Last news in Fakti

16 Юни, 2021 15:47 1 480 23

Хибридни войни: вредното влияние на Русия в Германия

  • хибридна война-
  • германия-
  • русия-
  • избори-
  • сигурност-
  • бундестаг

И Германия няма да бъде пощадена на изборите тази есен, предупреждава вътрешното министерство

Хибридни войни: вредното влияние на Русия в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

През последните седмици се наблюдава засилена киберактивност от Русия срещу политически партии и фондации в Германия, става ясно от доклад за заплахата от хибридни атаки, с който разполага и предаването "Контрасти" на първа германска обществена телевизия ARD.

Заплахата е сериозна

Атаките били насочени към имейл акаунти, а целта очевидно е извършителите да получат достъп до поверителни данни. В контекста на предстоящите през есента парламентарни избори вътрешното министерство определя атаките срещу политически фондации и партии в Германия като „сериозна заплаха".

Опасенията на компетентните органи са, че придобитите данни могат да се използват не само за шпионаж, но и за целенасочени операции за оказване на влияние и дезинформация - за да се въздейства на изборите в съответствие с руските интереси. Докладът се позовава на атаките срещу сървърите на Демократическата партия в САЩ през 2016-а година. Тогава бяха откраднати данни, които бяха използвани за оказване на влияние и дезинформация в интернет.

Впоследствие американското правосъдие обвини за това 12 души от хакерска група към руското военно разузнаване ГРУ. През 2017-а година подобни атаки бяха регистрирани и по време на кампанията за президентските избори във Франция. Тогава публикуваните документи дори бяха частично манипулирани, за да разколебаят избирателите.

Дезинформацията като оръжие

От германското вътрешно министерство се опасяват, че е възможно извършителите да предадат откраднатите данни на журналисти за публикуване, а не просто да ги пуснат в социалните медии, какъвто беше случаят през 2016-а година. Тези опасения се базират на разговори с отдела за сигурност на американския концерн Фейсбук.

С предаванията си, посветени на проведените наскоро местни избори в провинция Саксония-Анхалт, руската държавна телевизия RT (бивша „Russia Today") определено се е опитала да представи изборите за манипулирани, пише още в доклада. Така например RT нарича резултатите от допитванията, публикувани в навечерието на изборите, „изкривени" и „далеч от реалността", и се твърди че това е повлияло на избирателите. С това от RT обясняват победата на Християндемократическия съюз.

Определени внушения прави тази руска телевизия и по темата за пандемията в Германия. Лайтмотивът там гласи, че федералното правителство я използвало, за да нарушава системно основните права и да установи „полицейска държава".

Целта: да бъде дискредитирано федералното правителство

Освен това се разпространяват небивалици относно някакви негативни последици за децата и младежите от противопандемичните мерки. От RT поставят под съмнение способностите на федералното правителство за оценка на ситуацията. В тази връзка се тиражират откровени внушения за някакви манипулирани статистики за болничните легла, за изкуствено завишен брой на заболелите с коронавирус пациенти, както и че германският Конституционен съд бил пристрастен.

Поради всичко това в германското вътрешно министерство смятат, че дейността на RT е направлявана с цел дискредитиране на федералното правителство на Германия.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    23 4 Отговор
    Хибридната война у Фейсбук. Оня ден писах на едни русофоби дето бяха плюли по Сталин, че :ако не беше Сталин щяхте да сте изгорели в пещите на Аушвиц " и тия долни сороси адмимите ми сложили 3 дни забрана да публикувам!

    Коментиран от #10, #11

  • 2 БАЙ Х@Й ‼

    22 3 Отговор
    ЦРУ подслушвало Меркел, а Путин и Русия виновни 😀😀😀😀😀😀😀😀😀
  • 3 Тигър патриот

    5 23 Отговор
    Русия е враг на България!

    Коментиран от #15

  • 4 Монгола

    7 0 Отговор
    Обачеее само да вдигнат забраната защото са ме докладвали ще пиша в разни сайтове с техните имена под статии за Руската Федерация и ще им пращам да четат 😁😁
  • 5 Ахахаха 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    12 0 Отговор
    На кого му пука за германя??

    Коментиран от #14

  • 6 Сандо

    15 0 Отговор
    Изключително вредно.Прекарват им тръпопровод,с който стават газоразпределител в Европа и притежатели на най-евтин газ за икономиката си,отворен е руския пазар за всичко немско - много вредно.Само медия,подчинена на англосаксите може да пише подобни антигермански текстове.Но и германците,въпреки тоталната пропаганда,започнаха да си отварят очите за истината.
  • 7 3.14К

    13 1 Отговор
    Тотална психопатия и параноя е обзала DW. А на Байдън са му написали пищови за срещата с Путин.Разгъва си листчета с лявата ръка. Те затова не искат съвместна пресконференция. При Путин ще има всякакви журналисти, но при Байдън няма да има руски.
  • 8 групата "Bellingcat" е ЦРУ

    14 0 Отговор
    Статията на американското дойче веле е пълна лъжа и манипулация.
  • 9 GnG

    9 1 Отговор
    Не руска кибератака, а свързаните с КАНЦЛЕРАКТ отрицателни явления в Германия, са причината за събуждане на НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ идеи !

    В Германия има над 100 военти бази и обекти на САЩ, както и разположено ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ, което я превръща в ЦЕЛ номер едно !
    Германските медии също се владеят от северно-американски акционери, които вече не успяват да ЛЪЖАТ и МАНИПУЛИРАТ немската общественост !

    Щом цели отделения ПОЛИЦАИ в Германия, ги обвиняват в НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗЪМ, показва, че на германците вече им е писнало от северно-американските ЦЕННОСТИ !
  • 10 гост

    2 12 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    Трябвало е вместо забрана за публикуване да ти сложат усмирителна риза и със полиция да те изпроводят до Карлуково , ама пак "либерали" !!
  • 11 Епа

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    Ми че той Сталин руснак ли е ? По-скоро ако не бяха такива велики стратези като Жуков ония щяха да са в пещите ! Какви познания може да има някой който е учил в семинария ?

    Коментиран от #13

  • 12 5ко

    7 0 Отговор
    Фейсбукът е истинска клоака. Не се набутвай там.
  • 13 гост

    2 12 Отговор

    До коментар #11 от "Епа":

    Абе какви стратези , какви 5 лева ?? Видиотеното грузинско човекоподобно е избило поне 3 пъти повече хора от Хитлер и то половината от собствения си народ и е нанесло поне 10 пъти по-големи вреди на света и то за пет пъти по-дълго време !! Не знам защо не е в същия списък като Хитлер , ами се разрешава на разни идиоти тука да "мъдруват" какво щяло , ако не бил Сталин !! Света щеше да е едно много по-добро място , това щеше да стане !!!

    Коментиран от #17

  • 14 5ко

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ахахаха 🇷🇺🇷🇺🇷🇺":

    На ФАЩ. Това е техния кошмар - съюзявяне между Германия и Русия. Техният рупор дойче зеле плюнки му фърчат от усърдни охулвания на тази тема.
  • 15 Сандо

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тигър патриот":

    Ех,тигре,тигре.Стой си в клетката и реви от глад.Щом пишеш обаче такива лъжи,все ще се намери някой да ти подхвърли някой пооглозган кокал.
  • 16 Архивар

    4 1 Отговор
    А това че Германия организира и финансира революцията в Русия?! И милионите жертви след това на чия съвест са?
    Мой всичко трябва да се плаща!

    Коментиран от #18

  • 17 Този етикет

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    е лепнат на дъртия грузинец от ционистите, собственици на ФЕД. Те финансират октомврийската революция и внедряват в ръководството на ссср свои хора - хазари. Над 90% процента са били именно такива. Внедрени са във всички ведомства и силови структури. По този начин са искали да турят ръка на цялата територия на страната и нейните богатства. Сталин се усеща и започва голямата чистка, която осуетява плановете на наднационалните банкстери. Все пак те успяват да го отровят, но държвата е спасена от унищожение и разграбване. Озлобени от неуспеха си те започват да му прикачват разни престъпления и обвинения. Взаимстват от Гьобелс и похватите му за очернянето на най - големият им враг. Така е и до ден днешен. Но има материали - документи и свидетелства от съвременници които опровергават твърденията им. Между другото духовната академия и сега дава много солидно образование. Там се изучават древни и съвремени езици, философия и много др., освен Богословието. Така че Сталин е бил много образован и с голям интелект. Как мислиш, че се спасява, запазва и управлява такава огромна империя? Това не е лъжица за всяка уста.

    Коментиран от #19, #21

  • 18 Германия не

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Архивар":

    е организирала и финансирала революцията в Русия. Това става чрез банката във Франкфурт на Майн, клон от банк ъф Ротшилд. Такива клонове има още в Лондон, Виена, Париж и център на Манхатън - САЩ. През 1913г е основан ФЕД като частна банка, собственост на няколко обединени банкерски фамилии, до една хазарски. Те финансират революцията. Първо през Канада изпращат своя доверен изпълнител Лейба Бронщайн, известен като Лев Троцки. Канадското правителство го арестува и спира. Тогава парите се превеждат от франкфуртския клон на ротшилдите. Това е германското участие.

    Коментиран от #22

  • 19 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Този етикет":

    Тия приказки на шехерезада на кой си мислиш , че ги разправяш , на дружките ти с напреднала деменция от клуба от Копринка ?? Значи и избитите с глад и насилствен труд също като в Аушвиц ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ украинци , казахи , татари , руснаци и още един куп ОБИКНОВЕНИ СЪВЕТСКИ ГРАЖДАНИ и те са "ционистки агенти" пречещи на великия Сталин да опази "богатствата " на Раша ??? Ама въпреки успешната им "елиминация" пусто тоя "велик" ръководител , както и всички преди и след него не успяват да добутат "великая и могучая" барем до 2% от световната икономика , отдавна преминати от държави , дето не се виждат на картата и без НИТО ЕДИН ресурс ??? Айде ходете се скрийте някъде с идиотийте си и не се занимавайте с мислещи хора , тия простотии вървят само пред изкукали неадекватни шумкари и лузъри !!
  • 20 Абе

    1 1 Отговор
    и това на нищо не прилича, тука се получава, че някакви плюят по истинския руснак Жуков, а възхваляват грузинеца Джугашвили, не мога да повярвам. Джугашвили някога бил ли е на фронта, бил е дръжки, криел се от собственото си обкръжение от руснаци и е правил сметки как да ги разкара след това, за да не го разкарат те него, докато Жуков е спасявал сънародниците си, истински боец и патриот. Германците нападат, а оня се крил 3 дена и не вярвал на собственото си разузнаване само защото били руснаци , факт
  • 21 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Този етикет":

    Само виж какво постигна любимия ви Китай за няма и 40 години , при това с по-малко от една десета от "ресурсите" на Раша , макар че и там вече розовия период приключва , само защото осъзна , че без коопериране с цивилизования свят няма нито бъдеще нито развитие !! Но това е мисия невъзможна за любимите ти "сталинисти" , те и с дива диктатура и цензура едвам удържат да не ги избесят по стълбовете , та камо ли да оставят по-умни от тях хора да решават !!
  • 22 Не точно

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Германия не":

    само да ти кажа, че банките се интересуват от печалби, а не от революции, Германия от друга страна е имала нужда да се освободи от война на два фронта, това е инициатива и диверсия именно на Абвера, а това, че има замесени банки е типично и напълно нормално, даже и в днешно време. Де се е чуло и видяло, банки да се занимават с военни маневри ? какво изобщо му разбира главата на един финансист от военно дело ?
  • 23 Грух

    0 0 Отговор
    Хибридни войни. Вредното влияние на ФАЩ и Запада в България след 1989г.
Новини по държави: