Last news in Fakti

4 Октомври, 2019 20:00 6 435 11

ЕС към Турция: Без повече пари за бежанците

  • димитрис аврамопулос-
  • турция-
  • бежанци-
  • мигранти

За миграционните проекти, финансирани досега от Брюксел, подкрепата ще продължи още пет години

ЕС към Турция: Без повече пари за бежанците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската комисия потвърди, че при разговорите на еврокомисаря по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос в Анкара днес и вчера турската страна е поставила въпроса за осигуряването на още средства за сирийските бежанци.

Говорител на ЕК уточни, че Аврамопулос е насочил вниманието към изплащането на договорените в споразумението между ЕС и Турция шест милиарда евро до края на годината. През септември ЕК съобщи, че вече 5,6 милиарда евро са били насочени към турската страна и предстои отпускането на останалите 400 милиона евро.

Стремежът на ЕС е до края на годината да бъде осигурена цялата сума по споразумението, посочи говорителят. Той добави, че за миграционните проекти, финансирани досега от ЕС в Турция, подкрепата ще продължи още пет години.

Турция прояви много съпричастност и щедрост в последните години, заяви говорителят. Той допълни, че турските министри са поставили въпроса за по-нататъшни нужди, свързани с миграцията. Ясно е, че споразумението покрива основни нужди, които скоро няма да отпаднат, затова ще продължим да имаме грижата, добави говорителят.

Преди месец комисията съобщи какво е постигнато от 2016 г. насам по споразумението между ЕС и Анкара за прекратяване на потока мигранти през Турция към Европа. Според данните ЕС е осигурил на Турция почти цялата договорена по споразумението сума и е върнал на турската страна 2496 мигранти.

Същевременно Анкара е изпратила към ЕС 23 000 сирийски бежанци. По силата на споразумението се предвиждаше ЕС да върне на Турция толкова незаконни мигранти, колкото сирийски бежанци приеме от турските лагери.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    37 5 Отговор
    Европа си е виновна, пуснаха кебапа вкъщи а сега се чудят защо се взривяват хора по улиците им. Ами в Русия въпреки че са пияни използват главите си и като ги хванат и ги извозват с камиони обратно извън граница откъдето са дошли.
  • 2 Турски миндерасти

    21 23 Отговор
    Хапвайте свинския шпек и алах акбар свиня акбар

    Коментиран от #5, #6

  • 3 хфдх

    30 0 Отговор
    Нещо не се връзва написаното със заглавието. Последно.. ще им дават ли още пари или не?

    Коментиран от #4

  • 4 Ха ха ха

    20 8 Отговор

    До коментар #3 от "хфдх":

    Ще дават даже ше питат треба ли още....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пираня

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Турски миндерасти":

    Защо не кажеш това навън сред хора, а не скрит зад монитора. Уважавай за да те уважават

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 HidAn

    8 1 Отговор
    Оправете си заглавието.
  • 9 Яжте вафли с вкус на Свинско

    2 0 Отговор
    Няма повече пари за бежанците бахтън!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 АК47

    1 0 Отговор
    Тези "бежанци" никога няма да се интегрират, защото също като нашите цигани, са с напълно различен манталитет и култура. Циганите са биле тука стотици години и няма и признк за интеграция. Те и новопристигащите имигранти идват от същото място - Пакистан, Индия и Афганистан. Една и съща кръв, Едни и същи гени, Една и съща култура и обичаи.
    Интеграция - 0
Новини по държави: