Last news in Fakti

10 Август, 2023 03:11 3 516 29

10 август 1913 г. Букурещкият мир - как съюзниците ограбват България

  • букурещки мирен договор-
  • втора балканска война-
  • междусъюзническа война

Русия и Австро-Унгария се намесват в полза на България в преговорите за Кавала

10 август 1913 г. Букурещкият мир - как съюзниците ограбват България - 1
Снимка: Архив

На 10 август 1913 г. е сключен Букурещкият мирен договор между Румъния, Сърбия, Черна гора и Гърция, от една страна, и България, от друга. С документа се слага край на Втората балканска война.

Под натиска на румънските войски, достигнали околностите на София, България е принудена да отстъпи Южна Добруджа на Румъния и да се откаже от претенциите си за Македония. Съгласно договора Сърбия получава Вардарския, а Гърция – Егейския дял на областта. За България остават Пиринският край и Западна Тракия. Тя отказва да приеме тези условия за окончателни и по време на Първата световна война се присъединява към Централните сили, за да потърси реванш от Сърбия.

След подписването на 17 май 1913 г. на Лондонския мирен договор отношенията в победилата коалиция се изострят.

Договорът слага край на войната, но не премахва военната обстановка на Балканите. Причината е възникналото напрежение между основните играчи в победилата коалиция.

Ако преди година България успява чрез дипломация да създаде действащ и успешен блок срещу Османската империя, то в месеците около подготовката на мирния договор в Лондон София изпада в международна изолация.

Според някои историци, заслепен от военните успехи цар Фердинанд заповядва на 16 юни 1913 г. армията ни да нападне доскорошните съюзници Гърция и Сърбия.

Той е нетърпелив да изчака арбитража на руския цар. Последствията са плачевни за България. На 27 юни 1913 г. Румъния обявява война на България и без почти никаква съпротива стига до Враца. При Белоградчик се среща със сръбската армия. Видин пада в обкръжение. Причината е, че основните български сили са хвърлени срещу гърците и сърбите.

На 5 юли правителството на Васил Радославов обявява, че е съгласно да отстъпи на Румъния Южна Добруджа, и иска примирие. В отговор румънският премиер Титу Майореску отправя покана към воюващите страни за мирни преговори в Букурещ. България откликва първа и изпраща свои представители в румънската столица на 13 юли. Три дни по-късно в Букурещ пристигат и делегациите на бившите български съюзници – Гърция, Сърбия и Черна гора.

Букурещката конференция започва на 17 юли. В това време военните действия продължават, защото Сърбия и Гърция настояват за уговаряне на мирните условия преди огънят да бъде прекратен. Успешният отпор на българите край Кресненския пролом обаче склонява Гърция на примирие (18 юли). На 21 юли е постигнато споразумение за новата граница между България и Румъния, но усилията на българските дипломати да спечелят румънска подкрепа срещу сърби и гърци остават безуспешни.

Българо-сръбските и българо-гръцките гранични въпроси са уредени до 24 юли. Първоначално Пашич предлага за граница река Струма. Това предложение не е прието, но българите са принудени да се откажат от Щип, Радовиш и Кочани, които владеят до войната. Венизелос поисква цялото егейско крайбрежие до село Макри (няколко километра западно от Дедеагач), но под натиска на останалите участници в конференцията намалява претенциите си. Русия и Австро-Унгария се намесват в полза на България в преговорите за Кавала, но Венизелос си издейства подкрепа от други две велики европейски сили – Франция и Германия. В крайна сметка българските делегати отстъпват Кавала под заплахата на Майореску, че румънските войски ще окупират София.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АРГОН

    23 5 Отговор
    Кармата на България ще бъде изплатена през този 21 век.
    След това според пророците България ще има по-добро бъдеще.

    Коментиран от #9, #17, #21

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 1253

    2 26 Отговор
    В спалнята на Цар фердинанда след полунощ нахлуват няколко въоръжени Български политици, под дулата на пистолетите Фердинанд заповядва на Армията да нападне довчерашните си съюзноци.

    Коментиран от #11

  • 5 Факт

    19 2 Отговор
    Сърбия и Гърция вечните противници на Австрия на религиозна основа.Кво се сърдите на ислямистите цяла европа се мрази и бие на религиозен принцип католици протестанти ортодокси и тн.
  • 6 Госあ

    48 14 Отговор
    Русия за пореден път ни е спасила от запада. Няма по голямо предателство от коронясването на чужденец за цар на България !

    Коментиран от #8, #24

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Zвяра 🇷🇺

    41 13 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Днес се вижда как този запад унищожава България

    Коментиран от #19

  • 9 Zвяра 🇷🇺

    36 10 Отговор

    До коментар #1 от "АРГОН":

    След това няма да има България ако се продължава с ес и САЩ
  • 10 Вълканов

    21 15 Отговор
    Ако продължаваме така да сме срещу Русия и да слушкаме Запада, следващия ход ще е да загубим трумската долина, защото ннаите съседи са скрити русофили и в дадения момент ще ни разкъсат. Такава е настоящата Българска политика на отявлено русофибие.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Равносметка

    19 2 Отговор
    С чуждо-послушковци (като сегашните), съседи и псевдо-съюзници още ще ограбват България
  • 13 Мдааа

    19 3 Отговор
    България винаги е била най-мразената държава в Европа.Винаги са гледали и гледат да прекарат България.ФАКТ!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 с любезното съдействие

    5 10 Отговор
    на мат тюшка урусь
  • 16 В момента

    19 3 Отговор
    Пак ви управляват същите глуп.ци и пак са на грешната, губеща страна, ще досъсипят всичко, което остана от България
  • 17 Ще има и още

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "АРГОН":

    От няколко дни новата тактика на опозицията в РСМ е да изопачава политиката на страната ни като враждебна към всички съседи тук на Балканите.
    Формално за целта се раздухва една декларация на непризната в България македонска организация. Раздухват и случая с ненормалника в Кавала - дават го като пример за наша враждебност към Гърция.
    Казано иначе искат да повторят историята от 1913-та, да настроят всички съседи да скочат върху България както тогава.
    Ето защо ако у нас политиците ни не разчитат тези враждебни знаци и не изготвят стратегия, кармата ни за 21-ви век може да се окаже доста по различна от тази която очакваш.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Госあ

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Zвяра 🇷🇺":

    Да вижда се, а също така де вижда и същата тактика на запада да воюва с украинците като пушечно месо. Украйна ще я сполети същата съдба, ще бъде орязана.
  • 20 УЙКО-КАЛЕКО

    0 0 Отговор
    Най верен и точен е коментара на ДАКАТА нр,14.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 УЙКО-КАЛЕКО

    2 1 Отговор
    ПЪЛНА НЕКАДЪРНОСТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ И РЪКОВОДСТВО ОТ 1913 ДО 1915 КОГАТО Б-Я СЕ ВКЛЮЧВА В ПСВ НА СТРАНАТА НА ГЕРМАНИЯ.ТОВА Е ПЕРИОДА КОГАТО СЕ ПРАВЯТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ ГРЕШКИ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ ВЪОБЩЕ В ИСТОРИЯТА НА ТРЕТАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА.
  • 24 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Спасила????
    Я се запитай, защо няма български войски на границата с Румъния?
    Според секретен договор между България и Русия, ако Румъния нападне България, Русия ще нападне Румъния! Не само ,че Матушката ти не напада, ами осигурява понтоните мостове с които румънците преминават Дунав!!!
  • 25 ССС

    0 0 Отговор
    "Русия и Австро-Унгария се намесват в полза на България в преговорите за Кавала, но Венизелос си издейства подкрепа от други две велики европейски сили – Франция и Германия."
    Да оплюем пак Русия, а? Що се намеси в полза на България? Сигурно с користни подбуди!
    А какво да кажем за другите две? Още от тогава са ни страхотни "приятели и съюзници"! С такива - врагове просто не ни трябват. Ама взехме ли си поука? Не - няма и 30г. по-късно сме ортаци с едната. Видяхме резултата. Сега сме ортаци и с двете. Не ми се мисли какъв ще е резултата тоя път. Така, драги евроатлантици - продължавайте да оплювате Русия, и сънародниците си, които я подкрепяме.

    Коментиран от #26

  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "ССС":

    "Букурещкия договор" от 1913 г.... Толкова години са минали, а още се крие, КОЙ от българската делегация, скрива в джоба си телеграмата от България с известието, че обкръжената в Кресненското дефиле гръцка армия е пред ПЪЛЕН РАЗГРОМ????, но гърците са добре информирани и бързешком налагат на нашата делегация да приеме капитулантски «мирен» договор...

    Коментиран от #27, #28, #29

  • 27 копи пейст

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    След като на 16 юли гръцкият делегат Венизелос продължава да отказва всяко примирие без прелиминарен мир, намира същия ден следобед, връщайки се в хотела си, следната телеграма от гръцкият крал Константин:
    "Главнокомандващ. До г. министър-председателя Венизелос, Букурещ,
    Вследствие на необяснимото бездействие на сръбската войска с нашето настъпление привлякохме по-голямата част от българската войска срещу нас...
    Нашата войска стигна до физическите и морални граници на издръжливостта.
    При тези условия не мога да отказвам примирието. Постарайте се да намерите начин за спиране на военните действия".
    Константин, цар (22)
    Това е съдържанието на телеграмата, с която гръцкият крал Константин инструктира своята делегация на конференцията в Букурещ да да побърза да сключи примирие. Министър – председателят Елефтериос Венизелос отива незабавно при румънския министър-председател и го уведомява, че августейшият му господар милостиво се е съгласил на примирието, като израз нахуманност. Всъщност за господаря му то било по-скоро средство за оцеляване."
    Вентирис продължава: "Драмата се разигра с мълниеносна бързина в Букурещ; изходът бе сполучлив за Гърция. Но зад дипломатическата сцена, в планинските вериги на Балкана, облятата с кръв гръцка войска преживя моменти на агония".
    "За щастие - отбелязва той - българите (т.е. българското правителство или по-скоро българските делегати в Букурещ) още нямаха сведения за сполуката на войската им".
  • 28 копи пейст

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    При бързото сключване на примирие гърците намират съюзник в лицето на … българския делегат в Букурещ ген. - майор Иван Фичев?!
    Неговото поведение в дните на сключването на примирието е голяма мистерия, която дълго време остава неразкрита, а по идеологически причини и неанализирана вв българската историография.
    Частично светлина по въпроса хвърля дипломатът историкът Симеон Радев - другият член на българската делегация в Букурещ. И то десетилетия след края на Междусъюзническата война.
    На 12.08.1946г. началникът на Военноисторическия отдел при Щаба на армията ген. Кецкаров се обръща към Симеон Радев със следната писмена молба:
    " Военноисторическият отдел, като има сведения, че правителството е уведомило телеграфически делегацията за въпросните успехи ( при Кресна - б. м.) , моли Вас като единствен жив член от делегацията да съобщите получавано ли е телеграфическо известие за казаните успехи и как е повлияло то върху сключването на примирието". (24)
    Ето отговорът на С. Радев : " …когато на 17-и сутринта тръгнахме за заседанието, на което, както бяхме предизвестени още вечерта, трябваше Майореску (25) да обяви със съгласието на нашите врагове сключването на примирие, достигна ни на вратата на хотела един от секретарите, който , махайки една току-що дешифрирана телеграма, ни каза радостно :
    "Добри известия от фронта" Но Фичев грабна от ръката му тая телеграма, тури я джоба си, без да я прочете, и каза : " Не може да има добри известия от една армия, ком
  • 29 копи пейст

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Но Фичев грабна от ръката му тая телеграма, тури я джоба си, без да я прочете, и каза : " Не може да има добри известия от една армия, командвана от Савова и Радкото. " Той прибави даже към името на армията едно прилагателно тъй грозно, че не желая да го кажа тук. Тая сцена е запечатана в моя спомен и неведнъж съм я разказвал като пример на помрачението, до което лошите чувства могат да докарат един човек…"
    Така според свидетелствата на големия български историк и дипломат ген. - майор Иван Фичев пренебрегва важната телеграма от България за успешния ход на Кресненската операция. Без да я чете фактически я укрива от другите двама български делегати - Симеон Радев и Димитър Тончев. Мотивите за това негово действие са неизвестни. Така както разказва случаят С. Радев излиза, че са резултат на личната неприязън на ген. - майор Иван Фичев спрямо генералите М. Савов и Р. Димитриев.
    Това поведение е осъдително. Каквито и да са били мотивите с едноличния си ход ген. - майор Иван Фичев улеснява плановете на гърците да спасят армията си от чувала в Кресна чрез бързо примирие. Престъпно нехайство или предателство на генералът русофил? Въпросът остава все още открит - век след Междусъюзническата война.
Новини по държави: