Last news in Fakti

28 Октомври, 2019 12:25 2 982 6

ЕС склони! Отлагат Брекзит до 31 януари

  • брекзит-
  • борис джонсън-
  • великобритания-
  • ес-
  • доналд туск

След предишното отлагане датата на Брекзит беше 31 октомври

ЕС склони! Отлагат Брекзит до 31 януари - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че 27-те страни от ЕС без Великобритания са се съгласили да дадат на Лондон ново отлагане на датата на Брекзит, този път до 31 януари 2020 г., предаде АР.

"27-те се съгласиха да приемат молбата на Великобритания за гъвкаво удължаване на Брекзит.

Решението ще бъде официално оформено в писмен вид", съобщи Туск в Тwitter.

След предишното отлагане датата на Брекзит беше 31 октомври.

Под гъвкаво удължаване се има предвид, че Великобритания ще може да излезе от ЕС и по-рано, ако постигнатото от премиера Борис Джонсън споразумение за Брекзит с ЕС бъде ратифицирано преди 31 януари.

Франция най-много се противопоставяше на ново дълго отлагане и постави условия за сегашното си съгласие: Великобритания да излезе от ЕС на 30 ноември или 31 декември, ако споразумението бъде ратифицирано преди някоя от тези дати.

Решението на ЕС се придружава от политическа декларация, в която съюзът аргументира новото отлагане, изключва предоговаряне на споразумението и иска номиниране на британски европейски комисар.

27-те решиха да не чакат гласуването в британския парламент, който ще заседава днес следобед по искането на Борис Джонсън за предсрочни избори на 12 декември. За да бъде прието, то трябва да бъде подкрепено от Камарата на общините с мнозинство от две трети.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сифон Злобюл

    23 0 Отговор
    айде пак
  • 2 хаха

    13 2 Отговор
    "Развод ми дай, развод ми дай и повече не ме мъчи,
    вземи панелите, трабанта (минито), но въздуха ми остави..."
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ПЕНКО

    6 1 Отговор
    БРИТАНИЯ СЕ Е-БА.ВА , НО И ЕС СЪЩО !!! "ТОПЛОФИКАЦИЯ -ЕС " Е НЕПОБЕДИМА - БЕЗ СЪДЕСТВИЕТО НА РУСИЯ ...БРИТАНЦИ ТЪРСЕТЕ РУСКА ПОМОЩ И ЩЕ СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ ХИТЛЕРИСТИ И ПАТЕНОВЦИ !!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: