10 Август, 2019 07:27 3 469 30

10 август 1913 г. Букурещкият мирен договор

  • букурещки мирен договор-
  • втора балканска война-
  • междусъюзническа война

Букурещката конференция започва на 17 юли. В това време военните действия продължават, защото Сърбия и Гърция настояват за уговаряне на мирните условия преди огънят да бъде прекратен

10 август 1913 г. Букурещкият мирен договор - 1

На 10 август 1913 г. е сключен Букурещкият мирен договор между Румъния, Сърбия, Черна гора и Гърция, от една страна, и България, от друга. С документа се слага край на Втората балканска война.

Под натиска на румънските войски, достигнали околностите на София, България е принудена да отстъпи Южна Добруджа на Румъния и да се откаже от претенциите си за Македония. Съгласно договора Сърбия получава Вардарския, а Гърция – Егейския дял на областта. За България остават Пиринският край и Западна Тракия. Тя отказва да приеме тези условия за окончателни и по време на Първата световна война се присъединява към Централните сили, за да потърси реванш от Сърбия.

След подписването на 17 май 1913 г. на Лондонския мирен договор отношенията в победилата коалиция се изострят.

Договорът слага край на войната, но не премахва военната обстановка на Балканите. Причината е възникналото напрежение между основните играчи в победилата коалиция.

Ако преди година България успява чрез дипломация да създаде действащ и успешен блок срещу Османската империя, то в месеците около подготовката на мирния договор в Лондон София изпада в международна изолация.

Според някои историци, заслепен от военните успехи цар Фердинанд заповядва на 16 юни 1913 г. армията ни да нападне доскорошните съюзници Гърция и Сърбия.

Той е нетърпелив да изчака арбитража на руския цар. Последствията са плачевни за България. На 27 юни 1913 г. Румъния обявява война на България и без почти никаква съпротива стига до Враца. При Белоградчик се среща със сръбската армия. Видин пада в обкръжение. Причината е, че основните български сили са хвърлени срещу гърците и сърбите.

На 5 юли правителството на Васил Радославов обявява, че е съгласно да отстъпи на Румъния Южна Добруджа, и иска примирие. В отговор румънският премиер Титу Майореску отправя покана към воюващите страни за мирни преговори в Букурещ. България откликва първа и изпраща свои представители в румънската столица на 13 юли. Три дни по-късно в Букурещ пристигат и делегациите на бившите български съюзници – Гърция, Сърбия и Черна гора.

Букурещката конференция започва на 17 юли. В това време военните действия продължават, защото Сърбия и Гърция настояват за уговаряне на мирните условия преди огънят да бъде прекратен. Успешният отпор на българите край Кресненския пролом обаче склонява Гърция на примирие (18 юли). На 21 юли е постигнато споразумение за новата граница между България и Румъния, но усилията на българските дипломати да спечелят румънска подкрепа срещу сърби и гърци остават безуспешни.

Българо-сръбските и българо-гръцките гранични въпроси са уредени до 24 юли. Първоначално Пашич предлага за граница река Струма. Това предложение не е прието, но българите са принудени да се откажат от Щип, Радовиш и Кочани, които владеят до войната. Венизелос поисква цялото егейско крайбрежие до село Макри (няколко километра западно от Дедеагач), но под натиска на останалите участници в конференцията намалява претенциите си. Русия и Австро-Унгария се намесват в полза на България в преговорите за Кавала, но Венизелос си издейства подкрепа от други две велики европейски сили – Франция и Германия. В крайна сметка българските делегати отстъпват Кавала под заплахата на Майореску, че румънските войски ще окупират София.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko3ти

    41 6 Отговор
    Щеше да е хубаво да имаме излаз към ЕгеЙско море мдам :)

    Коментиран от #2, #12, #30

  • 2 СссереМ

    11 31 Отговор

    До коментар #1 от "El boko3ти":

    Ако не бяха ватниците щяхме да имаме.

    Коментиран от #6, #8, #13, #21

  • 3 Панов

    43 3 Отговор
    След първата балканска война,България е получавала най много и най добрите и богати земи в източна Тракия,Беломорска Тракия,източна македония.ставала е най голямата балканска държава.прекомерните претенции на цялото тогавашно българско общество довеждат до безумието на втората балканска война.исканията са главно за Солун.поуката е,лаком г.з,кръв с.ре.

    Коментиран от #4, #5, #9

  • 4 среднощен

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Панов":

    Напълно сте прав - колега..! Макар и да се лекуват "хемороидите" в днешно време - правилото си остава..?
  • 5 Кармора

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "Панов":

    Солун никога не е бил български и не е имало никакви основания да претендираме.относно вардарско,да,там губим,обаче придобиваме източна и Беломорска Тракия където българите са малцинство.в политиката се правят компромиси на които не сме били способни.поуката по точно е,кой каквото сам си направи,никой не може да му направи.
  • 6 Хи их хи

    22 7 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Аха, пак Путин ти е виновен!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Балканец

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Панов":

    Абсолютно вярно.Ферди и тъпите му съветници не са си направили сметка за интересите на великите сили и на съюзниците.Разбира се, имало е и еуфория от победите, имало е и мечта за национално обединение, но тук е трябвало да се прояви коригиращата роля на политиците и дипломатите.Само че, големите политици на България по това време нещо са липсвали.Пропуснат е уникален исторически момент!
  • 10 Хасан

    7 9 Отговор
    Когато петела го няма в кокошарника ,кокошките кудкудякали ..това е било положението ..хаос,войни,убийства и сънищата на всеки балкански народ да бъде «велик»''

    Коментиран от #11

  • 11 Ivan4o

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    Хасана тея западняци вали трябва да намалят броь на анселението на земята, иначе ще се изядад един друг. И познай кои са излишните ,мюсюлманите и будистите
  • 12 Асен Разцветников

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "El boko3ти":

    И то голям излаз , държава с потенциала на Италия , Франция , и всичко проиграно заради камънаците и чукарите на Македония .

    Коментиран от #24

  • 13 Честит Празник

    20 5 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    1913 г още е нямало "ватници" серсеЕм . И как кореспондира това което твърдиш , с дългогодишните стремежи на Русия за голяма и силна славянска ,християнска държава на балканите. Празнувай си Байряма , и не коментирай вкуса на баницата , която няма да я ядеш.
  • 14 Гнусна Соросня

    13 7 Отговор
    Да започват да коментират прода ните Американофили и да ни обяснят защо прехваления политик Борис трети докарва България до дъното на дъното?Гнусна и най-вече продажна, антибългарска Соросня и сега начело с Тиквата ни води към дъното

    Коментиран от #16, #18, #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Насран русофилистик

    8 8 Отговор

    До коментар #14 от "Гнусна Соросня":

    Ти, обясни, защо гнусната Раша е против българското съединение, гнусен комундер.СССР умре, АЛЕ, але.. бегай сети кръв и се обли и отзад. СССР УМРЕ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 плевен

    14 0 Отговор
    Румъния ни предупреждава, че ще влезе в България ако нападнем Гърция и Сърбия. Трагедията е в царя, които е съвършено чужд на страната ни и като мислене, и като ориентация. Не случайно, Стамболов се е проклинал, че го е сложил на трона.
  • 20 С пожелание за весели празници

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "Насран русофилистик":

    С глупавите си лъжи , няма да се докараш до никъде , само ставаш още по-смешен и жалък. Като съвет - лъже се умно , и на ръба на истината , а не като тебе , през лука, иначе постигаш само обратният ефект . А щях да забравя - Честит ти Курбан Байрям.
  • 21 ГОШО

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Забравил си и Путин при това лично
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хаджи хаджи Българин

    11 2 Отговор

    До коментар #12 от "Асен Разцветников":

    Не брат, не си прав! Заради болните амбиции на Фердинанд! И тази фамилия Сакс- Кобурготи е трябвало да бъде присъдена от България още 1912 година, а не 1945! И до последният квадратен сантиметър тяхна собственост КОНФИСКУВАНА в полза на България! Но не си взехме поука от тези исторически факти и допуснахме и Мадритският мошеник да доведе още едно разграбване на България!
  • 25 и ТЕ ТАКА

    8 0 Отговор
    Рабтата е-кой ми с ра у гащите.Еми измислените царе и политици.
  • 26 Хаджи хаджи Българин

    12 2 Отговор
    Същият мадридски мошеник, направи от една мутра генерал, който продължава да разсипва България!
  • 27 Густо Майна

    7 0 Отговор
    Трагикомични балкански "песни и танци на народите"!!! Най-старото население на континента десетки векове не може да се налудува и затова и до ден днешен е маша в ръцете на други, по-близки и далечни народи. Мъкъ, мъка...
  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    В разгара на преговорите, скриват телеграмата от фронта до българската делегация, че гръцката армия е в чувал край Кресна... интересно е, че и гърците получават телеграма....копи-пейст:.........гръцкият крал Константинос отклонява румънското посредничество за примирие. В разгара на битката за Кресна обаче той изпраща телеграма до Елевтериос Венизелос, в която заявява, че гръцката армия е достигнала „пределите на физическата и моралната издръжливост“, и иска от министър-председателя да издейства незабавно прекратяване на огъня.[20] Примирието, договорено в Букурещ, настъпва в ранния следобед на 18 юли.[

    Коментиран от #29

  • 29 копи пейст

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    След като на 16 юли гръцкият делегат Венизелос продължава да отказва всяко примирие без прелиминарен мир, намира същия ден следобед, връщайки се в хотела си, следната телеграма от гръцкият крал Константин:
    "Главнокомандващ. До г. министър-председателя Венизелос, Букурещ,
    Вследствие на необяснимото бездействие на сръбската войска с нашето настъпление привлякохме по-голямата част от българската войска срещу нас...
    Нашата войска стигна до физическите и морални граници на издръжливостта.
    При тези условия не мога да отказвам примирието. Постарайте се да намерите начин за спиране на военните действия".
    Константин, цар (22)
    Това е съдържанието на телеграмата, с която гръцкият крал Константин инструктира своята делегация на конференцията в Букурещ да да побърза да сключи примирие. Министър – председателят Елефтериос Венизелос отива незабавно при румънския министър-председател и го уведомява, че августейшият му господар милостиво се е съгласил на примирието, като израз нахуманност. Всъщност за господаря му то било по-скоро средство за оцеляване."
    Вентирис продължава: "Драмата се разигра с мълниеносна бързина в Букурещ; изходът бе сполучлив за Гърция. Но зад дипломатическата сцена, в планинските вериги на Балкана, облятата с кръв гръцка войска преживя моменти на агония".
    "За щастие - отбелязва той - българите (т.е. българското правителство или по-скоро българските делегати в Букурещ) още нямаха сведения за сполуката на войската им".Така бързо реагиралат
  • 30 аааааааааааааа

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "El boko3ти":

    никога не е късно.. само че няма да е скоро, поне след век може да има нови опити..
Новини по държави: