24 Август, 2019 17:03 3 576 6

Хибридната война в Северна Македония няма да спре след влизането в НАТО

  • северна македония-
  • стево пендаровски-
  • нато-
  • сигурност-
  • хибридна война

Скопие ще работи активно за глобалната сигурност

Хибридната война в Северна Македония няма да спре след влизането в НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Целта ни е не просто да бъдем членове на НАТО, а държава, която ще се справя с предизвикателства и ще работи активно за глобалната сигурност. Това заяви президентът на Македония Стево Пендаровски по време при откриването в Охрид на форума „Стратегическа комуникация и евроатлантическа интеграция: Последици за държавите от Западните Балкани”.

Според държавния глава, тероризмът, верският екстремизъм, нелегалната миграция, кибер атаките и хибридната война няма да изчезнат след влизането на Македония в НАТО. „Наясно сме, че най-ефективният начин да се справим с нетрадиционните заплахи за сигурността, които са на първо място в дневния ред на НАТО, е общата конфронтация с тях. Обменът на информация и обединяването на ресурси на държавите-членки и страните-партньори могат само да допринесат за по-доброто справяне с предизвикателствата”, заяви той, цитиран от БНТ.

Пендаровски подчерта, че основният стратегически пробив на държавата в областта на сигурността е поканата за членство в НАТО. Това стана факт въпреки етническите конфликти и продължителното автократично управление, отдалечило страната от европейските ценности и от пътя към евроатлантическата интеграция. Държавният глава напомни, че членството в Алианса означава всички 29 държави да са готови да защитят сигурността на Македония, която е в основата на просперитета и икономическото развитие. НАТО подкрепя също така активното участие на Македония в различни свои операции.

„Перспективата на евроатлантическата интеграция и днес е основен фактор за стабилността и развитието на демокрацията в региона на Западните Балкани”, подчерта Пендаровски. Напредъкът на страната е видим и от приемането на Македония в НАТО и ЕС ще спечелят всички. Американският посланик в Скопие Кейт Мари Бърнс подчерта факта, че форумът се провежда в Охрид, което свидетелства за готовността на Македония да даде принос за обезпечаване на колективната сигурност и за интеграцията в евроатлантическите институции.

Тя обърна внимание върху успешното разрешаване на дългогодишни отворени въпроси със съседните държави и провеждането на реформи, които укрепват капацитета на институциите. Представителят на германското посолство в Македония заяви, че нито една държава от региона не е достатъчно силна, за да бъде самостоятелен фактор на стабилност. Това поражда и необходимостта от развитие на трансграничното сътрудничество.

По отношение на членството в НАТО началникът на службата за връзки на НАТО в Скопие полковник Зоран Янкович подчерта, че 19 държави-членки вече са ратифицирали протокола за членство. Очаква се останалите да направят това в скоро време. Съгласно процедурата за членство, държавата има ангажимент да проведе реформи, част от които е реформата в съдебната система. Този процес трябва да се развива постоянно не само до началото на членството, но и след това.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Таип

    4 5 Отговор
    Македонците чакат да влезнат в нато и ес заедно с Албания,демек никога .
  • 2 чичи

    3 4 Отговор
    смиеф! с 5 танка и 3 хеликоптера ,почти както ния ще бияме врага?
  • 3 Urko

    6 0 Отговор
    Не се занимавайте с тези фурнаджийски лопати!
    Все едно, че ги няма. Времето, което им отделяме е загубено време. Винаги е било така.
  • 4 Емил Рангелов

    0 1 Отговор
    Македонците ще влезнат!Албания и косово -НИКОГА!
  • 5 Па4о70

    2 0 Отговор
    Ох, вече съм спокоен!Щом брайкята македонци са в НАТО няма да може да ни пипне никой! След некоя година можем да четем, че те са осноеали Алианса.СМЕШНИЦИ!
  • 6 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    КАК СЕ ИЗЛИЗА ОТ НАТЮ ???
Новини по държави: