30 Октомври, 2019 21:30 3 428 6

Дали Джонсън не бърка?

  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • брекзит-
  • ес

Само за броени седмици Борис Джонсън наруши толкова много обещания, колкото други премиери не са успявали за цял мандат

Дали Джонсън не бърка? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само за броени седмици Борис Джонсън наруши толкова много обещания, колкото други премиери не са успявали за цял мандат. А сега обещава бърз край на сагата Брекзит. Но тънките му сметки може да излязат криви.

Скука няма да има - ще има предсрочни избори за Долна камара на британския парламент. А това вече сме го виждали - през 2017. Тогавашната министър-председателка Тереза Мей искаше да увеличи крехкото си мнозинство в Долната камара. Но не сполучи - и загуби мнозинството си. Сега също има рискове. Проектът на Борис Джонсън да изгради мнозинство от едно консервативно малцинство може да се провали. Вярно е, че торите водят значително пред лейбъристите в актуалните нагласи на избирателите, но през 2017 година преднината на консерваторите беше още по-голяма - и въпреки това накрая те излязоха отслабени след предсрочния вот.

Борис Джонсън може и да е по-харизматичен предизборен борец от скованата Тереза Мей. Но никак не е сигурно дали Джонсън ще се окаже коз за консерваторите или губеща карта. Защото той е много спорна фигура, шмекер, който само за броени седмици наруши толкова обещания, колкото други министър-председатели не са успявали за цял мандат.

Популисти срещу парламентарната демокрация

Съветниците на Джонсън ще се опитат да превърнат предизборната кампания в кална битка с вадене на кирливи ризи. Това ще е битка на популистите срещу парламентарната демокрация. Но най-големият коз на Джонсън е слабостта на опозиционния лидер Джереми Корбин. За старите социалисти той може и да е герой, но за избирателите от центъра той е още по-неприемлив и от Джонсън.

Затова е повече от невероятно, че лейбъристкият лидер ще постигне успех, който би му позволил да управлява от „Даунинг стрийт". Дори партията му да получи достатъчно мандати, е трудно да си представим, че сегашната опозиция ще успее да състави коалиция под ръководството на Корбин. Много по-вероятно е Борис Джонсън все някак да запази поста си - със или без мнозинство. Това е трудно да се предскаже отсега.

Краят на сагата Брекзит не се вижда

Какво би означавало това обаче за Брекзит? Не непременно бързо решение. Изглежда Джонсън вече не държи толкова силно на постигнатата от него сделка, защото заради нея торите загубиха подкрепата на един свой традиционен свой партньор - тази на северноирландските протестанти. Възможно е да се стигне до нови преговори за Брекзит. Но също така не е изключен и Брекзит без споразумение.

С други думи - през януари ЕС като нищо отново може да е принуден да се занимава с темата за Брекзит. Ще се съгласи ли тогава Брюксел на още едно отлагане? Ясно е едно: сагата Брекзит все още не върви към своя край. А предсрочните избори през декември са само поредният епизод от тази сага.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Алфа Вълкът

    5 2 Отговор
    Нищо не е нарушавал, просто е едно пинг-понг топче между ЕС и британското правителство и скоро ще бъде сменено!
  • 3 Кочо

    2 1 Отговор
    Бърка.

    Коментиран от #4

  • 4 Баш Бащицата

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кочо":

    В какво е бръкнал?
  • 5 някой

    8 0 Отговор
    Защо продължавате да ни занимавате с тези идиоти? Това са пасмина малоумници,които смятат че живеят все още в 19-ти век!

    Коментиран от #6

  • 6 Комунист

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "някой":

    Прав си . Англетата са голпми идиоти......