време за първи път от 2006 г. Турция загуби второто място в списъка на купувачите на руски газ в Европа, като пропуска Италия приз сибе си. През 2013 г. ръководителят на "Газпром" Алексей Милър заяви, че търсенето в Турция може да нарасне толкова много, че страната да заеме първо място, изпреварвайки Германия.
  • 29 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Шабан":

    В много отношения намаляването на доставките на руски газ за Турция се дължи на обективни обстоятелства. Така през втората половина на миналата година икономиката изпадна в рецесия, а тази година, според повечето финансови институции, БВП на Турция ще се свие с 1-3%. Още по-сериозно е, че потреблението на газ е повлияно от обезценяването на турската лира спрямо долара (с 28% през 2018 г.), което прави вноса на газ по договори, деноминирани в долари, по-скъп. Нещо повече, тази година продължава отслабването на лирата (повече от 10% от началото на годината). Освен това, договорът на Газпром с турската държавна компания Botas е обвързан с котировките на петролните продукти, а повишаването на цените на петрола през първото тримесечие направи и руския газ по-скъп.



    В същото време износът на Газпром за Турция намалява много по-бързо от търсенето на газ. Така,миналата година компанията намали доставките с 18%, до 24 млрд. куб. м, докато потреблението в страната спадна само с 8,2%, до 50,4 млрд. куб. метра. При това Газпром е с най-бързата загуба нна местния пазар спрямо други основни доставчици. Така доставките на Иран за Турция, според турския регулатор EPDK, през 2018 г. са намалели с 15% до 9,25 милиарда кубически метра, докато доставките на LNG са нараснали с 13,2% до 10,8 милиарда кубически метра, а доставки от Азербайджан се увеличи с 15% до 7,8 млрд. куб. метра. Тази тенденция продължава и днес - през януари доставките на азербайджански газ се увели
  • 30 Тръмп

    4 1 Отговор
    Турски поток е Комуноидно-Османска инвазия и зависимост,та не вярвам да се осъществи!!!:):):)
  • 31 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Шабан":

    Увеличението на доставките от Азербайджан се дължи от старта на добива от втората фаза на находището „Шах-Дениз“ и следователно има ясни граници в размер на 6 милиарда кубически метра допълнителен газ. В настоящата пазарна ситуация тези обеми ще изтласкат Газпром от пазара. Въпреки това, азербайджанският газ винаги е бил най-евтиният на турския пазар, а конкуренцията с LNG изглежда по-опасна, цените, за които в света са паднали толкова много, че сега LNG изтласква руския газ от Европа. Но ако в Западна Европа това е частично компенсирано от увеличаване на търсенето (вж. "Комерсант" на 7 май), то в Турция при падащ пазар това е невъзможно.



    През последните години ръководството на Турция, повдигна въпроса на политическо равнище за намаляване цената на руския газ, опитвайки се да постигне отстъпки по газопровода Турски поток. Тъй като решенията по този проект вече са взети, а самият Газпром излезе през 2017г. от вътрешния пазар на Турция, компанията вече е по-малко податлива на такъв натиск. Въпреки това, запазвайки настоящите пазарни условия, Газпром може да провокира Турция към решения, които в дългосрочен план ще подкопаят господстващото положение на компанията на този пазар. Анкара вече засилва геоложките проучвания във водите близо до Кипър и дава политически сигнали за готовността си да получи туркменски газ през Южния газов коридор през Азербайджан.
  • 32 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Шабан":

    Та мисълта ми беше , продажен руски троле дето се правиш на турчин , ти България и Турция не ги мисли , Гърция пък изобщо я забрави , ама ко ша праим с тоя умрелия Газпром , дето никой вече не го ще и отвсякъде го наритват като мръсно краставо псе , каквото и си е всъщност !!!!
  • 33 КъдеГоВидя

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Rado":

    Боже, а ти къде го видя този "хъб" ... нали преди 4 години го имаше на една хартийка и после хората се подиграваха и се снимаха с него. До момента той си е все още там - в/у хартийката, просто някой не разбра че една хартия и топло обещания ще прокарат газта да идва от Германия за източна Европа ... на ви сега поредната демократична надценка !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Равноправен член

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "България била лоялен член на ЕС":

    в една организация може да бъде само този, който спазва общоприетите правила, в противен случай не членувай и се оправяй сам. Въпросът е, да отстояваш правата си, което зависи само от теб, а не да чакаш някой да ти ги сервира наготово. Такава е реалността, която ти май не разбираш, или не ти изнася.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания