Last news in Fakti

19 Декември, 2019 07:01 1 477 3

Тайван и Тайланд активно се борят с климатичните изменения

  • тайван-
  • климатични изменения-
  • инициативи-
  • тайланд-
  • национална стратегия-
  • опазване на околната среда-
  • парникови емисии

Изменението на климата доведе до екстремни климатични условия в Тайланд, включително продължителни дъждовни или сухи сезони и по-интензивни тропически бури и наводнения.

Поредицата от климатични предизвикателства, като превръщането на плодородни земи в пустини, недостига на вода и различните видове замърсяване, ускориха порочния цикъл на разрушаването на околната среда в глобален мащаб и това до голяма степен се дължи именно на приоритизирането на икономическото развитие и крайното неглижиране на опазването на природата.

Като член на “глобалното село“ Тайланд се стреми да се бори с климатичните промени и да опазва Земята, но без да се чувства сам в тази битка.

Република Китай може да бъде полезна със своите изключително точни климатични прогнози и помощта, която оказва на производители да станат „зелени“ и да намалят своя въглероден отпечатък.

Въпреки това Тайван бе отстранен от участие в Конференцията за климатични промени, провеждана съгласно Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (UNFCCC) поради настоящата международна ситуация.

Независимо от това, страната продължава да търси средства, за да дава своя принос към международната общност. Тайван е приел Закон за управление и намаляване на парниковите газове, поставяйки дългосрочни цели в тази насока, и е формулирал своя Национална страгия за действие спрямо климатичните изменения, както и План за действие за намаляване на парниковите газове.

Тайванското правителство също е изготвило и План за контрол на намаляването на вредните емисии, обхващащ енергетиката, производството, транспорта, жилищното и строителството на търговски площи, земеделието и прилагането на различни стратегии в тази посока.

Има изготвена ясна „пътна карта“ за намаляването на въглеродните емисии, като нейни основни точки са насърчаването на енергийната трансформация, подпомагане на индустриите да станат „зелени“ и да отделят по-малко въглерод, разработване на варианти за „зелен“ транспорт и разширяване на използването на превозни средства с ниски въглеродни емисии, подобряване на енергоспестяващите практики и стандарти при проектирането и строежа на новите сгради, доближавайки ги до все по-голяма „пасивност“, подпомагане на животновъдните ферми да рециклират своите отпадъци, като по този начин да добиват биогаз, а депата за отпадъци и пречиствателните станции да произвеждат метан.

Освен това широкото одобрение на Плана за действие за намаляване на парниковите газове, предложен от местните власти, показва, че страната сериозно гледа на проблема с климатичните промени и взима мерки от централно до местно ниво.

През последните години Република Китай постигна значителен напредък в развитието на сектора на възобновяемата енергия, като активно прилага политики, насочени към намаляване на производството на електроенергия от въглища, увеличаване използването на природен газ и насърчаване на екологичното развитие.

До 2025 г. Тайван очаква производството на слънчевата и вятърната енергия на годишна база да е съответно 20 гигавата и 6.9 гигавата, а също така стартира множество политики и действия за пестене на енергия в рамките на перспективната си програма за развитие на инфраструктурата и други подобни инициативи.

По отношение на технологичните изследвания и развитие, Тайванската политика за зелени технологии обхваща развитието на енергодобива, съхранението на енергия, енергоспестяването и системните интеграции, използването на най-съвременните материали, устойчиви технологии, енергоспестяване, смарт системи и подобни нововъведения, за да интегрира на практика в индустрията изследванията и теоретичните разработки на академическата общност.

Доколкото светът продължава да се сблъсква с кризата, предизвикана от изменението на климата, този глобален проблем изисква глобално решение. Това означава, че всеки човек, като член на международната общност, трябва да се присъедини към търсенето на решение.

Нечестно е Република Китай да бъде изключвана от международни организации въз основа на политически предразсъдъци. Това противоречи на духа на конвенциите за климата, които призовават всички държави да се борят заедно с климатичните промени, нещо, залегнало в основата на Парижкото споразумение от 2015 година и призива му към всички нации да предприемат незабавни мерки. Това нарушение на Хартата на ООН може да навреди на целия свят.

Тайван е отговорен член на международната общност с богат опит, който, ако бъде споделен, може да окаже сериозен принос.

Тайланд се възползва от възможността да обедини усилия с Република Китай в борбата с изменението на климата, като подписа меморандум за разбирателство за изграждане на Тайландско-тайвански алианс за наука, технологии и иновации. По този начин двете страни създадоха възможност да предприемат съвместни действия за хармонизиране на индустриалното развитие и баланса на екосистемата. Конкретните задачи на Меморандума за разбирателство включват решаване на проблеми, свързани с чистотата на въздуха, водата, замърсяването от транспорта, замърсяването на обработваемата земя, като в борбата се включват най-новите технологични достижения – напримeр Интернет на нещата (IoT).

Тайван на свой ред се радва да сподели своя опит по отношение на ефективното опазване на околната среда и процесите, чрез които то се постига, да покаже най-доброто от предиктивните си системи за ранно предупреждаване и предпазване от природни бедствия, да сподели развитието на технологиите и постоянното подобряване на енергийната си ефективност, както и не само да покаже иновациите си, но и да даде примери за приложението им.

Двустранното сътрудничество и междудържавните отношения позволяват на Тайван и Тайланд не само да проучват, но и да намират решения за преодоляване на настоящите климатични предизвикателства.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Михлюзина

    0 0 Отговор
    грета е уайт траш,модер2атора също
  • 3 Обективен

    0 0 Отговор
    Ееех как ще ги стигнем Тайванците?! ! Това е капитализъм с "човешко лице"