Last news in Fakti

15 Април, 2020 16:55 8 803 28

Моделът, който предизвика възмущение

  • швеция-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • мерки

Швеция да последва другите държави в мерките срещу коронавирус

Моделът, който предизвика възмущение - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Починалите в Швеция вече са над 1000 души, а броят на заразените превиши 10 000. Броят на смъртните случаи обаче е по-висок, тъй като в тези 1033 души не влизат починалите по време на Великденските празници в скандинавската страна.

Печалните резултати от липсата на строги мерки вече са налице. Северната европейска страна само призова гражданите да спазват дистанция, събиранията на повече от 50 души и посещенията в старчески домове.

Разглеждайки данните, броят на починалите е значително по-малък от този в Италия и Великобритания, но ако се направи сравнение с съседните на Швеция скандинавски държави, то данните са много тревожни. Степента на смъртност в Швеция е 10 пъти по-висока от тази във Финландия, 4 пъти спрямо Норвегия и два пъти спрямо Дания.

Това накара 22-ма учени да призоват шведските власти да променят подхода си към пандемията „рязко и бързо”. Моделът Lofven’s hands-off предизвика критики от цял свят, включително и от президента на САЩ Доналд Тръмп. Властите в скандинавската държава обаче са категорични, че подходът им е изграден на принципа, че доброволните мерки за социална дистанция са по-ефективни, отколкото пълното блокиране. Шведският модел е по-устойчив в случаите, когато става дума за борба с трайна пандемия.

Както и в редица други държави, и в Швеция най-засегнати от коронавируса са възрастните хора. „Имахме злочесто развитие на вируса, като той беше вкаран в много старчески домове. Сега работим усилено в насока опазване на възрастните хора в тези домове в координация с други правителствени агенции”, каза шведският епидемиолог Андрес Тегнел.

Учени от Dagens Nyheter призоваха шведското правителство да въведе редица конкретни мерки за намаляване на заболелите и смъртността, а именно да бъдат затворени училищата и ресторантите, подобно на Финландия. Служителите, които работят с възрастни хора, трябва да носят съответната екипировка. „Тествайте масово целия персонал, който лекува пациенти, както и им направете тест за антитела, за да може тези с имунитет да се върнат на работа”, казват от Dagens Nyheter.

Моделът, който предизвика възмущение


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mary

    108 32 Отговор
    Шведите са най умната нация в Европа,живея тук от много години и съм убедена че техния модел е най правилен.Плюят ги понеже така компрометираха супер неадекватните реакции на повечето политици в техните страни.Не вярвайте на пропагандата,тук няма поражения .

    Коментиран от #18

  • 2 ЧОКИ ЛОШИЯ

    65 13 Отговор
    А НА ШВЕДИТЕ НЕЩО НЕ ИМ ПУКА,ТЕНДЕНЦИОЗНА СТАТИЯ ТИП НА ВИЖТЕ ЛОШИТЕ
  • 3 прррц

    83 21 Отговор
    това е правилния подход а не като тук да борим вируса с армия от безработни, да чакаме ада и постоянно да гледаме някакъв генерал,докрор че и професор хирург...

    явно в Швеция не гледат да усвоят едни пари а мислят как да решат проблема
  • 4 Хахааа

    74 12 Отговор
    Рев. Шведите ще вземат да сложат пръст на цялата манипулация.
  • 5 Р Радев

    56 13 Отговор
    на следващите избори ГЕРБ са на минус избиратели !!!

    Коментиран от #24

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дедо

    77 9 Отговор
    Притеснени от Шведския модел са най-вече извън Щвеция!
  • 8 А ми за разлика от вас на някой обичат в

    29 28 Отговор
    ДО ПЪРВИТЕ НЯКОЛКО КОМЕНТАРА Университетската болница "Каролинска" е издала указания за лекарите, в които се посочва, че пациенти над 80 години няма да бъдат приемани в интензивните отделения, нито такива между 60 и 80 години с други заболявания.Общият брой на починалите е по-висок отколкото във всички останали скандинавски страни взети заедно.
    Премиерът Стефан Лофвен призна пред Svenska Dagbladet, че "Швеция не успя да защити възрастните си хора" и предупреди гражданите да се готвят за ново повишение на смъртните случаи, "хиляди", каза той.
    "Мерките на шведското правителство не съответстват нито на препоръките на СЗО, нито на емпиричния опит. Пример в това отношение е отказът да бъдат карантинирани семействата на заразени с коронавирус", добавя тя.
    Професорът по математическа статистика Холгер Роотцен прогнозира, че ако не бъдат предприети действия, Швеция скоро ще се сблъска с изключително силно разпространение на заразата.
    Пред списание Time главният лекар на голяма болница в Стокхолм беше заявил, че "подходът на властите ще доведе до историческо клане".
    В болниците, особено в Стокхолм, лекарите вече трябва да вземат решение кои пациенти имат приоритет.

    Коментиран от #10, #23

  • 9 ФЕН

    41 14 Отговор
    Е сметаите бяха ТОП 3 държава преди кризата после след кризата ще са ТОП 1 щото не спря икономика.
  • 10 Danys

    17 16 Отговор

    До коментар #8 от "А ми за разлика от вас на някой обичат в":

    Рядко чете човек смислен коментар,върволицата тук повечето са “дрънчи на кухо”, “чел - недочел”, “нямам средно образование” - личи обикновено от изказа...

    Коментиран от #15

  • 11 Трудовакъ

    39 13 Отговор
    И в Беларусия е същото! Президентът Лукашенко заяви, че страната му няма да участва в тази психоза, независимо че приема заплахата сериозно и се вземат необходимите мерки за защита на населението! Той каза пред медиите, че в Беларусия няма НИТО един починал по ЕДИНСТВЕНА причина заразяване с коронавирус. Всички те са имали "букет от заболявания" - високо кръвно налягане, астма, силикоза, свръхтегло и подобни. Коронавирусът е отслабил допълнително имунната система на болните и това просто е прекатурило колата. На същия принцип действа и ХИВ. Човек не умира, защото се е заразил с ХИВ, а защото е болен от други заболявания, вирусът просто отслабва критично имунната система, човекът развива СПИН и умира. Някои хора са носили ХИВ 20 и повече години, преди да развият СПИН...
  • 12 Клеций-1-ви

    22 2 Отговор
    Пазете шведките - другите да се бутат
  • 13 Дам

    37 13 Отговор
    Шведите май поеха единствени по правилния път. Дисциплинирани като нация, без много паника... Тука като стоим 2 месеца заключени и после какво правим? Нали рано или късно трябва да ни освободят от домашен арест, а дотогава Швеция ще в изградила имунитет и няма да е сринала икономиката си.
  • 14 осведомен

    15 29 Отговор
    А бе живеещите там не пишете колко пързалки са превърнати в морги
  • 15 Някой си

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Danys":

    Напиши тогава един смислен!
    Да седим и да цъкаме с език от завист, ей така : цъ цъ цъ цъ.......

    Коментиран от #17

  • 16 илп

    0 0 Отговор
    хахахха
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 direct

    17 5 Отговор

    До коментар #1 от "Mary":

    Радвам се вас госпожо,във Франция сме като затворници с лек режим .При малките деца кошмарът е на max , ходи обяснявай на 3-4 годишно човече защо е затворено у дома.😢 Кураж , живи и здрави.

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Анти турчин

    7 3 Отговор
    При нас болните реално са около 30000-40000
  • 22 Георги

    16 1 Отговор
    Народа е казал: Пилците се броят наесен. Ще дойде време и ще разберем, кой е прав и кой е по-прав. Дано се поучим за следващия път.
  • 23 Ами да

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "А ми за разлика от вас на някой обичат в":

    Тези са чули напътствията на Мангъров.
  • 24 Townboy

    4 8 Отговор

    До коментар #5 от "Р Радев":

    Грешиш за жалост. На следващите избори ГЕРБ ще са с по--високи резултати от преди а Слафчо ще им влезе като коалиционен партньор на мястото на патреотите. Помаците са твърд електорат и ще се ориентират в движение.
  • 25 Колю

    4 1 Отговор
    Добре, че форумните драскачи са една шепа хора и от тях нищо не зависи, че тогава жална и майка на България!
  • 26 Парадайс

    12 4 Отговор
    При шведите пика ще дойде и отмине а при нас още две години ще го чакаме. Унищожиха ни икономиката стотици хиляди безработни малкия и средния бизнес бог да ги прости. Но за сметка на тях големите акули лапат по 75 милиона без да си мръднат пръста щото били Колекторска фирма и трябвало да тероризират мизерните.
  • 27 Тренд

    0 1 Отговор
    Римското право е осъждало и разпъвало на кръст по пътищата към Рим, хиляди "избрани" по време на холерно-чумните епидемии. Оказало се, че "избраните" не боледуват и след епидемията превземат домовете на жертвите. По късно (14в) същото става и в западна Европа. Дали не са същите и днес? Генните технологии съществуват в космоса отдавна, а господарите и учителите на "избраните" се оказват жестоки и човеконенавистни. Проучете за себе си вавилонската Талмуда. Вече не е невъзможно.
  • 28 Архитектор

    2 3 Отговор
    Абе, шведи, я се вижте днес по КПП -тата и пътищата, великото преселение, въпрос на чест и на самочувствие е да измамите и да прецакате всяка система, дори да е във ваша полза ! Шведите на Балканите, дето все са прецакани и лъгани. Я се вижте, бе шведи, разлика да виждате с тези на които може да се вярва и разчита, защото спазват правилата. Българите са умен и талантлив народ, но възприемат нормата и задължението да спазват някакви правила, като лична обида и непременно са и обект на световна конспирация. И за това все ще въздишаме и завиждаме, че другите имат уредени държави, а не случаен сбор от индивидуалисти с хипер самочувствие!