Last news in Fakti

25 Февруари, 2020 13:26 1 278 5

Сълзотворен газ срещу протестиращи на Егейските острови

  • лесбос-
  • остров-
  • егейско море-
  • мигранти-
  • бежанци

Местните жители се противопоставят на изграждането на нови бежански лагери и настояват всички мигранти да напуснат незабавно района

Сълзотворен газ срещу протестиращи на Егейските острови - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи жители на Егейските острови.

Те се противопоставят на изграждането на нови бежански лагери и настояват всички мигранти на островите да ги напуснат незабавно. Опозиционните партии в Гърция обвиняват премиера Мицотакис в липса на стратегия по решаване на мигрантската криза.

Напрежението по гръцките острови Лесбос, Хиос и Самос е на границата на гражданско неподчинение след като правителството изпрати с кораби необходимата техника за строеж на нови мигрантски лагери. Жителите блокираха пристанищата с цистерни, тежки автомобили и дори с дървета, за да попречат на техниката да достигне до терените за строежи. На Лесбос и Хиос хората направиха жива верига.

Полицията не успя да овладее напрежението. Намесиха се и специалните части за борба с безредиците и на няколко пъти използваха тази нощ сълзотворен газ срещу протестиращите. Камбаните на църквите през цялата нощ биеха за бедствие и хората се стичаха да протестират.

Терените за строеж се охраняват от доброволни отряди на местни жители.

Представители на правителството правят опит да убедят местните жители, че изграждането на затворени бежански лагери ще постави под контрол поведението на мигрантите.

Цялата местна власт подкрепя протестиращите.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Итака

    14 0 Отговор
    Това е то демокрацията... Напълно си свободен да избереш това което ти се нареди. И решението на конкретния проблем не са центрове за настаняване, а коридори за извеждане, както и качествена охрана на границите.
  • 2 Ел Греко

    11 1 Отговор
    За разлика от някои, гърците са народ и си отстояват правата. Докато на някои територии мирно съвместно съществуват, пардон- вегетират, мишоци и офци. Ха сега познайте -кои са тези територии ...ако се затруднявате-обадете се на приятел.
  • 3 Нещо

    11 1 Отговор
    Нали Луков марш беше проблема, гърците расисти ли са защо не ги осъдят световните медии сега за тоя расизъм?
  • 4 Ел Греко

    1 5 Отговор
    Ние гърците сме против това мигрантите да живеят в лагери. Ние искаме тези хора да живеят сред нас, не искаме да се сегрегират в лагери. Мигрантите също са хора като нас

    Коментиран от #5

  • 5 Ел Греко

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ел Греко":

    Демек, искаш да стане като в Турция ли, Хасане...Я разклати глава...какво чуваш ?..Нищо, нали.....Ами как да чуеш, като във вакуум даже вятър не вее..
Новини по държави: