ФАКТИ.БГ

Задава ли се златно бъдеще за Великобритания?

Брекзит не бива да се превръща в история на успеха, защото опасността от пропукване на единството в ЕС е голяма

Публикувана: 14 Февруари, 2020 20:30
33 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5228
Задава ли се златно бъдеще за Великобритания?
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За ЕС това е въпрос на самосъхранение: Брекзитът не бива да се превръща в история на успеха. Защото опасността от пропукване на единството в ЕС е голяма. Борис Джонсън разчита именно на това.


Без никакъв риск може да се прогнозира, че Евросъюзът и Обединеното кралство ги очаква „гореща есен". И няма как да е иначе, след като и двете страни теглиха свои „червени линии", които не смятат да прекрачват в преговорите за бъдещите им отношение след Брекзита. А и защото времето е малко: преходният период изтича в края на декември. Тогава ще стане ясно колко радикална всъщност е раздялата.

Дали британците и северноирландците наистина ще отплават към едно златно бъдеще, освободени от всички „окови", както обещава премиерът Джонсън? Или пък ще останат близки партньори в областта на сигурността и на икономиката, както желаят почти всички представители на ЕС? Едното изключва другото, ако двете страни наистина държат на своите „червени линии".

Ще имат ли британците свободен достъп до европейския пазар

Разковничето е скрито във въпроса дали и как британското правителство смята в бъдеще да се съобразява със стандартите на ЕС в областта на екологията, трудовото и социалното право, данъците и т.н. ЕС поставя едно ключово условие, за да разреши свободния достъп до вътрешния си пазар: британците не бива да се ползват с несправедливи конкурентни предимства. За Джонсън обаче това изискване е съвършено неприемливо - дори само по символически причини. Според неговите възгледи, всеки стандарт и всяка директива на Брюксел слагат нови „окови" на току-що „освободеното" кралство и практически отнемат на британците онази гъвкавост, която им е необходима, за да си извоюват ново място в международната конкуренция. Вярно, че Джонсън първоначално няма да посегне на социалните и трудови стандарти, за да не дразни онези свои избиратели, които успя да отнеме от лейбъристите. Другояче стоят обаче нещата в областта на екологическата и данъчната политика, както и по отношение на държавните помощи.

ЕС има основание да се тревожи, че Великобритания ще се опитва да подбива конкуренцията от Европа, дори ако край Темза не възникне изведнъж някакъв нов Сингапур. Но как ли Евросъюзът ще се справи с този проблем? Може би ЕС няма да държи толкова стриктно на своите стандарти, а ще се понесе по течението на свободната „надпревара между системите"? И може дори да извлече някакви поуки от британския експеримент. В този ред на мисли ЕС може би няма защо да въвежда мита върху британските стоки, нещо повече - такива мита ще бъдат вредни. А ако продължим същото това разсъждение - мита не бива да има и по отношение на САЩ и Китай. А ЕС, на свой ред, би могъл само да спечели от сътрудничество с Обединеното кралство в областта на сигурността. Засега обаче вътре в ЕС надмощие взимат онези сили, които смятат спазването на европейските стандарти за закрила на европейската икономика, а не за протекционизъм.

Правилата ще се определят от Брюксел

В политическо отношение още по-важно е нещо друго: ЕС трябва да постави категоричното условие, че достъп до вътрешния пазар ще има единствено по правилата, определени от Брюксел. Защото трябва да е ясно, че има разлика дали си член на ЕС или не си.

Тъкмо по тази причина Европарламентът дори настоява на британците да не се дава пълен достъп до вътрешния пазар, независимо от това дали спазват европейските стандарти. Досега Брекзитът не намира подражатели сред държавите-членки, но ЕС не бива да разчита на това. Тъкмо тази опасност не разбират онези, които все още настояват за налагане на разни дребнави „наказания" срещу Обединеното кралство. Защото за ЕС е въпрос на самосъхранение Брекзитът да не намира нови последователи, тоест - да не се превръща в модел на успеха.

Затова пък преговорите с Лондон непременно трябва да се увенчаят с пълен успех. Защото на тази карта е заложено много. ЕС има голям плюс в търговията с Великобритания и дори само по тази причина няма интерес от налагане на мита, с каквито заплашва Джонсън. Но и британците нямат интерес от мита, защото половината от стоките им за износ се насочват тъкмо към ЕС. Преговорите между Лондон и Брюксел едва ли могат да вземат като образец Споразумението на свободна търговия между ЕС и Канада. Не само, защото Ламаншът е много по-тесен от Атлантическия океан, а най-вече поради разликата в изходните позиции: в тези преговори става дума не за отстраняване на препятствия пред търговията, а за въвеждане на такива.

Без компромиси от двете страни нищо няма да се получи. Съществува обаче една голяма опасност. Както се случваше толкова пъти по време на преговорите за Брекзита - и Лондон, и Брюксел могат да решат да действат на принципа: „който пръв мигне - губи." ЕС смята, че в икономическо отношение все още държи по-силните карти. Джонсън пък не без основание залага на друго. Според него, поне отделни държави-членки много държат да запазят добри връзки с Великобритания в областта на икономиката и на сигурността, поради което единството на ЕС бавно, но сигурно ще започне да се пропуква. Мишел Барние, който води преговорите с Лондон, добре осъзнава тази опасност: неговото предупреждение, че след трудните преговори около напускането на Обединеното кралство, сега всъщност предстоят същинските трудности, е насочено и навътре към Общността.

Двойно предизвикателство

Тъй че в момента ЕС е изправен пред двойно предизвикателство: да изгради истински добри нови взаимоотношения с Обединеното кралство и в същото време да запази вътрешното си единство. Защото в крайна сметка това може да се окаже много по-важно за бъдещето на ЕС от митата, стандартите и от целия Брекзит. Дрязги вътре в ЕС и сега има предостатъчно.

Великобритания

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.6 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Слави
1 Отговор
Имат колониики ще се оправят. Плюс тва те излезнаха от съюза, защото са на загуба? Не може евро монополите само да ги доят, и да си отнасят печалбите в Европата тва да не е България.

Коментиран от #13


Оценка:
-7 +34

Българина
2 Отговор
Успеха е нвизбежен, както и краха на Ес

Оценка:
-9 +32

ИМПЕРИАЛИСТ
3 Отговор
До сега британците бяха в губеща позиция, защото те са инициаторите за напускане, а сега шантажират ЕС с тежки преговори за да бъде извоювана печеливша позиция спрямо ЕС... Англия без ЕС, но и без колониите си, скоро ще се превърне в това което е в края на 16 век - бедна изостанала европейска провинция. Тия главоци още се изживяват като Империя. Проблемите им не произтичат от членството в ЕС, а от пробуждането и укрепването на бившите им колонии, което води до спад на благоденствието им.

Коментиран от #7


Оценка:
-13 +24

Боги
4 Отговор
Обедненото кралство са си империя. Не ги мислете толкоз. Защо са тези тревоги за империята и то от българи ? Българите цъфнаха и вързаха и ше оправят Великобритания. 🤣🤣🤣

Оценка:
-5 +31

хахаха
5 Отговор
всеки напуснал европейския съюз го чатак златни години като си стъпи на краката отново...

Коментиран от #6


Оценка:
-5 +32

хахаха*
6 Отговор

До коментар #5 от "хахаха":


...чакат...

Оценка:
-5 +4

Минаващ от тук
7 Отговор

До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


Кога Англия ще остане без колониите. Всичко що е било колония продължава да поднася уважението си на кралицата. Индия, Пакистан, Австралия, Канада. Великобритания и бившите и колонии са 2,5млрд. общество. ЕС да му мисли. Всеки ден Великобритания внасяше на ЕС 37млн. евро или лири ще те излъжа. Всеки Божи ден. За да могат останалите да усвояват. Не ги мисли Великобритания.

Коментиран от #23


Оценка:
-4 +24

Driving pleasure
8 Отговор
Кочината ЕС колкото по-бързо се разпадне - толкова по-добре! Даже и фашизма не е толкова мракобесен като простотията на Брюкселските идиоти!
Пожелавам успех на британците! да покжат, че има живот и извън кочината!

Коментиран от #18


Оценка:
-8 +27

Не че нещо ама
9 Отговор
Пише се екологични и символични. Не е кой знае какво ама като пишете членка или докторка или кметица колкото и сериозен да ви е текста човек се връща на грешките и си мисли сега правилно ли прочетох, така ли се пише наистина и губи интерес към написаното..

Оценка:
-3 +0

Някой
10 Отговор
Да се махат и да си вкарват хора от третия свят за работа.Ще се напълни с индийци пакистанци и всяква паплач.Те са робовладейска нация

Коментиран от #11


Оценка:
-11 +11

А по-добре ли е
11 Отговор

До коментар #10 от "Някой":


Българи, румънци и поляци? Как мислиш? Англичаните са си направили сметката отдавна, а те смятат по-добре от тебе.

Оценка:
-1 +8

Гост
12 Отговор
Чеки са..... помня, че още по-разпалено ДВ преди две години и нещо тръбеше, че Путин иска да разцепи Европа .... пък се оказа, че Борката Джонсъна бил се маскирал на Путин! Ей, кото си направиш, никой не мое ти го направи! Акъл и мен...з...ис не ти ли дойдат на време, хич не ги чакай!

Коментиран от #14


Оценка:
-2 +14

РЗС
13 Отговор

До коментар #1 от "Слави":


баче, само да те светна че англичаните никога не са давали повече на ЕС отколкото са получавали, дори са на челните места по облаги от ЕС. Това, което правят е пълна безмислица и против всякаква логика, но го подложиха на обществено гласуване и овцете просто не знаеха, че са на голям плюс от ЕС. Единственото нещо, което не контролираха и трябваше да се съобразяват беше миграцията(свободното движение на хора). Като човек с английски паспорт съм чувал какви ли не глуповати мнения на англичани като това, че ЕС не им трябвал щото те банани си имали на острова и не им трябва вноса на ЕС(амайкоооо мила) до това, че друг е гласувал така щото му е писнало от пакита и индийци(които не са от страни в ЕС, а тоя не знам дали знае къде е Европа въобще), така че населението им е едно от най-глупавите на планетата

Коментиран от #20, #24


Оценка:
-3 +12

Гошо
14 Отговор

До коментар #12 от "Гост":


Да оказа се че Джонсън е агент на Путин Така сега се твърди Кво нещо са рублите а

Оценка:
-3 +4

15
Този коментар е премахнат от модератор
АВЕ ДРЕМЕ МИ ЗА ТИЯ РОБОВЛАДЕЛЦИ
16 Отговор
ВАЖНО Е НАШАТА КОЧИНА ДА СИ ОПРАВИМ...НЕ ГИ МИСЛЕТЕ ТИЯ ДВУЛИЧНИ СЪЩЕСТВА...

Оценка:
-4 +6

пере
17 Отговор
Задава се !

Оценка:
-0 +3

Електрошок
18 Отговор

До коментар #8 от "Driving pleasure":


Браво!Това е твоята тема!А не да защитаваш ДВГ!

Оценка:
-1 +0

гошо
19 Отговор
Мисирки цензори привет

Оценка:
-0 +1

Електрошок
20 Отговор

До коментар #13 от "РЗС":


Най-глупавите на планетата!?А ние сме най-бедни и болни в Европа!Обаче знаем къде е Венецуела и поддържаме база в Антарктида.Да се смееш ли,да плачеш ли?!

Оценка:
-1 +6

Електрошок
21 Отговор
Миналата година плахо изказах мнение,че може би брекзит ще бъде добре за британците.Ведннага ми отговориха екип от политолози,социолози и психиатри,като последните доброжелателно ми напомниха да си пия хапчетата.От тогава имам страхова невроза по темата.Екипите обаче се спотайват или смениха никовете!

Оценка:
-0 +2

Отговора е Ц
22 Отговор
склонен съм да вярвам и разбирам Мегън и Хари

Оценка:
-0 +4

12 udar
23 Отговор

До коментар #7 от "Минаващ от тук":


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Оценка:
-0 +2

Грешиш
24 Отговор

До коментар #13 от "РЗС":


мой човек. Населението като цяло не им е глупаво, просто ти си живял и общувал единствено с тази прослойка, която се състои от идиоти. Ако британската нация беше глупава, как тогава е в основата на модерното общество и създателка на голяма част от модерните технологии.

Коментиран от #25


Оценка:
-1 +6

РЗС
25 Отговор

До коментар #24 от "Грешиш":


Ами живея тук от 8 години, може ли един човек за толкова време да контактува само с една единствена прослойка? Я се вземи в ръце. Между другото в много фирми и в общината на най-отговорните и високи позиции са чужденци, отговори си сам защо. Като цяло населението на страната няма почти никакви познания по география, физика, химия, общество, чужди езици и обществени науки. Не могат дори чисто нови автомобили да шофират с куп асиситенти, затова имат книжки само за автомат и за ръчни скорости, щото правителството им се е видяло в чудо да ги научи да използват повече от една ръка и крак за да не се пребият, по умните от маймуна взимат книжка за ръчни скорости. Като човек, който трябваше да науча английската история, за да взема гражданство, ще ти кажа, че англичаните не са били империя ръководена с акъл, а предимно с насилие, робство, заграбване, мошеничества, убийства, предателства и тн. В създаването на нещо тяхно почти винаги по големия екип е от чужденци. Мога да ти кажа всичко това, защото съм сред тях всеки божи ден от 8 години, а ти само си чел и чул

Коментиран от #26, #27, #32


Оценка:
-3 +4

Населението
26 Отговор

До коментар #25 от "РЗС":


с което ти общуваш няма почти никакви познания по география, физика, химия, общество, чужди езици и обществени науки...Това е твоята среда. Вероятно и квартала, в който живееш наподобява гето и за това може би смяташ че цяла Англия е кочина. Аз живея в УК по-дълго от теб и за мое щастие познавам британци, които притежават интелект :)

Коментиран от #28


Оценка:
-1 +3

Защото
27 Отговор

До коментар #25 от "РЗС":


англичаните са прости за туй имат най-добрите университети в света, а понеже нашето образование е много добро, от няколко години турци завършили висшо в БГ-то трябва да държат приравнителни изпити в Турция...

Оценка:
-0 +4

РЗС
28 Отговор

До коментар #26 от "Населението":


абе мен, защо правиш предположения за хора, които не познаваш. Ако имаш поне малко интелект ще знаеш, че умни хора не правят като теб. Живея в центъра на Глазгоу на 5 минути пеша от най-централната улица, живея в 10 годишна сграда, в затворен комплекс със паркинг с бариера. До мен е мениджъра живее мениджъра на интерконтинентална верига известни ресторанти, под мен е мениджъра на голяма верига магазини, срещу мен шефа човешки ресурси в общината, в сградата в която живея има само едни случайни китайци, които се занимават с дропшипинг в амазон и смениха вече трето ново бмв за 2 години. В средата, в която аз съм ти навярно никога няма да бъдеш, нито пък ще живееш в такъв квартал. Тук въпроса не е дали познаваш някой с интелект, както виждаш около мен са само такива, но казвам за британското общество като цяло, не дали познаваш някой с iq по-високо от на стоножка. Системата им е така изградена, че мисловна дейност почти не е необходима. Всеки народ си има кадърни кадри, въпроса е какъв процент от населението са тези кадри. Ако въобще знаеш нещо за обществото тук, ще ти е ясно че повечето кадърни кадри са чужденци като най-голямо число се пада на здравеопазването

Коментиран от #29


Оценка:
-2 +1

Предположението
29 Отговор

До коментар #28 от "РЗС":


ми за теб се базира на грешките, които си написал в предните си коментари, и които един човек живял 8г в УК не би допуснал.
1-ва грешка: пишеш че си учил английска история за да вземеш гразданство. Учи се британска история и култура.
2-ро пишеш че имаш английски паспорт. Такъв паспорт няма, има британски...
3-то пишеш за английска империя. Имало е британска, не английска...
4-то навсякъде пишеш за англичани, а твърдиш че живееш в Глазгол, град намиращ се в Шотландия, тоест живееш предимно сред шотландци...

Недей да бъркаш между ''мениджър в'' и мениджър на''.
Цените на имотите в Глазгол не са от най-високите така че би могъл да живееш в затворен квартал.
Но от това, което си написал ми се струва че си български гражданин от Кърджали или Разград...

Оценка:
-1 +3

РЗС
30 Отговор
Май остана без аргументи и започна да се хващаш за думи и букви. Има две причини поради, които използвах не думата британски/а, а английска/и. Първата е, че ако си чел британската история 95% от историята е за самата Англия, Шотландия, Уелс и Ирландия почти не се споменават. И втората е, че в близко бъдеще Великобритания/Британия няма да съществува, така че свиквай с произношенията. Наречи ме пророк, но това ще се случи до 10г най-късно. От Великобритания ще остане само Англия и колониите й(незнайно до кога) Колкото до ГлазгоУ, въпреки че упоменавам глупавото население, имах впредвид на острова като цяло, шотландците са доста по-интелигентни от англичаните, което личи не само от историята им, но и от решенията им в последно време. Между другото, ако живееш в Лондон, си представям че живееш в малка стая с още камара народ в апартамент и плащаш наем, колкото за толкова тук се наема 2 спални жилище, като дръпнем чертата след големите ти приходи и разходи, да не стане така, че тука е по-добре и само прехвърляш едни пари от един джоб в друг

Коментиран от #31


Оценка:
-4 +3

Както
31 Отговор

До коментар #30 от "РЗС":


казах, съдя за теб по твоя изказ, а той е на не особено начетен човек, разбра ли kanarinapred?

Оценка:
-2 +2

Гост
32 Отговор

До коментар #25 от "РЗС":


Абе пич не се излагай. Какво са 8 години в чужбина? Точно колкото да се адаптираш малко от малко. Живея от 27 години в чужбина(западна европа), тук съм завършил училище и университет и мога да ти кажа, не подценявай местното население дали англичани, дали германци, дали италианци. След около 10 години пак пиши за впечатленията си.

Оценка:
-0 +0

международен омбудсман
33 Отговор
ЕС трябва въведе мита и визи за Обединеното кралство...и да ги остави да си плуват.
Без емоции и без страсти.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.