Last news in Fakti

5 Май, 2020 19:35 8 176 46

Нови изследвания: Коронавирус е по-опасен, отколкото се смяташе

  • дойче веле-
  • коронавирус-
  • лекари-
  • опасен-
  • инфаркт-
  • белодробна емболия-
  • бели дробове

Коронавирусът уврежда не само белите дробове

Нови изследвания: Коронавирус е по-опасен, отколкото се смяташе - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Отслабне ли сърцето, всяка инфекция става за него опасна, защото вирусите и бактериите допълнително натоварват сърдечно-съдовата система. Ето защо хората със съдови оплаквания трябва да помнят, че КОВИД-19 не е само болест на дихателните пътища, а може сериозно да засегне и сърцето, предупреждава Германският център за изследване на сърдечно-съдовите заболявания.

„Може да се стигне до пряко увреждане на сърцето, когато вирусът SARS-CoV-2 атакува сърдечно-съдовата система“, обяснява д-р Томас Майнерц от Германския сърдечно-съдов център. „Става дума за онези кръвоносни съдове, които снабдяват сърцето с кръв, богата на кислород“, казва той.

Кога рисковете са най-големи?

Но дори ако вирусът не атакува директно сърдечно- съдовата система, пак може да се стигне до лошо развитие, припомня д-р Майнерц.

Той обяснява, че ако вирусите са предизвикали белодробно възпаление, сърцето е принудено да работи на по-високи обороти, за да компенсира недостига на кислород в кръвта. Такова свръхнатоварване е опасно, особено при хора със сърдечни заболявания.

„Рискът е много висок за пациенти със сърдечна слабост, с диабет или високо кръвно налягане“, допълва д-р Александър Лебер, главен лекар на Сърдечно-съдовия център в Мюнхен. Той обяснява, че според данните от Китай, смъртността при пациенти, заразени с коронавирус, които имат сърдечно-съдови проблеми, е особено висока - близо 10%.

Тази смъртност е около 30 пъти по-висока от измерената в изследването в германската община Хайнсберг съвсем наскоро. Пациентите със сърдечно-съдови проблеми са по-рискови дори от онези, които са прекарали различни белодробни заболявания", твърди д-р Лебер.

Инфекцията може както да предизвика сърдечно-съдови заболявания, така и да влоши съществуващите, например сърдечна недостатъчност. КОВИД-19 може да предизвика дори инфаркт на миокарда. Първите резултати от проучвания в Германия потвърждават всички тези опасности. Кардиологът Буркерт Писке казва: „В клиниката „Шарите“ една трета от пациентите с КОВИД-19 показват симптоми и за съпътстващи увреждания на сърдечния мускул.“

Два опасни сценария

Берлинският лекар описва различни възможни сценарии. В първия от тях вирусната инфекция активира имунната система. Тялото започва да произвежда антитела, които трябва да неутрализират опасните нашественици. Когато обаче заработи на такива високи обороти, имунната система понякога атакува не само вирусите, но и собствения организъм. В определени случаи имунната система напада сърдечния мускула и разрушава негови клетки. Това предизвиква тежки ритъмни нарушения и остра слабост на сърдечния мускул.

При втория опасен сценарий се появяват съсиреци (тромби), които могат да запушат някои от кръвоносните съдове около сърцето, белите дробове или в мозъка. А това често пъти води до сърдечен инфаркт, до инсулт или белодробна емболия. Възпаленията, причинени от вируса, могат да доведат и до запушване на някоя артерия, което също може да причини сърдечен инфаркт, обяснява д-р Буркерт Писке от берлинската клиника „Шарите“.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    19 43 Отговор
    Тези 11 000 на ден в Русия не са диагностицирани с коронавирус при тестове, а са болни потърсили спешна помощ и регистрирани в болниците умници!!!!!!!! В Русия нито имат тестове, нито са чували за тях, нито пък имат време ЗА ТЕСТВАНЕ!!! Там е апокалипсис в момента, гледайте поне руските новини ако не нашите.

    Коментиран от #13, #14, #20

  • 2 Спрете се бе!!!!

    31 4 Отговор
    Аман!!!

    Коментиран от #40

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Опа

    18 20 Отговор
    Таа Мангъров това ли ти е лекия грип?

    Коментиран от #22

  • 6 Ураа ще умрем

    23 5 Отговор
    Нема да сме робове повече на тиквата
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 До1

    34 4 Отговор
    То щото в щатите едно спокойно, пият си дезификтанти за профилактика
  • 9 Ръмпези

    22 12 Отговор
    КАТО ЕДНИ ОТ ПЪРВИТЕ ВЪВЕЛИ МЕРКИТЕ , ПО ПЪТЯ НА ЛОГИКАТА ТРЯБВА ДА СМЕ ОТ ПЪРВИТЕ ОХЛАБИЛИ ОБРЪЧА...СЕГА ГО ПРАВИМ, НО ТОВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ГРЕШКА...НЯМАМЕ ЗДРАВНАТА СИСТЕМА НА ЗАПАДА...ИМАМ ЧУВСТВОТО, ЧЕ ЩЕ КАПИТУЛИРАМЕ...ДАНО ДА НЕ СЪМ ПРАВ...

    Коментиран от #15, #36

  • 10 Обективен

    16 8 Отговор
    Глупости.... Кардиолозите и те искат да прилапат част от плячката... Въобще покрай вируса, повечето доктори останаха без пациенти...

    Коментиран от #19

  • 11 Монгола

    6 22 Отговор
    Руската кочина утече в историята и парад на победата ще има на мукавей в понеделник през 2048. Очаквам Путин да бъде свален от власт до няколко дни и тогава ние ще си направим гей-парад в центъра на Москва на червения площад и всички русофилистици ще вият от злоба.

    Коментиран от #43

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 доцент Мангъров

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    За туй ли Русия им 1400 жертви срещу 71000 САЩ ?

    Коментиран от #16

  • 14 333

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    За чий ми е да гледам руски новини?

    Коментиран от #32

  • 15 Знаещ

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ръмпези":

    Така е прав си заразата ще се разпространи още повече из България. По повод охлабването на мерките на правителството и щаба вече им писна негативното мнение, плюенето и обидите от болшинството граждани и затова охлабват положението. И тук в форума е така от самото начало на ограниченията 90/от пишештите тук неодобряваха мерките и ограниченията от страна на правителството в крайна сметка който оцелее оцелее така иска болшинството.

    Коментиран от #21

  • 16 в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝

    8 6 Отговор

    До коментар #13 от "доцент Мангъров":

    Ти лично ли брои жертвите в Русия бе Мангър ?

    Коментиран от #17

  • 17 Гербав трол

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝":

    Да не би пък ти лично да си ги броил

    Коментиран от #26

  • 18 Нормален

    13 6 Отговор
    Стига с тия измишльотини, бре! Зомбирахте вече тъпото стадо(80%), за другите 20% нормални колкото и да се напиняте-няма да се получи!
  • 19 Gia

    10 9 Отговор

    До коментар #10 от "Обективен":

    Ти температура не си ли двигал!? Не ти ли е правило впечатление, че колкото е по-висока температурата, толкова по-усилено бие сърцето?! Представи си сега какво става при човек с тежка пневмония и увредено сърце! Защо говориш такива безумия, наистина ли си вярваш или някой ти плаща за това? Ако е първото, какво не е наред с интелекта ти? Ако е второто, какво не е наред с морала ти?!

    Коментиран от #23, #24, #25

  • 20 Тъпан

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    в Русия накараха всички, които имат дори ОРВ да тичат да се диагностицират...много си...монголоиден...
  • 21 Гербав трол

    12 4 Отговор

    До коментар #15 от "Знаещ":

    Със мерките да не би да спряхме вируса - е за какво са тогава. Обаче пък съсипахме икономиката си и имаме 200 000 нови безработни, едни пари изчезнаха и ни върнаха 20 години назад.

    Значи според теб тези мерки не спират вируса но трябва да ги прилагаме въпреки всичко.

    Коментиран от #27

  • 22 КОВИД

    11 5 Отговор

    До коментар #5 от "Опа":

    Това е бе, брат! Това е. Безсимптомен грип няма, за разлика от короната. 80 процента даже не знаят, че са заразени. Другото е изкуствено преувеличена истерия, да промиват мозъците на такива като теб, за да наложат хомота на цялото човечество.

    Коментиран от #34, #42

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гербав трол

    8 4 Отговор

    До коментар #19 от "Gia":

    Ти разбирача я ми кажи в българия колко хора има починали само от корона вируса без "съпътващи заболявания" като перитонит на стомаха или тежка черепно мозъчна травма които и без вирус са пътници.

    Хайде скрийте се с опорките

    Коментиран от #35, #39

  • 25 Обективен

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "Gia":

    А ти чувал ли си че кардиолозите източваха най яко здравната каса с фалшиви операции... Мой близък стана жертва на тази измама... Имам няколко познати доктори, които в момента нямат пациенти, защото последните, с основание, се страхуват да отидат на преглед...
  • 26 в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝

    3 7 Отговор

    До коментар #17 от "Гербав трол":

    Аз немога да броя и затова направо умножавам ×100 броя на умрелите който оповестяват руснаците и разбирам точната бройка.

    Коментиран от #28

  • 27 Знаещ

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гербав трол":

    Ето точно заради такива като теб ще отпаднат мерките който оцелее оцелее щом го искате мен лично не ме е истрах несъм се разболявал никога и от нищо физически здрав съм на доктор не съм ходил от дете така че ще изкарам народа дори и да се заразя няма проблем но жалко за тия дето ще умрът.

    Коментиран от #30

  • 28 Гербав трол

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝":

    Ами умножавай по 100 и за Америка, пък що не и за Англия, или пък за Италия, Франция, Германия може и за България.

    Цялата работа е че трябва да плюеш по Русия ама няма за какво и си измисляш. Поне добре ли плащат.
  • 29 4645

    3 4 Отговор
    КИТAЙCКA ЛAБOРAТOРИЯ ИЗРAБOТИ КOРOНAВИРУCA ПO ПOРЪЧКA НA ДEМOНOКРAТИЧНAТA ПAРТИЯ НA ХИЛЪРИ КЛИНТЪН C ЦEЛ ИМПИЧМЪНТ НA ТРЪМП ТOВA E ИCТИНAТA И ТЯ ЩE ИЗЛEЗE НA ЯВE, A ТРЪМП ЩE CПEЧEЛИ CЛEДВAЩИЯ МAНДAТ.
  • 30 Гербав трол

    8 5 Отговор

    До коментар #27 от "Знаещ":

    Защо всички соросоидчета сте се включили в кампанията по плашене на стадото. То не бяха статии, то не бяха щабове и КПП-та и куп други глупости. Населението е предупредено че има вирус и който го е страх да си облича скафандър и да се зазидва в мазето си. Какви сте вие че да ми ограничавате правата и да ми казвате какво да правя със живота си - ако искам ще се заразя ако искам ще се самоубия.

    Но целта на карантината е властта на вожда ви - всички затворени и да не могат да протестират а те да си откраднат едни пари че не остана много да са още на власт.

    Хайде скрийте се с опорките.

    Коментиран от #44

  • 31 Чочо

    5 3 Отговор
    Всяка една болест е опасна за човека така че ходете да плашите гаргите на друго място!
  • 32 И аз да кажа

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "333":

    Ами за да знаеш, а не да вярваш и разнасяш глупости!
  • 33 Извода е....

    0 1 Отговор
    Не е коронавирус,а зарин.но не е пускан тук.
  • 34 Опа

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "КОВИД":

    Браво, мовид откри Америка!!! Ха ха радваш ли се че ти си човечеството!!!!
  • 35 Айде бе

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Гербав трол":

    Така като те чета, си някой военен пенсионер със самочувствие на разбирач и категоричност на козируваш. Още по избора на името. Защо за да изказвам противно на твоето мнение трябва да съм трол и човек на ГЕРБ. Сега ще ти обясня простичко: доста образовани хора сме живяли по света, сравнили сме и предпочитаме западния модел- имаме това право, или искаш да ни пращаш в Белене? Като четем лъжи и глупости тук, реагираме не за да ви разубеждаваме, а за да не оставяме чумата на лъжите и пропагандата да се шири безпрепятствено. Ние си знаем че не сме платени- ти си взимаш грях като набеждаваш! И да, понякога гласуваме за ГЕРБ защото те са декларирали проевропейска ориентация. Ние сме хора с прилични доходи (очевидно, щом не пищим, че гинем и гладуваме) и НЕ си продаваме гласовете, гласуваме за обявената линия, бихме гласували и за друг от център-дясно, ако има шанс. Не сме членове, не сме на партийна хранилка, просто помним соца и не го искаме пак тук.
  • 36 ТОЧНО ТИ

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ръмпези":

    ДОВЧЕРА РЕВЕШЕ, ЧЕ МЕРКИТЕ БИЛИ МНОГО СТРОГИ И ИЗЛИШНИ, А ДНЕС - ЧЕ СА НЕДОСТАТЪЧНИ.
  • 37 Чужденец

    5 0 Отговор
    Най смешните сме ние Българите само плюваме и недоволстваме затова си заслужаваме съдбата. Нито един инвеститор няма да дойде в България да инвестира защо ли защото само се критикуваме и дори преувеличавам със лошите неща който се случват. Развитите държави имат абсолютно същите проблеми като нашите но те не се критикуват и плюват, а напротив само истъкват колко добре се справят сас ситуацията и как при тях всичко е ок с две думи държат си рейтинга горе високо и привличат инвеститорите. Както и нас заблудените роби да им вършим черната работа. Дано се осъзнае този душевно беден български народ, че не става нищо със самокритика и плюване върху себеси.

    Коментиран от #38

  • 38 Да така е

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Чужденец":

    И колкото повече ходя в чужбина - толкова повече разбирам, че другите с нищо не са повече ат нас. Просто там са инвестирани повече пари. Но хората тук са мнооооооооого по самокритични към себе си и стигат до оплюване поради много ниското си самочувствие. А не би грябвало да е така. Парите никога не са най- важното нещо в живота. Знанието и добронамереността са много по- съществени и по- важни. Докато не го разберем това - все ще сме недоволни и все ще се кланяме на по имащите от нас.
  • 39 И аз да кажа

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Гербав трол":

    Е колко пък души над 50 нямат някакво предходно заболяване- я кръвно, я диабет? И после- кой пък е починал от черепно- мозъчна травма и перитонит и е обявен за Ко ви? Това червените сте тотално без котва: кажат ви - комунизъм- ставате атеисти, атентати по църкви, избивате свещеници; сега пък ви казаха - православие- и оп, хукнахте из църквите, традиционни ценности без даже да сте наясно православието Е ли част от християнството или хич; после ви насъскаха срещу Истанбулската конвенция и пак гракнахте безмозъчно , защото вашите хора в Европа я бяха подписали и там няма никакъв трети пол, а "джендър" значи просто "род, вид"; после ви казаха как норвежки гейове щели да ни вземат циганетата и хукнахте с плакати и хоругви; напоследък ви рекоха как коронавирусът нищо не бил и се чудите за какво да виете на умряло- то не беше за свободата, за бизнеса, за психиката! Абе вие страх от Бога нямате ли? Това е ново явление и целият свят се бори, налучквайки- вие умниците вече знаете кое как било и защо и колко бъркат НОЩ и правителството!
    Видяхте ли какво значат западни хуманни ценности- за ден Европа събра 7милиарда евро за ваксина ЗА ВСИЧКИ!
  • 40 Доцент Мангалов

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Спрете се бе!!!!":

    Не ги слушаите тия то леко грипче , че го искарате кат нищо - е може да си поврьщате дробовете после ма ще ви подсигурим торбички да не замьрсявате общественни места
  • 41 Китаеца

    1 0 Отговор
    ей монгола...да ти тропам в устата
  • 42 Опа

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "КОВИД":

    Извинявам се!
  • 43 Сульо

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Монгола":

    Това сънува ли го, от Козяк ли ти го казаха,звездите ли ти го говорят или докато ти го набиваха си го представи? Скоро от дeбилнитe "демократи"-джeндъpи нищо няма да остане, а Путин ще го помнят вечно.
  • 44 бай Шиле

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Гербав трол":

    Утре като умре майка ти,друга песен ще запееш,мушморок.
  • 45 котарак чистник

    0 0 Отговор
    Животът е смъртоносна болест, с която се заразяваш в деня на раждането.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.