Last news in Fakti

3 Юни, 2020 15:25 2 601 33

Главният епидемиолог на Швеция: Сгреших за мерките срещу коронавируса

  • швеция-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • карантина

Близо 4500 шведи са загинали от заразата до сега

Швеция трябваше да направи повече за борбата с коронавируса и да предотврати много по-високата смъртност от Covid-19, отколкото в съседните страни, заяви в сряда главният епидемиолог на страната. Това предаде Reuters.

Близо 4500 шведи са загинали от заразата до сега. Това представлява по-висок процент на смъртност отколкото в Дания, Норвегия и Финландия, а критиките към решението на правителството да не налага стриктни мерки срещу разпространението на Covid-19 нарастват.

Андерс Тегнел, главният епидемиолог на Швеция, каза, че страната е трябвало да направи повече и че е сбъркал с предложението си да не се въвеждат рестрикции за коронавируса.

"Сега, като имаме знанието от това, което се случи, със сигурност щях да предложа ограничения. Не толкова сериозни, както в някои държави, но достатъчно твърди", заяви той в интервю по националното радио.

Докато по-голямата част от Европа, включително Норвегия, Дания и Финландия, затвори училища, магазини и бизнеси, Швеция разчиташе повече на доброволни мерки, социално дистанциране и съвети за лична хигиена, за да се справи с пандемията.

Страната забрани посещенията в старческите домове в края на март, но около половината от смъртните случаи в държавата са именно в домове за възрастни хора.

Тегнел каза, че е трудно да се определи кои мерки, предприети другаде, биха могли да бъдат най-ефективни в Швеция.

"Може би ще разберем това сега, когато страните започнаха да премахват рестрикциите. Тогава може би ще получим някаква информация за това, какво бихме могли да направим, без да въвеждаме извънредно положение“, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    30 23 Отговор
    Бас ловя,че всички "Мангъровци" ще се изпокрият като мишки в трици, а до вчера бяха отворили едни усти!

    Коментиран от #4, #7

  • 2 bbb

    31 12 Отговор
    Това е шведския Мангъров
  • 3 Датчанин

    20 8 Отговор
    Ало, шведите, тука ли сте?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Реалист

    27 11 Отговор
    Е сега поне знаеш андерс колко хора лежат на съвеста ти.
    Определено си надскочил определението масов убиец.
  • 6 димитар

    12 15 Отговор
    парите на гейц или заплахите на сзо са го настигнали
  • 7 Струва ми се, че грешиш

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ще се започне с доводите: "възрастни хора, старчески домове, съпътстващи болести". Те по време на пика в България си намираха оправдания, пък сега ли няма.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кокорчо🙄

    8 14 Отговор
    Някой бил ли е в Швеция, да се учат тогава от нас на здравеопазване, където отиваш в спешно то, и те отпращат у вас да си умреш на спокойствие
  • 10 Ю Кортес

    25 9 Отговор
    А тук разни всезнайковци и незнайковжи хвалеха Швеция и плюеха на нашите мерки и медици
  • 11 НРБ 2

    22 8 Отговор
    Представяте ли си тук да беше така и Б.Б или проф. Мутафчийски да се извинят !!??? А сега де ги тези дето се подиграваха с щаба и масово "пееха", че няма страшно, било като грип, че7ори било лъжа, няма такъв вирус и един висш политик дори забранил на екипа си да ходят с маски...лесно ще се сетите кой е този празнодумец !!
  • 12 ОСА

    21 8 Отговор
    Дори не знам с каква дума да го нарека тоя измислен епидемиолог...извинявайте, че умряха 4500 души, поради моята некадърност и безотговорност !!!????? Да ама той е жив и дали някой ще му потърси отговорност за тези хиляди умрели шведи ???

    Коментиран от #27

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ами така е когато

    18 7 Отговор
    слушат мангъровци с глупости за колективен имунитет, броя на заразените ще е висок,а броя на починалите и оздравелите ще е почти равен,което говори за пълен колапс на здравната система.
  • 15 Кирил

    20 9 Отговор
    Мангъров ще се извини ли за глупостите които наприказва

    Коментиран от #17

  • 16 Пацо

    16 1 Отговор
    Шведските политици отдавна си правят всякакви експерименти с народа.Например,отнемат общински жилища от социално слаби шведи и ги дават на мигранти.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Д-р Хаус

    13 4 Отговор
    Половината от смъртните случаи са в домове за стари хора. От останалите 50% повече от 2/3 са в имигрантските гета на Стокхолм. Четох другаде изказване на шведските здравни власти, че там каквито и мерки да да решат да правят, са неизпълними. Хората в тия гета не говорят никакви чужди езици, освен родния си, не гледат и не четат новини и живеят както преди 100 години. Тъй че в действителност, ако е могло нещо да направят, то е само за опазване на домовете за стари хора. За другите... Те са неуправляеми, като едни наши сънародници, които живеят в подобни гета

    Коментиран от #19

  • 19 Не е вярно

    5 4 Отговор

    До коментар #18 от "Д-р Хаус":

    В гетата на бежанците в Гърция и др. ИМА НАЙ- МАЛКО СМЪРТНИ СЛУЧАИ. ПРИЧИНАТА ЗА ПО- ВИСОКАТА СМЪРТНОСТ У ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ НАЦИИ Е ПРОТИВОГРИПНАТА ВАКСИНА ПРЕЗ ЕСЕНТА НА 2019 ГОДИНА.
  • 20 оня с коня

    14 5 Отговор
    За сметка на тоя измисления Швед БОРИСОВ И МУТАФЧИЙСКИ не сгрешиха!

    Коментиран от #24

  • 21 Панов

    9 1 Отговор
    България и Словакия се справиха най добре.
    Други,като Белгия Франция Холандия,където здравните им системи са несъизмеримо по финансирани от нашата са тотален провал.
  • 22 Бари

    3 11 Отговор
    А ве хора , какво ви става !? Хора умират и никой не е безсмъртен . През зимата на 2009г. 4000 в България умряха от свински грип , някой извини ли се да попитам !?

    Коментиран от #28

  • 23 мангъров

    3 6 Отговор
    Не си сбъркал колега!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 МАНГЪРОВ-ОПИТНОТО МИШЛЕ НА БСП

    7 0 Отговор
    Е ДРУГАРЮ МАНГЪРОВ........ЧЕТИ И СЕ ОГРАМОТЯВАЙ.......И ШВЕДИТЕ КЛЕКНАХА ПРЕД...КОВИТО........
  • 26 МАНГЪРОВ-ОПИТНОТО МИШЛЕ НА БСП

    6 1 Отговор
    КЪДЕ СТЕ КРИТИЦИ НА ЩАБА......,....ПАК ЛИ ШЕ СЕ СКРИЕТЕ.......
  • 27 Ама

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "ОСА":

    Нашите малоумници по форумите обаче са супер нагли и искат извинение от Мутафчийски, че няма чували с трупове обаче. Ако имаше от кого и какво щяха да искат "мангъропоклонниците"?В Швеция 74 умрели днес, в България двама. За какво да ви се извинява. Че са малко умрелите у нас ли?В Англия с късно въведени мерки вчера 324 умрели, днес 359. При 10 пъти по-голямо население. Все едно у нас да измираха по 30-40 души на ден все още. И ако БЦЖ ваксината е помогнала по някакъв начин да няма много смъртни случаи кой е можел да го знае предварително. И кой е толкова сигурен, че сега без почти никакви мерки няма да се промени картината. Не към добро.
  • 28 Не е вярно

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "Бари":

    Не е имало толкова умрели от свински грип в България през никоя година. Някой написа тази лъжа и я повтарят до безкрайност. И шведският епидемиолог се извинява защото във Финландия, Норвегия и Дания заразените и умрелите са в пъти по-малко. Понеже е имало мерки там, а не са оставили всичко на самотек. Както е посъветвал той правителството и здравните власти в Швеция. Ама извинението не възкресява мъртъвци.
  • 29 Не разбрахте ли

    5 0 Отговор
    40 души са починали в България по време на епидемията от свински грип през 2009, 2010 година. А не 4000.За тази година също има трима починали от свински грип у нас.От covid-19 жертвите за 6 месеца по света са повече от тези от свински грип за години. И то с мерки каквито не са се прилагали при епидемиите от свински грип.

    Коментиран от #30

  • 30 Освен това

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Не разбрахте ли":

    Жертвите от Covid-19 в световен мащаб са повече от жертвите на SARS-пандемията 2002/2003 и Ебола-епидемията (2014-2016 г.), взети заедно. А някои държави са тепърва (все още) в пика на Covid-19, т.е. могат да се очакват още смъртни случаи, за съжаление.
  • 31 МАНГЪРОВ-ОПИТНОТО МИШЛЕ НА БСП

    0 1 Отговор
    МАНГЪРОВ.......ЧЕТЕШ ЛИ??????
  • 32 волен сидеров

    1 0 Отговор
    защо вярвате на медиите .дали си е казал това и дали са умрели толкова шведи.ЕЙ КОНЕ С КАПАЦИ,ВИЕ НЯМАТЕ ЛИ ГЛАВИ И В ТЕЗ ГЛАВИ ДА МИСЛИТЕ САМОСТОЯТЕЛНО ,А НЕ КАКВОТО ВИ ПИШАТ ПРОДАЖНИТЕ И МАНИПУЛИРАЩИ МЕДИИ АА .ИЛИ СЕ ЛУТАТЕ ТУ ОТ ЕДНО НА ДРУГО...вие сте заразени още по начало.ВДИГНЕТЕ СИ ГЛАВИТЕ ОТ СМАРТФОНИ И КОМПЮТРИ И МИСЛЕТЕ МАЛКО САМОСТОЯТЕЛНО...готови сте за тухла в стената на пинк флойд-пускайте си я и се гледайте тове сте вие...
  • 33 волен сидеров

    1 0 Отговор
    мод да не триеш ей и тебе те касае ако го махнеш и ти ще си от матрицата