Last news in Fakti

31 Януари, 2020 19:30 5 632 27

Великобритания напуска Европейския съюз. Какво трябва да знаем?

  • брекзит-
  • ес-
  • великобритания-
  • българи-
  • правила-
  • роуминг-
  • преходен период

Правилата за пътуване остават непроменени до края на 2020 г.

Великобритания напуска Европейския съюз. Какво трябва да знаем? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На 31 януари 2020 г. в 23 ч. (01 ч. на 1 февруари, българско време) Великобритания напуска Европейския съюз – решение, за което България съжалява, но уважава. Въпреки това връзките на страните-членки от ЕС, включително на България, с Великобритания няма да бъдат нарушени, съобщиха от Министерство на външните работи.

Какво е Преходния период?

На 1 февруари 2020 г. започва т.нар. Преходен период, по време на който трябва да бъдат договорени съдържанието и параметрите на бъдещите отношения с Лондон. Той трябва да приключи на 31 декември 2020 г., но може да бъде удължен с до две години, ако за това има общо съгласие между ЕС и Великобритания.

Как ще пътувам до Обединеното кралство?

Правилата за пътуване остават непроменени в рамките на Преходния период. Гражданите на ЕС ще могат да влизат във Великобритания с лична карта или със задграничен паспорт. Съветваме сънародниците ни да се снабдят с международен паспорт с биометрични данни, ако планират пътуване до Обединеното кралство след 1 януари 2021 г., тъй като тогава правилата може да бъдат променени.

Докога мога да подавам документи за Статут на уседналост във Великобритания?

Срокът за подаване на документи за Статут на уседналост във Великобритания е до 30 юни 2021 г. Според последната официална статистика на МВР на Великобритания общият брой на подадените заявления от български граждани за получаване на Статут на уседналост/Временен статут на уседналост е 139 000. България е на първо място по брой кандидатствали по схемата спрямо размера на българската общност в Обединеното кралство.

България зае тези предни позиции още в самото начало на процеса, благодарение на интензивна разяснителна кампания, осъществена от МВнР и посолството ни в Лондон от края на 2018 г. и през цялата 2019 г. Мисията ни проведе срещи в над 30 града в Обединеното кралство, като поддържаше непрекъснат контакт с гражданите и им оказваше съдействие.

Мога ли да сключа договор за работа на място?

До края на Преходния период няма да има промени в правата на българските граждани във Великобритания, както и на британските граждани у нас. Условията и правилата за работа, търговия, бизнес, обучение, туризъм и др. до неговия край остават непроменени.

Ще важат ли европейските здравни карти?

Европейските здравни карти ще продължат да бъдат валидни до края на Преходния период.

Ще има ли роуминг на телефона?

Действащата в момента схема, позната като „Roam like at home”, може да продължи да бъде прилагана само, ако има сключени споразумения между българските и британските мобилни оператори.

Какви такси ще платя, ако тегля от банкомат с българската си банкова карта?

В рамките на Преходния период правилата за банкиране ще останат същите, както досега. По въпроса за таксите съветваме сънародниците ни да се обърнат към банката, с която работят, тъй като условията за теглене могат да се различават в зависимост от сключения договор.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 слаботоков

    38 10 Отговор
    Чудесна новина! По-малко алкохолици и педофили в EU!
  • 2 Фън Шуй

    28 4 Отговор
    Бай бай негри и пакистанци бамгладешци от UK!
  • 3 Честито на британците

    27 13 Отговор
    Усетиха се на време и напуснаха потъващият кораб
  • 4 Глупости

    13 4 Отговор
    България зае първо място по брой заявление за статут ,благодарение на "прекрасните"условия за живот в самата държава.
  • 5 Може и да има още една точка

    16 7 Отговор
    Какво спечели Англия от това, че е в ЕС, аз мисля че повечето негативи...!!!

    Коментиран от #6

  • 6 BNT

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Може и да има още една точка":

    ТВЪРД да бъде...
  • 7 Някой си

    16 3 Отговор
    Те така или иначе не са точно в Европа, а на остров в океана.
    Няма да ми липсват с лявото си движение, десни волани и отживелицата присъща на средновековието наречена монархия и колониализъм...

    Коментиран от #8

  • 8 Но ти

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Някой си":

    Ще им липсваш..!

    Коментиран от #9

  • 9 Някой си

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Но ти":

    Тц, мога да липсвам само на германците :)
  • 10 nemo

    7 2 Отговор
    15 год.са чакали да ги приемат,но се усетиха,първи напускат.
  • 11 Как ракетите ц-400 ще спрат

    5 20 Отговор
    генно-бактериологичното биологично оръжие със странното наименование ''коронавирус'' и колко милиона ще бъдат жертвите в допотопна Русия??Ще се справи ли с противоотровата??Ние европейците сме застраховани на 99 % на генна основа, но те как са в тази област или азиатското им е в повечко??Българите, които сме с европейски гени сме около 15-18% от общото население на България... 😂😂😂😂 Крим ще и се стори на Русия като спускане по детската пързалка в детската градина в сравнение с това, което очаква в следващите месеци.... Тя не е подготвена за пандемия 😂😂😂 но продължава да произвежда допотопни оръжия 😂😂😂😂 които на практика са неизползваеми и безсмислени в 21-ви век 😁😁😁😁оръжия, които нашият стратегически съюзник САЩ е измислил и произвел преди 60 години и спрял от производство преди 35 години като демоде. Вече се работи със съвременни оръжия, футуристични и екзотични 😁😁😁😁

    Коментиран от #13, #20

  • 12 Многоо се радвам за най-агресивното

    4 4 Отговор
    ГЕРМАНСКО ПЛЕМЕ - АНГЛИ - ЮДЕИ. ЩАСЛИВ СЪМ ЗА РАЗДЯЛАТА НИ И НЕ ИСКАМ ДА СЕ ВИЖДАМЕ ЗАНАПРЕД. ЩЕ СЕ РАДВАМ ДА ОСВОБОДИТЕ ИРЛАНДИЯ, ШОТЛАНДИЯ И УЕЛС, ЗАЩОТО ТЕ НЕ СА ГЕРМАНИ - АНГЛИ - ЮДЕИ.
  • 13 Това са им модерните хомо-оръжия

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Как ракетите ц-400 ще спрат":

    3а дилдо и вибратори говориш нали???Или пък эа самопочистващ се памперс?
  • 14 Гледач

    9 3 Отговор
    Нищо не трябва да знаем.В НАСРАНОТО КРАЛСТВО НЕ ХОДЯ И НЕ МЕИНТЕРЕСУВАТ ИЗРОДИТЕ
  • 15 Йозеф

    3 2 Отговор
    Визов режим за UK, да възродим БГ туризма!
  • 16 слаботоков

    5 5 Отговор
    Евал съм им майката на ингилизите! Да одат у курац красен!
  • 17 слаботоков

    5 5 Отговор
    Евал съм им майката на ингилизите! Да одат у курац красен!
  • 18 Пътя на ЮДИТЕ.

    5 2 Отговор
    Юдея Рим Англия САЩ след загубите на войните, които, те започват, като НАПАДАТЕЛИ. АМИ СЕГА ПО-ВЕЧЕ СВОБОДНА ЗЕМЯ СЪС СЛАБИ ПЛЕМЕНА НА ЗЕМЯТА НЯМА. ЗА САЩ ОСТАВА В КОСМОСА ДА СЕ ИЗНЕСАТ, КАТО ЗАГУБЯТ ПОСЛЕДНАТА БИТКА И ВОЙНАТА. ЗАТОВА ИСКАТ ДА ОТРОВЯТ ЧОВЕЧЕСТВОТО НА ЗЕМЯТА, НЯМА СВОБОДНА ЗЕМЯ КЪДЕ ДА ОТИДАТ СЛЕД ПРЕДСТОЯЩАТА ЗАГУБА НА ПОСЛЕДНАТА БИТКА И ВОЙНАТА.
  • 19 123

    12 2 Отговор
    Хайде хаирлия да е! След Британия по азбучен ред и България.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Кцк

    0 0 Отговор
    На въпросите просто трябваше да отговорите остава също до 2020 на края и това е какво го удължавате!!!
  • 22 Какво трябва да знаем ли?!

    4 1 Отговор
    Че е крайно време ние да ги последваме! Няма по-голяма простотия от еврогейския съюз! Браво на британците! Скоро и французите, италианците и всички здравомислещи нации ще се напуснат тази измишльотина, която върти милиарди за глупости! 👽
  • 23 Сесесере

    0 1 Отговор
    И ние да излезем и да влезем в Евразииският съюз, тогава русофилистиците може и да умрат от глад! Скапани русофилски предатели, и Левски ви е мразил!
  • 24 Лекар БГ

    1 1 Отговор
    Какво трябва да знаем ли?Че от днес,в бюджета на ЕС-то зейва дупка от едни 35 милиарда евро.Които,естествено ще плащат останалите.Бързо да приемат Македония,Албания,Босна и Херцоговина и те солидарно да се включат във въртенето на едни парички.
    Имаха си Референдум.Решиха си съдбата.Помните ли как гласуваха?Кокнитата от Лондон бяха против.По-възрастните и от провинциите бяха ЗА./още със легендите и спомените от ВСВ.Още с мисълта за славните британски времена на супер-индустрията.Да,ама Четвъртият Райх ,най-сетне разбра,че освен с Война,може простичко да изкупи английската икономика и запазените им марки,символи на национална гордост.И го направиха,което пък вбеси нЕкои британци/.Борисчо е клоун.Онзи с тупето,зад Атлантика-също.
    Но винаги е имало много тесни,вековни връзки между двете Държави.САЩ отново ще им ударят едно рамо,няма как иначе.
    Лично за мен,имат неясно бъдеще.Това за"Велико"Британия е отживелица от славното им бивше имперско минало.Така са решили-това са направили.ЕС-то,можеше и повече да мисли,да ама не.

    Коментиран от #26

  • 25 отивам за пеканки

    0 0 Отговор
    А Шотландия ще извоюва ли свободата си?
  • 26 А твоето бъдеще какво е..?!

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Лекар БГ":

    Англия ше се оправят, кукувицо,, ами такива като тебе увисват,, като свински черва,,...! (Много мислиш за хората и странични работи, няма на кой да приличаш...!)
  • 27 Вагинален масажор

    1 0 Отговор
    Великобритания напуска Европейския съюз – решение, за което България съжалява, но уважава

    Хаха
    На кой му пука за какво България съжалява и уважава?!!
    Отдавна вече никой не я признава за държава и освен за подигравки, за друго не става!
Новини по държави: