Last news in Fakti

16 Май, 2020 18:22 2 745 20

Пендаровски: България няма намерение да ни блокира за ЕС

  • северна македония-
  • стево пендаровски-
  • ес-
  • българия

Езикът е стълбът на нашата идентичност, каза президентът на Северна Македония

Пендаровски: България няма намерение да ни блокира за ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Теоретично всичко е възможно, но се надявам, че въз основа на това, което знам от мисленето на президента, министър-председателя и министъра на външните работи на България, те не възнамеряват да ни блокират в преговорите с ЕС. Това заяви президентът Стево Пендаровски в интервю пред македонският телевизионен канал „24 Вести“, цитиран от скопското електронно издание “Либертас“.

Оценката му от неговите контакти и информация е, че България ще се бори за своята рамкова позиция, но не вярва, че ще излезе с открита блокада. „Ако има открита блокада между нас, ще се присъедини трета страна, така че да се опита да бъде посредник. Този въпрос трябва да бъде решен, може да се забави, но в края той трябва да бъде решен", каза Пендаровски в интервюто, предаде агенция "Фокус".

По отношение на Споразумението за добросъседство държавният глава каза, че има поне един милион различни тълкувания и още един милион в България. „От страната на изявленията на някои български политици, във всичките им изказвания, в които понякога имат радикални възгледи към нас, никой не оспорва настоящето. Нито езикът, нито нацията, нито етническата принадлежност. Всички от българска страна казват, нека да видим сега как са били нещата в исторически план. Мисля, че това може да бъде отправна точка“, каза Пендаровски. Обективно, подчерта той, някои части от българската декларация засягат някои неща, които не трябва да се пипат.

„Когато казах „ако това е предпоставка за присъединяване към ЕС, да не сме македонци, които говорят македонски, тогава защо ни е такъв ЕС“, не означава, че ние се отказваме от ЕС. Това е просто червената линия, която трябва да имаме. Трябва да я поставим и съм сигурен, че след изборите ще постигнем държавен консенсус. В този момент всички мислят същото“, каза Пендаровски. Според него страната е имала държавна позиция в преговорите с Гърция и това е абсолютен консенсус, че сме македонци, които говорят македонски.

„Езикът е стълбът на нашата идентичност. Ако го наречете като официален език на не знам коя държава, това не е достатъчно. Имаме кодификация на езика през 1946 г., а през 1977 г. е първата му международна публикация, която в системата на ООН и други международни организации гласи, че македонският език е безспорно обособен език със собствената си специфика и е част от южнославянската езикова група“, каза Пендаровски. Ако имаме пълен консенсус в държавата по този въпрос, според Пендаровски, страната ще бъде много по-силна в преговорите.

Проблемът, според него е, че някои периоди от работата на съвместната комисия започнаха да водят до повече политически дебати, отколкото дебатите на историците, и бяха изложени чисто политически възгледи. „Българската страна освен други възражения казва, че комисията не работи от година по искане на македонската страна. Това не е вярно, те спряха да работят, защото влязохме в предизборния период, за да не политизираме въпроса. Излизам отвъд това и ще призова нашата комисия да насрочи среща с българските историци още утре. Разговаряйте, защо трябва да бъде аргумент срещу нас, че не искаме да си сътрудничим десет месеца“, подчерта Пендаровски. Според Пендаровски комисиите трябва да работят непрекъснато.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 "македонски език"

    22 3 Отговор
    На какъв език говорят в Южна, Източна и Западна македонии !?!?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 76242642949

    7 13 Отговор
    Дано да не ви блокират нашите та да влезете в този ЕС и да ядете ...
    Има една приказка "Внимавайте, какво си пожелавате, че може и да ви се сбъдне".
    Та дано влезете в този лелян от вас ЕС и да се нагласите веднъж завинаги. Тогава пак ще ни плюете, но халал да ви е.
  • 4 плевен

    18 7 Отговор
    Момчето е право. Почти. Ще дойде "третата страна", и ще начука кратуната на всеки който й проваля геополитиката. Бойко дори не мисли да се противопостави сериозно. Просто ни играе театър.

    Коментиран от #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ХХХ

    21 4 Отговор
    МОЖЕ ЛИ ДА СА ТОЛКОВА КУХИ ТЕЗИ БЪЛГАРИ ОТ МАКЕДОНСКАТА ОБЛАСТ НА БЪЛГАРИЯ???
    ВМЕСТО ДА СЕ ОБЕДИНЯТ С НАС....ЖАЛКА КАРТИНКА СА...

    Коментиран от #16

  • 7 Смехурко

    5 0 Отговор
    То пък един стълб!
  • 8 123

    12 4 Отговор
    То и австралийците говорят Авестралийски Английски и са си отделна държава. Никой не иска да се присъедини към бедна и окрадена държава като България,като България стане по богато всички македонци ще са Българи.
  • 9 радев

    20 2 Отговор
    Имате избор.Ако не сте българи скоро ще сте албанци.Изборът е ваш.
  • 10 шумадийска работа

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "плевен":

    И третата страна ще накара македонците да признаят,че говорят на български диалект.Какво толкова сложно има да се признаят фактите.Никой в Швейцария или Австрия не се опитва да създава от немския някакъв уж нов език , но хората си имат собствени държави и си живеят.
    Цяла Латинска Америка говори испански но всеки си има държава.
    Само някакви пишман комундета макета си измислят някакви връзки с Александър Македонски и си измислят нов език само за да задоволят сръбските мераци.

    Коментиран от #11

  • 11 плевен

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "шумадийска работа":

    Ами фактите са, че в спора за името Македония си остана Македония и Гърция подви опашката. И кой мислиш изви ръцете на холандците, за да влезем в ЕС? Просто Стево нагло заяви, че "третата страна е" на негова страна и не му пука за "големият му приятел Бойко".
  • 12 Диамантената ръка

    15 2 Отговор
    Говорите развален български, пишете на развален сръбски, гърците ви смениха името, измислена работа...
  • 13 Напомнително

    9 1 Отговор
    Не трябва да позволим влизането на Македония в ЕС, защото така ще вкараме в него и гадните албанци.

    Тези "македонци", които са от български произход и с българско самосъзнание ще влязат поединично, като им дадем наши паспорти.

    Забележка: На Заев, Педеровски и семействата им да не се дават български паспорти!
  • 14 778

    8 1 Отговор
    Ех мечти, мечти македонски..... Ще ви блокираме и това е!
  • 15 Соросоидна смрад

    5 3 Отговор
    Тeoрeтичнo вcичкo e възмoжнo, нo ce нaдявaм, чe въз ocнoвa нa тoвa, кoeтo знaм oт миcлeнeтo нa прeзидeнтa, миниcтър-прeдceдaтeля и миниcтърa нa външнитe рaбoти нa Бългaрия, тe нe възнaмeрявaт дa ни блoкирaт в прeгoвoритe c EC.

    Лошото е че и ние знаем "мисленето" на министър-председателя ни и ако го натиснат от Козяк със сигурност ще признае че ние говорим на северо-македонски език и пиринска македония си е ваша и даже сме откраднали вашата азбука да не говорим че ви крадем царете.
  • 16 123

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "ХХХ":

    Ние след 1945 ги бихме да се превърнат в македонци оставихме ги на сърбите да ги изколят по техните лагери като Голи Оток например, не направихме за тези хора нищо за близо 80 години. Тъжно но това е истина
  • 17 Визионер

    0 3 Отговор
    А дали ЕС ще съществува когато дойде времетпо М-ия да му стане член?! Тогава Б-ия ще си има ядове и загуби заради разпадането на ЕС!
  • 18 AdiBas

    1 2 Отговор
    За мен разрешаването на този спор за езика в полза, или вреда на България ще даде вярна оценка, може ли Бойко да прави политика, или не! Ако пак легне пред американските интереси да късат части от руско-сръбският протекторат, което всъщност е тази Северна Македония, значи не си струва да гласувате пак за неговата шайка, нали така, или не?
  • 19 Слава на Камбоджа

    5 0 Отговор
    Както САЩ могат да натискат България, вече могат да натискат и македония. Тя е член на НАТО, трябва да изпълнява. Вече не е необходимо да прилягваме на американците, те прилапаха територията на македония. България не трябва да прави повече отстъпки на тези хора! Те се гаврят с българската история и език, както и турците не са!
  • 20 сноу

    1 1 Отговор
    Ами то ще има един път аз отзад ,ти отпред ..после аз отпред ,ти отзад а накрая ще припне Мутафату ще ни омеша и ще стане една ,дето и шведите не и знаят името....
Новини по държави: