Last news in Fakti

28 Ноември, 2019 21:00 5 646 34

Учени бият тревога: Климатично бедствие застрашава планетата!

  • глобално затопляне-
  • климат-
  • озонов слой

Над половината от деветте критични точки, свързани с климатичните промени и идентифицирани преди десетилетие, понастоящем са активни

Учени бият тревога: Климатично бедствие застрашава планетата! - 1
Снимка: Shutterstock

Каскада от промени в резултат на глобалното затопляне застрашава човечеството, съобщават ДПА и в. "Дейли мейл", позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Над половината от деветте критични точки, свързани с климатичните промени и идентифицирани преди десетилетие, понастоящем са активни, пишат авторите на изследването от университета на Ексетър, Великобритания.

Учените обясняват, че въпросните критични точки могат да действат като редица от плочки домино.

"Събарянето на една или две "климатични плочки домино" тласка Земята към други", казва един от изследователите, Уил Стефън от Австралийския национален университет. "Опасяваме се, че ще стане невъзможно да спрем преобръщането на цялата редица от плочки, което може да доведе до каскада, застрашаваща съществуването на човешката цивилизация", допълва ученият.

Активните критични точки включват загубата на арктически воден лед и ледена покривка в Гренландия и Антарктида, топенето на вечна замръзналост, унищожаването на северни гори и дъждовни гори в Амазония.

"Биосферните критични точки могат да доведат до неконтролируемо освобождаване в атмосферата на въглерод, който преди това е бил складиран в Земята. Това ще ускори затоплянето и допълнително ще дестабилизира ледените покривки. Топенето им на свой ред ще доведе до необратимо покачване на морското равнище с около 10 метра", обяснява Уил Стефън.

Учените призовават за спешни действия, за да се предотврати каскадата от промени, която грози планетата и човечеството.

"Безотговорно е да продължаваме да чакаме, за да видим какво ще се случи. Ситуацията е спешна. Необходими са незабавни действия", казва ръководителят на изследването Тим Лентън.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кво каза

    14 20 Отговор
    Къв е тоя воден лед бе? За уискито става ли?

    Коментиран от #6

  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    22 16 Отговор
    Който е по крайбрежията да му мисли, това е проблема че именно те най-малко мислят.
  • 3 ГосТ

    37 4 Отговор
    Капиталиста ще предложи слънчеви панели с 50% повече емисии от ядрената енергия, с по скъп ток, по малък живот, но повече печалба. Ще предложи и електромобили с живот на батерията 8г и смяна на целия автомобил като по изгодно. Това са офертите за момента. Рептилите са единственият клас гръбначни животни след риби, които не се интересуват изобщо от поколението си. Дори някои жаби носят ва гърба си новоизлюпените.

    Коментиран от #21

  • 4 крадлив самоковски фандък

    43 4 Отговор
    В България бедствието се нарича ГЕРБ.
  • 5 Все тая

    14 16 Отговор
    .българин да си е зла съдба.Това не е име на народ,а болест някаква.....
  • 6 00000014

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Кво каза":

    Има и сух лед (въглероден диоксид), който не е на водна основа, но жалките нещастници толкова са се объркали в манипулациите си, че са забравили - в природата естественият лед е воден и не трябва да се пише, че е такъв

    Коментиран от #8

  • 7 JPower

    17 9 Отговор
    Ми тез ""учени"" да сложат някой климатик на полюсите да охлаждат, че белите мечки хванаха тен и станаха кафеви.....
  • 8 ГосТ

    1 8 Отговор

    До коментар #6 от "00000014":

    Пиши и ти в Нейчър бре !!! 😂 Гледам си голям капацитет 😂
  • 9 Забелязъл.

    20 4 Отговор
    Пионките на Грета Тунбата неспът яко информират обществото.
  • 10 И така

    13 4 Отговор
    Долара ще съществува безкрайно.Това е важното може да няма живот но чичо Сам ще е безсмъртен.А планети има трилиони все някъде ще се настанят капиталистите по тяхна логика.Такива хора живи да ги дереш недей ми бара парите ще крещят.За жалост такива ни са господарите.
  • 11 Дългият

    8 3 Отговор
    Кажете го на Тръмп...
  • 12 Гост

    25 0 Отговор
    А кой изсече горите, пак ли Глобалното затопляне? Смешни лобистчета!
  • 13 някой

    20 4 Отговор
    Тези промени не са следствие на човешка намеса. Това са глобални изменения от промените на наклона на земната ос и измененията на земното магнитно поле. И това нещо се знае от учените но тук се намесват огромните пари и започва обработката на мозъци.
  • 14 Eleonora

    20 0 Отговор
    Е, нали днес европейския парламент прие резолюция(символична!!!) и обяви "Извънредно климатично положение" за целия континент Европа! Интересно какви ще са всъщностните мерки, щото по принцип в ИЗВЪНРЕДНО положение се предприемат ИЗВЪНРЕДНИ мерки!!! Може би още утре сутринта в зелено облечени доброволци ще спират всички СО²- грешници и ще им конфискуват колите за да ги предават за, щадящо околната среда и климата, рециклиране!?!? Или още утре сутринта остават всички самолети на земята!?!? Или още от утре сутринта ще бъдат всички АЕЦ затворени и служителите им уволнени и заставени да се самонакажат, че години наред са замърсявали климата и природата!?!? Или пък още сутринта ще бъдат заставени всички собственици на къщи с двор да изправят по един вятърен генератор в двора си!?!? Какви ще са извънредните мерки, съответстващи на обявеното извънредно положение???
  • 15 ГосТ

    4 1 Отговор
    Между другото, от екскрементите на кравите за една година, една Тойота Мираи може да измине 10 000 км. Приблизително по 27 км на ден. Панасоник пък вече продават домашни системи за енергийни нужди на водород. И повечето от олимпийските жилища в Токио следващата година ще бъдат именно с такива.

    Коментиран от #17

  • 16 Радо

    3 0 Отговор
    Еми пак ъгъла/наклона е виновен.
  • 17 ГосТ

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "ГосТ":

    Да уточня, общото количество екскременти, произведени годишно от крави, свине и пилета в Япония, би могло да осигури достатъчно енергия за лек автомобил да обиколи света 750 000 пъти. Или 750 000 човека да обиколят света по веднъж и т.н. И това е благодарение на ГМО щамове бактерии 😉
  • 18 Анти милиционер

    8 2 Отговор
    Ако тези от Римския клуб и сводниците на Грета са искрени в намеренията си да вдигнат непосилно цената на живота по целия свят с квоти, за да измрат няколко милиарда манга^а(и така да спасят света от гибел та на свръх-популацията), не отичат, че ако оцелеят дори 8% от тях, след 60 години пак ще сме на същото положение. Понеже ще са си възстановили популацията изцяло.
  • 19 Наблюдаващ

    2 2 Отговор
    Само аз ли не разбрах , как този въглерод , който е твърд /графит , диамант/ , ще полети в атмосферата ?

    Коментиран от #20

  • 20 фентъзи

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Наблюдаващ":

    Когато горещият газ и водни пари излитат от ауспуха, те се вдигат нагоре. После с охлаждането, тежките частици от сублимация и падат надолу. Затова и ауспусите на много нови мпс са насочени надолу, струята да бие по асфалта. Но това нищо не променя и пак замърсява.
  • 21 Рибаря

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГосТ":

    Всъщност доста риби се интересуват от поколението си, като за пример от нашите ширини мога да ти дам бялата риба и слънчевката. При първият вид след като мъжкият оплоди хайверът изхвърлен от женската, той застава върху него да го пази до изключването му и напада всичко мърдаш в близост. Слънчевите действат по същия принцип и поради този факт са плъзнали навсякъде.апък мръсните рептили

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 одъртял комсомолец

    10 2 Отговор
    Климата се е променял и в миналото, когато въобще не е имало хомо сапиенс или пък индустриална дейност. Живеем в свят, в който всичко се върти и който съществува благодарение на баланса между силите на гравитация и породените от въртенето центробежни сили. А щом като всичко се върти естествено, че има и цикличност. Преди 20хил. години е имало ледникова епоха, така, че предстои отново. Има дори теория, че парниковите газове в момента всъщност забавят настъпването на нова ледникова епоха. Както се казва в такива случаи: Не се знае, знае ли се!!
  • 24 Така ще е

    2 1 Отговор
    Това не ме засяга. Аз съм само един човек. Какво мога да направя аз? Нищо. Аз съм едно нищо в света и обществото. Дуайте. А тези в фейса които са правят на голямата работа защо те не оправят проблема с глобалното затопляне? Защото и те за нищо не стават. Те са много повече нищо от колкото мене.
  • 25 Румяна Костова

    1 1 Отговор
    Ням страшно, щом Грета не се е разтревожила. Но ако някой от филиалите на Сорос прати яхта, за да я доведат да дръпне отново някоя от емоционалните си речи, тогава положението е наистина сериозно.
  • 26 aaa

    4 0 Отговор
    Природата си знае работата. Само тя може да накаже алчността на богатите.
  • 27 Факт

    1 1 Отговор
    И капитализма ще бъде рефинансиран с нови 500 милиарда от данъци и ограничения на хората!
  • 28 ГЛУПОСТИ

    2 3 Отговор
    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ С ЦЕЛ ПЕЧАЛБАРСТВО. КЛИМАТА Е ДИНАМИЧНА ВЕЛИЧИНА ВИНАГИ Е ИМАЛО КАТАКЛИЗМИ.КЪДЕТО СЕГА Е ПУСТИНЯТА НА ПИРАМИДИТЕ Е БИЛО ПЛОДОРОДНА ДОЛИНА СЕГА ПЯСЪК.ИЗБУХВАНЕТО НА ВУЛКАНИТЕ Е НАЙ СЕРИАЗНИЯ ПРОБЛЕМ КАКТО МЕТЕОРИТИ И ЗЕМЕТРЪСИ.ЗАРАДИ ТОВА ЕМА МАЛЪК ЛЕДНИКОВ ПЕРИОД ОТ18 ВЕК ДО ОКОЛО 1850 ГОДИНА И ОТ1860 ПОЧВА ЗАТОПЛЯНЕ И ВДИГАНЕ НА ДОБИВИТЕ.
    ЕДИНСТВЕНО ИЗБУХВАЩИ СУПЕРВУЛКАНИ,СУПЕР ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ НАД 9 СТЕПЕН И ПАДАЩИ МЕТЕОРИТИ НАД 1 КМ РАЗМЕР СА ПРОБЛЕМА И ОБРЪЩАТ КЛИМАТА ДРАМАТИЧНА.

    Коментиран от #29

  • 29 ГосТ

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "ГЛУПОСТИ":

    Още един учЕн от световна величина 😂 абе как не сте лауреати ,ама да,забравих че има заговор 😂
  • 30 Истината е

    2 0 Отговор
    Че всеки литър гориво, което се изгаря произвежда няколко килограма въглероден двуокис, които остават в атмосферата над сто години. Въглеродният двуокис се поглъща от дърветата, но ние ги сечем или ги горим, за да направим място за пасища за говеда, които пък също произвеждат газове.
    Истината е в баланса: по-малко шофиране, по-малко летене, повече рециклиране, повече влакове, повече ходене, колоездене.
  • 31 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    без майтап ---Америка е виновна!!!!!
  • 32 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    Никога досега в цялата 4 милиардна годишна история на ЗЕМЯТА ,САМО ЕДИН!!!!животински вид НЕ Е ПРИТЕЖАВАЛ ТАКОВА МОГЪЩЕСТВО ЗА ПРОМЯНА както човекът/?/!!!!!!!!То тези капиталистически изроди,човеци ли са?????
  • 33 незнайко

    0 0 Отговор
    КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ НЕ СА НАШЕ ДЕЛО !!! ТЕ СА ДЕЛО НА СЛЪНЧЕВАТА АКТИВНОСТ, НО ТОВА СЕ ПАЗИ В ТАЙНА !!! Решението го има но няма желание за него. Защо мислите луната има тази орбита и стои при слънчево затъмнение като щит ? ТАКЪВ ЩИТ СМЕ В СЪСТОЯНИЕ ДА ИЗВЕДЕМ В ОРБИТА И ДА НИ ПАЗИ ОТ СЛЪНЦЕТО !!!
  • 34 Айхман

    0 0 Отговор
    Всички схеми относно климатичните промени са относно вашите пари и данъци. Контролираната мизерия ще ви държи в подчинение, за да не се противопоставяте на решенията на корпорациите, които са вашите господари.
Новини по държави: