Last news in Fakti

10 Април, 2020 19:47 2 458 15

Москва: Ще блокираме фалшиви новини за мерките срещу коронавируса

  • русия-
  • фалшиви новини-
  • владимир путин-
  • кремъл

Столичните власти са пуснали мобилно приложение за проследяване, за да може полицията да следи за спазването на карантината

Москва: Ще блокираме фалшиви новини за мерките срещу коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Службата на руския главен прокурор обяви, че започва да блокира достъпа до "фалшиви новини" в постове в социалните мрежи, критични към карантинните мерки в Москва срещу разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Московските власти са пуснали мобилно приложение за проследяване и възнамеряват да въведат QR-code система, за да може полицията да следи за спазването на карантината в Русия. В страната има вече близо 12 хиляди заразени и 94 смъртни случая от COVID-19.

От прокуратурата дават пример с видеоклип, на който един мъж обвинява властите, че се опитват да наложат "дигитален концентрационен лагер" и твърди, че е в ход държавен преврат. Друг пост описва система за специални пропуски, които позволяват на притежателите да се движат свободно из града.

Миналата година в Русия бе приет закон за нови големи глоби за хора, които разпространяват дезинформация или оскърбяват държавата. Това предизвика критики от някои руснаци, че в страната се засилва цензурата.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    14 4 Отговор
    Авторите на фалшивите новини щели да го блокират.

    Коментиран от #7

  • 2 Бай Бай

    18 5 Отговор
    Крадеца вика дръжте крадеца.
  • 3 вихър

    18 8 Отговор
    Болшевиките щели да громят фалшивите новини,хо,хо,хо
  • 4 jo hustan

    19 9 Отговор
    А вашите комунисти тук кога ще си ги вземете, постоянно пущат фалшиви новини.
  • 5 Америка

    12 9 Отговор
    Америка е заразена с руски шпиони повече от корона вируса. Даже по ирония на съдбата, всичко си публикуват в ютюб, а ютюб е американски. Явно и американците нямат много акъл.

    Коментиран от #8

  • 6 Фейк Нюз

    5 2 Отговор
    Фейк фейк!
  • 7 ТтТ

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Апсолютно точно!!!
  • 8 До 5

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "Америка":

    Ха, то и ние сме заляти с руски шпиони и в Парламента и в Президентството и са за фалшивите новини,но ние българите си харесваме фалшивите новини,защото сме съпричастни с троловете от Позитано-работят от вкъщи.
  • 9 Бай Кольо

    9 3 Отговор
    Е на това му казват диктатура, ама те крепостните селяни са свикнали
  • 10 Commie

    9 3 Отговор
    Комитата пак блокират свободната реч. Жалкари

    Коментиран от #13

  • 11 Бнннм

    5 2 Отговор
    Значи трябва сами да се блокират
  • 12 Стига бе

    3 1 Отговор
    Това е да се врънеш и да си го ръгнеш отзад
  • 13 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Commie":

    В Европа има тотална цензура да се обсъждат престъпленията на емигрантите. В социалните мрежи е същото положение. Европа по показателите да контролира какво мисли и говори населението надминава Русия.
  • 14 ело

    1 0 Отговор
    За съжеление нашите многознаещи нямат понятие в света която живеят.За руснаците не знам но много добре знам как е в Европа.(преди коронавируса бил съм и съм останал дълго време ). Първо ако напишите нещо лошо за емигрантите веднага за полвин час го изтриват, или призовка да се явите в полицията.(разпитваха ме 45 минути).Остави ли сте нещо зад своята кола -кошони или подобни неща в общия гараж (под наем 45 евро на месец плащах ).Ако се обадят -имат специални слежби към съвета -че сте остави зад колата си неща глоба от 1000-1200 евро. Ако кофата за боклук (някои са общи някои са само на вас принадлижат ) и мирише -случайно минаващ се обожда на службите с отговорни за околната среда глоба от 800-1000 евро.С една дума Европа е като казарма.Или правиш тово което ти е казано или глоби за най-малкото.Едва не ме вкараха в затвора заради неправилна паркиране.До 30 дена ако не платиш 3 пъти увеличават глобата ако пак не платиш в съда до 6 месеца в затвора.( тъй като не знае, че са ме глобили едва се спасих)
  • 15 Путкинхуйлo

    1 1 Отговор
    Първитe даболявания в рАЗИЯ ca oщe нa 8 .09.2019, мa ги oбявявaт кaтo "външнa пнeвмoния". Тoчнo кaтo "външния Чeрнoбил", нaли, cecтрушки?

    Нeзaбaвнa cвeтoвнa aнкeтa зa рoлятa нa рAЗИЯ и личнo нa "вoвa" путин зa пoявaтa и щeтитe oт RusVid-19 cлeд взривa в лaбoрaтoриятa ВEКТOР!
    Cъд и кoмпeнcaции зa нaнeceнитe мaтeриaлни и нeмaтeриaлни щeти! Caнкции и тoтaлeн бoйкoт нa вcичкo руcкo!