28 Август, 2019 22:00 3 455 5

Мистерията около убийството на един чеченец в Берлин

  • берлин-
  • германия-
  • убийство-
  • чеченец-
  • мистерия-
  • русия

Предполагаемият убиец също е чеченец

Мистерията около убийството на един чеченец в Берлин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Дали става дума за "обикновено убийство", или пък смъртта на един чеченец, кандидат за убежище в Германия, може би има връзка с политиката? Главната прокуратура още не се е включила в разследването, но все пак го държи под око, заяви вчера неин говорител. Главната прокуратура отговаря за всички разследвания, които имат отношение към държавната сигурност, и поема нещата в свои ръце тогава, когато има улики за намеса на "чужда сила". В медиите вече се появиха предположения за участието на руските тайни служби.

Убийство като на кино

Случилото се миналия петък в Берлин наистина прилича на игрален филм, който се върти около чеченски бойци, поръчкови убийци и отмъщение: малко преди обяд един минувач е застрелян в един парк в берлинския квартал Моабит с два точни изстрела от преминаващ велосипедист. Жертвата е 40-годишен чеченски кандидат за политическо убежище от Грузия. Няколко руски и грузински източника го наричат Селимхан К., който бил известен и под друга идентичност - като Торнике К.

Благодарение на свидетелските показания, предполагаемият извършител бързо е заловен. В момента той се намира в предварителния арест и отказва да дава показания. За личността му се знае малко. Според берлинската прокуратура, става дума за 48-годишен мъж с руски паспорт. Медиите твърдят, че той също е чеченец. Вчера руското посолство в Берлин оповести, че поддържа контакт с германските следствени служби. В реката близо до местопрестъплението полицаите откриха велосипеда, с който вероятно се е движил убиецът. На същото място са намерени перука и предполагаемото оръжие - пистолет "Глок 26", калибър 9 мм.

Кой е Селимхан К.?

Образът на жертвата, който постепенно се сглобява от различни източници като мозайка, насочва и към евентуалните мотиви за убийството. Селимхан К. живее в Германия от 2016 година. Произхожда от долината Панкиси в Грузия, на границата с автономната Чеченска република в Северен Кавказ. Този трудно проходим планински район беше полесражение по време на втората Чеченска война, която започна през 1999 и продължи близо десетилетие. Бойци от сепаратистките сили в Чечения, но също така и ислямистки терористи се укриваха в тези планини от руските войски.

Твърди се, че по онова време Селимхан К. се е биел срещу Русия на страната на сепаратистите. "По време на втората Чеченска война той отначало се сражава под командването на Шамил Басаев, а после - на арабския предводител Абу Валид", твърди председателят на берлинското Германо-кавказко дружество Екехард Маас в писмо до Федералната служба за миграция и бежанци. Дойче Веле разполага с това писмо от 2017 година. Печално известният чеченски главатар Басаев и роденият в Саудитска Арабия Валид бяха убити от руските войски. В писмото на Маас става дума и за руско-грузинската война през 2008 година. По онова време Селимхан К. сформирал група "от 200 доброволци за отбраната на Грузия в Южна Осетия", но тази група така и не се включила в бойни действия.

Различни медии твърдят, че по-късно Селимхан К. е сътрудничел на грузинското Министерство на вътрешните работи и през 2012 година се включил като посредник в една криза с взети заложници.

"Приятел", който "не е терорист"

Екехард Маас описва Селимхан К. като свой "приятел", който "нито е терорист, нито представлява ислямистка заплаха". В няколко публикации се твърди, че германските власти първоначално водели чеченеца като опасен ислямист, но впоследствие променили тази категоризация. В писмото си до Федералната служба Маас моли да се осигури закрила на Селимхан К., защото дори в Германия той продължавал да получава "заплахи по СМС и Уотсап, а в миналото е бил и обект на атентати - за последен път през 2015 година в Тбилиси".

Ако се потвърди подозрението, че става дума за поръчково убийство с чеченска връзка, случаят ще се окаже безпрецедентен в Германия. Същевремено обаче той би бил продължение на една световна тенденция. През 2009 година във Виена, при това на обществено място, беше убит чеченският бежанец Умар Исраилов, също бивш участник в Чеченската война. За убийството му бяха осъдени трима чеченци, живеещи в Австрия. Неколцина други чеченци и известни участници във войната преди това бяха убити в Турция и в държави от Персийския залив. Убийството на Селимхан К. се вписва в тази поредица, смята и председателят на берлинското Германо-кавказко дружество Екехард Маас.

Автори: Роман Гончаренко, Михаил Бушуев


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гледач

    2 2 Отговор
    Обикновено не е това убийство.
  • 2 Ами

    2 0 Отговор
    Добра новина.
  • 3 Kcaniba

    6 0 Отговор
    Чеченците се колят от както свят светува.
    Живеят по старозоветните вендети - око за око!!
    Мрязят се между тейповете от поколение в поколение!!!
    Ма от къде швабите да го знаят!?? Тях си ги клатят тарамбуките
  • 4 Любопитен

    0 0 Отговор
    От кога чеченците са руснаци?! Както и циганите българи???
  • 5 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    Опорни точки и конспирации, но да знаят тези които колят и бесят и после се крият в Германия или другаде като бежанци ,ще ги настигне дългата ръка...Защо трябва да прощават за Беслан ,кой ще отъмсти за убитите деца.Такива терористи се разхождат по Европа.
Новини по държави: