Last news in Fakti

12 Март, 2020 19:30 17 204 16

Китай: Пандемията приключва до юни

  • китай-
  • ухан-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • covid-19

Град Ухан, където заразата беше открита за първи път, е в пълна изолация от 23 януари

Китай: Пандемията приключва до юни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Световната пандемия от коронавирус вероятно ще приключи до юни, заяви старшият медицински съветник на китайското правителство Чжун Наншан.

Много от внесените отвън случаи в Китай са безсимптомни пациенти и нивата на повторна инфекция сред възстановените пациенти са ниски, заяви на пресконференция Чжун, 83-годишен епидемиолог, известен с това, че е помогнал в борбата с епидемията от SARS през 2003 г.

Китай щеше да види много по-малък брой инфекции от новия коронавирус, ако страната беше предприела по-бързо строги мерки за контрол, заяви в четвъртък известен китайски учен, с което отправи очевидно критика за начина, по който Пекин е действал по отношение на болестта.

Правителството е критикувано, че не действа достатъчно бързо и укоряване на онези, които се опитаха да предупредят рано за епидемията, при която са загинали над 2700 души и са заразени над 78 000 в континентален Китай.

Ухан, централният град, където заразата е открита за първи път през декември, е в изолация от 23 януари.

“Ако бихме могли да предприемем строги превантивни мерки в началото на декември или дори в началото на януари, щяхме значително да намалим броя на пациентите”, казва Чжун Наншан, който ръководи експертна група по борбата с вирусите в Китайската национална здравна комисия.

Ако правителството се беше забавило още повече, ситуацията щеше да бъде много по-лоша, каза на пресконференция Чжун, описвайки епидемията като “невероятно голям урок”.

Чжун заяви, че очаква епидемията да бъде под контрол до края на април, като пикът ще се случи този месец.

Световната здравна организация заяви, че епидемията в Китай вече е достигнала своя връх и намалява от началото на февруари.

Чжун каза, че едно лекарство, използвано в клинични изпитвания за лечение на пациенти – хлорохин фосфат, който се използва срещу малария – има положително въздействие, като пациентите обикновено биват тествани отрицателно след около четири дни.

Но има и други опасения за пациентите, които са се възстановили от коронавируса.

Около 14 процента от освободените болни били тествани положително отново в провинция Гуангдонг, съобщи в сряда „Пипълс Дейли“.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    19 1 Отговор
    Имат ресурса и желанието да се справят без проблем.
  • 2 БАТЕ НЕЦИ

    6 1 Отговор
    ТОВА ГО ПИСАХТЕ ТОЧНО В 1 СЛЕДОБЕД.ДАЙТЕ ДРУГО.

    Коментиран от #10

  • 3 Червената кокошка

    2 5 Отговор
    Аз съм червената кокошка.
  • 4 Да си платят за всичко

    12 28 Отговор
    Китайците са големи мизерници. Миришат лошо и са нечистоплътни. Хранят се с прилепи. И хлебарки и плъхове.

    Коментиран от #12

  • 5 Fake news

    5 13 Отговор
    Много крият тия китайци вече,че целия свят скочи срещу тях.
  • 6 Някой

    5 8 Отговор
    Значи "излекуваните" вече нямат симптоми на болеста но пък са с положителни проби.
    Тоест са все ощевирусоносители.Голям напредък няма що
  • 7 Behemoth

    22 1 Отговор
    2700 умрели при милиард и триста милиона...значи при нас трябва да са двама...
  • 8 Behemoth

    15 3 Отговор
    При това ние сме православни християни и черквите са отворени и поповете катадневно го анатемосват вируса...
  • 9 Баце

    6 1 Отговор
    Въх не толкова бързо, че ще ме почнат пак за къщата
  • 10 Патето яки

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАТЕ НЕЦИ":

    Повторението е майка на знанието, затова днес дават филм утре го повтарят демек за преговор.
  • 11 Абе

    8 0 Отговор
    Тоя коронавирус с разстройство ли протича че не мога два дена да изляза от кенефа
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Зайко Байко многознайко

    9 0 Отговор
    Сега ситуацията е патова! Само ще ви кажа, че има по-велико чувство от страхът от заразяване с CoVid19! Най-великото чувство на света, не ,не е любовта! Запомнете това чувство се нарича ГЛАД! Иначе скоро ще действа естественият подбор, който остане , остане ! Пингвина и той се прави на безстрашен герой ! На мен лично това нещо ми прилича повече на биологично оръжие! Много противоречиви изследвания, резултати и още по неадекватни мерки! Има една наука която е създадена от френската школа на Луи Пастьор и се нарича " Обща ендемиология , епизоотология и механизъм на предаването на заразните болести"! Там са основополагащите принципи, този вирус не се проявява конвенционално, това ме кара да си мисля за биологично оръжие, мое мнение !
  • 14 Уфффф

    0 0 Отговор
    Ама дано да не е както кризата от 2008г. : Уж нямаше да има в България, а пък оттогава досега постоянно ми намаляват заплатата заради таз пуста криза. Сега с този вирус сигурно ще започнат да искат направо да работя без пари за благото на делото по преборване на епидемията. Абе няма прокопсия! Едно време беше за комунизъма, после заради сушата, на следващата година заради кишата, на по-следващата заради Гришата (Гриша Филипов движеше икономиката тогава) , после за перестройката, още по-после заради прехода, и ето сега заради кризата, заради вируса и после сигурно пък ще бъде заради глобалното затопляне или Бог знае още какво, но няма оправия. Докато дойде ред за себе си да направиш нещо и айде на гробищата!

    Коментиран от #15

  • 15 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Уфффф":

    Съжалявам, че от 2008 постоянно ти намаляват заплатата. Тогава средната заплата е била 524 лв., а днес минималната е 610 лв.
  • 16 Хлорофил

    0 0 Отговор
    Неска са насмърках с хлор и ся съм ок,комшията е хлорофоб и хлор да не види, то затуй света му е крив на него! Прочее, смъркайте хлор граждане да сте бели и зелени :)