Last news in Fakti

29 Август, 2012 11:55 1 031 0

Тимошенко - виновна и на трета инстанция

  • юлия тимошенко-
  • украйна-
  • тимошенко

Върховният специализиран съд в Украйна потвърди присъдата на бившия премиер Юлия Тимошенко, докато 150 души протестираха пред сградата. Тя оспорваше наказанието си от 7 години затвор, но висшата инстанция отхвърли жалбата й, съобщи руската телевизия RT.

Юлия Тимошенко бе осъдена на 7 години затвор по обвинения в  корупция и сключване на неизгодна сделка с Русия за доставка на природен газ през 2009 година в шумен и спорен съдебен процес, заклеймен от мнозина като политическа разправа.

На първа инстанция миналия октомври Тимошенко бе осъдена да върне на държавната компания "Нафтогаз" близо 200 милиона долара заради нанесените щети от договорите. Присъдата обтегна отношенията между ЕС и Киев, а в нейна защита имаше и има редица протести. През декември Апелативният съд на Украйна потвърди присъдата. Така делото бе отнесено до Върховния съд, който не поднесе изненада.

Това бе последният опит на защитата на украинската „Желязна лейди“ да протестира присъдата на родна земя, която тя описва като политическа и репресивна. Следващата инстанция е Европейският съд по правата на човека, като за момента не е ясно дали ще се стигне до сезиране.

Юлия Тимошенко е в затворническа колония в Харков. Срещу нея обаче се подготвят нови обвинения, включително участие в заговор за убийство на депутат.

Междувременно се появиха сериозни опасения за здравето й. Снимки в интернет събудиха подозренията, че тя е малтретирана, а дъщеря й Евгения стигна до там да заяви, че майка й е творена умишлено зад решетките. 

Властите категорично отрекоха да са упражнявали насилие над ВИП-затворничката, чието състояние изкъсо следи и ЕС. Киев обаче отказва молбите на Тимошенко да се лекува в чужбина.

Тимошенко, срещу която се водят още няколко съдебни разследвания, не спира да критикува съда и обвини президента Виктор Янукович, че иска да се отърве от основната си конкурентка.  ЕС поиска освобождаването на Тимошенко и да й се позволи да участва на парламентарните избори през октомври 2012 година, но съдът отказа да я регистрира.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: