30 Юли, 2019 12:46 1 312 6

Решението на косовския проблем е ключово за Балканите

  • йоханес хан-
  • косово-
  • сърбия-
  • ес-
  • балкани-
  • преспанско споразумение

Европейският комисар Йоханес Хан заяви, че темата е приоритет за международната общност

Решението на косовския проблем е ключово за Балканите - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският комисар по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан заяви, че решаването на косовския проблем е приоритет на международната общност и е ключово за развитието на целия регион, съобщи Танюг.

В интервю за виенския вестник "Стандарт" на въпрос вижда ли политическа воля за постигане на споразумение между Белград и Прищина Хан каза, че я вижда със сигурност в Сърбия, както и в Косово. Той изрази надежда, че след вероятни избори в Косово тази есен ще бъдат създадени условия за напредък.

Хан изтъкна, че Преспанското споразумение между Атина и Скопие е създало позитивна динамика на Балканите и е съществувала увереност, че е възможно да бъде постигнато споразумение между Белград и Прищина.

Тази позитивна динамика, за съжаление, с въвеждането на мита върху сръбските стоки от страна на Прищина бе спряна. Решението на косовския проблем е централно за развитието на целия регион, каза Хан.

Когато става въпрос за започването на преговори със Скопие и Тирана Хан каза, че се работи по въпроса, но не е никаква тайна, че настроенията сред членките на ЕС са по-добри към Северна Македония.

Двете страни изпълниха изискваните критерии. Поради това дадохме препоръки и за двете. Освен исканите реформи, Скопие сключи и историческото Преспанско споразумение, както и споразумение с България. При Албания сега има проблеми, например опозицията напусна парламента, а правителството има трудности да води диалог и е задвижена процедура за смяна на президента.

Решението на косовския проблем е ключово за Балканите
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Членките на ЕС естествено оценяват и общата политическа ситуация в една страна, каза Йоханес Хан.

Той обяви, че иска в бъдеще повече внимание да се обръща на екологията и то не само след посещенията в Босна, където има електроцентрали на въглища.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ключар

    4 0 Отговор
    А, ключа е в джоба на бай Дончо.
  • 2 Адолф Хитлер

    7 4 Отговор
    Косово е Албания!Българите и албанците са братя! Във балканските и първата световна война,хиляди албанци и хървати са се били за Царство България и са леели кръвта си викайки ,,НА НОЖ"! :)
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: