27 Януари, 2020 14:49 2 142 5

Предупреждение: Все още има риск от твърд Брекзит

  • брекзит-
  • ес-
  • великобритания-
  • мишел барние-
  • борис джонсън

Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 януари, след което ще трябва да договори нови търговски отношения със съюза до края на 2020-а година

Предупреждение: Все още има риск от твърд Брекзит - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Бизнесът е все още изправен пред риск от "твърд" Брекзит в края на годината, като се има предвид краткото време за договаряне на бъдещите търговски отношения между Великобритания и Европейския съюз, заяви главният европейски преговарящ Мишел Барние, цитиран от Ройтерс.

"Тези преговори не са обикновени, тъй като в края на тази година Великобритания напуска, по неин избор, единният пазар и митническият съюз", посочи г-н Барние на съвместна пресконференция с ирландския премиер Лео Варадкар.

"Ако нямаме споразумение, това няма да бъде обичайна бизнес практика и запазване на статуквото, като в този случай ще бъдем изправени пред ръба на скалата, особено по отношение на двустранната търговия" предупреди той.

Ирландският премиер пък отбеляза, че ЕС ще се възползва от търговските преговори с Обединеното кралство.

"Ние в ЕС имаме население и пазар от 450 милиона души, докато за Обединеното кралство е около 60 милиона", посочи Варадкар пред Би Би Си , когато беше попитан коя страна, според него, ще има предимство в предстоящата търговски разговори, отбелязвайки, че Европейският съюз има "по-силен екип".

Предупреждение: Все още има риск от твърд Брекзит

Той също посочи, че "би било трудно" да се постигне подписване на търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС до края на годината, поставяйки под въпрос предишни твърдения на британския премиер Борис Джонсън, но подчерта, че единният блок ще работи "ден и нощ", за да се случи това.

Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 януари, след което ще трябва да договори нови търговски отношения със съюза до края на 2020-а година.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    11 0 Отговор
    "Сервитьорът винаги идва" - време е за плащане на сметката..? Тук е моментът ЕС да отстои твърдо интересите си..? Ако това не се случи - отново влизаме в сферата на конспиративното мислене..? Китай, Русия и САЩ доволно потриват ръце..!
  • 2 Гледач

    13 4 Отговор
    Никакви договорки с Британските ИЗРОДИ.Митата за тях и КРАВАРИТЕ да са 100% така че да не си внасят гадните стоки.
  • 3 РЗС

    4 0 Отговор
    Не знам защо се използва твърд брекзит, а не надървен или вкуравен брекзит както ще се им се случи на англетата. Догодина януари тр преведат некви 40-50 милиарда евро на ЕС
  • 4 Цако

    5 0 Отговор
    Писна ми от тия изродили се от кръвосмешения еснафи.
  • 5 ПОСЛЕДНАТА СОФИЯНКА

    3 0 Отговор
    КОИ СА КАРИКАТУРИТЕ ОТ СНИМКИТЕ?
Новини по държави: