ФАКТИ.БГ

Къде и как нацистите скриха несметните си съкровища

В края на Втората световна война нацистите укриват несметни съкровища

Публикувана: 15 Януари, 2021 16:51
55 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 9455
Къде и как нацистите скриха несметните си съкровища
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 27 гласа.

За златото на нацистите, изчезнало в края на Втората световна война, се разказват какви ли не митове и легенди. Но британските историци Иън Сайър и Дъглас Ботинг не се занимават с митове. В книгата си „Нацисткото злато“ двамата най-авторитетни експерти в тази област подробно разказват как е било укривано това злато, какво е намерено дотук и какво още се търси.

Хиляди чували с пари, злато и скъпоценности

На 3 февруари 1945 година Берлин претърпява най-страшната бомбардировка в историята си. Американски и британски самолети изсипват над града хиляди тонове бомби. Жертвите са хиляди, разрушенията - огромни. Разрушена е и сградата на „Райхсбанк“, но златото, банкнотите, валутните резерви и другите ценности, скрити в подземията ѝ, остават незасегнати. Независимо от това нацисткото ръководство взима решение да да евакуира това съкровище. В началото в големи чували са изнесени банкнотите - стотици милиони райхсмарки и 4 милиона долара. Златният резерв на държавата трябвало да бъде укрит в Тюрингия, в солните мини „Кайзерода“ на 300 километра от Берлин.

В условия на пълна секретност около 100 тона на злато на стойност 200 милиона долара, както и други ценности са натоварени в специален ешелон, а в Тюрингия прехвърлят товара на камиони за откарване в шахтата. Това скривалище е замислено като временно, но бързото напредване на американците проваля плановете на националсоциалистите.

Около 7% от златно-валутните ценности на държавата остават в Берлин. Взето е решение те да поемат на юг, към Бавария и Австрия. Тази задача е възложена на 39-годишния оберщурмбанфюрер Фридрих Йозеф Раух. Тъкмо тези съкровища (с малки изключения) все още не са открити. И най-вече за тях се разказва в книгата на двамата британски историци.

Но да се върнем към съкровището, скрито в „Кайзерода“. То е открито по случайност от американците в шахта на 640 метра дълбочина: хиляди чували с райхсмарки и чуждестранна валута, златни и сребърни монети, златни коронки и пломби, изкъртени от устите на концлагеристи, куфари и сандъци със скъпоценни камъни и всякакви други ценности. Най-важната находка обаче са 8500 златни кюлчета - почти 90% от златния резерв на нацистка Германия. В книгата педантично са изброени и описани намерените ценности, но част от тях изобщо не подлежат на финансова оценка - американците откриват и многобройни произведения на изкуството, живописни платна и графики от германски и чуждестранни музеи. Сред тях са картини от Рембранд, Тициан, Рафаел, Дюрер, Реноар, а като венец на всичко и прочутата статуя на египетската царица Нефертити.

Всички тези произведения на изкуството се връщат в германските и в европейските музеи, а парите и валутните ценности са откарани във Франкфурт и депозирани в един от оцелелите филиали на държавната банка. На Потсдамската конференция е решено четирите съюзнически държави, победили националсоциалистите, да поделят помежду си златно-валутните ценности на нацистка Германия. Но Сталин се отказва от дела на СССР и иска в замяна активите на страните от Източна Европа. Западните съюзници все пак предават нещо и на СССР: 800 чувала със съветски рубли.

В книгата „Нацисткото злато“ става дума главно за издирванията на ценности, които може би са укрити в частни сейфове в швейцарски или британски банки, както и в различни държави от Западна Европа и Латинска Америка. Авторите пишат обаче и за онази част от златно-валутния резерв на нацистите, която те не успяват да спасят от подземията на „Райхсбанк“. А към нейното „изчезване“ отношение има и СССР.

На 14 май 1945, по заповед на майор от съветските тайни служби на име Фьодор Новиков, оправомощените служители на банката отключват трезора ѝ, където са намерени 90 големи златни слитъка и над 4,5 милиона златни монети - долари, франкове, гулдени. Към тях се добавят и доларови облигации на обща стойност 400 милиона долара. След няколко дни обаче съдържанието на трезора изчезва. А месец по-късно майор Новиков е награден с ордена „Червено знаме“. Авторите пишат, че днес цената на един от онези златни слитъци възлиза на 18 милиона долара.

Все още се търси обаче най-големият липсващ резен от „златната торта“ - онези 7% от златно-валутните резерви, които под ръководството на оберщурмбанфюрера Раух се отправят на юг към Бавария. През 1945 американците успяват да арестуват Раух и той дава някакви показания. Окупационните сили откриват малка част от съкровището, но всичко останало си остава изчезнало. Раух обяснява, че през април 1945 ценната пратка била разтоварена в казармите на баварските „планински егери“, но не знаел какво се е случило след това. По необясними причини американците скоро освобождават този важен свидетел. Раух заминава за Аржентина, където става съсобственик на металургичен комбинат. На преклонна възраст се връща в Европа и доживява дните си в Австрия.

На дъното на езеро в Австрия?

За местонахождението на огромното съкровище и до днес се разказват какви ли не легенди. Според най-достоверната версия, то се намира някъде на дъното на езерото Топлицзее в Австрия, на стотина километра от Залцбург. Факт е, че на 29 април 1945 година нацистите действително потопяват някакви сандъци на дъното на езерото. Търсенето на тези сандъци започва почти веднага след края на войната. През 1959 година търсачите били възнаградени, но вместо злато откриват само фалшиви британски банкноти, които навремето нацистите хвърляли от самолети над Великобритания с надеждата да предизвикат колапс на финансовата ѝ система. Въпреки че се използва най-съвременна водолазна техника, в езерото, достигащо дълбочина до 100 метра, и досега не е открито нищо друго.

А златотърсачите-самодейци нямат право да продължат търсенето: австрийските власти забраняват всякакви проучвания без специално разрешение. Така че въпросът къде е последната част от съкровищата на националсоциалистите и до днес остава без отговор.

Автор: Ефим Шуман

Германия

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 27 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Бах Мааим
1 Отговор
В Кауфлана , бате!

Коментиран от #24, #39


Оценка:
-2 +49

ТаУмВзе
2 Отговор
Моше ги гепи, за да си купи територията на Израел.

Оценка:
-1 +81

Онзи
3 Отговор
На дневен ред е къде Баце ще крие неговите???

Коментиран от #8


Оценка:
-4 +60

Хисторик
4 Отговор
В САЩ отнесоха грабежа от ВСВ нацистите. На процеса в Нюрмберг САЩ иска да се засекретят хиляди досиета на нацисти извършяали зверства по време на ЕСВ и по този начин прикриват следите си и защитават хиляди военнопрестъпници които остават без присъди!

Оценка:
-8 +59

КОНТРАТА
5 Отговор
Фашистите инвестираха откраднатото през ВСВ във ФРГ и сега се правят на много работилите немци и просперирали!

Оценка:
-6 +47

ghghh
6 Отговор
е как къде в чекмеджето друго къде да ги скрият

Оценка:
-4 +31

Ева Браун
7 Отговор
Моя нямаше пари за чорапи!

Оценка:
-1 +27

😁😁😁😁
8 Отговор

До коментар #3 от "Онзи":


Боко че си купи ново чикмиже от ИКЕА

Оценка:
-5 +22

Другия с коня
9 Отговор
На Потсдамската конференция е решено четирите съюзнически държави, победили националсоциалистите, да поделят помежду си златно-валутните ценности на нацистка Германия. Но Сталин се отказва от дела на СССР и иска в замяна активите на страните от Източна Европа." - Ето защо Руснаците със цяла влакова композиция отнасят в Москва Златния резерв на Царство България и Архивите на Царство България......Златните Резерви на Цяла Източна Европа отиват в Москва.....

Коментиран от #13, #25, #29


Оценка:
-23 +32

Велински
10 Отговор
Бре..голем джентълмен се е избарал Чичо Джо...после окраде всички златни запаси и пенсионни фондове на държавите от Източния блок. Нали така бе , Каишков?

Оценка:
-2 +16

дамм
11 Отговор
Значи "Сталин се отказва от дела на СССР и иска в замяна активите на страните от Източна Европа".Е то черно на бяло си е написано кой ни е обрал!

Коментиран от #17


Оценка:
-13 +23

Чичу
12 Отговор
Британците и американците ги взеха как станаха толкова могъщи и богати според вас

Оценка:
-1 +26

КОНТРАТА
13 Отговор

До коментар #9 от "Другия с коня":


Какво злато при крадливия цар и хунтата му? Княжество България е било фалирало още през 1919г и не си мисли, че нещо в спестено до 1944 г !

Коментиран от #16


Оценка:
-21 +18

Уди Кълвача
14 Отговор
Полското злато още седи в САЩ след 75 години и не го връщат на Варшава!

Оценка:
-4 +33

Белгиеца
15 Отговор
След основаването на държавата Израел, липсващата част от съкровището е извадена от езерото и изпратена на евреите. Такава теза четох в скандинавски вестник преди 10-на години. Оттогава изненадващо бързо Израел започна да купува въоръжение от САЩ и да създава армия. Дали е така, ще каже човекът, който открие заровеното или потопено имане.

Оценка:
-1 +26

Брабинеца
16 Отговор

До коментар #13 от "КОНТРАТА":


абе злато може да сме нямали, ама руснаците са ни окрали сиренето и вълната.
За сиренето не съм сигурен, щото е отишло за репарации на Гърция, която го е продавала за Фета...... иначе това си е весела история, че руснаците са ни отмъкнали златото, което сме нямали...

Коментиран от #22


Оценка:
-10 +23

Брабинеца
17 Отговор

До коментар #11 от "дамм":


ако те интересува в действителност, това са мините в Долни Богров и ОЦКто в Кързжамли, заедно с мините и лифта "Горубсо" до комбината.

Коментиран от #18


Оценка:
-1 +10

Брабинеца
18 Отговор

До коментар #17 от "Брабинеца":


*Кърджали

Оценка:
-0 +3

Behemoth
19 Отговор
Трябва да се чете с разбиране ,бе....Раух заминава за Аржентина и става съсобственик на металургичен комбинат,след като същият е НЕЗНАЙНО ЗАЩО ОСВОБОДЕН .... ХАХАХА...

Оценка:
-0 +18

АНГОСАКСОНСКАТА РАСА
20 Отговор
Е ОГРАБИЛА ЦЯЛ СВЯТ! !!ДАЖЕ СА ОГРАБИЛИ ОТ ПОРТУГАЛЦИТЕ И ИСПАНЦИТЕ КОРАБИ СЪС ЗЛАТО. ..ТОВА АМЕРИКАНЦИ АНГЛИЧАНИ ХОЛАНДЦИ ГЕРМАНЦИ ЕВРЕИ. .ТОВА ВСИЧКО ПИРАТИ БАНДИТИ! !СЕГА ЕВРЕИТЕ ГРАБЯТ В ИНТЕРНЕТ. .ПРОДАВАТ КРИПТОКАРАНСИ И ПРЕДЛАГАТ ИЗГОДНИ ИНВЕСТИЦИИ. ..ЗЛАТОТО ЗАМИНАВА ЗА ИЗРАЕЛ! !

Оценка:
-5 +18

ЛовецНаКомунисти
21 Отговор
В касите на държавите които нахлуха в Германия срещу Хитлер. Тоест САЩ и Россия

Оценка:
-11 +1

22
Този коментар е премахнат от модератор.
Бесен Язовец
23 Отговор
Преди 1944 г са си събирали въшките в кибритени кутии и са ги мятали в огъня казват, че пукали докато се опичали. Комунистите с руснаците дойдоха и почнаха да обезпаразитяват жилища къщи.. против въшки, това са били въшки които са ходили по кожата не от онези в косата. Кво злато ви преследва вас заблудени овци?

Оценка:
-3 +20

Открий
24 Отговор

До коментар #1 от "Бах Мааим":


разликите ! Германия 1938г - "на евреите е забранено да посещават музеи, обществени паркове, спортни площадки, а децата им са изключени от училищната система. Cancel-култура. " . 2020 -"..." ?

Оценка:
-1 +9

Танас
25 Отговор

До коментар #9 от "Другия с коня":


ФАНТАСМАГОРИИ

Оценка:
-2 +6

Пацо
26 Отговор
През 2019 г в България е добито злато с тегло 5 тона. Ние не знаем къде е това злато а ще знаем какво било станало 1945....

Коментиран от #42


Оценка:
-0 +29

ХайлАдолф
27 Отговор
...... Както винаги еврейските митове и легенди продължават ......

Оценка:
-1 +3

тъпанар
28 Отговор
При тази съвременна сонарна техника е почти невероятно да е останало езеро, което да не проверено. Мисля че голяма част от злато е депозирано много преди края на войната в Швейцария. Която задържа всичко което е непотърсено според техни си закони на всеки кантон. преди доста години Швейцария е търпяла доста критики именно за това анонимно съхранение на златни депозити. Една част от офицерите на райха се местят в Аржентина, и наливат доста капитал в тази аграрна държава. за което и са защитени от екстрадиране. Но депозитите на всички фисши нацисти които са убити остават непотърсени в Швейцария.

Оценка:
-0 +12

България винаги е била бедна
29 Отговор

До коментар #9 от "Другия с коня":


И ограбвана. .След руско турската война е била ограбвана в продължение на 50 години от Германия. .Фердинант Борис. .всичко се е изнасяло за Германия. .Симеончо дойде за малко да си вземе имотите от балъците. .съветският съюз направи от България от аграрна в промишлена държава

Коментиран от #30


Оценка:
-6 +18

Хисторик
30 Отговор

До коментар #29 от "България винаги е била бедна":


След 5 века робство всички са бедни.

Оценка:
-2 +9

123
31 Отговор
Глобалистите прибраха златото на евреите.

Коментиран от #33, #46


Оценка:
-4 +1

А самите нацисти
32 Отговор
си ги прибраха в САЩ и Канада

Оценка:
-2 +3

ЕВРЕИТЕ ПРИБРАХА
33 Отговор

До коментар #31 от "123":


Златото на глобалистите! !!те винаги прибират всичко. ..95 %от банките. .застрахователните компании са евреиски. ...Сега с продажби на крипто каранси и изгодни търговии и инвестиции по Интернет евреите ще доокрадят хората! !!

Оценка:
-3 +8

Наказател
34 Отговор
Как къде са?
В началото на септември 1945 г. членът на Висшия военен съвет К. Телегин съобщил в Москва за изследването на шахтите в Саксония и намерените в тях ценности. За изпращане в Съветския съюз екипът подбрал най-ценните в художествено и научно отношение книги, ръкописи и музейни колекции... От 40 000 сандъци и пакети, скрити в шахтите, били заделени 8850 сандъка. Необходими били 85 вагона за изпращане в СССР на избраната литература и музейни колекции. От шахтата на Племниц, близо до Магдебург, били преровени, отбрани и изпратени в СССР фондовете на библиотеките на Лайпцигския университет. Те съдържали: научни трудове на европейски и американски университети (Лайпциг, Париж, Тулуза, Оксфорд, Лисабон, Ню Йорк, Чикаго, Стокхолм, Амстердам и др.) – дисертации и научни работи по философия, история, право, медицина, математика, технически и естествени науки; литература по източнознание и сбирка от източни ръкописи; книги от XVI и XVII в., ръкописни грамоти от XIII-XIV в., сиамските ръкописи върху палмови листа; научна литература по история на изкуството и колекция на списания от XVII-XIX в. Всичко – 1500 сандъка. И това е само малка част.

Оценка:
-3 +6

Ъгълов
35 Отговор
Искали са да съдят Жуков, но победителите нали не ги съдят. Награбил се нашия за собствена сметка. Евакуационните подразделения са се занимавали точно с това но като държавна задача. Ограбвали са всичко по-ценно от Европа.

Оценка:
-4 +6

Юда Искариот
36 Отговор
"Хиляди чували с пари, злато и скъпоценности" - Само аз ли правя асоциация с чекмеджето на един наш "свиден " държавник ?!Всичките тези чували със скъпоценности са в търбуха на днешната ламя , която държи цялото човечество в ноктите си ! Истината за Хитлер е изопачена от тези , които сега душат човечеството в смъртоносна хватка !Ако беше успял да ги постави там където им е мястото , света щеше да е друг !

Коментиран от #47


Оценка:
-5 +6

Федосий
37 Отговор
А бе пичове, някой знае ли къде е съкровището на Приам от Троя ? След като го е открил Шлиман, съкровишето е изнесено от днешна Турция и е дошло в Европа. Сега е в Ермитажа и червените боклуци не смеят да изложат нищо от огромното му подземно хранилище, защото цял свят ще ревне да си иска културните ценности. Не са подбирали какъв е произхода.

Коментиран от #49


Оценка:
-9 +3

блять
38 Отговор
Всичко е там, където ни е националния архив. Руските мародери ни го отнемат и отнасят в кочината си. До днес не дават и дума да стане да ни го върнат. Искат пари, за да ни копират неща, които искаме. А бе боклуци.

Оценка:
-8 +5

Може би
39 Отговор

До коментар #1 от "Бах Мааим":


Имаш предвид, че са в ръцете на "немските" евреи.

Оценка:
-2 +5

❓❓❓
40 Отговор
Бойко колко милиарда има в швейцарски банки и по колко милиона е вкарал в сметките на внуците?

Коментиран от #48


Оценка:
-3 +8

Историк
41 Отговор
Гьоринг е крал за личната си колекция само избрани произведения. Има протоколи от съдебните заседания в Нюрнберг. Когато е станало дума за откраднатото от Червената армия и отнесено в СССР, чрез официално питане от полковник сър Джефри Лорънс (главен съдия, Великобритания), руската делегация е направила голям скандал. Лично генерал-майор Йона Никитченко (главен съдия, СССР, заместник-председател на ВС на СССР, участвала в показните процеси на Сталин) заплашва СССР да напусне процеса и да бойкотира всичко постигнато от Ялта до последно. Въпреки края на войната, руснаците продължават да насищат позициите си в Европа със свежи попълнения и не свалят в степен бойната им готовност. Съюзниците решават да не дразнят "мечката" и свалят въпроса. Така, че автора на статията няма нужда да задава глупави въпроси.

Оценка:
-7 +5

Отговор
42 Отговор

До коментар #26 от "Пацо":


В чекмеджетата.

Оценка:
-2 +2

В 10ката
43 Отговор
Публикувано във факти.бг: 800 чувала със съветски рубли


Тия подиграли ли са се ?

Оценка:
-0 +3

Историята е НАУКА
44 Отговор
Историята да не се политизира от съвременниците! "Гермамците се изплашили от бързото настъпление на амер. и англ. армия?????? Алоу, кой превзе Берлин, моля? Колкотои да се напъва от тук до края автора, остават съмненията за манипулативност! А тук трябва да се говори САМО ИСТИНА.😀😀😀😀😀

Оценка:
-3 +9

хаве пее
45 Отговор
даже баща ме беше награден ут дядая Сталин за участието в победата!!

Оценка:
-3 +1

карамфила
46 Отговор

До коментар #31 от "123":


Ми то евреите създадоха глобалистите.

Оценка:
-0 +3

карамфила
47 Отговор

До коментар #36 от "Юда Искариот":


Света щеше да е друг и със сигурност по добър от наследниците на златният телец.

Оценка:
-0 +2

карамфила
48 Отговор

До коментар #40 от "❓❓❓":


Целият му род барабар с внуците ще бъдезаличен от лицето на земята и парите ще си останат за швйцарците както парите на Кадафи и Садам които незнайно как изчезнаха от ШВЕИЦАРСКИТЕ БАНКИ.

Оценка:
-0 +2

Антитрол
49 Отговор

До коментар #37 от "Федосий":


И на кого според теб трябва да го върнат руснаците това съкровище на Приам от Троя - на германците ли които са го откраднали от Турция, на Турция ли щото е на нейна територия, на гърците ли щото Приам е бил грък.

Или според теб най добре на господарите ти отвъд океана - то всичкия петрол по света си е техен защо пък и златото да не е тяхно.

Но Сталин се отказва от дела на СССР и иска в замяна активите на страните от Източна Европа.

Сталин тролчета не иска активите на страните от източна европа за себе си, защото страните от източна европа нямат такива защото хитлеристите ги изземват когато превземат съответната страна. Сталин иска да бъдат върнати ограбените от хитлеристите активи на съответната държава.

Но плащат за плюене по Русия а не да се казва истината.

Оценка:
-3 +6

Умен по цялата глава
50 Отговор
Понеже точно Руснаците изопачават Историята Потсдамската Конференция ясно показва сделката с ОКУПАЦИЯТА на Източна Европа между Англия,Америка и Русия....Окупираните държави са безмилостно Разграбени от Руските Комунисти защото Термина,който се употребява там в АКТИВИТЕ на Източна Европа,което включва освен злато или всичко останало,което е Актив- заводи,фабрики,предприятия,собственост на хората от тези Народи....Активи......

Коментиран от #51


Оценка:
-4 +3

Глупости англосаксонското племе
51 Отговор

До коментар #50 от "Умен по цялата глава":


Винаги е ограбвало другите държави. ..и евреите! !!Това са грабителите. ..Русия ако е грабела други държави сега щеше да е богата! !

Оценка:
-3 +5

В е л и к и я
52 Отговор
Един крак на дъбова маса , това реши съдбата на Източна Европа ...Ако Хитлер беше убит и сменено ръководството можеше всички европейски държави и ние включително да спрем руската военна и окупационна/и крадлива/ машина ...!

Оценка:
-4 +2

факт
53 Отговор
у чекмеджето има повече

Оценка:
-2 +0

54
Този коментар е премахнат от модератор.
Хасан от Факултета
55 Отговор
ЗЛАТОТО Е ПО ЗЪБИТЕ НА НАШИТЕ ХОРА!!! И по WC_то на ЦАР Киро!!!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Бойко Борисов за отношенията си с лидера на БСП
С Нинова да не сме гаджета, че да се гледаме очи в очи?"

Още бисери
ТОП 5