Last news in Fakti

29 Март, 2020 19:38 2 179 14

Гърция забрани богослуженията в храмовете

  • гърция-
  • храм-
  • църква-
  • богослужение

Постановлението предвижда осигуряването на предаване на службите чрез интернет, телевизия и радио

Гърция забрани богослуженията в храмовете - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

С постановление на министерствата на образованието и вероизповеданията и на здравеопазването гръцкото правителство продължи до 11 април забраната за извършване на богослужения с присъствието на вярващи в храмовете на различните изповедания, съобщи АНА-МПА.

Постановлението предвижда осигуряването на предаване на богослуженията чрез интернет, телевизия и радио, предава БТА.

С друго постановление днес гръцкото правителство удължи и ограниченията за работа на търговските обекти, с които практически отворени останаха предимно магазините за хранителни стоки и аптеките. Работят и банките и бензиностанциите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    4 19 Отговор
    Забранете християнството!То носи зараза...
  • 2 копи пейст

    7 1 Отговор
    Печат
    Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод пандемията с коронавируса
    23 март 2020 20:00, Българска Патриаршия

    ОБИЧНИ В ГОСПОДА ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, БРАТЯ И СЕСТРИ, СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ,
    Във време на изпитания, народът ни е застрашен от разширяващата се пандемия, когато болестта е близо до нас и виждаме страданието на човеците, всички сме призвани да бъдем отговорни към ближния, народа и Родината ни. Ясно осъзнаваме, че сме в най-мистичното време на Църквата – светата Четиридесетница, дни наситени с покаяние и непрестанна молитва. Време за подготовка и очакване на Празника на празниците - Възкресението Христово!
    С отеческа загриженост се обръщаме към вас, скъпи братя и сестри, да съобразим ежедневието си с всички изисквания на извънредното положение. Призоваваме да се спазват препоръките на Светия Синод и епархийските митрополити. Неизменно да носим надеждата за благополучния край на това тежко за народа ни изпитание. Вярата ни и Христовата любов, които горят в нас са щит, който ще ни предпази от предизвикателствата на деня. Да не униваме и въпреки трудностите да бъдем бодри и непрестанно да се молим! Да се въздържаме от всяко зло! Да не забравяме Христовата повеля:
    „В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света“ (Йн 16:33).
    Останали в домовете си, пред домашната икона, притихнали с покайни сърца да отправим взор към Спасителя Христа с молитва за изцерение на болните, и подкрепа на нашите м

    Коментиран от #3

  • 3 копи пейст

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "копи пейст":

    Останали в домовете си, пред домашната икона, притихнали с покайни сърца да отправим взор към Спасителя Христа с молитва за изцерение на болните, и подкрепа на нашите медици, правителството и воинството, и всички, които не пестят сили и средства в това усилно време, като се помолим:
    „Господи Иисусе Христе, Боже наш, истински Лекарю на душите и телата, Който прояви толкова добротворство и направи здрави страдащи телесно и душевно люде, приеми благосклонно нашето моление. Боже, Чудотворче, със Своята мощна сила прогони убийствения вирус, който предизвиква страх, страдание и смърт. В тези дни на изпитание на вярата ни успокой тревогите и изцели заболелите. Господи, прекрати силата на болестта, младежите запази и вразуми. Заболелите и старите хора подкрепи и ги дари със здраве, спокойствие и бодрост по застъпничеството на нашата Владичица Пресвета Богородица, на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец, на светите Безсребреници и Лечители Христови, и на всички светии“. Амин.
    Божията благодатна помощ да бъде с всички нас!
    Бог да пази България!
    † НЕОФИТ
    ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
  • 4 БГ681

    12 7 Отговор
    Ето това вече не е добре. Това е мн лошо да попречиш на хората да ходят на църква. В момент който само Господ може да ни помогне, времето ще покаже волята на Бог относно това.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Behemoth

    4 9 Отговор

    До коментар #4 от "БГ681":

    И сега тоя вирус не ви ли го праща шефа ....Ко ша му са молите бе зомбита притихнали?Питайте главния поп кой е направил вирусите и с каква идея?Нали за седем дни всичко е сколасал ...
  • 6 Е защо този бог не помага

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "БГ681":

    И без да ходиш в черквата? Защо ти помага само след като отидеш и купиш свещичка от 1 лв? И защо изобщо е изпратил тази чума? Лошото ли ни мисли? И защо трябва да му се молим да ни пощади? Жесток ли е този бог? И защо трябва да му се молим за да премахне чумата която сам ни е пратил, нали всичко е негово дело? Не му ли вярваме, че го молим да променя решенията си?

    Коментиран от #9

  • 7 Иии

    6 2 Отговор
    Гърците спазват карантина, пращат sms за да излязат навън, само и само за да изчистят вируса, защото ще им пропадне летния сезон -единствен източник на приходи освен кражбите от ЕС. Ние се правим на велики, скачаме против всички мерки и ще си останем в карантина до края на Юни.
  • 8 Nadya

    2 7 Отговор
    Bulgaria e tumor
  • 9 Не религиозен

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Е защо този бог не помага":

    Бог е близо до всеки, който го призовава с искрено сърце, независимо на кое място се намира. Вчера в рубриката МНЕНИЯ, по повод статията на журналиста Я.Дачков се проведе дълъг за съжаление не диалог, който бе превърнат в дуел от ревностните защитници за необходимостта да се отслужват богослужения в храма. В целия свят, в момента ВСИЧКИ храмове и молитвени домове са затворени. Това не означава, че богослужения не се предават онлайн и вярващи и невярващи пред екраните могат да вземат участие в тях. А кога друг път някой невярващи биха намерили време и път до храма? Бог не е жесток. Бог е много милостив и дълготърпелив. Та той е нашия Създател. Кой баща убива чедото си, само защото не е достатъчно послушно... Но "децата" преминаха в бунт и непокорство, дръзнаха да се изправят срещу естественото предназначение на женския и мъжкия пол, пренебрегнаха принципите, които Бог постанови още при Сътворението. И сега - ще има контролен изпит за събуждане на едни и отрезвяване на други.
    И ПОКАЯНИЕ за злото, което сме допуснали да ни владее. Да, необходимо е да преосмислим състоянието на сърцата си и ТОГАВА да измолим от Него, да ни отмине този мор. Това е смисълът на урока.
  • 10 Не религиозен

    3 1 Отговор
    " Aкo зaключa нeбeтo дa нe вaли дъжд, или aкo зaпoвядaм нa cкaкaлцитe дa изпoядaт зeмятa, или aкo изпрaтя МОР мeжду людeтe Cи, и людeтe Ми, кoитo ce нaричaт c Мoeтo имe, cмирят ceбe cи тa ce пoмoлят, и пoтърcят лицeтo Ми, и ce върнaт oт нeчecтивитe cи пътищa, тoгaвa щe пocлушaм oт нeбeтo, щe прocтя грeхa им и щe изцeля зeмятa им.
    Ceгa oчитe Ми щe бъдaт oтвoрeни, и ушитe Ми внимaтeлни, към мoлитвaтa, кoятo ce принacя нa тoвa мяcтo. ( Втoрo Лeтoпиcи 7:13-15) И нeкa нe дoпуcкaмe cтрaх и дa пoмним думитe нa Cпacитeля: "Тoвa ви кaзaх, зa дa имaтe в Мeнe мир. В cвeтa имaтe cкръб; нo дeрзaйтe Aз пoбeдих cвeтa." ( Eвaнг. Йoaн 16:33) Това написах още на 22 март под статията Публикувано във факти.бг: Операция „коронавирус“: Страхът и умелата ръка на медиите вече контролират всички хора по света
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Eleonora

    0 0 Отговор
    Да, за практикуващите християни тайнството на Св.Причастие в литургията, е от неизмеримо значение, неразбираемо за много хора! Далеч неможе една "онлайн" литургия да замести "live"такава! Но да приемем невъзможността от "live" присъствието ни на литургията като тежък "кръст", който ни бива положен от Бог като изпитание за нашата вярност и обич към Него, както и Христос е поел и носил кръста до последно, без да недоволства и противоречи на Божията воля! Книга Даниел 12:11- 13: "11 И от времето, когато се премахне ПОСТОЯННАТА ЖЕРТВА(!!!) и се постави мерзостта, която докарва запустение, са хиляда двеста и деветдесет дни. 12 Блажен, който изтърпи и достигне до хиляда триста тридесет и петте дни. 13 А ти върви до края; и ще се успокоиш, и ще възкръснеш за дела си в последните дни"....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.