Last news in Fakti

1 Февруари, 2020 14:23 2 501 3

Съдът: Не можем да решим този балкански спор

  • пирански залив-
  • хърватия-
  • словения-
  • европейски съд

Европейският съд обяви, че няма юрисдикция върху граничния проблем между Хърватия и Словения

Съдът: Не можем да решим този балкански спор - 1
Снимка: Wikipedia

Европейският съд обяви, че няма юрисдикция върху граничния спор между Хърватия и Словения и призова двете страни да разрешат дългогодишния проблем, предаде АФП.

Любляна заведе дело срещу Зареб в базирания в Люксембург съд през юли 2018 г. с обвинението, че Хърватия нарушава европейското право, като отказва да приложи арбитражно решение за спора.

Според Словения Хърватия не се съобразява с решение от 2017 г. на Постоянния арбитражен съд в Хага, което отреди на Любляна над две трети от спорния Пирански залив.

Загреб отказва да признае решението и призовава Словения да започне нови преговори по граничния спор, който се води от обявяването на независимост на двете страни от Югославия през 1991 г.

Хърватия, чиято крайбрежна ивица е 1700 км, отказва да приеме решението. Тя иска морската граница да преминава през средата на залива. Но Словения, която има едва 46 км крайбрежие, смята, че достъпът ѝ до териториални води се поставя под въпрос.

Подкрепеният от ЕС арбитраж е дал на двете страни шест месеца да приложат неговото решение, но след изтичането на крайния срок полицейски патрули от двете страни започнаха да глобяват рибари за гранични нарушения.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ториното

    1 0 Отговор
    брао
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ххх

    4 0 Отговор
    Защо така ,кога ви изнася решението на МСХ важи,а сега не важи?! Те били в ЕС.Боже!Май англичаните,американците и руснаците са прави като не го бръснат за нищо! Отиде МЧП и МПП в кофата!