Last news in Fakti

19 Май, 2020 12:35 11 980 48

Хитлер е извършил едно невероятно престъпление

  • адолф хитлер-
  • дания-
  • нацисти-
  • престъпление-
  • велосипеди-
  • хитлер

В окупирана Дания велосипедите са били много важно средство за транспорт

Хитлер е извършил едно невероятно престъпление - 1
Снимка: Shutterstock

През октомври 1944 година фюрерът на Третия германски райх Адолф Хитлер одобрява решението за конфискуването на велосипедите в окупираната Дания. Това пише CPH Post, позовавайки се на изследване, публикувано в списание Historisk Tidsskrift. По данни на изследователите, това е един от малкото случаи, когато Хитлер е предприемал непосредствено участие в управлението на Дания по времето на Втората световна война.

Това решение е хвърлило датчаните в ярост: те започнали да издават тайно вестници, в които осмивали немците и наричали откраднатите велосипеди тайното оръжие на Хитлер, пише Блиц. Ръководителят на изследователската работа Джон Лауридсен отбелязва, че епизодът с конфискацията на велосипедите изглежда незначителен в списъка с престъпленията на Хитлер, но той е открил вътрешна борба за власт в немските окупационни сили. Войските в Дания тогава са били командвани от Херман фон Ханекен, датското отделение на гестапо е било оглавявано от обергрупфюрера на СС Гюнтер Панке, а в качеството на имперски представител в Дания от Германия е бил изпратен Вернер Бест.

Всеки от тях е имал свои цели и методи за тяхното постигане: Ханекен и Панке се обявявали за сурови мерки, Бест се е безпокоил от вероятността за избухване на безредици заради конфискуването на велосипедите. Последният е уговорил Хитлер да намали обема на иззетите транспортни средства, но, въпреки това, случилото се смята за най-голямата кражба на велосипеди в историята на Дания. Официално конфискацията на велосипедите била наречена "придобиване", смятало се, че собствениците им ще получат компенсация от държавата, а всъщност, подчертават изследователите, това е било кражба.

Историците отбелязват, че в окупирана Дания велосипедите са били много важно средство за транспорт - поради недостига на гориво те са били необходима алтернатива на автомобилите. Планът по превземането на Дания е бил утвърден в Берлин през 1939 година, още през април 1940 година войските окупират страната. При това режимът на военна окупация в Дания е започнал едва през 1943 година - до тогава кралят и правителството са успели да запазят своите правомощия.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Коста

    10 2 Отговор
    за едни сватба за други брадва

    Коментиран от #15

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Вярно е,че...

    30 2 Отговор
    ....е извършил престъпление.
    И то е,че не ги почна лилавите на сапун 41 вместо 44-та.

    Коментиран от #8

  • 6 Велковата

    26 0 Отговор
    То в Дания не бяха ли минали транзит, без много жертви? Май един батальон стигнал за "превземането" и липсата на съпротива възмущава англичаните
  • 7 Юдеоболш

    19 9 Отговор
    Са, трябвало е да унищожи комунистите докрай.
  • 8 Вас комуниститв

    15 4 Отговор

    До коментар #5 от "Вярно е,че...":

    Ама той се е борил с юдеоболшевиките, ако не си разбрал.

    Коментиран от #24, #25

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 хрониките на Германия

    33 3 Отговор
    Голямата грешка на Хитлер е че тръгва срещу Русия. Трябвало е да удари Англия , а след това да помогне на самураите за индианските земи.
    Сега щеше да владее четири континента. Европа ,Африка и двете Америки.

    Коментиран от #17

  • 11 Едмон Дантес

    32 2 Отговор
    Сега ако е жив сапуна щеше да е без пари и в изобилие,а едни хора нямаше да вършат никакви злини ,а светът наистина щеше да бъде много добро място за живеене.

    Коментиран от #37

  • 12 Менгеле.

    35 3 Отговор
    Наистина голямо престъпление, това с велосипедите е 100пъти по-голямо престъпление от смърта на мильоните жертви през втората световна война, наистина тази публикация е една от наи-глупавите която бях чел Браво.👏👏👏
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ZZorro

    20 3 Отговор
    Истината е,че много липсва този човек .
  • 15 ееее

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Коста":

    Грета от швеция се къхъри
  • 16 при комунизъма и капитализъма е същото😂

    4 2 Отговор
    Само че се нарича по друг начин😂😂😂
  • 17 Измет болшевишка

    8 15 Отговор

    До коментар #10 от "хрониките на Германия":

    Глупости, всеки който е запознат ще ти каже, че грешката на Хитлер е че тръгва срещу Запада! Ако беше само срещи СССР никой нямаше да го закача, а комунистите нямаше да получат помощ. Лично царски офицер, свидетел на събитията ми е казвал, че грешката на Хитлер е, че е тръгнал на Запад. Сега сме щели да бъдем една развита държава, почти колкото Германия.

    Коментиран от #18, #26, #30

  • 18 хрониките на Германия

    11 2 Отговор

    До коментар #17 от "Измет болшевишка":

    Ами ако беше тръгнал на запад пак никой нямаше да го закачи. Щеше да избуши пиратите , а краварите нямаше къде да имат плацдарм за Европа.
    После едно рамо на самураите и щеше да владее 3/4 от света.

    Коментиран от #27

  • 19 Арнолд Шварценсвогенски

    13 7 Отговор
    Да се внушава: ''престъплението му е забраната на колелата''??Ужасното му престъпление е, че унищожи почти напълно Русия като я обърна наопаки със земята до околовръстното на Москва и изби 30 милиона руснаци, повечето премазани от немските танкове- черва, глави, ръце, крака смесено със руска земя.Това е ужасното му престъпление!Aмeрикa cпacи Руcия oт пълнo унищoжeниe и рoбcтвo при кoeтo руcнaцитe щяхa дa кoпaят нa кaмeнни кaриeри, a жeнитe им щяхa дa бъдaт ceрвитьoрки и oбcлужвaщ пeрcoнaл /нe чe нe ca били тaкъв и пo врeмe нa вoйнaтa/, нo днec CAЩ cъжaлявa cтрувa ми ce, или бъркaм...??Руcия и зa cъжaлeниe cъюзникът и CAЩ oт втoрaтa cвeтoвнa вoйнa, бaвнo нo cигурнo oтивaт нa кинo и тoвa щe прoдължи c мeceци и гoдини. Тe нямa дa cпрaт oтрaвянeтo cи c гeннo-биoлoгичнo oъжиe, a нaпрoтив тo щe ce уcилвa. Тoвa e ‘’прoвидeниeтo’’, кoeтo ce cипe нaд тях oт НЛO, кaктo ги нaричaт тe, нo тoвa нe ca извънзeмни лeтaтeлни aпaрaти, a вoйcкитe нa Чeтвъртият рaйх прeминaвaщи в нaшeтo прocтрaнcтвo и врeмe зa дa нaнacят пeриoдичнo удaри пo cъюзницитe CAЩ и РУCИЯ. Прoчeтeтe инфoтo зa прoeкт ‘’Кaмбaнa’’ нa Aдoлф Хитлeр зa прeнacянeтo нa aрмиитe нa CC в другo измeрeниe и прocтрaнcтвo прeди крaя нa втoрaтa cвeтoвнa вoйнa. Питaм къдe ca oтвoркoвцитe, кoитo ce бacирaхa c мeн в нaчaлoтo нa aприл, чe зaрaзeнитe в Руcия нямa дa ca пoвeчe oт 300 души, a пoчинaлитe нямa дa ca пoвeчe oт 15 души зa дa cи пoлучa пaритe??

    Коментиран от #20, #21, #22

  • 20 бат Арни белия негър

    8 2 Отговор

    До коментар #19 от "Арнолд Шварценсвогенски":

    На 3 декември 1917 година се провела специална конференция с участието на САЩ, Англия, Франция и съюзните им страни, на която било прието решение за разграничаване на зоните на интереси на териториите на бившата Руска империя. Като зона на влияние на Англия били определени Кавказ и южноруските области, на Франция — Украйна и Крим. Американците щели да вземат Сибир, а японците искали да получат част от Далечния изток.
    На 1 август 1918 година английските войски дебаркирали във Владивосток. Пак там през август пристигнали американците. Пак през август американци, англичани и французи превзели Архангелск. Интервентите обявили военно положение, въвели военнополеви съдилища, за времето на окупацията те изнесли 2686 хиляди пуда различни товари на обща сума над 950 милиона златни рубли. Плячка на интервентите станал целият военен, търговски и риболовен флот на Севера. Американските войски изпълнявали наказателни функции. Над 50 хиляди съветски граждани (повече от 10 % от цялото подконтролно население) били хвърлени в затворите на Архангелск, Мурманск, Печенга, Йоканга. Само в Архангелския губернски затвор били разстреляни 8 хиляди души, 1020 са умрели от глад, студ и епидемии.
  • 21 бат Арни белия негър

    10 3 Отговор

    До коментар #19 от "Арнолд Шварценсвогенски":

    В Приморието американците са вършили удивителни по своята безчовечност действие, а остров Руски, където тези дни се провежда срещата на върха на АТИС, станал концентрационен лагер, където докарвали пленници. Имало и други лагери на смъртта, където американците унищожавали местното население, но лагерът, създаден на остров Руски, просъществувал по-дълго от другите – до октомври 1922 г. Изтощените в лагера хора давили до острова, поединично и заедно на цели баржи, като връзвали ръцете им с бодлива тел.

    Има свидетелства, че вече след завършване на интервенцията, един от водолазите, работейки на потопените обекти край остров Руски, се натъкнал на една от тези баржи, в която „стояли, като живи, вързани хора“. Шокиран от видяното, водолазът полудял.
  • 22 бат Арни белия негър

    8 3 Отговор

    До коментар #19 от "Арнолд Шварценсвогенски":

    А и самият генерал Гревс, командващ американския експедиционен корпус, по-късно признал: „от тези райони, където се намираха американските войски, ние получавахме съобщения за убийства и изтезания на мъже, жени, деца…“

    Не по-малко откровен в своите спомени е и полковникът от сухопътните войски на САЩ Мороу, който се оплаква, че горките му войници … „не можели да заспят, ако не са убили някого през този ден (…) Когато нашите войници вземаха в плен руснаци, те ги караха на гара Андрияновка, където вагоните се разтоварваха, пленниците бяха довеждани до огромни ями, край които ги разстрелваха с картечници“. „Най-забележителният“ за полковник Мороу бил денят, „когато били разстреляни 1600 души, докарани с 53 вагона“.

    Коментиран от #33

  • 23 Сталинчо

    6 12 Отговор
    Абе комунягите конфискуваха земята ,фабриките,банки а те взели да се оплакват за велосипеди,ако дойдат комунягите тогава ще разберете какво е конфискация
  • 24 Ха ха ха ха ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Вас комуниститв":

    Не ръси много мозък ,че става хлъзгаво.
  • 25 Хайл

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Вас комуниститв":

    А ти въобще разбра ли нещо от написаното от мен,или просто реши да попръцкаш малко по въпроса.
  • 26 Сталинчо

    6 9 Отговор

    До коментар #17 от "Измет болшевишка":

    Да много жалко Хитлер се бие на три фронта Американците и Англичаните на два рашките се бият САМО на един дават най-много жертви,цял свят ги подкрепя и накрая те биле победители-не не са победители а завоеватели и окупатори,много,ама много по-лоши от Хитлер

    Коментиран от #32, #40

  • 27 Дрън-дрън

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "хрониките на Германия":

    Нямаше, щото му липсвали гориво за флот и разни други природни ресурси, на които Русия е богата. Лондон е почти сринат до земята от бомбардировки, но англичаните не се предават, укриват се под земята и дори стрелят по самолетите им.

    Коментиран от #31

  • 28 Червенков

    3 3 Отговор
    "Мен лично мее назначил др. СТАЛИН, САМО ТОЙ МОЖЕ ДА КАЖЕ КОГА ДА СИ ОТИДА". - - - - В Червенков. ЕДНА СВОЛАЧ, КОЯТО Е БИЛА НАЧЕЛО НА БЪЛГАРИЯ,, КОЯТО Е УПРАВЛЯВАЛ ПО МЕТОДИТЕ НА СТАЛИН И БЕРИЯ!!! СВОЛАЧ!!!!
  • 29 м-р Костов

    11 1 Отговор
    "Хитлер е извършил едно невероятно престъпление"
    Хитлер едно, а Божков 11. Да се чуди човек...
  • 30 Гюнтер

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "Измет болшевишка":

    На кскъв запад е тръгнал бе ? Той е преминал през запада като на екскурзия. Грешката му е, че напада СССР а можеше с Стслин да владеят целия свят и сега нямаше да я има военнолюбивата кравария
  • 31 хрониките на Германия

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "Дрън-дрън":

    Като цяло пиратите почти не са пострадали от войната. Трябвало е да ги прегазят напълно. А горива не са им достигали заради големите сухопътни разходи на изток . За прегазването на англетата горивата са били предостатъчно.
  • 32 бат Рамбо пенсионера

    10 2 Отговор

    До коментар #26 от "Сталинчо":

    Къде се бият краварите ? Кога правят десанта в Европа ? За англичаните пък няма какво да говорим. През цялата война се крият като мишки.

    Коментиран от #44

  • 33 Арнолд Шварценсвогенски

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "бат Арни белия негър":

    Точно затова отивате на кино, независимо какви негра сте и защото бяхте съюзник на Русия. Китай също го отнася защото направи съвместни учения с Русия. Концентрираната отрова се изсипва над тези три страни - САЩ, Русия и Китай, казах ти от кого, а останалите държави поемаме едва 0.01 процент от генно-биологичното оръжие.

    Коментиран от #34

  • 34 бат Арни белия негър

    5 3 Отговор

    До коментар #33 от "Арнолд Шварценсвогенски":

    Тия фантасмагории от "Капитан Америка " ли ги гледаш ?
    Или караш директно от комиксите ?

    Коментиран от #35

  • 35 Арнолд Шварценсвогенски

    6 4 Отговор

    До коментар #34 от "бат Арни белия негър":

    Не еврейче отворено, чета статистиките и гледам клипове как погребват в околностите на Москва и Ню Йорк с погребални багери в масови гробове! Нали не мислиш, че в твоята Русия умрелите са по-малко от 65 000, защото ако го мислиш си меко казано наивен, което не е нормално за чифут:):)

    Коментиран от #38

  • 36 вътю партизан АБФК

    0 0 Отговор
    Когато е бил малък хванал една нещастна муха , откъснал й едното крилце , после и другото , мухата жужала отчаяно в ужасни мъки и страдания ! Откъснал и садистично главата , но мухата продължавала да се гърчи и бръмчи , тогава забучил една карфица в агонизиращото й тяло , като след това я изпекъл в пламъка на една кибритена клечка . Замирисало гадно. Един паразит по-малко !

    Коментиран от #39

  • 37 ЕГН

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Едмон Дантес":

    Ако случайно не си арийски тип може и ти или някой от твоето обкръжение да стане на сапун !
  • 38 бат Арни белия негър

    6 1 Отговор

    До коментар #35 от "Арнолд Шварценсвогенски":

    Остави Русия и Америка . Ти за НЛО то кажи и как германците са преминали в другото измерение !
    От къде ти е информацията ?
    С антена ли я хващаш или чуваш гласове в главата си.
  • 39 гертруда

    6 2 Отговор

    До коментар #36 от "вътю партизан АБФК":

    Лош човек е Адолф , когато минаваше покрай възрастните жени клюкарки никога не ги поздравляваше ! Гаден престъпник , лош ученик имаше тройка по музика и само някакви си там шестици по рисуване , история и геометрия ! Гадняр как не го беше срам да е облечен спетнато и чисто да мирише на сапун по време на войната когато срещнах съпругът си Фьодор миришещ на пръч ! Мръсник , ей да реквизира колелетата на датчаните ! Пфу срамота !
  • 40 Че ти може

    7 3 Отговор

    До коментар #26 от "Сталинчо":

    ли въобще да сравняваш Западния фронт с Източния? Те са ходели на Западния фронт да си отпочинат и възстановят. Жуков им го е казал, за Париж германците са загубили по-малко хора отколкото за къщата на Павлов в Сталинград, и пак не са успели да я завземат.

    Коментиран от #42

  • 41 Иван

    0 2 Отговор
    Както днес в България.
  • 42 Сталинчо

    2 5 Отговор

    До коментар #40 от "Че ти може":

    Не приятел бият се и то здраво ,но както и в мирня живот така и по време на война трябва да се действа с акъл ,а това нещо при рашките няма те са примати а и КГБ отзад си върши работата с куршуми
  • 43 Нормален

    3 7 Отговор
    Най-голямото престъпление на Хитлер е, че не изби руснаците.
  • 44 Сталинчо

    1 4 Отговор

    До коментар #32 от "бат Рамбо пенсионера":

    Американците се бият в Азия и на Западния фронт,Англия Африка, а Вие уважаеми господине , ще ми отговорите ли кога орките т.е. рашките се вкучват във войната и колко помощ получават от Америка и след края на войната орките остават до скоро в "освободените" тритории и даже си правят паметници на приматите
  • 45 333

    2 0 Отговор
    Направо с мед да го намажеш, щом е само едно.....
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    ".............oщe прeз aприл 1940 гoдинa вoйcкитe oкупирaт cтрaнaтa. При тoвa рeжимът нa вoeннa oкупaция в Дaния e зaпoчнaл eдвa прeз 1943 гoдинa - дo тoгaвa крaлят и прaвитeлcтвoтo ca уcпeли дa зaпaзят cвoитe прaвoмoщия."
    Да, много интересна "окупация"...
  • 48 Plovdiv

    3 0 Отговор
    А престъплението на либерастите спрямо Европа, и в частност България, не е ли в пъти по-голямо?!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания