Last news in Fakti

11 Юни, 2020 09:07 2 439 18

В САЩ разследват ново предполагаемо убийство на чернокож при арест

  • джордж флойд-
  • разследване-
  • сащ-
  • убийство-
  • расизъм-
  • тъмнокож-
  • арест-
  • мануел елис

33-годишният мъж е починал от спиране на дихателната дейност заради физически натиск

В САЩ разследват ново предполагаемо убийство на чернокож при арест - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Властите на щата Вашингтон обявиха, че са започнали ново разследване на смъртта на чернокож по време на ареста му през март. Подобно на случая с Джордж Флойд в Минеаполис, породил вълна от протести в страната и по света, и в случая в щата Вашингтон задържаният се оплаквал, че не може да диша и после починал, съобщи Новини.бг, позовавайки се на AFP.

Решението за ново разследване е взето от от губернатора демократ на щата - Джей Инсли. До него се е стигнало след разпространение на видеозапис, направен от охранителна камера на частно лице. На нея се вижда как цветнокожият Мануел Елис е с белезници и казва на полицаите по време на ареста си на 3 март, че не може да диша, като се обръща към тях с думата "Господине". Кадри от ареста са били заснети с телефон и от минувачка. Адвокатът на семейството на Елис разказа, че от записа става ясно, че той се е борил за глътка въздух, като същевременно се е опитвал да се държи уважително в последните мигове от живота си. "Това е знак, че той не е бил агресивен, както твърдеше полицията", допълни юристът.

33-годишният Елис почина от спиране на дихателната дейност заради физически натиск, според аутопсията, която обаче подчерта, че в организма му е имало и метамфетамини и че той е имал и сърдечно заболяване. Четирима полицаи са замесени в случая и миналата седмица кметът на град Такома каза, че те трябва да бъдат уволнени и съдени. Засега те са в в отпуска. Според полицаите Елис опитал да отвори вратите на кола, в която имало хора. Според тях последвала физическа разправа и полицаите трябвало да го хванат, за да не буйства. Същевременно американската Футболна федерация обяви, че е отменила правило, забраняващо на играчите от националните отбори да коленичат по време на изсвирването на националния химн.

Според Федерацията забраната илюстрира неспособността да се откликне на безпокойствата на чернокожите. Забраната беше въведена през 2017 г., след като звездата от женския национален отбор Меган Рапино коленичи на химна по време на международен мач. Така тя се присъедини към протестно движение срещу полицейското насилие спрямо цветнокожите, подето от звездата на американския футбол Колин Каперник. Той също коленичи по време на изсвирването на химна на САЩ в знак на протест срещу расовата дискриминация. "Стана ясно, че тази политика е погрешна и може да навреди на важното послание на движението "Животът на чернокожите е от значение", призна Федерацията относно въведената и сега отменена забрана. "Достатъчно слушахме, по-специално нашите играчи, за да разберем и признаем действителния и значим опит на чернокожите и на другите малцинствени общности в нашата страна. Ние се извиняваме пред нашите играчи, по-специално нашите чернокожи играчи, пред персонала, феновете и всички, които поддържат изкореняването на расизма", се допълва в изявление на Федерацията.

Междувременно баскетболната звезда ЛеБрон Джеймс обяви създаването заедно с други спортисти на асоциация за насърчаване на вота на чернокожите американци с приближаването на президентските избори през ноември. "Сега е моментът да се променят най-накрая нещата", каза баскетболистът. Асоциацията е кръстена "Повече от гласуване" и цели да насърчи афроамериканците да се запишат в избирателните списъци и да гласуват масово на изборите на 3 ноември. Асоциацията си е поставила за цел и да се бори срещу всичко, което може да попречи на чернокожите избиратели да гласуват. ЛеБрон Джеймс е известен с политическата си ангажираност и беше заявил подкрепа за демократката Хилари Клинтън за президентските избори преди четири години, когато тя се конкурираше с Доналд Тръмп. Подобно на много звезди от американския баскетбол и ЛеБрон Джеймс изрази възмущение от смъртта на цветнокожия Джордж Флойд, починал от задушаване, след като бял полицай притискал коляното си към врата му.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В България

    8 7 Отговор
    не ги разследват - от соца до ден днешен !
  • 2 Тръмп 2020

    23 0 Отговор
    В САЩ дават милиони да освобождават грабителите а нито цент на хората които са загубили имот по време на протестите.
  • 3 Плевню номеролога

    5 2 Отговор
    Щом е бил на 33г е пунтамара.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сандо

    17 0 Отговор
    Протестите почнаха да утихват и е нужна нова искра.Ех,САЩ - изгори,за да светиш!
  • 6 ха ха

    0 9 Отговор

    До коментар #4 от "Townboy":

    Ей, расист.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 kolo

    16 1 Отговор
    Има ли нещо общо между циганин и негър?

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 бб бб

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "kolo":

    Има и то много, малката разлика е, че негратаа са много по смели и много по лоши, нещо като озверяли орангутани
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бай хой

    9 2 Отговор
    Закривайте кочината.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 goni

    6 0 Отговор
    Ако, подобно нещо се случи в България веднага ще призова за пълен бойкот от страна на белите към всичко в което участват черни! Баскетбол! Да си го гледат! Футбол да са живи и здрави! На бензиностанцият работи лилав! Вече не зареждам от нея! В магазина, където пазарувам редовно от години едва сега забелязвам че персонал е антрацитен! Има и по-хубави магазини! И т.н.!
  • 17 goni

    6 0 Отговор
    Правих ремонт. Обадих се на изфирма за извозване на отпадъци. Собстеника се оказа стар приятел. Вика ще дойда да ги нагледам, как работят и тъкмо ще се видим. Попитах го: Работата е тежка, но за сметка на това добре платена. Прави впечатление че при теб работят само българи! А, той: Не е вярно! Половината ми персонал е турски! Хората не е искат в доомовете им да влизат цигани! Всички останали може!:)
  • 18 незнайко

    0 0 Отговор
    ДИЛЪРИ НА ДРОГА НЕ ТРЯБВА ДА ЖИВЕЯТ ! Аз съм ЗА методите на полицията .