Last news in Fakti

21 Октомври, 2019 06:00 2 765 10

21 октомври 1805 г. Трафалгар

  • трафалгар-
  • битка-
  • адмирал хорацио нелсън

Адмирал Нелсън ръководи 27 кораба на британския флот срещу френско-испанската ескадра от 33 кораба

На 21 октомври 1805 г. Британският флот под командването на адмирал Хорацио Нелсън нанася поражение над френско-испанската ескадра под командването на адмирал Пиер Шарл Вилньов в битката при нос Трафалгар, край Кадис в Испания. Това е една от най-великите морски битки по време на Наполеоновите войни (ноември 1799-юни 1855).

Адмирал Нелсън ръководи 27 кораба на британския флот срещу френско-испанската ескадра от 33 кораба, начело с адмирал Пиер Шарл Вилньов. Той се опитва да достигне до Средиземно море. Битката продължава 5 часа и половина и завършва с разгром на френско-испанската ескадра. Тя губи 18 кораба и 7000 души.

От британския флот загиват 1700 души. Адмирал Вилньов е пленен, а адмирал Нелсън е ранен и по-късно умира от раните си. Победата на британския флот му осигурява господство по море във войната с Франция.

Тялото му е пренесено във Великобритания. Твърди се, че за да се запазят по времето на пътя до дома, тленните му останки били прибрани в бъчва с ром.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    24 10 Отговор
    Абе те британците велики лодки са имали, ама на суша хич не ги е бивало. Тайната на британският империализъм е че почнеш ли и ти да ги стреляш, те се разбягват. Бивало ги е само срешу хора със заострени пръчки, ама и тогава са виждали зор.

    Коментиран от #6

  • 2 Deuchland ůber alles!!!

    20 16 Отговор
    Англичаните и руснаците са един дол дренки.Алкохолици,наркомани, хомосексуални и за нищо не ставащи.Добре че бяха България и Германия,че света да напредне,че иначе щяхме да живеем още в каменната епоха.
  • 3 пиратите на короната

    38 2 Отговор
    Основната им задача по море е била, да крадат златото на испанците и среброто на португалците. За да могат сега да се правят на велики. И за това сега трябва да ги изритаме от ЕС на 31.10.
  • 4 Ххх

    10 1 Отговор
    В битката участва и флагмана на испанския кралски флот „Сантисима Тринидад“ Построен е по проект на ирландеца Матю Мулан в Хавана и спуснат на вода през 1769 г. Корпусът и палубата са изцяло направени от кубинско червено дърво, а мачтите и реите – от мексикански бор. Дебелината на външната обшивка на борда достига 60 см. След дооборудоването му корабът има 144 оръдия (от тях 30 бр. 32-фунтови на долната палуба). 63-метровият линеен кораб с водоизместимост 1900 тона е най-големият ветроходен боен кораб за своето време .По време на битката при Трафалгар, гигантският неповратлив кораб, на борда на който има не по-малко от 1200 души, остава на вода въпреки ожесточения обстрел от страна на англичаните. Кораба е пленен от англичаните. Сред края на битката англичаните изпращат кораби за буксир, но през нощта се разразява буря, от която потъват много кораби, останали на вода. По ирония на съдбата сред тях е „Сантисима Тринидад“
  • 5 нервен ( разбивача на тролове )

    10 1 Отговор
    Защо не написахте че заради резултата от тази битка днес едните карат автомобили с ляв волан другите с десен ....това е супер интересен и любопитен предполагам за аудиторията факт !!!
  • 6 Ххх

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Да, така е. И в контекста на казаното от теб, бихме могли да си припомним битката при Исандлуана.
    Битката при Исандлуана на 22 януари 1879 г. е първото голямо сражение от Англо-зулуската война между Британската империя и Зулуското кралство.

    След империалистичния план, с който лорд Карнарвън успешно създава федерация в Канада, се смята, че подобен план може да проработи и в Южна Африка. През 1874 г. сър Бартъл Фрер е изпратен в Южна Африка като върховен комисар, за да проучи плана. Една от пречките пред него е съществуването на независимите държави - бурската Южноафриканска република и Зулуското кралство. На 11 декември 1878 г. сър Бартъл Фрер по своя собствена инициатива и без одобрението на британското правителство и с намерение да предизвика война със зулусите отправя ултиматум към зулуския крал Кечуайо, който кралят не може да приеме. Кралят отхвърля ултиматума, при което Фрер изпраща главнокомандващия лорд Челмсфорд за нахлуе във Зулуланд.

    Единадесет дни след като британците започват своето настъпление, армия от 20 000 зулуси, въоръжена главно с железни копия и кожени щитове се изправя срещу част от основната британска колона, състояща се от британци и туземци, около 1200-2000 души, въоръжени с модерните тогава пушки Мартини-Хенри и артилерия. Въпреки огромната разлика във въоръжението, превъзхождащите числено зулуси смазват небрежно разгърнатите британци, убивайки около 1300 от тях, включително всички от огневата линия. Зулусите губят около 100

    Коментиран от #9

  • 7 Радо

    11 0 Отговор
    А на Дойран какъв бой сме ги драли англичаните самоо!!!....чак да се чуди чиляк, щом са яли такъв здрав бой навсякъде, как все пак слънцето не е залязвало над Британската империя, за разлика от нашата.....Британската общост в момента се състои от 53 държави, които са били част от Британската империя, и почти целият свят може/знае да говори английски.
  • 8 NSDAP

    9 10 Отговор
    Руснаците колко бой са яли от бг войници.В операция Галисия,при Добрич,в Македония...бая руска своляч сме изколили.При Дойран пък още повече английска своляч.
  • 9 Ххх

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ххх":

    Историческите събития, свързани с битката при Исандлуана са пресъздадени във филма Зората на Зулу.
    Zulu Dawn (1979)
    Държава: САЩ, Южна Африка, Холандия
    Година: 1979
    Актьори: Burt Lancaster, Peter O-Toole, Simon Ward, John Mills, Denholm Elliott, Nigel Davenport, Michael Jayston, Peter Vaughan, James Faulkner, Christopher Cazenove

    Коментиран от #10

  • 10 Ххх

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ххх":

    За същия филм има и вариант с руски дублаж - Рассвет зулусов.
Новини по държави: