Last news in Fakti

19 Май, 2020 14:51 1 562 6

Париж: Френско-германският възстановителен план за ЕС е "историческа стъпка"

  • кристин лагард-
  • ес-
  • икономика-
  • еманюел макрон-
  • ангела меркел-
  • пандемия

Франция и Германия предложиха създаването на фонд на ЕС за възстановяване от коронавирусната криза в размер на 500 милиарда евро

Париж: Френско-германският възстановителен план за ЕС е "историческа стъпка" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френско-германското предложение, че Европейският съюз трябва да вземе заеми, за да предостави безвъзмездни средства за икономическото си възстановяване, е "историческа стъпка", тъй като за пръв път бюджетните разходи ще бъдат финансирани чрез дълг на ЕС, заяви във вторник френският финансов министър Брюно льо Мер.

"Това е историческа стъпка за Франция и Германия, а също така историческа стъпка за целият Европейски съюз, защото за първи път Париж и Берлин стоят заедно зад финансиране на разходите на членовете от ЕС чрез дълг", посочи той в съвместно изявление с немският си колега Олаф Шолц.

В понеделник Франция и Германия предложиха създаването на фонд на ЕС за възстановяване от коронавирусната криза в размер на 500 милиарда евро, финансиран чрез заеми на Европейската комисия от пазара, който фонд да предоставя безвъзмездни средства за регионите на ЕС и секторите, които са най-силно засегнати от пандемията.

Междувременно Брюно льо Мер отбеляза, че този фонд на ЕС не се очаква да стане наличен преди 2021 година.

Идеята на лидерите на Франция и Германия - Еманюел Макрон и Ангела Меркел за безвъзмезден фонд за 500 млрд. евро беше приветствана от редица членове на ЕС и най-вече от Италия и Испания, които са най-тежко засегнати от коронавирусната зараза.

В същото време обаче Австрия в лицето на канцлера Себастиан Курц критикува предложението за безвъзмездно предоставяне на средства от този фонд, като той допълни, че се е консултирал по този въпрос и с лидерите на редица други страни членки като Дания, Нидерландия и Швеция.

Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард също приветства предложеният от Меркел и Макрон план, като го определи като "амбициозен, целенасочен и навременен".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зайчар

    1 0 Отговор
    Баце сън няма да го лови докато не отмъкне некой и друг милиард за възстановяване на".........пропуснатите ползи покрай кризата

    Коментиран от #3

  • 2 Stéphanie

    5 0 Отговор
    Бога ми защо само разпъват локуми,във Франция нищо няма безвъзмезно ейййй големи тарикати бе.Този фонд на ЕС не се очаква да стане наличен преди 2021 година.Това значи ще измислят още някой друг данък.Ще дерът кожите на народа.Гилотината скоро ще излезе от музея на там замирисват нещата.
  • 3 Дърпа милиарди и дава Макрон.

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Зайчар":

    Факт но къде дава на афроарабите не е спирал.А франсетата на тръстиката.И най нагло се изказват че били малко помощите ,хора които нямат един работен ден във Франция със 4,5 деца минимум.И им се дава пари,храна ,дрехи даже и нови мебели плюс боя ,тапети.
  • 4 абе добре

    5 0 Отговор
    Вие май ще правите 4-я Райх?!....
  • 5 Бесен

    2 0 Отговор
    Историческа стъпка е и началото на края!
    До сега дългове тръпаха държавите, оказа се недостатъчно и започва трупането на дълг от името на ЕС, вече всички са в кюпа искат или не - това си е тотално безумие! Задлъжнялостта в ЕС като цяло е огромна, и да се продължава по тоя хлъзгав път надолу е крайно опасна игра! Мога да хвана бас, че няма да свърши добре!
  • 6 ман

    1 0 Отговор
    Всяка стъпка за тях е историческа. как иначе ще оправдаят преголемите заплати, преприятните асамблеи, председателства, мисии, и вечните привилегии. Внушават ни че са икони и спасители,а са само едни чиновници, нагло излишни.