Last news in Fakti

24 Април, 2020 14:31 3 711 14

В САЩ са притеснени, че коронавирусът може да бъде използван като биологично оръжие

  • сащ-
  • биологично оръжие-
  • коронавирус-
  • китай-
  • пентагон-
  • армия

Това не означава, че вирусът е изкуствено създаден

В САЩ са притеснени, че коронавирусът може да бъде използван като биологично оръжие - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Пентагонът и американското разузнаване проучват възможността враговете на САЩ да използват в бъдеще новия коронавирус като биологично оръжие. Това твърдят източници в Министерството на отбраната и разузнаването, пише американската редакция на списание Politico, предаде агенция "Фокус".

Според източниците на изданието това разследване не означава, че те смятат, че вирусът е изкуствено създаден с цел да бъде използван като биологично оръжие. Разузнаването все още се опитва да потвърди откъде е дошъл новият коронавирус, но но няма твърди доказателства, които да доказват теорията, че той е излязъл от лаборатория в Китай. Междувременно разузнаването се опитва да установи дали е възможно в бъдеще коронавирусът да бъде използван от врагове на САЩ като оръжие, особено срещу цели от високо равнище, а Пентагонът работи по възможността за този сценарии, според трима източници в министерството.

Все още не е ясно какво е довело до увеличения фокус върху рисковете от използването на COVID-19 като оръжие. Един от източниците в Пентагона смята, че това все още "изглежда като проблем с нисък риск", като основните въпроси още се въртят около това откъде е дошъл коронавируса и колко са знаели за него властите в Пекин в началото на епидемията. Според бивш високопоставен служител в Пентагона координираните планове за подобни заплахи най-често се изготвят предварително, включително когато става дума за потенциалното използване на биологични оръжия и този случай не би трябвало да е различен.

"В натуралното си състояние, сегашният вирус може да се използва като оръжие от по-малко развити групи. Или пък от държави с по-развита система за разработване на биологично оръжие, които ще го подобрят", казва той. Друг бивш служител смята, че друга държава, която би искала да използва вируса като оръжие вероятно няма да измени неговите характеристики, тъй като това ще остави следи. Той мисли, че те по-скоро ще използват вируса в сегашното му състояние, като го разпространят в района, където се намира тяхната цел. Бързото разпространение на коронавируса сред екипажа на самолетоносача "Теодор Рузвелт" показва тази заплаха - епидемията на борда временно обезоръжи кораба, който беше в средата на служба в Тихия океан.

Лидерите на военноморските служби все още не знаят откъде е дошла епидемията - те първоначално смятаха, че моряците са я донесли на борда, когато са акостирали във Виетнам, но сега смятат, че по-скоро заразата е донесена на кораба от самолетите, които рутинно се презареждат с муниции на самолетоносача. Епидемията на кораба показва слабостта на армията спрямо асиметрични методи за водене на военни действия, като например едно биологично оръжие. Министърът на отбраната Марк Еспър предприе драстични мерки, за да предпази армията от COVID-19. През март той обяви 60-дневен мораториум на пътуването на разположените в чужбина американски войници. Всички войници, служили в чужбина, които се връщат по домовете си трябва сега да останат под карантина за 14 дни, след като се завърнат. Това включва екипажите на подводниците, както и спецчастите. Еспър обаче показа, че е наясно и с ограниченията на мерките.

"Кажете ми, как да (наложа социална дистанция) от два метра между (екипажа) в една подводница? И как да стане това в бомбардировач, където пилотите стоят един до друг?", попита той журналистите през март. Друг бивш високопоставен служител на Пентагона, който пожела да остане анонимен, заяви, че обикновено опитите за отговор на заплаха от биологични оръжия обичайно включват „контакти със съюзници и партньори, за обсъждането на реална или потенциална заплаха" и защита на силите на Министерството на отбраната. След това оперативните опции биват разглеждани и сортирани. Експертите по биологична защита смятат, че рискът COVID-19 да се използва като оръжие са ниски, като се има предвид, че вирусът е много заразен и вероятно ще засегне и групите, които са го пуснали. Това обаче не спира някои членове на групировки да се опитват да го разпространяват, според предупреждение на ФБР.

"Членове на екстремистки групировки се окуражават един друг да разпространяват вируса, ако се заразят", се казва в бюлетин на ФБР, предаден от ABC. Отделно, служител на американската администрация заяви пред Politico миналия месец, че перспективата за умишлено заразяване на служителите на правителството на САЩ, "е обезпокоителна" и отбеляза, че Министерството на отбраната "е наложило много ограничения за пътуване", въпреки че е неизбежно, че някои от тях ще се заразят.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВЕРВАМЕ ВИ

    14 2 Отговор
    СИГУРНО ЗА ДЕСЕРТ СТЕ ГО ПРАВИЛИ ?
  • 2 Хрониките на герберлунгия

    23 3 Отговор
    Какво нещо е живота, правиш вирус да удариш икономиката на Китай, а той се връща и те занулява за 100 години. От сащ ще остане само спомен, процеса е необратим и носи радост на 99% от хората по света.

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 веселяк

    15 2 Отговор
    Спокойно бе, никой освен вас няма да го използва! Спомнете си атомните бомби!
  • 5 ****

    13 2 Отговор
    На сраха очите са големи,тези са като гърмян заек все си мислят,че всички искат да ги унищожат,а хората си искат спокоен живот и да не им се месят във вътрешните работи,да не им казват как да живеят.А тези като са правили само мизерии,много ясно,че настройват останалите против себеси,и ще искат ликвидирането им.Нека живеят в постоянен страх.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ПЕНКО

    6 3 Отговор
    НЕ СЕ БЕЗПОКОЙТЕ -САМО БИОЛОГИЧЕН ВЯТЪР МОЖЕ ДА ЗАСЕГНЕ САМОЛЕТОНОСАЧИТЕ НО ЦИОНИСТКАТА СГАН ОТ САЩ !!! НО АМЕРИКА МИ ДАДЕ -"БРАТ МИ" САМЮЕЛ КЛЕМЪНС И ВЕЛИКА ПЛЕЯДА ТВОРЦИ ЕВРЕИ ... КАЧИЛИ МЕ НА "СЕДМОТО НЕБЕ"- С МУЗИКА ; СЦЕНАРИИ И ФИЛМИ; ЛИТЕРАТУРА И ..... !!!!!!!
  • 8 За бога

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хрониките на герберлунгия":

    Много ми беше забавно "Бързото разпространение на коронавируса сред екипажа на самолетоносача "Теодор Рузвелт", значи китайците са направо факири. Те изобретили вируса и начин на прилагането му върху самолетоносач - предполагам заразили чайка и след това с помощта на 5G са я управлявали да го настигне и да се изцвъка на капитана, правилно предполагайки че капитана е досадник и клюкарка поради което той заразил всички останали. Браво оооо китайцииии !
  • 9 Сладък лейтенант Грюбер от СС

    4 10 Отговор
    Путин прeди няколко дни oбяви изнeнaдвaщo /рaзбирaeмo e зaщo/, че държи коронавируса под контрол?? Ако ''го държи'' защо отменя гей парада на победата на СССР над Третия райх за по-натам ''другия път'' и за кога го отменя?? По достоверни информации щял да се проведе на мукавей в понеделник през 2048-ма година?? В Москва могат само да си разходят кучето на 100 метра от дома, слагат маски още от спалнята и се опитват да опровергаят термина ''Москва не вярва на сълзи'':):) А дано, ама надали...:):) A дaнo дa ca рaзбрaли, чe дрънкaнeтo нa cтaри изгнили лaмaрини oт минaлия вeк пo плoщaдитe прeз мaй мeceц нe им ce oтрaзявa никaк здрaвocлoвнo и oтрицaтeлнaтa цeнa нa нeфтa oт днec им връщa нaзaд във врeмeтo ''хипeрбързитe звукoви рaкeти'' в eрaтa нa пaрнитe лoкoмoтиви....

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Активист на БСП

    6 1 Отговор
    А да не преиграват ! Нали точно те го пуснаха !!!
  • 12 ФК Леффка драгойчеваЛаффчис 1992

    5 1 Отговор
    Бумерангът се завръща ,бай Дончоооо!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 каква наглост

    1 0 Отговор
    А сега като какво е използван , бе наглеци ? Да не би да го пускате от самолетите за десерт ? Ако САЩ ги няма , светът ще бъде по-добър. Дано стане чудо и да изчезне по-бързо от картата на света. Само добрите ,чисти души да се спасят.