Last news in Fakti

6 Септември, 2019 15:33 1 738 2

Италия се надява Европа да прояви гъвкавост

  • италия-
  • правителство-
  • джузепе конте-
  • европейски съюз

Новият кабинет в Рим изрази воля да води експанзивна икономическа политика, но без да поставя под заплаха публичните финанси

Италия се надява Европа да прояви гъвкавост - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новото италианско правителство се надява Европа да прояви по-голяма гъвкавост спрямо бюджетния дефицит - искане, което може да срещне по-благоприятен прием, отколкото в миналото, информира Франс прес.

Въпросът за мерките за възобновяване на растежа ще бъде сред основните теми на икономическия форум, открит в италианския град Чернобио край брега на езерото Комо с участието на десетки политици и ръководители на компании.

На този мини-Давос по италиански модел ще присъстват италианският президент Серджо Матарела, френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер, крайнодесният холандски политик Герт Вилдерс и американската демократка Хилари Клинтън. Новото италианско правителство ще бъде представено от министрите на транспорта и на образованието.

В програмата си новият кабинет изрази волята да води експанзивна икономическа политика, но без да поставя под заплаха баланса на публичните финанси. Той настоява за преразглеждане на европейските бюджетни правила, определяйки ги като прекалено строги и иска те да бъдат насочени в по-голяма степен към растежа.

"Въз основа на 29-те точки от правителствената програма вече става ясно, че ще има повече обществени разходи и по-малко данъци, и следователно по-голям дефицит", изтъкна Франческо Давери, професор по икономика в университета Бокони в Милано.

Правителството обеща да премахне автоматичното увеличение на ДДС, планирано за 2020 година, което се очакваше да донесе 23 милиарда евро. Има опасност това да засегне предимно най-бедните домакинства и да потисне търсенето - а следователно и растежа, който се очертава почти нулев тази година.

Все пак някои допълнителни постъпления и по-малки разходи ще позволят да се компенсира до известна степен тази мярка. Това обаче няма да бъде достатъчно. Според Никола Нобиле от дружеството Оксфорд Икономикс (Oxford Economics), дефицитът може да достигне 2,7 процента от БВП догодина, което е под определения от ЕС праг от 3 на сто, но доста над очакваните за тази година 2 процента и предвидените от предишното правителство 2,1 на сто.

Гъвкавостта, която Брюксел може да прояви, няма да бъде достатъчна, за да компенсира пропуснатите постъпления от 23 милиарда евро, но контекстът е променен: бъдещата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изглежда готова да обмисли преразглеждане на европейските правила, за да се насърчат държавните инвестиции.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозефино

    5 5 Отговор
    Мързеливи жабарчета
  • 2 Емил

    2 6 Отговор
    И Италия се отърва от русофилистиците! Сега наред са България, Унгария...
Новини по държави: