Last news in Fakti

10 Януари, 2020 12:17 22 476 56

Шампион по шах разкри грешката на Хитлер във войната с Русия

  • адолф хитлер-
  • германия-
  • грешка-
  • русия-
  • зима-
  • шахмат-
  • шампион-
  • магнус карлсен

Не нападайте руснаците през зимата

Шампион по шах разкри грешката на Хитлер във войната с Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Световен шампион по шахмат разкри каква грешка са допуснали Наполеон Бонапарт и Адолф Хитлер във войните срещу Русия, предаде Лента.ру.

Норвежецът Магнус Карлсен, който е настоящият световен шампион, заяви в интервю за РБК, че двамата военни лидери, тръгнали на сражение срещу Русия, са допуснали една и съща грешка.

„Очевидно това, което можем да научим от тях, е да не ходим в Русия през зимата. И ето ме тук, през зимата“, заяви шеговито норвежкият шампион, който беше интервюиран в столицата Москва през декември. Гросмайсторът разкри, че е научил много от легендата Гари Каспаров, който беше негов треньор през 2009 година.

Много военни анализатори продължават да дискутират най-големите грешки на нацисткия лидер Адолф Хитлер в операция „Барбароса“. Сякаш е еднозначно мнението, че една от фаталните за Германия грешки е неподготвеността на войските на Хитлер за водене на война в тежки зимни условия.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    84 11 Отговор
    Поредната тъпотия от РБК.
  • 2 🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱

    9 37 Отговор
    🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱🇮🇱🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇮🇱🇮🇱🇮🇱🇺🇸🇺🇸

    Коментиран от #10

  • 3 Тоя откри топлата вода

    89 6 Отговор
    каква новина.
  • 4 Бесен Язовец

    33 24 Отговор
    Не зимата, отменете зимата спрете дъжда и отровете цялата,, Червената армия " ХАХАХА не взимайте пешката при ДАМСКИ ГАМБИТ!

    Коментиран от #43

  • 5 БацоГацов от Главанаци

    92 3 Отговор
    Факти отново трепят рибата ...с бастун.А до довечера сигурно ще има статия на световната шампионка по биатлон, с която да ни разкрият другата грешка на Хитлер...да не воюва никога на два фронта...А бееее...
  • 6 СуперБайо

    44 49 Отговор
    Хитлер и кохортата му - долна мръсна измет, дано се пържат в ада на много бавен огън во веки веков!
  • 7 ТОЧКАТА

    40 3 Отговор
    ...оооо толкоз ПРОСТО ЛИ БИЛО БЕ??!!!!!Къф шах играе този бе...морски ли....с хикс и плюс!!!!ДВЕ ФИГУРИ и 2о възможности!!!!
  • 8 Не е вярно

    41 11 Отговор
    Основната грешка на Хитлер е че се е доверил на Гьоринг който му е гарантирал снабдяване на войските по въздух , това е основната най-важна причина , другото е разтягане на локуми

    Коментиран от #16

  • 9 СссереМ

    16 59 Отговор
    Не е вярно,грешката на Хитлер е че не допусна че САЩ ще въоръжат пияните мужици,а нашата грешка е че изпратихме 1 милион добре обучена и въоръжена армия на изток,сега нашите граници щяха да почват от адриатика до каспийско море.

    Коментиран от #33, #53

  • 10 Педалче

    29 5 Отговор

    До коментар #2 от "🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱":

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  • 11 соросоид дебил

    64 7 Отговор
    Айи..Верно ли бре, че този джендър от Норвегия е разкрил "грешката на Хитлер" във войната с Русия? Ай, как хубаво щеше да е ако беше отишъл на 22 юни през лятото в Русия? А бре ненормалници спрете да пишете такива глупости. Един голям историк в Русия казва така.."Ако "цар мороз" е бил на страната на Съветската армия ..то той е трябвало да бъде разстрелян за измяна. Първо зимата е еднакво студена и за двете страни. По-лошото обаче е че когато немците настъпват към Москва студовете и снега не са били толкова големи, но идеално втвърдяват земята за настъпление. След това обаче, когато започва Съветското контра-настъпление започват и големите студове и снеговалежи и руснаците затъват в преспите докато немците удобно се отбраняват... Така че не повтаряйте тази глупост постоянно за оправдание на немците през лятото при Курск например..
  • 12 333

    35 3 Отговор
    22 юни, ква зима?
  • 13 сс20

    42 9 Отговор
    Шахматиста е прав- грешката на А.Х.,че немците още не са били изобретили памперса ,а при минус 20 са им се вледенявали лай..та и са се заковавали на място в гората и няма бягане-затова сега тръмпчовците носят ПАМПЕРС!
  • 14 Fox81

    42 8 Отговор
    Вече съм убеден, ще единственият нормален индивид в тъпата Норвегия е тикнат в затвор. Казва се Брайвик, Андеш Брайвик
  • 15 А стига бе

    55 10 Отговор
    Стига глупости бе -защо давате гласност на неуки хора-дори и да са шахматисти...22 юни...А зимата е била еднакво сурова и за немци и за руснаци...Абе как може да има такива неадекватни шемети? Единственото преимущество на руснаците е че имат достойнство,чест,родолюбие и т.н.....което при война е най-важният критерии.

    Коментиран от #17, #19

  • 16 мали мали

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "Не е вярно":

    Каква грешка ве все едно ние да нападнем китари,оня ще на ма а само с пенсионерите

    Коментиран от #18

  • 17 470110

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "А стига бе":

    съгласен !!! +++++++++++
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бачо Киро

    43 0 Отговор

    До коментар #15 от "А стига бе":

    Тц, отдавна е тествано, че дрехите на немците са били абсолютно негодни за руската зима. Не, че руснаците са били по потник и им е било жега, но техните дрехи са били доста по-добри. Тоя бастун е гледал Нешънъл Джеографик.. Открил бил.. Що си не гледа шаха.
  • 20 filo

    32 0 Отговор
    Вермахтът наистина не е бил добре подготвен за бой в зимни условия, тъй като се очаквало войната да завърши до края на лятото. Затова са наричали операция Барбароса, блицкриг.
  • 21 Чико

    44 1 Отговор
    Грешката му е ,че е нападнал Русия,а не са си поделили Европа.Но гадните аглосаксонци умело са го подтикнали.

    Коментиран от #22

  • 22 Бачо Киро

    29 2 Отговор

    До коментар #21 от "Чико":

    То само да са го подтикнали... Яко пара е налята в Германия за да има възможност за втора световна война.
  • 23 бат Тонка

    12 16 Отговор
    Най-голяма грешка на Хитлер в плана "Барбароса" е била, че е наредил на армия Център да се върни и да помогне на армия Юг. Ако не се беше върнал назад, генерал Гудериан би превзел Москва, защото голяма част е войската още е била много на изток, страхувайки се от нападение от Япония.

    Коментиран от #26, #38

  • 24 нату мерака на едно добиту магари

    21 1 Отговор
    нату подготвени ли са за зимни условия или и те ще са следващите размазани агресори?Може би ще чакат новите ф16 от 60те години на миналия век след 6 години.

    Коментиран от #36

  • 25 Ддса

    24 4 Отговор
    - Да видиш чудо: заваля дъжд, нямах чадър, помолих се на Йехова и изведнъж пред мен вали, зад мен вали, вляво вали, вдясно вали, където съм аз не вали!
    - Ти да видиш чудо! Намерих кюлче злато. Ама е петък, как да се наведа да го взема? Помолих се на Йехова и изведнъж пред мен петък, зад мен петък, вляво петък, вдясно петък, където бях аз - събота! Наведох се и взех кюлчето!

    Според шахматистчето при германците било зима, ама руснаците се помолили на Йехова и при тях е било лято.
  • 26 соросоид дебил

    18 1 Отговор

    До коментар #23 от "бат Тонка":

    Ако немската армия не беше разгромила южната армия на СССР, а е настъпвал само през центъра към Москва е имало опасност Съветската армия от юг да направи клин да обкръжи армията център на немците. Това за прехвърлянето на "сибирците" на източният фронт е повече мит. Има прехвърляне на отделни части, но основната час от съветската армия в Далечния изток оставя на място до края на войната и след това участва в разгрома на Япония. Основната част от защитниците на Москва са събрани при поредната мобилизация от района на Москва и града и са облечени в зимни бели дрехи заради което хората са ги наричали "сибирци".
  • 27 Гениална идея

    25 1 Отговор
    Ай ,сетИх съ . Другият път като дойде зимата викаме - пауза момчета , стига сме се пуцали , да се одиме по домовете на топло , ще се видиме кат се запролети , ама до тогава няма да настъпвате към това което сме окупирали с толкова кръв . И на Ленинград провизии няма да карате зимата , в заводите без покрив няма да правите танкове и снаряди , че няма да е честно. Ей къв съм глупав Ханс , как не съм се сетил по-рано ,да го предложа на обсъждане.
  • 28 ттт

    32 0 Отговор
    Евентуално превземане на Москва не би било край на войната. Наполеон влезе, но след това Кутузов влезе в Париж.

    Коментиран от #31, #41

  • 29 Както

    20 1 Отговор
    беше писал маршал Жуков, "ватенката също е оръжие".
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ерих Гьопнер

    25 1 Отговор

    До коментар #28 от "ттт":

    Еми да , никой не мисли ,че германците губят инициативата , точно когато спрат да маневрират , и това се случва когато спрат пред град , или превземат град. Може би ,ако бяха затънали в ръкопашните градски боеве на Москва , чувала около Москва щеше да се затвори с гръм и трясък , подобно на този в Сталинград , и войната да свърши 1941-1942г. По между другото , германците и тогава успяват на косъм да се измъкнат от клещите на руската контраатака ,захвърляйки десетки хиляди единици танкове ,оръдия, автомобили , бойна техника . А тези германски части които са жертвани да прикриват бързото отстъпление, са убити , или пленени , и света за първи път вижда колони пленени немци , и разхвърлена в безпорядък германска бойна техника. В щаба на германската армия полетяват глави .
  • 32 На калпава армия

    22 0 Отговор
    зимата и пречи. Тя си губи войните и на топло.
  • 33 Шопо

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "СссереМ":

    Много си обратен!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 470110

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "нату мерака на едно добиту магари":

    нату се моли за втория вариант на теорията за глобалното захлаждане - глобално затопляне ! Британските учени (приват доценти) са склонни към II-я (топлия).Така че, всичко е точно !
  • 37 Стойне

    25 2 Отговор
    Русия неможете да я пипнете и през лятото алчни идиоти. ПРОБВАЙ ТЕ Успех...

    Коментиран от #50

  • 38 стоян

    6 9 Отговор

    До коментар #23 от "бат Тонка":

    До 23 ком -Верен отговор -Немските танкове са обстрелвали трамваите в Москва и е трябвало масирано настъпление и Москва е падала -но Хитлер е решил да не дава много жертви в превземането и . Изтеглил цяла танкова армия която изпратил на юг да превземат нефтените полета но зимата ги спряла край Сталинград

    Коментиран от #39, #45

  • 39 На поправка

    20 1 Отговор

    До коментар #38 от "стоян":

    Москва не е обстрелвана дори от артилерия , камо ли от танкове. Целият огън който е са могли да осъществят германците е бил по позициите на защитниците . Позициите са представлявали пръстеновидни отбранителни линии, гъсто разположени , многократно подсигурени , минирани , които мирното население е започнало да копае още в началото на войната, с обща дължина ,колкото от Москва до Мадрид . И там се разбиват германските атаки , и когато се постига паритет , тоест руснаците спират да отстъпват , германците не могат повече да продължат , следва руската контраатака със 700 000 свежи войници , от сибирският резерв. Германците са отблъснати на 150 километра от Москва , и повече не представляват заплаха. След което Хитлер променя плана , и тръгва надолу към каспийският нефт - есента и зимата на 1942 , така че много бъркаш времена и събития. Пред Москва 1941 участват бронираните дивизии на двете групи армии Център , и Север . По принцип германците много бързо успяват да прехвърлят дивизии и резерви към невралгичните точки , и това е една от най -силните им страни.
  • 40 Тръмп

    8 3 Отговор
    много правилно, взех си поука, забележка и т.н. Мене руската зима няма да ме изненада.
  • 41 Москва

    2 9 Отговор

    До коментар #28 от "ттт":

    тогава не е била столица, Петербург е бил .
  • 42 мушмороци

    10 3 Отговор
    Много разбирачи тук. Основната грешка е, че един ефрейтор командва генерали. И е взимал решения, воден от чувствата си. Трябваше да завладее напълно Франция и Англия и да пусне тях срещу Русия. Това начинание за един живот не става. А той е бързал, като всеки диктатор. Трябва приемственост.
  • 43 Николай

    21 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Най голямата грешка е много нации не знаят българската поговорка - Да би мирно седяло не би чудо видело.
  • 44 Чичо

    11 1 Отговор
    Всички разбирачи _ в щаба на НАТО.
  • 45 Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "стоян":

    Знаеш ли да четеш. Ако знеш първо чети и после говори глупости.
  • 46 666666

    10 2 Отговор
    Хахаха аман от глупости.Това беше писано още по Татово време.И през годините на демокрация е коментирано в различни предавания по National Geographic.Тия журноля дори не се ограмотяват през годините.При социализма дори с отличен трудно се приемаха да учат журналистика.
  • 47 unknom

    10 1 Отговор
    Не мисля че войната е продължила една зима! Грешките са че това е втори фронт без да е приключил с първия. И той е можел да води само така наречениенат бърза война. Ресурсите и икономиката му не е била готова за дълга война.
  • 48 Анатема на Сашо Нереза

    10 1 Отговор
    А краварете воюват след поемане на достатъчно количество"бело" и за това имат големи успехи.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 стоян георгиев

    11 6 Отговор
    основната грешка на хитлер е тоталната липса на военна мощ.няма как една миниатюрна армиика от 200 дивизии да завземе огромната страна ,когато срещу нея воюва през цялото време 7 пъти по-голяма армия .за да стане още по-гадно хитлер отхвърля помоща на руснаците мразещи сталин както и на украинците и беларусите които искат собствени държави.геноцида над славяните прави коравите руснаци ,беларуси и украинци свирепм противник.хитлер усеща грешката си ,но вече армията на жуков е била в берлин.много е смешен жалкия ефреитор.като всеки наркоман говори тъпотии през цялата воина ,но в началото нарича руснаците подчовеци ,а накрая обяснява на генералите си как трябва да приличат на тях.жалка гадина превърнала евопа в горбище и дала възможност за комунистически ренесанс!
  • 52 Басри Алиев

    4 3 Отговор
    Грешката е че германците не са имали ватенки....на руски фуфайки...
  • 53 РамбоСилек

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "СссереМ":

    Турците нямате работа в българските сайтове, ходете си в анадола да си погребвате последните думнати аскерчета в Сирия! Да не забравите да вземете и циганчетата дето Ви цъкат плюсчета......!
  • 54 Патето яки

    2 0 Отговор
    22 юни е баш през зимата. Денисе оти пишеш измишльотини.
  • 55 В е л и к и я

    4 2 Отговор
    Грешката на Хитлер е била че не е започнал войната март април още , но чисто стратегически е било грешка да тръгне към три места с три групи армии.Това разделение на армиите на голями разстояния в един момент ги е направило всяка една сама по себе си слаба . Трябваше предварително или да настъпи със всички армии към Москва но още през март април , а още по добрия стратегически ход е да настъпи със всички армии в Южните части със петрол и с повече месеци топло време и производство на храни . Да завземе Киев и Сталингад ама в началото още през 1941 със 6 милиона войници и хиляди танкове и самолети , да се окопае със мощна зенитна отбрана и Сталин ще полудее да си върне града и ще трябва само да напада и ще загуби цялата си армия защото в началото немските оръжия са били много по качествени от руските а и войниците са били обиграни и с солиден боен опит във Франция. .А после стана точно това , при Курск немците нападаха а руснаците избиха в засади и в отбрана хиляди немски танкове . При Сталинград Сталин щеше да унищожи цялата си армия щото човешкия живот не означаваше нищо за него и щеше да хвърля цели дивизии “на смерть“ докато остане без нищо .. Оставайки без армия щеше да се предаде . Просто генералната грешка на Хитлер е че не е спечелил войната със отбрана , щото доктрината за водене на бойни действия на руснаците е да се хвърлят напред в смъртоносни за тях атаки а немците не се възползваха максимално от това да ги избият до крак.
  • 56 В е л и к и я

    3 4 Отговор
    А още по голямата грешка е на цар Борис , с това недопускане на български войници на Източния фронт .Ако България беше подпомогнала Южния фланг с една половинмилонна армия може би това щеше да наклони везните да се победи Болшевишка Русия , тази Русия не е оная която ни освободи . Таз Русия уби царското семейство и руската интелигенция и още милиони дори свои хора , маршали генерали и милиони невинни . С тази си постъпка царят уби себе си и брат си и десетки хиляди българи и то интелигенцията защото така направо подари държавата ни на комунистите изверги .Аз дори смятам че ако се бяхме били със Сталин при разпределението на Европа Англия и Америка дори и да бяха съюзници на Сталин нямаше да допуснат комунизмът в България , но те не бомбардираха точно защото според тях ние си кротувахме и си живуркахме докато техните държави се тресяха от войната и стотици хиляди американци мряха по фронтовете , и затова не се застъпиха за нас .Те знаеха комунистите къкво ще направят и потриваха доволно ръце .Защото вече бехме направили да не намразят , със скътаването си.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания