Last news in Fakti

24 Март, 2020 07:34 7 519 48

Москва може да се бори с коронавируса и без карантина

  • русия-
  • москва-
  • карантина-
  • коронавирус-
  • анна попова

Въвеждането на карантина в Москва не се обсъжда в този момент

Москва може да се бори с коронавируса и без карантина - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Няма дискусии относно въвеждането на обща карантина в Москва, тъй като и без нея може да бъде постигнат положителен ефект. Това заяви ръководителят на "Роспотребнадзор" (Федерална дирекция за наблюдение на правата на потребителите) Анна Попова пред "Първи канал", пише вестник "Известия".

Според нея все пак трябва да се вземат мерки за предотвратяване и потискане на разпространението на коронавирусa. "Мерките на няколко държави за предотвратяване на разпространението на коронавируса, по-специално Япония и Сингапур, бяха ефективни и без строга карантина. Въвеждането на карантина в Москва не се обсъжда, положителен ефект е възможен и без нея“, каза тя, предаде агенция "Фокус".

Попова отбеляза, че има два възможни начина за развитие на новия вид коронавирус. Той може да отшуми и вече да не се проявява, но може да се превърне в ендемично или още сезонно заболяване. Въпреки това е твърде рано да се правят прогнози, тъй като вирусът все още не е добре проучен. В момента според Попова в Русия са регистрирани 438 случая на болестта, а 17 души вече са се възстановили и са изписани.

По-рано говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че няма нужда от въвеждането на карантина в Москва. Преди това кметът на Москва Сергей Собянин заяви, след множество коментари по темата, че метрото в столицата няма да бъде спирано при никакви обстоятелства. Коронавирусът за първи път беше изолиран в китайския град Ухан в края на декември 2019 г. На 11 март Световната здравна организация (СЗО) обяви заразата за пандемия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дололрпароол

    79 22 Отговор
    Засега...да видим какво ще е занапред.Дано прескочат тази зараза руснаците-защото само те останаха истински добри и позитивни хора.

    Коментиран от #10, #22, #36

  • 2 Рошко

    63 14 Отговор
    Ами може, защото не слугува на еврогейски разлигавени ценности
  • 3 Реално

    76 13 Отговор
    Русия заслужава да"мине метър".Само те помагат на другите заедно с кубинци и китайци.
  • 4 Анонимен

    54 13 Отговор
    Руски учен, хубаво го каза по телевизията, че знаят как да лекуват вируса и се справят, а в Европа до скоро ги обдишваха само и без лечение.

    Коментиран от #9, #29

  • 5 Петър

    22 63 Отговор
    Айде започвайте:ушанки,червени,за нищо не стават руснаците,а САЩЦИТЕ са богове.

    Коментиран от #20, #28

  • 6 статистика

    17 47 Отговор
    Е ,много важно ! Най много - да умрат 10% от московчани и още 10 % в цяла Русия. На кой му пука ? (не и на другарите от Кремъл).

    Коментиран от #17

  • 7 pantata

    1 5 Отговор
    hay dobır efekt davat mikro yadreni ili termo etan bombi nito korona ostava nito mırmoreşti nedovolni ot rejima...
  • 8 Кочина

    18 48 Отговор
    Защото имат полза от този вирус! Колкото повече възрастни хора умрат толкова по малко пенсии ще плащат. Човешкия живот в Русия никога не е имал значение! Изтината за жертвите също!

    Коментиран от #15

  • 9 kiro

    1 12 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    kak nemada znayat te si poznavat "ROJBATA"...
  • 10 ГруЮ

    11 10 Отговор

    До коментар #1 от "Дололрпароол":

    А дали тук не се крие тайната на това, че при тях нещата минават някак по-леко?

    Коментиран от #12, #16

  • 11 ⚡ Хрониките на Евразия

    12 16 Отговор
    Вируса в Китай изчезва , не защото са се борили ефективно , а защото му премина пика ..
    13 седмици !!!
    В Русия тепърва започва ..
    Но , както днес пише германската преса , там от короновирус няма да умират , от всичко друго , но не и от него !

    Коментиран от #27

  • 12 Хм...

    11 23 Отговор

    До коментар #10 от "ГруЮ":

    А ти откъде си толкова сигурен че при тях нещатата минават по леко???? Помниш ли Чернобил???? Целият свят тръбеше за аварията а те мълчаха като неми. Мислиш ли че нещо се е променило толкова от тогава в тази страна????

    Коментиран от #25

  • 13 Име

    11 15 Отговор
    Руските болни, най-здравите болни в света!
  • 14 Име

    9 4 Отговор
    Да не оставим нито един болен, да умре без лекарска помощ!
  • 15 котопакси

    25 7 Отговор

    До коментар #8 от "Кочина":

    Това важи за кочината България и за нашите пенсионери а не за Русия .По делата ще познаеш кой се грижи за хората и кой чака да изпукат повече възрастни хора за да пестят парите за пенсии . А иначе ти си един мухльо и нищо друго .Абе накратко татар блатска свиня.

    Коментиран от #43

  • 16 Гошо

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "ГруЮ":

    Те пъти взеха съответните мерки или забрави
  • 17 БПФ

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "статистика":

    С това темпо (засега от коронавирус е умрял ЕДИН руснак) - бая време ще трябва !!!
  • 18 котопакси

    11 5 Отговор
    Взгляд“: Глобализацията няма да преживее пандемията Вече е ясно, че глобализацията, за кризата на която отдавна вече говорят не само нейните противници, но и част от привържениците, не се справя с реалните заплахи за човечеството, а само ги задълбочава. И въпросът е не само в скоростта на разпространение на коронавируса по света от въздушни пътници, а във факта, че няма общ планетарен план за борба с него. Вторият извод от кризата също лежи на повърхността: така наречените авторитарни системи бяха по-ефективни от така наречените либерални. Ясно е, че Китай беше източникът на коронавируса, но именно неговата държавна и социална структура (всъщност много по-малко комунистическа, отколкото изглежда, и много по-национална) направи възможно бързото блокиране на разпространението на вируса. Нещо повече, важно е не само нивото на организация на тази или онази нация, но и социално-икономическата структура на нейната държава.

    Държавен контрол, държавна собственост, държавната организация на медицината – ето на какво ще обърнат внимание онези, които досега се задоволяваха с приказки за невидимата ръка на пазара. Това ще доведе до увеличаване на популярността на социалистите като привърженици на социалния контрол и публичната собственост.
  • 19 котопакси

    16 6 Отговор
    Проф. Дмитрий Еделев: Русия беше готова за коронавируса, затова нямаме тежко болни (ВИДЕО) Един от най-канените коментатори в Русия по темата с коронавируса е професор Дмитрий Еделев. Ученият даде специално интервю за „Тази неделя“ по бТВ.

    Професор Дмитрий Еделев осъзнава, че иска да бъде лекар още в ученическите си години и вече 23 години практикува професията. Става доктор на икономическите и медицинските науки. В момента е президент на Националния проект "Здраве на нацията". Проф. Еделев е сред най-признатите учени в Русия, а през последните няколко месеца е и най-каненият коментатор от руските медии по темата за коронавирус.

    „Днес ситуацията в Русия е абсолютно контролирана. Русия беше готова за коронавируса. Искам да ви напомня, че при нас вируса дойде два месеца след появата му в Китай. Затова у нас системата бе напълно готова. Ние вече три пъти променяхме методическите насоки. Ние знаем кои са лекарствата, които работят по отношение на коронавируса. Лекарствата са достатъчни. Днес в Русия, поради това, че се научихме да го лекуваме, няма нито един тежко болен, който изисква специално лечение, т.е нито един болен не е на изкуствена вентилация“, казва Еделев.

    „Съветвам българските лекари да вземат пример. Това не е тайна, намира се на сайта на здравеопазването на Руската федерация. Методическите насоки за лечение на коронавируса са официално публикувани на 3 март тази година. Там е описано в пълнота как Русия лекува от вируса и лекува днес н
  • 20 Гост

    17 4 Отговор

    До коментар #5 от "Петър":

    То тез богове са виновни за тази пандемия. Някой заспал краварски мозък изпуснал вируса . Щото се имат за богове както ги наричаш тези боклуци, сбирка от всички раси на едно място наречено сащ.

    Коментиран от #23

  • 21 Не им вярвайте

    8 14 Отговор
    Техните управляващи са сътворили една фабрика за фалшиви новини и лъжи и зсливат Европа. За положението в Русия и дума няма да обелят. Така действаха и при комунизма, накрая преди да се разпаднат се биеха по опашките в магазините за храна. Виждате тук ги подкрепят няколко лузъри които не могат да вършат нищо, чакат от тях няколко копейки за да се нахранят.
  • 22 Так точно

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Дололрпароол":

    Пияницата винаги е добър и позитивен.
  • 23 Ти па

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    ...изпускаш зловонни газове...
  • 24 123

    2 0 Отговор
    Ми ако ползват правилните антибиотици от групата на азитромицина примерно ;)
  • 25 ГруЮ

    15 3 Отговор

    До коментар #12 от "Хм...":

    Няма как да съм сигурен. Не го и твърдя.Не виждам и паниката обаче на която се поддадоха повечето страни. По отношение на Чернобил- поне се постараха да изградят саркофаг и да се борят с последиците. При Фукушима и до ден днешен има 900 резервоара ( 1 милион тона) охлаждащата вода на реакторите с високо съдържание на тритий , която трябва да отиде в океана до 2022 г. Така мисли японското правителство да се бори с последиците.Ама никой не говори за това, нали?
  • 26 Знаете ли че

    22 2 Отговор
    На "Ковид 19" като се разместят буквите се получава "19 ВОДКИ"-ваксината де!
  • 27 хахаха

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    след като е от всичко друго защо още са живи??? или това не е важно важно е шекелчета да дрънкат...
  • 28 Температурата,как е

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Петър":

    От тука те усещам,че си прегрял момче,да идват тия с костюмите и да си те зимат,ментално болен глист.

    Коментиран от #32, #39

  • 29 Хихи

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    Като знаят как да го лекуват, защо го пазят в тайна?
  • 30 другарят

    22 1 Отговор
    Не, другари! Пишете си каквито ви падне заглавия. Москва успява да държи ситуацията под контрол точно, защото се бори с коронавируса с карантина. Само че карантина за връщащите се от чужбина, а не за населението вътре, както направиха нашите главанаци! До преди дни само завръщащите се в Русия от рискови страни отиваха в контролирана карантина /в специално подготвени детски лагери и почивни станции за тази цел/, а останалите отиваха в домашна карантина.Сега вече всеки завърнал се от чужбина отива на задължителна 14 дневна карантина докато се установи, че наистина е здрав или заразен. Нашите умници решиха да ни поставят цялата държава под карантина, защото така и не можаха да контролират идващите от чужбина.
  • 31 Само Локо

    1 1 Отговор
    РОССТРОЛНАДЗОР :)
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 фейк

    6 1 Отговор
    Русия винаги прави лошо. В Новосибирск вече извън града санаториумите преработиха болницата и донесоха оборудването. Чакат пациенти. Това е лошо.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 реалист

    12 4 Отговор
    Не завиждайте.Посъветвайте се с руските лекари/вирусолози, микробиолози, инфекционисти, пулмолози/и ще можете да вземете най-правилните мерки срещу корона вируса.Русия винаги е адекватна в трудни моменти.Заедно с Китай веднага отидоха в Италия.Последваха ги медицински екипи от Венецуела и Куба.Къде са сащ?Няма ги.Това е защото освен Санкции срещу Русия, Иран/ с чужда култура и вяра/,разрушиха Сирия ,Ливан, Либия;сащ нищо полезно не може до направи.А индивидът от "Червена отврат"№115 спокойно може да се лекува в Карлуково/поне знае адреса/.

    Коментиран от #40, #41

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гост

    3 4 Отговор
    Да не би да си мислят, че с алкохолизъм ще борят коронавируса!
  • 38 Диди

    1 4 Отговор
    Руска пропаганда.
  • 39 И ти ли

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Температурата,как е":

    не хвана иронията и сарказма на Петър?! Явно много функционално неграмотни има в тоя форум...
  • 40 Ейй глупако..

    2 6 Отговор

    До коментар #35 от "реалист":

    Какви глупости пишеш бе галош? Гледай " Ю ТЮБ", канал24, Безумний Мир, руски клип, забранили са на лекарите да обявяват болни от коронавирус, записвали са...остри респираторни заболявания. За това са малко заразените. Независим лекарски синдикат говори за хиляди заразени. Ти за какво пишеш лъжи тук, като много ги харесваш заминавай там. Ако изгледаш клипа виж отдолу коментарите на обикновените руснаци за Путиновото управление. Ще се хванеш за ушанката като прочетеш. Приятний просмотр.
  • 41 Guest

    3 4 Отговор

    До коментар #35 от "реалист":

    ЧЕТИВО ЗА РУСОФИЛИ,

    бягали от часовете по история !

    НОРМАЛНИТЕ руснаци са наясно за БРАТСКАТА руска/сАвеЦка политика към България

    „... през 1885 г., противно на позицията на Русия, България и Източна Румелия, обявиха обединението, което предизвика т. нар. Българска криза. Тогава Русия изтегли от България всички военни експерти ...

    ... Русия заяви, че няма да позволи на България да превземе Цариград ...

    ... през 1916 г. Русия и Румъния нападат България ...

    ... За три години България е превърната в държава с комунистически режим ...

    ... Йосип Тито и Георги Димитров, естествено, под егидата на СССР се договориха, че цялата Българска Македония се присъединява към югославската ... "
  • 42 Божков

    2 1 Отговор
    Пия си 25 годишно бърбън и си пуша пури с шейх Калифа и си жулиме от чистото. Вие си миите рацете по редовно

    Коментиран от #47

  • 43 стоян

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "котопакси":

    До 15 ком =крепостник статията е за любимата ти бедна и гладна Русия управлявана от цар Путин където минималната заплата се равнява на 260 български лева
  • 44 Jdbdb

    0 0 Отговор
    А май май леко по лека почва да излиза изтината за уж тоя упасен вирус да сега нашите няма и да очаквам като кажат че е сезонен вирус бил но са зели мерки едни маски цирк голям е та няма на народа да му писне и на павета та вируси карантиния всичко пуми свински грип е там да видим кой ще пипне вирус аре да се натигамеее
  • 45 Jdbdb

    0 2 Отговор
    А май май леко по лека почва да излиза изтината за уж тоя упасен вирус да сега нашите няма и да очаквам като кажат че е сезонен вирус бил но са зели мерки едни маски цирк голям е та няма на народа да му писне и на павета та вируси карантиния всичко пуми свински грип е там да видим кой ще пипне вирус аре да се натигамеее

    Коментиран от #46

  • 46 Пепино Галиарди

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Jdbdb":

    Неграмотник, нищо не ти се чете. Ами тъй, в последните години средно ,,образование” се дава и без да ходиш на училище, макар, че човек се учи през целия си живот,стига да иска.
  • 47 Ей, смотльо

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Божков":

    Ние имаме рЪце и пак си пием каквото трябва, а то с твоите рАце си чисти ушите и други запушени отверстия по- редовно.
  • 48 реалиста

    1 0 Отговор
    русия не е само мацква и санкт петербург