10 Февруари, 2020 09:29 1 043 0

ЕП определя становището си за преговори с Великобритания

  • еп-
  • брекзит-
  • великобритания

Депутатите ще обсъдят предложените от ЕК промени в процеса на разширяване на ЕС

ЕП определя становището си за преговори с Великобритания - 1
Снимкa: Shutterstock

Европейският парламент ще определи становището си за предстоящите преговори за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания. Това сочи програмата на започващата седмична сесия на евродепутатите в Страсбург.

Предвижда се ЕП да обсъди утре предложените преговорни насоки от Европейската комисия. Евродепутатите ще приемат резолюция по този въпрос в сряда. Очаква се Съветът на ЕС да се произнесе на 25 февруари, за да може преговорите с Лондон да започнат в началото на март.

Тази вечер ЕП ще обсъди предложените от ЕК промени в процеса на разширяване на ЕС.

Според комисията е необходимо преговорите с държавите, които искат да се присъединят към ЕС, да бъдат "обратими", както и въпросът с върховенството на закона да остава под постоянно наблюдение. Предвижда се промените да засегнат очакваните преговори със Северна Македония и Албания, но не и вече започналите преговори със Сърбия и Черна гора.

Утре евродепутатите ще обсъдят за пореден път въпроса с върховенството на закона в Полша. Преди дни ЕК изрази мнение, че поредните промени в полската правосъдна система будят дълбока тревога и вече са заплаха не само за отделни магистрати, а за цялата професионална общност.

В сряда ЕП ще разисква застоя в преговорите за бюджета на ЕС до 2027 г. в сянката на оттеглянето на Великобритания. Европейския съвет ще заседава извънредно по същия въпрос на 20 февруари.

ЕП настоява за запазване на регионалната и на селскостопанската политика. Според евродепутатите водещи следва да бъдат разходите за опазването на околната среда, за наука, цифровизация, образование и за малките и средните дружества.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: