Last news in Fakti

11 Февруари, 2020 15:40 953 0

Отношенията между ЕС и Лондон отново са на масата

  • ес-
  • урсула фон дер лaйен-
  • брекзит-
  • великобритания-
  • борис джонсън

Решение за новото партньорство след развода на 31 януари трябва да се вземе до края на годината, когато изтича т. нар. преходен период

Отношенията между ЕС и Лондон отново са на масата - 1
Снимкa: Shutterstock

Бъдещите отношения между Европейския съюз и Обединеното кралство обсъждат в Европейския парламент. Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен акцентира върху запазването на европейските стандарти в бъдещите търговски отношения с Лондон.

"На нашите британски приятели искам да кажа, че има много предизвикателства, но ние ще държим на общите ценности - за отвореност, за социална справедливост и за свободно предприемачество. Това са ценности, които остават“

Фон дер Лайен определи бъдещето споразумение между Брюксел и Лондон като „условие, което досега не сме предлагали на никого.“

Гласуването ще бъде утре.

Европарламентът настоява за запазване на близки отношения с Лондон, както и за гарантиране на правата и свободното движение на гражданите на ЕС. Позициите на институцията по време на преговорите ще бъдат защитавани от контактна група, начело с шефа на комисията по външни работи Дейвид Макалистър.

Решение за новото партньорство след развода на 31 януари трябва да се вземе до края на годината, когато изтича т. нар. преходен период. Ако няма задоволителен резултат, този период може да бъде удължен веднъж, но решението за това трябва да бъде взето преди 1 юли.

Ако не бъде постигнато споразумение, Великобритания ще търгува с ЕС по правилата на Световната търговска организация. След дебата днес гласуването в пленарна зала на позицията на ЕП е насрочено за утре.

Отношенията между ЕС и Лондон отново са на масата
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Очаква се Съветът на ЕС също да приеме своите насоки и да подкрепи указанията за водене на преговори от Комисията на 25 февруари. Това ще позволи преговорите да започнат в началото на март.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: