Last news in Fakti

5 Октомври, 2019 06:30 6 181 22

Опасни болести, тежки земетресения - за тях в Турция не се говори

  • турция-
  • земетресение-
  • реджеп ердоган-
  • истанбул

Който разкрива нередности и разхищения, живее опасно в днешна Турция

Опасни болести, тежки земетресения - за тях в Турция не се говори - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Който разкрива нередности и разхищения, живее опасно в днешна Турция. Дори когато става дума за заплахата от тежки земетресения или от смъртоносни болести, властите предпочитат да си мълчат.

Преди 20 години Турция преживя една от най-тежките катастрофи в най-новата си история: земетресение със сила 7,4 по Рихтер причини смъртта на 17 000 души, а нанесените на икономиката щети бяха за милиарди евро. Най-силно засегната беше най-развитата част на страната - Истанбул и районът около милионната турска метрополия.

Природното бедствие извади на показ един факт: нито държавата, нито гражданите бяха подготвени за подобно бедствие, макар отдавна да е било известно, че районът е силно земетръсен. Липсата на градоустройствени планове, незаконното строителство и липсата на какъвто и да е държавен контрол допълнително влошиха положението. А не на последно място и алчността на строителните предприемачи.

Откритите в развалините след земетресението от 1999 мидени черупки показваха, че при изграждането на много от срутилите се сгради масово е бил използван напълно неподходящият морски пясък, само защото е по-евтин, отбелязва в обширна публикация „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ).

Къде отиват парите от "данък земетресения"?

Миналата седмица - в четвъртък - земята отново се разтресе под Истанбул: трус от 5,7 по Рихтер изплаши хората в града и им припомни, че живеят в един от най-силно активните сеизмични райони в света. От години експертите повтарят, че в района ще има силно, опустошително земетресение. В тази връзка вестник „Зюддойче цайтунг“ цитира директора на Истанбулския сеизмологичен център проф. Халук Йозенер да казва следното: „Не знаем кога ще се случи, но за съжаление се приближаваме към него много бързо".

След земетресението от 1999 бяха предприети редица мерки, въведен беше и допълнителен „данък земетресения“. Той се налагаше върху всевъзможни неща – от банкови услуги и абонаменти в интернет, през игрите на щастието, та чак до самолетните билети. „През последните 20 години от турските граждани бяха удържани 10,7 милиарда евро под формата на „данък земетресения". Очаквахме, че тези пари ще направят по-сигурни градовете, в които живеем, училищата, в които изпращаме децата си, мостовете, по които пътуваме, и къщите, в които живеем“, пише по този повод журналистът Бюлент Мумай.

Известно е колко важен за правителството на Ердоган е строителният бранш. Затова и едва ли е голяма изненада, че тези, които трябваше да осъществят мерките за подобряване на сеизмичната безопасност, ги използваха най-вече за си напълнят джобовете, коментира ФАЦ. На журналисти, които се опитаха да изнесат данни за нарушения, бързо бяха принудени да замълчат - с арести или с парични глоби. Бившият кмет на Истанбул от партията на Ердоган – Кадир Топбаш – разреши да бъдат застроени местата в центъра на града, на които едно време имаше събирателни пунктове за населението в случай на земетресения, а по-късно предаде терена в ръцете на своя зет, който е строителен предприемач.

Укриване на информация за скандали

Журналистката Чикдем Токер, която изнесе на светло информацията за този скандал, я грозят две години затвор и глоба от 1 милион турски лири (160 000 евро). Турската общественост дори и не научи за една друга подобна „далавера“ в Истанбул, в която теренът бе прехвърлен на ислямска фондация, ръководена от един от синовете на президента Ердоган, обобщава Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Укриването на информация от турските гражданите обаче не се ограничава само до темите, свързани с опасността от земетресения в страната, твърди още Мумай. Неотдавна турският учен Бюлент Шък бе осъден на 15 месеца затвор за това, че коментира доклад, поръчан от турското Министерство на здравеопазването, който обаче бе скрит от обществеността. Въпросният доклад е посветен на раковите заболявания, а „престъплението на Шък се състои в това, че е информирал турската общественост кои стоки съдържат канцерогенни съставки. В президентския дворец на Ердоган очевидно смятат предпазването от рак за престъпление. Същото важи и за онези, които искат да защитят хората от земетресения.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Значи. .

    13 5 Отговор
    Сега разбирате ли за намеренията на DW. ЗА Турция....

    Коментиран от #19

  • 2 Усмивката

    9 8 Отговор
    Както си е в България.Случаят Караянчева и катастрофата е показателен.И за Людмила и тежката катастрофа получихме информация едва тези години.И до днес витае всякакви тълкувания и слухове дори за намесата на КГБ....Та нищо чудно да излезе след време версията ,че катастрофа по начина която ни втълпяват не е имало.И има намеса и пръст службите и неуредени сметки и задължения правителството към други държави.

    Коментиран от #13

  • 3 среднощен

    30 6 Отговор
    Проблеми в Турция има, както във всяка държава... Интересен факт е, защо DW насочва вниманието ни към "данък земетресение", а не към условията при които се договаря износът на производства от Германия към Турция..? Мерцедес от доста години сглобяват в Турция, дали пък и техните заводи не "облажват" от нередностите в строителството...? Голяма част от "Тежките производства" /производство на акумулатори, производство на автомобилни гуми и т.н./ също са изнесени от Германия, защото за работниците не е безопасно да работят в "трудна среда"..? "Нападението е най-добрата защита" - това демонстрира DW...? Когато претендираш за това, че си "стълб на демокрацията", много бързо излиза на показ лицемерието при налагането на двоен стандарт..? DW вече не са "отправна точка" във възгледите на интелигенцията, все повече тази медия се превръща в "инструмент за манипулиране"..?

    Коментиран от #5

  • 4 Рошко

    21 4 Отговор
    Ами дойче зеле не ви харесва Турция да се развива, я напишете точните цифри на износа им тази година, и си продължавайте да плюете
  • 5 Рошко

    25 5 Отговор

    До коментар #3 от "среднощен":

    Тя отдавна е манипулативна медия, интересно пък как един път не окепази евреите жълтия клоун или бъкингам ската бсбушка
  • 6 ооо

    11 3 Отговор
    Да си го кажем в прав текст:ДВ НЕ ОБИЧА ТУРКИЯ!!!!
  • 7 Skruz

    12 5 Отговор
    Dw не обича Турция, но постоянно си ходи да я онождат там! Не ме гледаи какво правя, чуи какво ти казвам!
  • 8 Иванчева

    17 2 Отговор
    "нитo държaвaтa, нитo грaждaнитe бяхa пoдгoтвeни зa пoдoбнo бeдcтвиe, мaкaр oтдaвнa дa e билo извecтнo, чe рaйoнът e cилнo зeмeтръceн. Липcaтa нa грaдoуcтрoйcтвeни плaнoвe, нeзaкoннoтo cтрoитeлcтвo и липcaтa нa кaкъвтo и дa e държaвeн кoнтрoл дoпълнитeлнo влoшихa пoлoжeниeтo. A нe нa пocлeднo мяcтo и aлчнocттa нa cтрoитeлнитe прeдприeмaчи." Да ви прилича на управлението на Борисов
  • 9 Некакъв

    14 3 Отговор
    Четохме е за Турция, сега чакаме дойче веле да видим какво ще пусне за Русия... Става вече банално--преди обяд Турция, след обяд Русия.
  • 10 Некакъв

    10 3 Отговор
    Всичко е, за да се държи вниманието далеч от германския халифат.
  • 11 Ученик

    5 1 Отговор
    Тоя на снимката кой е, прилича на изпаднал германец?
  • 12 Щом ДВ реве

    6 2 Отговор
    Значи Ердоган пипа здраво....

    Коментиран от #14, #15

  • 13 эпсилон

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Усмивката":

    Да бе. И ти си извънземен и си дошъл да спасиш човечеството.
  • 14 Ее те лъши

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "Щом ДВ реве":

    По Адрез на Турция никога няма да спрат лъжите защто не говорят турция гогато не беше оправляван от .Ердоган именоо 1999. Год.когато.стана.голямото.заметресение.тогава..Ердоган не.беше.ба.власт.имаше.тройна.колиция.оправляваше.турция.нали.по.отломките.са.открити.морски.пясак.защто.е.по.Евтин.тогава.къде.беше.контрола.и.Ердоган.многократно.е.казал.за.това.и.след.като.той.дойде.На.Власт.тази.практика.спря.нека.да.говорят.преди.21год.. Как.изглеждале.Истанбул.сега.как.изглешда.
  • 15 Ее те лъши

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Щом ДВ реве":

    По Адрез на Турция никога няма да спрат лъжите защто не говорят турция гогато не беше оправляван от .Ердоган именоо 1999. Год.когато.стана.голямото.заметресение.тогава..Ердоган не.беше.ба.власт.имаше.тройна.колиция.оправляваше.турция.нали.по.отломките.са.открити.морски.пясак.защто.е.по.Евтин.тогава.къде.беше.контрола.и.Ердоган.многократно.е.казал.за.това.и.след.като.той.дойде.На.Власт.тази.практика.спря.нека.да.говорят.преди.21год.. Как.изглеждале.Истанбул.сега.как.изглешда.

    Коментиран от #18

  • 16 Истината

    6 5 Отговор
    Как е сега Истамбул.А.как.Беше.Преди.20.години.кажете.и.за.това.само.лъши.и.глопости.пишете.на.вас.ли.да.вярвам.или.на.очите.си. Аз.живея.от.15год.в.истанбул.каква.кочина.беше.преди.Ердоган.А.каква.е.сега.малко.истина.моля.медии
  • 17 Истината

    4 4 Отговор
    Как е сега Истамбул.А.как.Беше.Преди.20.години.кажете.и.за.това.само.лъши.и.глопости.пишете.на.вас.ли.да.вярвам.или.на.очите.си. Аз.живея.от.15год.в.истанбул.каква.кочина.беше.преди.Ердоган.А.каква.е.сега.малко.истина.моля.медии
  • 18 Свалям ти шапка

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ее те лъши":

    Направо ми потекоха сълзи, като видях как един чужденец е успял да научи българската граматика! Браво на теб, успял си без да ходиш на училище да научиш нашия език! Продължавай да се упражняваш, някога може и да го научиш на средно ниво! Поздравления!
  • 19 Coni

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Значи. .":

    Умно решение,
    на немеца ,я се по интересувай още колко марки имат заводи в ТР.
  • 20 так так и таааааак

    1 0 Отговор
    Как ли изглеждаме на германците, че да предпочетат Турция за завода на фауве.

    Небивал просперитет и видими резултати
  • 21 999

    3 0 Отговор
    То просто е безмислено да се коментира този материал на Дойче Веле или на която и Дойче да е... Беше това беше онова ама фактите са други. Германия налага икономически санкции на Турция, на следващия ден немската Сименс инвестира 1 млрд. В Турция. Турската лира падна и ... вноса намаля до толкова че последните два месеца износа на Турция надхвърли вноса. Инфлацията растеше растеше ... ама стигна до 24% и хоп от миналия месец годишната инфлация спадна до 9%. Падат и лихвите. Фолцваген - 1,4 млрд., Еърбъс - 2,5 млрд, че сега и Китай ще инвестира в Турция. А големите врагове на турците,хамериканците им предлагат да им свалят митата ...даже и преговори за договор за свободна търговия. А във Вашингтон пост пише, че влязат ли Турците във източно от Ефрат в Сирия, те просто ще се отеглят от там.
    И какво остана недоизказано - ааа, да : човешките права! Ами истината е там, че В Турция има 40 предмета като свободно избираеми и кюрдския и българския е сред тях.
    В Турция може да се правят пропаганди на Кюрдски език, не един път министри са правили обръщения на кюрдски.Турското правителство най редовно плаща да се реставрират църкви на тяхна територия.Не един път кюрди са ставали министри на вътрешните работи и то в големите боеве с ПКК. Ма те си имаха и премиер и президент кюрдин/1983-91/ тогава когато свободна Америка дори не е подозирала че някога ще имат президент африканец. То просто човешките права и свободи са на много високо ниво. Истината е там че европейц
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.