Last news in Fakti

4 Май, 2019 06:02 2 931 21

Турция приема Босна и Херцеговина в "Турски поток"

  • турция-
  • турски поток-
  • босна и херцеговина

Реджеп Ердоган е готов да съдейства на страната

Турция приема Босна и Херцеговина в "Турски поток" - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на Турция Реджеп Еродган подкрепи включването на Босна и Херцеговина в проекта „Турски поток“, съобщи РИА Новости.

Според Ердоган икономическото развитие на Босна и Херцеговина ще спомогне за единството на проекта. Той заяви, че Турция е готова да предостави нужната подкрепа, за да може газопроводът да премине през страната.

Босненски представители вече имаха среща с руския президент Владимир Путин. На нея те заявиха, че са готови да участват в изграждането на проекта.

„Турски поток“ трябва да пренася газ от Русия до Турция през Черно море. Целта е да се доставя енергия и за страните от Южна и Югоизточна Европа. В момента текат преговори по темата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исмаил

    3 2 Отговор
    Поток Орешарски
  • 2 onq s konq

    12 16 Отговор
    При положение че НЯМА РЕШЕНИЕ на Западна Европа по въпроса/нито пък РАЗРЕШЕНИЕ ОТ САЩ/ относно продължението на Потока извън пределите на Турция,това "приемане" на страни от Балканите като консуматори на газа е все едно да се продават "на тънка лайсна" ПАРЦЕЛИ НА МАРС.

    Коментиран от #3

  • 3 Бай хой

    18 10 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Кои са сащ че и разрешение да дават?

    Коментиран от #4

  • 4 onq s konq

    11 16 Отговор

    До коментар #3 от "Бай хой":

    Ами отговорът се съдържа точно във въпроса ти:САЩ са "ТИЯ,КОИТО РАЗРЕШАВАТ".
  • 5 Роко

    14 5 Отговор
    Турция приема страни в проект които никога няма да се осъществи, за да стане тръбата трябва да мине през територия на ЕС което няма да стане докато Русия не се съгласи по тръбата да тече и не руска газ, нещо което Русия няма да направи. Ниските цени за Европа са смъртоносни за Русия (75% от БВП на Русия идва от износ на енергоносители). Това което прави Турция в Босна и Херцеговина и Русия в Сърбия е завоюване на сфера на влияние с хипотетично участие в неосъществим проект обещавайки реки от мед и масло които ще потекат в бъдеще и насаждане на анти европейски настроения там. Ефектът временно засилване на позициите им в тези страни, но ако проекта не се осъществи скоро (до две - три години) ще загубят влиянието си. Още повече, че сърбите не са известни с верността си към каузи които обещават светло бъдеще след век два и бързо обръщат палачинката (за страдащите от амнезия пояснявам Югославия беше първата соц страна която би шута на СССР след като Тито разбра, че социализЪма няма да го бъде)

    Коментиран от #6

  • 6 Есперт

    13 10 Отговор

    До коментар #5 от "Роко":

    Доста голям ферман си исписал ! Сигурно от НПОто ще ти платят с 15% повече но съдържанието е постно, повърхностно поради непознаване на игрите в голямата политика и недостиг на умствен капацитет..

    Коментиран от #8

  • 7 ИСКАМ ПААААААК

    6 5 Отговор
    А дали ще ни приеме нас гн. Ердоган ?
    Искам да бъда пак роб .
    Искам един данък.
  • 8 Borislav Popov

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Есперт":

    Може да е ферман, но всичкото което е написал човека е истина, друг е въпроса драги ми каскете, че тази истина за теб, като руска подлога е като трън в очите. След като ти твърдиш, че е написал лъжи и бла, бла, редно е да се постараеш да го обориш с разумни аргументи и факти и да му посочиш, къде по точно е неистината, а не да козиш тук с дежурните руслямски опорки за НПО лозунги и бла, бла, бла..)

    Коментиран от #12

  • 9 Хармонията

    2 1 Отговор
    Нямат кой знае каква разлика, само имената...!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 А на бургаското пристанище

    5 3 Отговор
    Дали пристигна флотилията с втечнен американски газ, че чакаме с кофите с един приятел.
  • 12 Бай хой

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Каква истина като Ника ти ли? Много опашати тия истини Ра. Когато пишеш глупости няма значение под какъв Ник са. Хората те оценяват по достойндтво. Гаргите се привличат от лъскаво.

    Коментиран от #14

  • 13 Грубо кацане

    4 2 Отговор
    Турски поток ли? Не е зле за човек да мечтае. Но реалността е грозна. НАТО покани Кипър на церемонията по смяна на главнокомандващия в Европа и принуди турците да напуснат. Всеки ден те се приближават по близо до изхода. Босна и Херцеговина е създание на НАТО.
  • 14 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бай хой":

    Доколко Гърция е заинтересована този газопровод да минава през страната? Гръцкото правителство има нееднозначно отношение. От една страна, Атина иска инвестицията, за която споменах по-горе. От друга страна, правителството смята, че Третият енергиен пакет на ЕС и съответните закони ще наложат забрана на строителството, или ще намалят рентабилността на проекта !!!! Освен това на дневен ред се появи и въпросът за нов проект на морския газопровод East Med. А приоритет е завършването на изграждането на Транс-Адриатическия газопровод и пускането му в експлоатация през 2020 година. Лично аз мисля, че Турски поток има малко шансове да мине през Гърция. Ако бъде построен, ще бъде много по-логично да се прокара през България до Австрия. Това е по-евтино, защото по време на строителството през Гърция е необходимо да се изгради морски участък през Адриатическо море, а след това друг участък да минава през Апенинския полуостров и да отива в Австрия. А Италия вече участва в проекта за Транс-Анатолийски газопровод ( ТАНАП ), така че не се нуждае от газ от Турски поток !!!! Тоест ГЛАВНИЯ ПОЛУЧАТЕЛ в който се целеше Газпром (Италия) директно му бие шута и казва , че руски газ му трябва само от север през Австрия , демек през Украйна , щото оттам е два пъти по-евтин транзита !!! За балканските страни си има изграден и действащ газопровод също през Украйна и Румъния , България и т.н. !!!!

    Коментиран от #17

  • 15 Хитър Петър

    6 0 Отговор
    Хващам се на бас че Турски поток ще стигне само до Турция.

    Коментиран от #20

  • 16 гост

    2 0 Отговор
    Единствения изход за Раша за "турския" поток е да се разберат с Азербайджан при удвояване капацитета на ТАНАП , да им дадат около 30% от капацитета , което значи 10-12 млд куб !!! И да се включат към него на турска територия , с което ще изпълнят изискванията на ЕС и ще си оползотворят прокараната тръбичка на 85-90% !!!! Но това значи реална конкуренция и борсови цени , което е смърт за номенклатурата и монополните печалби с които са свикнали , да не говорим за смачканото "имперско" самочувствие на джуджето !!!!
  • 17 Tомбола

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Информиращо, Италия има едно от най-големите потребления на природен газ в Европа и най-голямата тръбопроводна мрежа. Парите са там, а не в България и Сърбия. Ако минава южен руски тръбопровод за Европа, от Гърция до Италия ще премине. Но няма да мине. В Италия (и на Балканите) природният газ ще тече от източната част на Средиземно море.

    Коментиран от #18

  • 18 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Tомбола":

    Ти прочете ли въобще какво съм постнал или си караш наизуст ?? А сега за тебе информиращо цитата е от интервю на ГРЪЦКИ енергиен експерт , а Италия даже от Кипър и Израел не се нуждае за собственото си потребление , щото най-голямото морско находище в Египет е собственост и се експлоатира от италианската компания ЕНИ , откъдето италианците очакват не само да си покрият вътрешния пазар , а да изнасят големи количества за централна и северна Европа !! От Кипър и Израел , както и от азерския газ се интересуват по същата причина , за транзит и търговия в Европа !
  • 19 останахме без комисионки

    1 0 Отговор
    Странно нещо са това високите сроителни технологии на шейх Ердоган,използвани покрай потокът Турски.Този газорповод май наистина се очертава виртуален........
  • 20 точно така

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хитър Петър":

    Той затова е и турски,а не примерно руски,български,румънски или какъвто си там още се сетиш.
  • 21 кака Мара по цял ден я бара

    2 2 Отговор
    Турски поток ЙОК Путин ще остане на сухо Има само Американски и Израелски потоци
Новини по държави: