Last news in Fakti

1 Октомври, 2021 10:00 8 437 30

"Там и кучетата живееха по-добре от нас": оцелял от Холокоста разказва

  • холокост-
  • евреи-
  • роми-
  • втора световна война-
  • нацисти-
  • германия-
  • кучета-
  • жертви-
  • адолф хитлер-
  • израел-
  • концлагер

"Там и кучетата живееха по-добре от нас", разказва 93-годишният Аба Наор, който през 1944 е бил депортиран в концлагера Щутхоф

"Там и кучетата живееха по-добре от нас": оцелял от Холокоста разказва - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Исках да живея", казва Аба Наор, когато го питат как е оцелял в продължение на четири години из лагерите на нацисткия режим. "Не исках да умирам. Лесно беше да умреш, но значително по-трудно - да останеш жив. Може би тъкмо това ме амбицира, а аз мога да бъда много упорит", спомня си той. "И добре, че бях такъв: днес имам 11 правнуци. Това е моето богатство." 93-годишният днес Наор пътува всяка година от Израел до втората си родина Германия. И по-конкретно до Мюнхен. Там прекарва по няколко месеца и прави онова, което смята за свой дълг: разказва своите спомени за времето, прекарано от него в нацистката месомелачка. И за това как тя е съсипала семейството му.

Наор: "Гордеехме се, че сме литовци"

Наор се ражда през 1928 година в едно еврейско семейство в Литва. "Имах щастливо детство", казва той и добавя: "Гордеехме се, че сме литовци. Вярно, имаше и известен антисемитизъм, но не беше силен.". Наор е 13-годишен, когато Вермахтът навлиза в Литва, която по онова време се намира под съветска окупация. Евреите от неговия роден град Каунас били депортирани в гетото, а 23-членното семейство на Наор първоначално се приютило в един двустаен апартамент, но впоследствие също попаднало в гетото. А там царял истински ужас. По-възрастният брат на Аба Наор бързо бил убит от нацистите - бил разстрелян заедно с други младежи, опитали се да набавят допълнителна храна, защото в гетото нямало достатъчно. Напускането му обаче било строго забранено. "Родителите ми дълго не можеха да повярват, че той няма да се върне. Никой дотогава не можеше и да си представи, че те разстрелват и деца."

Семейството на Наор живее три години в гетото на Каунас. През юли 1944 Наор, родителите му и по-малкият му брат са депортирани в германския концентрационен лагер Щутхоф, край Гданск. "В Щутхоф и кучетата живееха по-добре от нас", казва Наор. Там мъжете били отделени от жените и децата. На 26 юли 1944 година 16-годишният тогава Наор наблюдава как майка му с по-малкото му братче биват изведени отвъд оградата заедно с останалите жени и деца. "Веднага разбрах, че ги виждам за последен път", спомня си той. Още в същия ден майката на Аба Наор и неговият малък брат са откарани в Аушвиц и убити. По онова време тя е била на 38 години, а братът на Наор - едва на шест.

Ирмгард Ф. - от другата страна на оградата

На този ден в лагера вероятно е била и 19-годишната тогава Ирмгард Ф. - но от другата страна на оградата. Тя е била секретарка на коменданта на лагера Паул-Вернер Хопе. В четвъртък (30.9) - цели 80 години по-късно Ирмгард Ф. трябваше да застане пред съда в германския град Итцехое. Прокуратурата я обвинява, че "като секретарка и машинописка в концентрационния лагер Щутхоф между юни 1943 и април 1945 е оказвала помощ на отговорните лица в лагера при систематичното избиване на задържаните". Ирмгард Ф., която днес е на 96 години, е обвинена в съучастие за убийството на над 11 000 души. Днес обаче тя не се яви в съда. Съдията по делото Доминик Грос обяви, че Ирмгард Ф. се укрива и че е издадена заповед за издирването ѝ. Ирмгард Ф. вече на два пъти е давала показания пред съда. Тя обаче твърди, че само е писала под диктовката на коменданта и не е знаела нищо за извършваните край нея десетки хиляди убийства.

"Процесът е твърде закъснял"

Наор смята, че този процес е прекалено закъснял. Редно било да оставят възрастната жена на мира, още повече, че "истински големите риби бяха оставени на свобода". Ако наистина е имала вина, защо са я оставили чак досега на свобода, пита още Наор и казва, че според него е много по-тежко наказание да останеш на свобода със съзнанието, че си извършил престъпление, отколкото да те пратят в затвора. Много от оцелелите от Холокоста обаче гледат на този въпрос по различен начин. Адвокатът Онур Йозата, който представлява редица съобвинители в процеса, казва, че те са водени не от желание за отмъщение. За оцелелите е много по-важно да разкажат своята история пред съда. Мнозина от тях казват: "Не искаме нашите съдби да бъдат забравени".

Наор е бил не само в концентрационния лагер Щутхоф. По-късно е изпратен и в два лагера за принудителен труд в Бавария. След освобождаването им от американците той заминава за Израел, но в продължение на десетилетия не разказва за преживяното от него страдание. Чак след време Аба Наор успява да намери начин да преодолее това мрачно минало - в срещите си със стотици ученици, на които разказва своята история. "Децата са моите терапевти, те ми дават силата да се връщам чрез спомените си към това минало. Мисля, че е наш дълг да припомняме за него, да обясняваме на младите хора какви неща могат да се случат, ако хората не са внимателни", казва Наор.

Автор: Луиза фон Рихтхофен


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    46 5 Отговор
    Жалко, че двамата мустакати не са се разбрали на времето.
  • 2 хъхъ

    57 11 Отговор
    Оцелелите от Холокоста нямат край. Уж много мъчени, пък всички дълголетници. Да не са им давали нещо специално?
  • 3 дойчен

    41 8 Отговор
    Как не ги е срам да съдят някаква канцеларистка на повече от 90г? Това ли е правосъдието в Германия?!
  • 4 Covid

    53 5 Отговор
    Тия репресирани столетници не са виждали демократичният геноцид в Бълария
  • 5 Крокодил

    36 4 Отговор
    Съжалявам, че трябва да го кажа, но това си е просто суха статистика от моята работа. Много години работя по международни проекти от цял свят. От около 1000 проекта имам 10 незаплатени, като 8 от тях са ми били възложени от физически и юридически лица от Израел. Останалите 2 се падат на останалата част на света. Понеже е добре да се завършва позитивно, искам да кажа, че има и страхотни хора сред тях.
  • 6 Перо

    47 4 Отговор
    И сега за компенсация и отмъщение да се обвини една 96 г.бивша машинописка в този лагер с “предполагаемо” обвинение,че е убила с пишещата машина,близо 12,000 евреи и я преглеждат,дали може да лежи в затвора. Всичко това създава отвращение и обратно разбиране на нещата. Никога не се съобщават причините за враждебните действия спрямо евреите,още от египетско време. Хитлер е само един от последните,който ги е преследвал! Стига вече с произволните клишета за антисемитизъм!
  • 7 Механик

    43 10 Отговор
    "дори кучетата живееха по-добре от нас"
    Ами ще живеят, я. Кой за каквото заслужил в крайна сметка! Мрънкалници еврейски!

    Коментиран от #19

  • 8 А за нас кога

    44 1 Отговор
    А първият концлагер в Европа е създаден в Гърция ! И то за българи!
    Гръцките безчинства над българското население в егейска Македония! Лагерът „Трикери“.Там е клано и осакатявано, а тези, които са оцелели, са изпратени или на заточение по гръцките острови, или издавени в морето.
    През юни 1913 година, след избухването на Междусъюзническата война гръцките военни власти арестуват хиляди невинни българи от Солунско и други райони на Егейска Македония които, заедно с пленените български войници са натоварени на кораби с цел да бъдат интернирани на остров Трикери. По пътя обаче, много от тях са хвърлени в Егейско море. Така загиват солунският български архимандрит Евлогий и секретаря му Христо Батанджиев – един от шестимата основали ВМОРО.
    Безлюдният остров е превърнат в първия в Европа концентрационен лагер. Нещастните българи са принудени да издържат на нечовешки условия за живот, като има остър недостатък на питейна вода и храна. На острова няма нито един извор, а чувалите с хляб, доставяни понякога с кораб са били хвърляни в морето. При пристигането на Карнегиевата анкета в Солун гръцките власти обявяват холерна епидемия на острова, което не позволява анкетиращите да проверят условията там. На 9 октомври 1913 г. параходът „Варна“ натоварва на борда си 1800 български войници и 11 офицери и потегля към Варна. Остава неизяснен точният брой на загиналите на път за острова и на самия него, според очевидци за по-малко от 3 месеца тук са унищожени хиляди българи
  • 9 А за нас кога

    36 1 Отговор
    Остава неизяснен точният брой на загиналите на път за острова и на самия него, според очевидци за по-малко от 3 месеца тук са унищожени хиляди българи. По противоречивите гръцки данни загиват около 7000 души, други по-стари мнения свързват това число с броя на депортираните – македонски българи и пленени войници, но се предполага, че броят на задържаните там е поне двойно по-голям. През 1914 година чешкият журналист и писател Владимир Сис посещава острова и документира гръцките изстъпления срещу хвърлените там българи."
  • 10 Анонимен

    40 6 Отговор
    На 93 г. Аба Наор пътува за Германия, за да трови съзнанието на младото поколение и да му вменява вина, която не е негова.
  • 11 бай Киро

    31 7 Отговор
    Имам усещането,че ако се преродя след 100 години пак ще има оцелели от "холокоста" по времето на Третия Райх,които ще зомбират и без друго слабо развития мозъчен потенциал на матряла.Жалко найстина,че Германия не проведе "холокост" какъвто и приписват.
  • 12 MAN

    33 6 Отговор
    АМАН ОТ ФАЛШИВА ПРОПАГАНДА.
  • 13 А за нас кога

    48 3 Отговор
    Сещате ли се, защо постоянно се рекламира смъртта на един определен етнос?
    В света има много по-убивани и изстрадали народи ( като български), но за тях -Ни вопъл, ни стон...
  • 14 Изморихте

    33 4 Отговор
    хората и ги изцедихте като лимон да слушат толкова десетилетия едно и също , без да имат каквато и да е вина !
  • 15 Факт

    20 3 Отговор
    Защо е бил този геноцит!?
  • 16 Търновец

    18 4 Отговор
    Изpаел е съвременната месомелачка на хора. И в момента там поставят атомни заряди на купените на половин цена от Геpмания подводници U 212.

    Коментиран от #20

  • 17 Врачанецо

    35 2 Отговор
    Тоя лъже, та се кине...бил депортиран в лагера 1944година, ама прекарал 4 години по лагери....
  • 18 яко ни лъжат

    6 6 Отговор
    ХЕЙ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ НАЛИ В БЪЛГАРИЯЯ НЯМАЛО ФАШИЗЪМ, ТАКА НИ ТВЪРДИТЕ!!!! ЗНАЧИ Е НЯМАЛО И ХОЛОКОСТ!!!! НЕМОЖЕ ДА Е ИМАЛО ХОЛОКОСТ А В БЪЛГАРИЯ ДА Е НЯМАЛО ФАШИЗЪМ!!!! ЯКО НИ ЛЪЖЕТЕ!!!
  • 19 Търновец

    5 9 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    шизофреник
  • 20 Механик

    5 5 Отговор

    До коментар #16 от "Търновец":

    шизофреник

    Коментиран от #23

  • 21 смех

    19 4 Отговор
    Еврейски глупости.
    Менгеле ако изобщо е имало такъв персонаж умря необезпокояван на 91 години в Аржентина а съдят някаква машинописка и какъв принос има тя в цялата работа.

    Коментиран от #24

  • 22 Черна котка

    11 3 Отговор
    По времето на войните и не само,сигурно 90% от населението е живяло в яка мизерия. А тия свикнали на лукс им се видело тежко да живеят като останалите. Даааа
  • 23 Търновец

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Механик":

    Аз не съм писал 19, някой иска да ни скара
  • 24 Търновец

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "смех":

    Наскоро имаше избори в Геpмания, Изpаел също искa да вземе евтино още 3 супер подводници U 212 …. Геpмания е богата.

    Коментиран от #26

  • 25 dron

    16 2 Отговор
    Ще е добре най-накрая да дадат точни статистически данни
    колко юдеи /давам точното наименование на държавата и
    областта/ са живеели в Европа преди ВСВ. Иначе ще
    трябва да вярвяме на политиците.
  • 26 Ерец

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Търновец":

    Еми на 10 октомври А.Меркел ще направи официално посещение в Израел . Освен , че ще се срещне с премиера Нафтали Беннет ще участва и в заседание на правителството . Току виж може да “снесе “някое златно яйце …
  • 27 това трябва да последва

    1 9 Отговор
    за всите поруснаци
  • 28 Най великият

    9 5 Отговор
    Адолф хитлер зиг хайл
  • 29 Дими

    8 8 Отговор
    Всеки, който смята, че убийството на хора е ок нещо не е наред с главата! Няма значение евреи ли са били или други, ако не ви възмущава убийството на толкова много невинни хора, то вие сте жалки и сбъркани същества!

    Коментиран от #30

  • 30 Хихата

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "Дими":

    Само, че не са били невинни. Евреите открай време се занимават с най-отвратителната човешка дейност - лихварството. Геноцидът е всъщност еврейско изобретение спряно всички гои (не-евреи), но когато се стоварва върху техните глави, оревават света с техния "холокост". И тоя дъртак е оцелял не защото е имал воля, а защото е имал пари да си откупи мизерния животец.