Last news in Fakti

5 Февруари, 2020 11:00 1 232 0

Преговори за нова управляваща коалиция

  • словения-
  • борут пахор-
  • марян шарец

Целта е да бъдат избегнати предсрочни избори в Словения след оставката на премиера Марян Шарец

Преговори за нова управляваща коалиция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Словенският президент започна преговори с парламентарно представените партии за проучване на възможности за формиране на нова управляваща коалиция, предаде АФП.

Целта е да бъдат избегнати предсрочни избори след оставката на премиера Марян Шарец миналата седмица.

Шарец (42 г.), лидер на лявоцентристката партия „Листа на Марян Шарец“, се оттегли като премиер на 27 януари с призив за предсрочни избори на фона на разногласия в 5-партийната коалиция.

Но президентът Борут Пахор иска да види дали няма шанс за нов кабинет без свикването на вот.

Пахор се срещна с представители на двете най-големи партии – дясната опозиционна Словенска демократична партия и ЛМС, а по-късно ще разговаря с представители на всички 7 партии.

Ако нищо не излезе от тези преговори, двете партии ще имат още две възможности за дискусии. Ако и тогава не бъде постигнат резултат, ще бъдат насрочени нови избори.

Марян Шарец е четвъртият словенски премиер, който подава оставка през последните 18 години. Той се аргументира, че неговото правителство на малцинството не може да прокара важни закони.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: