Last news in Fakti

4 Март, 2020 20:39 3 384 40

България иска помощ от ЕС заради мигрантите

  • българия-
  • ес-
  • граница-
  • бежанци-
  • мигранти

Министър Младен Маринов не уточни сумата, която страната ни ще поиска

България иска помощ от ЕС заради мигрантите - 1
Снимка: БГНЕС

България ще поиска допълнителна финансова помощ от ЕС заради ситуацията с мигрантите по границата с Турция, съобщи в Брюксел вътрешният министър Младен Маринов.

Той заяви това преди началото на днешното извънредно заседание на министрите на вътрешните работи на ЕС в Брюксел, посветено на кризата с бежанците по границата с Турция.

Маринов не уточни сумата, която страната ни ще поиска и допълни, че засега не се налага изпращане на още служители от европейската гранична служба Фронтекс у нас.

„Трябва да бъде помогнато и на България, тъй като ако в момента нямаме точно такава криза, каквато е в Гърция, това не е изключено да се случи, така че ние трябва да се подготвим, когато няма криза“, каза Маринов.

Той не смята, че страната ни се нуждае от допълнително подкрепление по границите в момента:

„На този етап няма да искаме присъствие на повече служители от Фронтекс, но аз ще предложа да бъдат отпуснати средства, които касаят окомплектоването на личния състав, средства за командировки“.

Вътрешният министър определи ситуацията по границата ни като „без съществена промяна през последните месеци“ и с единични опити за нелегално преминаване“. Той увери, че са предприети всички мерки за адекватна реакция, ако тя се усложни.

Еврокомисията предлага на Гърция да бъдат отпуснати 700 млн. евро, от които 350 млн. незабавно за увеличаване капацитета на прием, доброволно завръщане и необходими процедури за здравето и сигурността.

На влизане в Съвета министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер припомни, че инициативата за свикването на заседанието е на Франция и изтъкна мотивите за това:

„Това е преди всичко послание на солидарност с Гърция, която се сблъсква със значителен миграционен приток, но също така и особено безпокойство, свързано с това явление. Също така и на солидарност с Кипър и България, които могат да бъдат засегнати от международните дискусии, които Турция води в момента“.

Кастанер подчерта, че Съветът ще отправи и категорично послание към Турция да спазва споразумението за бежанците с Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шофьора

    18 0 Отговор
    Ще искам пари!
  • 2 ЕС комисията

    38 1 Отговор
    Емигранти у България няма, един по голям ще ви пратиме, нали вашия е партия с Агата и на връх нац празник на България беше в Анкара!
  • 3 Народен артист

    31 3 Отговор
    Няма такьв смях..................Ламята Боко,иска още....Кьде ще ги носиш бе изрод,има-няма още 5-10г живот имаш...Направи нещо за живота на хората...НАГЛЕЦ.То,няма жив емигрант ама той пари иска....Ако бяхме на местото на гьрците,щеше милиарди да искаш и да идват от Европа да пазят границите хора

    Коментиран от #15

  • 4 Ван дер Любе

    29 3 Отговор
    За целта Борисов се е обадил на Ердоган да подгони един катун емигранти и към нашата граница. То така се изнудва ЕС. Не става само с приказки.

    Коментиран от #11

  • 5 Иван

    25 2 Отговор
    Хайдеее е просията почна, то бежанци няма, те пари щели да просят. А и да има, нали са били джихадисти, за тях ли пари ще се проси

    Коментиран от #13

  • 6 БАРСЕЛОНА

    16 1 Отговор
    В БАНКЯ ДА ГИ ПРАЩАТ...АЗ Я ОСВОБОЖДАВАМ..
  • 7 Обичам свинска пържола

    25 2 Отговор
    Клошарите видяха, че на сиртакитата дават 700 милиона и те се наредиха 😂 😂 😂 о
  • 8 Питър Бота

    11 5 Отговор
    Пак ще се краде.Европа свъева на сеъбско хърватската граница.България си е ориенталска държава пеи Турция Сирия и тн.
  • 9 Добре че не сме с РУСИЯ

    1 8 Отговор
    В ЕС и в НАТО с Турция сме 6 ! Дай една ракия ! Туй живота !7477 А при бай Тошо колко беше лошо ?!
  • 10 Дельо хайдутин

    12 2 Отговор
    Видяла жабата че подковават вола и тя дигнала крак. ХА ХА ХА!

    Коментиран от #20

  • 11 Факт!

    14 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ван дер Любе":

    Ако съм някакъв президент на Франция или канцлер на Германия ще искам директно изваждане на Бг от ЕС и остаяянето и на произвола на съдбата.
  • 12 След КИТАЙ, САЩ ще кърши ЕС !

    6 0 Отговор
    Командата е само една : " На а а а , КОЛЕНЕ !" "Капиталът" на Маркс и КАПИТАЛИЗЪМ и Империализъм Означава - КЛАСОВО ОБЩЕСТВО! БЕДНИ и БОГАТИ! Експлоатация ! Пак ли не е ясно ? ОБЯСНЯВАМ ПРОСТО: Хляба, сиренето, маслото и ножа са в Комшията и той ще ти даде да признаеш САМО АКО МУ СЛУГУВАШ ! Ценности ! Свобода! Справедливост! Но за КОМШИЯТА ! А ти ? А ми че кой си ти ? Ти разбра ли ме сега ? Малкото магаре всеки го ЯХА ! Добре че го няма бай Тошо и да пътуваме ! А сега пътувайте на ма/НАТА си !

    Коментиран от #14

  • 13 Иван

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Само турски шалвари като тебе ли могат да просят?
  • 14 След КИТАЙ, САЩ ще кърши ЕС !

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "След КИТАЙ, САЩ ще кърши ЕС !":

    да се чете : " комшията ще ти даде не да се наядеш а да ГРИЗНЕШ , ако му СЛУГУВАШ покорно".
  • 15 Цако

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Народен артист":

    Къде ги измисли тия 5-10 години. Няма кой да чака толкова много.

    Коментиран от #16

  • 16 Народен артист

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Цако":

    Прав си,извинявам се:)
  • 17 Пираня

    1 11 Отговор
    Нормално е да искат, после като влязат в България ли да ги искат тези пари?, нали ако влязат ще искат и да ядат, от вашият залък ли да взема премиера и да ги нахрани. Безплатен обяд няма
  • 18 Абдул от Дамаск

    4 1 Отговор
    Ако България дава добро социално помощ аз идвам от Турция.

    Коментиран от #21

  • 19 Имигрантите кой ги създаде и кой ръковод

    0 4 Отговор
    Защо отиват в ГЕРМАНИЯ и какво там ще ставаме? Гангрена ! Ние ги поддържахме, въоръжавахме, срещнахме им държавите , направляваме ги в ЕС ! Не разбираме ли какво ще ни се случи ! ТЕ ЩЕ ДРЪПНАТ КАЛЕМА както кръчмаря ! Правеха туй що им казвахме - сега ще ПЛАЩАМЕ ! Добре че сме в ЕС и НАТО ! А преди с РУСИЯ И ТАТО ! Какъв УЖАС! Нали ?
  • 20 оня с коня

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Дельо хайдутин":

    Хайдутин Дельо с Хайдушко образование,ОТИ МАМА НЕ ЗНАЕШ че Безплатен Обяд НЯМА?!ЕС искат от БГ да се държим Хуманно с Бежанците,да ги Жалим и да ги Пускаме без Грубости,ама ако може...да са НУЛЕВА БРОЙКА!Е Борисов изпълни това ЕС-Желание на 100% за разлика от Гърция и Италия,които в сравнение с него са Двойкаджии.Ама че си е оставил Празничната софра и се е запилял в Турция да се уговаря с Ердоган,вместо да отиде да си види Внуците в Америка,или да се порадва на Манекенката в Испания,това СИ Е НЕГОВ ПРОБЛЕМ.Свършена ли е Работата?СВАРШЕНА И ТО ЗА ОТЛИЧЕН.Затова ПЛАЩАЙ ЕВРОПО,ама ЛИЧНО НА БОРИСОВ,защото НИЕ БЪЛГАРИТЕ сме Двойно по-щастливи от Вас че нямаме Мигранти да щъкат из Страната с препасани по 2 ножа тип "Ятагани"!
  • 21 Иван

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Абдул от Дамаск":

    Има ли Дамаск в Хиндукуш?
  • 22 САЩ , прекършен ли И Германия

    3 0 Отговор
    Ще открия Нов Бизнес у нас - мобилни публични тоалетни за ГЛАДНИ ! Голямо търсене ще има !
  • 23 О.Р.

    8 2 Отговор
    Пари искаме, ама Фронтекс не, че ще пречат на бизнеса.
  • 24 Днешният ни ЕЛИТ е като

    7 0 Отговор
    Свиня с ГЕРДАНЧЕ ! Както и да го усукват- нравите са им все СВИНСКИ!
  • 25 трафикант BG

    7 0 Отговор
    Като няма мигранти дайте поне помощи.

    Коментиран от #26

  • 26 Боко Пешката

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "трафикант BG":

    Ще си внесем бе!
  • 27 Боко Тиквата

    5 1 Отговор
    Ние сме отговорни хора. Ние управляваме с чувство за справедливост. Турция има нужда от пари. Трябва да платим. Всичко, което получим, ще бъде изплатено на нашите братя турци.
  • 28 Георги Илиев Митев

    6 0 Отговор
    Лелеяна мечта за самолети -
    Три милиарда за чертежи. По ръцете ни сърбежи. Ще вземаме или пак ще даваме. Самолети от Америка ще ли притежаваме ? "Извънземните" ли ще ни бият ? Ще се опитат ли да ни затрият? Не и не , ние не спим-с въображаемите самолети ще ги победим ?
    Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Град София (2020).
  • 29 юропа

    4 0 Отговор
    а за вас мема щот ша ги дадете на ержолан
  • 30 Опа

    5 0 Отговор
    Пак да крадете ли? Боклуци! На Гърция дадоха 700мил. На вас нищо, защото знаят че крадете много!
  • 31 Динко от Странджа !

    0 6 Отговор
    Бат Бойко е МЪЖКАР ! И туй то ! Разбираш ли бе ма/на , без значение какви ЛАНЦИ си увесил, ти си КАТО СВИНА С ГЕРДАН ! Джурлата ти е все заровена в ...та !
  • 32 Само така

    4 1 Отговор
    Искайте, молете се, ако трябва по корем се влачете но изкрънкайте някой лев
  • 33 Комунизма бил виновен

    5 0 Отговор
    А аз мисля че не е виновен , съдейки по КИТАЙ ! ВИНАТА е в нашият ТЕЛЕВИЗОР- УРОДА добрал се на власт! Началник СВИНСКИ - с какъвто и костюм да го облечеш и власт да му дадеш - той винаги си кара със свинските си НРАВИ ! Как се лекуват СВИНЯТА ? Няколко здрави момчета, гореща вода и бензинова лампа с горчи!
  • 34 ха ха ха ха

    6 0 Отговор
    Ха ха ха ,то няма кьорав бежанец на нашата граница,но Гробарите искат кинти.....
  • 35 Парад за Деня на победата

    3 2 Отговор
    Вярно ли отлагат Прада на Победата на Червения площад за ноември или както казва Радев, коронавируса е блъф?? Искам мнения от специалисти в областта на военното изкуство, а не някакви си философи... аматьори...
  • 36 Николас Мадуров

    2 0 Отговор
    Тоя от МВР и той ли иска аванта ами тогава да иде и каракоча от МО да проси и тиквата и той да иска заплащане за това че е голем Дипломат и Истинси Европеец както Го похвали Уруспията фон Лайнен
  • 37 Усмивката

    3 0 Отговор
    Иска си Бойко командировачните.Бойко пътува, кой ще плаща
  • 38 мЪде ин ГЕРБ

    1 0 Отговор
    Купиха чертежи на самолети да борят Русия пък нямали пари за борба с мигрантите.Ако не бяха случили на такъв народ щяха да ги поставят на място навсякъде другаде по света.
  • 39 Никол Чекиева

    3 0 Отговор
    Не пари, а АК47 с неограничен брой патрони ни трябват.
  • 40 Разум

    1 1 Отговор
    Турция има огромна вина за гражданската война в Сирия и трябва да си понесе отговорнастта за престъпленията си към човечеството.
    Турция трябва да почне да плаща репарации на Сирия.
Новини по държави: