Last news in Fakti

8 Юли, 2020 14:49 18 484 42

Чеченците в Европа треперят след това убийство

  • чеченец-
  • убийство-
  • австрия-
  • виена-
  • дисиденти-
  • рамзан кадиров

Откриват те и те застрелват като куче, разказа чеченец

Чеченците в Европа треперят след това убийство - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Чеченците в Европа отново се страхуват за живота си, след като критик на подкрепяния от Кремъл чеченски лидер Рамзан Кадиров бе застрелян във Виена в събота, пише "Гардиън".

"Всеки се страхува. Ние всички напуснахме, за да потърсим безопасност и да забравим за дома, откриват те и те застрелват като куче", оплака се чеченец, получил убежище в Австрия. Атаката в събота е поредното нападение в Европа срещу критици на Кадиров или чеченци, които са против Русия. Това е четвъртата атака срещу чеченци в Европейския съюз през последната година, три от тях завършиха с убийство, предаде News.bg.

Австрийската полиция съобщи, че е убит 43-годишният Мартин Б, но австрийски медии, както и приятели, идентифицираха жертвата като Мамикхан Умаров, широко известен онлайн като "Анзор от Виена". Той агресивно атакува Кадиров в YouTube. Умаров е застрелян с три куршума в събота до търговски център в предградие на Виена. По-късно австрийската полиция задържа заподозрян, също чеченец, в град Линц. Задържан е още един чеченец. Двамата са живеели в Австрия от много години, според прокуратурата. Говорител на прокуратурата коментира, че все още не е установено дали има политически мотив зад убийство.

В съобщение в понеделник австрийската полиция обяви, че жертвата е отказала полицейска охрана, макар че не се уточнява кога и защо е предложена. Приятел на Умаров, чеченец, който живее в Австрия съобщи, че Умаров всъщност се е съгласил да има 24-часова полицейска охрана пред дома му, за да защити съпругата и децата си след отправени заплахи за живота му през последните месеци. Но той не е поискал от полицията лична охрана. Умаров разказал на приятели, че е напуснал Чечения през 2005 г., страхувайки се да не бъдат нападнати тези като него, които са работили за структури по време на независима Чечения за кратко в края на 90-те г. на миналия век, преди Русия да си върне контрола след брутална военна кампания, която доведе до издигане на власт на бащата на Кадиров за лидер на републиката.

Кадиров пое властта през 2007 г. след убийството на баща му при бомбен атентат. Съобщава се, че Умаров е бил с нова самоличност като Мартин Бек, когато е получил убежище в Австрия. Твърди се, че е работил като информатор за австрийските разузнавателни служби. Той е бил свидетел на убийството на Умар Исраилов във Виена през 2009 г. Атакуваните в Европа чеченци изглежда са разделени на две категории: някои, които открито атакуват Кадиров като блогъри, а другите в миналото са подкрепяли чеченските сепаратисти.

Едно от последните убийства е на грузинския гражданин Зелимхан Хангошвили в Берлин миналия август. Смята се, че руските служби са замесени. Убитият е от чеченски произход. Той е участвал във войната срещу руската армия в началото на 2000 г. Германските властите обвиняват правителството на Русия и експулсираха двама руски дипломати. В случаите, при които жертвите са критици на Кадиров, доказателствата сочат към Грозни, а не към Москва. През януари 44-годишният блогър Имран Алиев беше убит в хотелска стая в Лил.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде бе

    66 10 Отговор
    Ауууу ша ревна-колко сърцераздирателен разказ...
  • 2 Да де,ама

    110 6 Отговор
    Откога главорезите които искаха да правят халифат в Русия станаха демократи и десиденти? Май хептен ни взехте за балъци вече.

    Коментиран от #15

  • 3 да не е плямпал много

    85 8 Отговор
    Тоя утрепания ще да е от чеченската соросня . Ама Кадиров не си поплюва много. От какъв зор са му сменили самоличността ? Явно е обслужвал интересите на някои западни приятели.

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Грейс

    64 4 Отговор
    Малий, терористите с охрана от демократичните полицейски сили. Браво! Като започнат и те да ви колят и мачкат коли, ще ревете ли? Или бдения ще правите?
  • 6 така е

    57 0 Отговор
    НЕМА ЛАБАВО БОКО ЗАТОВА СПИ С ГЛОК ДО ТИКВАТА СИ

    Коментиран от #9, #11

  • 7 яко ни лъжат управляващите

    60 3 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ КРИТИКУВАШ УПРАВЛЯВАЩАТА МАФИЯ И НЕ ТЕ СТРЕЛЯТ, САМО ТЕ БЛЪСКАТ С 160 КМ/Ч НА СВЕТОФАР КОГАТО СИ СПРЯЛ. ИЛИ СЕ САМОУДАВЯШ В ПЛИТКИ ВОДИ ДО ФЕКАЛНАТА ТРЪБА. ПО ЕВРОПЕСКИ ДЕМОКРАТИЧНО, НАЛИ.
  • 8 Бии вика

    36 2 Отговор
    Да те уважават. То от много джендърски изпълнения, виж Европа и САЩ до къде стигнаха. Австралия и Канада също.
  • 9 малиииии

    24 1 Отговор

    До коментар #6 от "така е":

    Баце да не е критикувал Кадиров ?
  • 10 Сандо

    41 3 Отговор
    Вместо да ни свежда писания от "прогресивни" медии,журналистката да си беше направила труда да научи и ни информира какви са ги вършили в Чечня ,в Русия и по света тия убави хора.Ама няма кой да и възложи,пък и на нея не и стиска да публикува такива материали,страх лозе пази.
  • 11 КО ИМА В ШКАФА БАЦЕ

    28 1 Отговор

    До коментар #6 от "така е":

    БАЦЕ ПАЗИ ЧЕКМЕДЖЕТО С МАНГИ МИЛИОНИ И ЗЛАТО ,ДА НЕ МУ ГО ОТКРАДНАТ ОТ НСО. ВЕЧЕ СИ НАЗНАЧИ НОВА ОХРАНА ОТ ВЕРНИ МАФИОТИ И ЯТАЦИ. ТОЙ ЗАТУЙ СПИ НАПРЕКИ ДА МУ Е ЧЕКМЕДЖЕТО ВИНАГИ ПРЕД ОЧИТЕ. БАЦИ НИКОГА НЕ СПИ И НЕ ПОЧИВА. ТОЙ ПОСТОЯНО ОХРАНЯВА ЧЕКМЕДЖЕТО И БРОИ ПАРИ.
  • 12 Много пъти

    39 4 Отговор

    До коментар #3 от "да не е плямпал много":

    По различни поводи съм повтарял: Няма на този свят,по верен приятел от чеченец.И няма по страшен и безмилостен враг от чеченец! Приеме ли те за приятел,е готов на всичко за теб! Ще продаде дори къщата си,за да ти помогне,или спаси! И никога не търси насрещна " благодарност".Независимо,беден или богат,в това са абсолютно еднакви.Но ако го предадеш,ако се подиграеш със семейство,род, няма прошка! Ще те преследва не само той,но целия му род.Имам приятели от тях.Още от 80-те! Ние - българите сме гостоприемни.Но чеченеца е нещо изключително. За тях гостенин е Бог.До такава степен,че се чувстваш неловко,докато свикнеш!
  • 13 Stéphanie 🎲

    7 22 Отговор
    Защо ги пускат в Европа се питам аз???? Това племе няма и никога няма да стане като Европа.
    Всички знаем, че чеченски бунтовнически командир означава брадат радикален ислямист и главорез. Най безскрупулния ръководител на Чечения, назначен от Владимир Путин .

    Коментиран от #25

  • 14 773772

    19 3 Отговор
    Г-н Кадиров,г-н Путин, г-н Тръмп, г-н Рухани,г-н Натаняху,г-н Ким Чен, г-н са политици #1 в света! Хора обичащи духовно и физически земите на праотците си! Квото и да се пените на тях те творят история, новата история на света! Иска се характер за запазване на най-ценното за едно племе, на първо място-семейството,учението, религията, традициите, бита, войската, държавата всичко тва се брани със сила, твърдост и пожертвования! Евала на такива политици, шапка долу!
  • 15 Германик

    28 2 Отговор

    До коментар #2 от "Да де,ама":

    Главорез,терорис,няма значение.Щом ще се очерня Русия,значи е наше момче и е борец за свобода.То и талибаните им бяха приятели и борци за свобода,па сега са врагове.И чули ли сте някой българин в Австрия,да го пази полицията??? Е те така,щото го е страх???!!!
  • 16 Станчо

    24 1 Отговор
    Браво на Кадиров. Така се постъпва с предатели и доносници на чужди служби
  • 17 В.В.П.

    17 0 Отговор
    ,,,РАБОТИЛИ В СТРУКТУРИ ЗА НЕЗАВИСИМА ЧЕЧЕНИЯ,ИЧКИРИЯ,,,,АЙДЕ БЕ...В ПАНДИЗА И М Е МЯСТОТО...ДО ЖИВОТНА...А ПЪК ИНАЧЕ ТУЙ е за пазара на хероина...Чеченски проблеми..
  • 18 Боби

    2 2 Отговор
    Прочетете пак коментар *12*. Там е истината. Чест и Достойнство(геном Чеченски).
  • 19 КАРЛИ

    12 1 Отговор
    Защо не си гледа живота и с чест да си изкарва хляба за него и семейството му, а се занимава с глупости и политики- добре платени от служби и НПО-та.
    Ще им го накриви на Путин и Кадиров!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 СССРБарета

    18 0 Отговор
    Леле мале колко глупости прочетох тази статия! Още не било доказано и нямало доказателства но се предполагало?!?!?!.....и човекът който бил застрелян бил информатор на австрийските служби тоест шпионин! и сега видиш ли всички чеченци били уплашени?!?! направо тая статия ме вкара в шах и мат толкова неграмотно скалъпен соросоиден сценарий!
  • 22 Левски

    15 0 Отговор
    по-точно е да се каже че всички американски шпиони от Чечения намиращи се в Европа са уплашени в което аз не виждам нищо лошо и нередно! Никой не обича шпионите и предателите, дори самите Вие които пишете тези статии и вие които ги четете също не обичате предатели и шпиони!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Путин

    10 0 Отговор
    Точно това заслужавате всичките вие, продажни хлебарки !!!
  • 25 Стефане

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Stéphanie 🎲":

    Ти май,си присъствал когато са назначавали Кадиров,ашколсун бе.

    Коментиран от #28, #29

  • 26 доко

    6 1 Отговор
    за враговете на русиа нинаква милост
  • 27 другарят

    7 1 Отговор
    Аз мисля, че скоро еврогейците ще треперят от чеченците, а не самите чеченци!
  • 28 Stéphanie 🎲

    2 12 Отговор

    До коментар #25 от "Стефане":

    Троле ,троле както винаги не -*обективен и не информиран а спориш.Руският президент Владимир Путин официално предложи Рамзан Кадиров за държавен глава на Чеченската република.Няма съмнения, че чеченският парламент, в който мнозинство има партията "Единна Русия", единодушно ще гласува за Кадиров😁Чеченският лидер Рамзан Кадиров смята, че Путин трябва да управлява Русия докто е жив. Голяма любов има м/у тях .В една бандитска губерния какъв губернатор да сложи временния император?
  • 29 Stéphanie 🎲

    3 12 Отговор

    До коментар #25 от "Стефане":

    Дракон, отгледан

    от Кремъл

    Случващото се в Чечня е добре познат сценарий, повтарян многократно в историята ни. Кремъл си отглежда бебе драконче, което след това трябва постоянно да храни, за да не му позволи да запали и изпепели всичко.

    Анна Политковская

    (1958-2006 г.), журналистка

    Той е чеченският

    Путин

    Управлението на Кадиров се основава на пропаганда, страх и голямата му популярност сред народа. Той е на практика чеченският Путин.

    Григорий Шведов, журналист

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 #30 е за теб

    7 2 Отговор

    До коментар #29 от "Stéphanie 🎲":

    С любов.
  • 32 Stéphanie 🎲

    1 11 Отговор

    До коментар #30 от "Aаааааааа....":

    Ти психопат ли си ,какво си не знам?Как не те е срам да пишеш глупости,не ме познаваш ,не си ме виждал ,не съм длъжна да ти обеснявам на колко колограма съм😳.Какъв ти е проблема с мен ????Модератора не вижда ли ,не чете ли -ти специално се заяждаш с много хора тук!!! както и с няколко ника или нямаш ник само създаваш конфликти.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Stéphanie 🎲

    1 8 Отговор

    До коментар #30 от "Aаааааааа....":

    БОКЛУК 🚾🚮
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Аааааааа....

    15 1 Отговор

    До коментар #33 от "Stéphanie 🎲":

    Че защо да ме трият ,ма Стефке!? Аз не те наричам с обидни епитети( за разлика от теб) . Не пиша агресивни коментари( за разлика от теб). Ако държиш да се запознаем ,кажи го,няма защо да ме издирваш. Каква вина имам аз ,че някого го обливат топли вълни или има хормонален дисбаланс. В България имаме свобода на словото,недей да се нервиш толкова ,че ще спукаш някой хемороид.

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Усро

    1 0 Отговор
    На Германик, да му се ра в устато
  • 40 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    чудно ЗНАМЕТО на Чечения е ,,почти,, БЪЛГАРСКО!!!САмо дето не ни управлява КАДИРОВ!!!!!!...а ..тиква,,,
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Кдиров

    0 0 Отговор
    е руски еничар сложен да страхува чеченския народ! В Руската имперска кочина - няма милост и цивилизованост , а само страх и беззаконие!!!
Новини по държави: