27 Ноември, 2019 20:00 1 816 0

Нощните кошмари се оказаха... полезни

  • сън-
  • кошмар-
  • стрес

Лошите сънища тренират нервната система и я подготвят за стресови ситуации

Нощните кошмари се оказаха... полезни - 1
Снимка: Shutterstock

Швейцарски учени от университета в Женева установиха ползата от нощните кошмари - те тренират нервната система и я подготвят за стресови ситуации, съобщава сп. "Хюмън брейн мапинг"

В експеримента, проведен от екипа на Виржини Серпенич, взели участие 18 души. С помощта на енцефалограф специалистите измерили активността на различните участъци на мозъка. На главата на всеки доброволец били фиксирани 256 сензора. С тяхна помощ учените успели да проследят какви зони на мозъка са били задействани, когато се сънуват кошмари.

Всички участници били събуждани по няколко пъти през нощта и били питани дали са имали лоши сънища. Специалистите установили два участъка, отговарящи за чувството за страх по време на сън - това са централният участък и предната поясна кора.

Централната част участва при оценката на емоциите при събуждането ни и системно се активизира тогава, когато чувстваме страх в реалния живот. На свой ред предната поясна кора се задейства в онези моменти, при които човек реагира на заплаха. По този начин специалистите за пръв път успяха да докажат, че насън или в реални живот при страх се задействат едни и същи участъци на мозъка.

Учените провели и второ изследване с 89 участници. Те трябвало в продължение на седмица да записват своите сънища и преживените емоции. След това експертите с помощта на магнитно-резонансна томография проверили как тестваните реагирали на сцени на насилие и бедствия.

Станало видно, че колкото по-силен е бил преживеният страх по време на нощен кошмар, толкова по-малко се е активирала централната част и предната поясна кора на мозъка. Съответно човекът в такива случаи е бил по-устойчив на стрес.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: