Last news in Fakti

10 Юли, 2020 13:48 5 206 46

САЩ продават на Япония над 100 от най-модерните изтребители

  • ф-35-
  • самолети-
  • изтребители-
  • сащ-
  • япония-
  • сделка-
  • стелт

За САЩ в името на националните им интереси е жизненоважно да помагат на Япония

САЩ продават на Япония над 100 от най-модерните изтребители - 1
Снимка: Shutterstock

Държавният департамент на САЩ е одобрил потенциалната продажба на Япония на 105 изтребители-бомбардировачи Ф-35 от пето поколение и оборудване към тях, на обща сума 23,11 милиарда долара, съобщи Управлението по отбранително сътрудничество и безопасност при американското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Предложената продажба ще съдейства на целите на външната политика и националната сигурност на Съединените щати и ще засили сигурността на основен съюзник. Това ще допринесе за гарантиране на политическата стабилност и икономическия напредък в Азиатско-Тихоокеанския регион, се казва в комюникето, предаде Dariknews.bg.

В текста се отбелязва, че за САЩ в името на националните им интереси е жизненоважно да помагат на Япония в развитието и поддържането мощен и ефективен потенциал за самоотбрана. Изтребителите Ф-35 се произвеждат в завода на "Локхийд-Мартин" във Форт Уърт, щата Тексас, но американските съюзници сами сглобяват предназначените за тях самолети в два завода в Япония и Италия, отбелязва Ройтерс.

Администрацията на президента Доналд Тръмп вече е уведомила Конгреса за приетото решение. Сега законодателите разполагат с 30 дни, за да се запознаят с новия военен договор и да го одобрят или блокират.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Fate

    35 30 Отговор
    Толкова модерни че С 400 ги засича още щом отлепят от земята

    Коментиран от #5, #7, #22, #36

  • 2 Грейс

    22 11 Отговор
    Сигурно готови самолети им продават и не ги предплащат преди да са доставени.
  • 3 Панов

    19 16 Отговор
    Много добро решение.Сега е ред на Япония да бъдат доставени и най модерните подводници.
    Така,могъщия икономически потенциал на Япония ще се включи пълноценно в защита на демокрацията.
  • 4 Шефьор

    21 9 Отговор
    Държaвният дeпaртaмeнт нa CAЩ e oдoбрил пoтeнциaлнaтa прoдaжбa нa Япoния нa 105 изтрeбитeли-бoмбaрдирoвaчи Ф-35 oт пeтo пoкoлeниe и oбoрудвaнe към тях, нa oбщa cумa 23,11 милиaрдa дoлaрa, cъoбщи Упрaвлeниeтo пo oтбрaнитeлнo cътрудничecтвo и бeзoпacнocт при aмeрикaнcкoтo миниcтeрcтвo нa oтбрaнaтa, цитирaнo oт ТAC
    Въпрос, ние за колко, колко изтребителя купихме и на каква цена? Те от пето поколение ли са? Защо 105 изтребителя 5-то поколение струват 24 милиярда долага , а нашите от кое поколение са и колка струва един?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хаджи Папурко

    18 12 Отговор
    Не струват. Ще видите нашите ЕФ-ки като слязат от картинките. Не С-400, ами и Господ не може да ги засечи.
    Ще,ще към 2035 година.
  • 7 No Fate

    19 18 Отговор

    До коментар #1 от "Fate":

    А па С-400 и Панцир са толку модерни, че Израел си бомбардира Сирия и Иран като че да ги няма. Айде у лево.

    Коментиран от #15

  • 8 мда

    20 17 Отговор
    САЩ пласират боклуците си само на най безропотните си васали. Притрябвали са и на Япония нападателти оръжия и то в такива количества. Защо не ги дадат на Турция ? Защото веднага ще бъдат тествани срещу С-400 и след позорните резултати не само никой повече няма да си купи тези боклуци, ами и ще лъсне военната немощ на САЩ !

    Коментиран от #13

  • 9 Сметки

    22 7 Отговор
    На нас 8 бройки от старите ф16 за 1.2 милиарда, а Ф35 - 105 бройки за 23 милиарда. Бойко не става за търговец.
  • 10 Сандо

    20 10 Отговор
    Сащ са добри търговци.На богатите продават Ф-35,на бедните - ф-16.А на нямащите - чертежи и обещания.
  • 11 Кирил

    9 12 Отговор
    От голямо значение е включването на Япония на страната на сащ и западните демокрации.Това е икономика 4 пъти по голяма от руската.
  • 12 Барчо

    13 8 Отговор
    Това са тиа 100 самоуети, дето беа за Туркията. Задължиа джапанките да ги купат, та да си вържат бюджето. Иначе много били загрижени за сигурността на джапанките. Ми като сте загрижени, що не ги подарихте????

    Коментиран от #14

  • 13 Притрябвали са им да...

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "мда":

    Северна Корея постоянно стреля към тях с атомни бомби, а Китай им е военен съперник. Трябват им.
  • 14 Те т.н.

    8 11 Отговор

    До коментар #12 от "Барчо":

    Джапанките произвеждат неща които даже не можеш да сънуваш,къде си се разблеял от кошарата

    Коментиран от #20

  • 15 Барчо

    12 12 Отговор

    До коментар #7 от "No Fate":

    С 400 защитават само летището с руски самолети и нищо друго. Не знам дали ти е известно, но дори нисколетящите радиоуправляеми самолетчета бяха свалени с тях, които бяха пуснати срещу тях. С300 имат сирийците, но те пак са в защита на сирийски военни обекти. Израелците бомбят обекти на хизбула и други такива, които са дислоцирани на сирийска територия. Гражданската война е типична с много неопределености и размити граници. Израелските самолети не навлизат в сирийска територия, а стрелят от чужда такава и ако бъдат свалени там, ще има съвсем други последствия. Но не се притеснявай. И това ще бъде изправено. Просто трябва време.
  • 16 А на нас

    10 8 Отговор
    продават F16 разработка от 60-те ама нали сме си бунище та е нормално да си купим скрап.
  • 17 Ужас

    8 10 Отговор
    25 милиарда за самолети с съмнително качество, вместо да ги дадът парите за хората те копуват самолети, лудост е това
  • 18 Ххх

    9 8 Отговор

    До коментар #5 от "Напротив":

    Недей се радва по детски колко всесилни били Ф 35 и колко безпомощни били С 400 пред същите самолети. И недей да смесваш нещата. Едно са възможностите на С 400 като ПВО система, включително кога и доколко засичат Ф 35, а съвсем друга е темата тези възможности дали се използват от руските им екипажи за неутрализиране на израелската авиация. А на практика, поради определени обвързаности и договорки между Путин и Нетаняху руските ПВО комплекси в Сирия са пасивни по отношение на израелската авиация. И даже в руски сайтове бях чел, че от сирийското ръководство имали желание за доставки на китайски ПВО комплекси, тъй като Китай и Израел не поддържали толкова тесни контакти както с Русия и нямало да има проблем за ефективното и пълноценно използване на китайски комплекси срещу израелската авиация.
  • 19 дали имат

    1 1 Отговор
    тоалетни ???
  • 20 Барчо

    8 7 Отговор

    До коментар #14 от "Те т.н.":

    Не знам какво произвеждат, но близката история показа, че са губещи в последната война, както и че и гръмна атомната централа от едно вълнение. Не са независими, защото там има бая американски бази, които не могат да изгонят. Това е една дойна крава и нищо повече!!! Другото е, че прираста и е отрицателен, има вече и младежко движение отричащо секса, семейство и деца. Достигнали са такива извратени телевизионни реалита с огромна гледаемост, че шапката да ти падне. С една дума: Не ми ги фали!

    Коментиран от #31, #33

  • 21 Бачо Киро

    10 13 Отговор
    Имат ли режим подводница, че япончиците обичат да ги карат под вода. Поне един перископ да им турат и един маркуч с поплавък, да мое си диша жълтурчето.

    Коментиран от #25

  • 22 Чебурашка

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Fate":

    Къде баце ги засече . Много си филмиран от мултики

    Таааамън да ги засече и не можа.
    А ядрения център в Иран е с 3 пръстена ешалонирано ПВО ама ядец . Даже и не разбраха какво се случи .
  • 23 Ххх

    4 3 Отговор
    Израел възнамерява да атакува околностите на въздушната база Хмеймим, използвайки дронове. Осъзнавайки своята безнаказаност и бездействието на системите С-400 "Триумф", Израел може отново да се опита да нанесе удар върху покрайнините на руската военна база Хмеймим, използвайки за това своите безпилотни летателни апарати. Целта на израелските военни няма да бъде руската авиобаза, а проиранските сили, информират израелски медии. Един от ключовите моменти може да е тестът на руските системи за ПВО/ПРО "Триумф", тъй като ракета, изстреляна срещу авиобазата, ще се превърне в заплаха, на която руската ПВО ще трябва да реагира на 100%.
    Според някои експерти досега руските системи за противовъздушна отбрана, меко казано, не са успели да се докажат в Сирия, поради многобройните неочаквани атаки на израелските военновъздушни сили и действителното присъствие на израелски изтребители в сирийското въздушно пространство. Въпреки това е очевидно, че Израел иска да действа в Сирия много по-агресивно, но декларираните характеристики на руските комплекси могат да се превърнат в много сериозна пречка, което беше причината за предположението, че със своите дронове израелците могат да се опитат да атакуват силите на Иран, разположени близо до авиобаза Хмеймим, но при условие, че изстреляните ракети ще трябва да прелетят директно над авиобазата, за да принудят руските военни да реагират, използвайки системите за ПВО/ПРО С-400.
    От друга страна анализаторите обаче наричат това

    Коментиран от #27, #30

  • 24 Барчо

    5 6 Отговор
    Най, най, най модерния с първи полет 16.12.2006 г. За 14 години нищо по-модерно. Най-стария ми електро уред в къщи е от 2018 г и вече не го смятам за модерен!!!
  • 25 ANGKOR WARRIOR

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Бачо Киро":

    Да ама тея жълтурчета са 100000000 пъти по светли от любимите ти гърци например
  • 26 Ххх

    4 3 Отговор
    От друга страна анализаторите обаче наричат това предположение нелепо.
    „Комплексът С-400 не е проектиран да се бори с дронове и малки ракети. Ако Израел наистина реши да предприеме подобна стъпка, тогава очевидно ще стане въпрос за използването на системи за ПВО с по-малък обсег, като "Тор" или "Бук". Някои наблюдатели, цитирани от The Times of Israel, също така смятат, че „всяка заплаха за руските военни може да бъде наказуема за Израел и следователно в Тел Авив трябва да бъдат много внимателни“.

    Коментиран от #28

  • 27 Барчо

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "Ххх":

    При съвременните технологии има възможност да се установи откъде са излетели въпросните дронове и естествено базите, независимо дали са селски дворове или военни да бъдат унищожени. Много балъци тук бъркат обаче нападението над руска територия с нападението на друга територия. Управлението на такава система мога да сравня с ..... да речем булид. Може булида да е шампион, но ако го управлява камилар, може и въобще да не тръгне или ако е обучен да тръгне, но да финишира последен.
  • 28 Барчо

    7 7 Отговор

    До коментар #26 от "Ххх":

    При едни от последните атаки с дронове, системата се справи на 100%. Въпроса е обаче и стойността на един свален дрон. Имаше едно много интересно проучване за стойността на убит противников войник. По времето на римската империя стойността е била около ДЕВЕТ цента за убит противник, докато сега е над 15 000 долара. Войната излиза бая скъпо!!!

    Коментиран от #32

  • 29 Кирил

    8 4 Отговор
    Програмата Ф35 се изплаща при продадени 154 единици.Тази бройка вече е надмината.
  • 30 Няма и да

    5 6 Отговор

    До коментар #23 от "Ххх":

    Се докажат защото в русия работят с електроника доставяна от две израелски компании с разрешение на сащ.Израелските ВВС имат огромно надмощие в района на целия близък изток.
  • 31 Госあ

    6 8 Отговор

    До коментар #20 от "Барчо":

    Кой бе чебурашке? Кой да хвалим ? Един японец вика,че единствената асоциация която прави с руснаците е чебурашка 😂 И то ше се окаже, че и тя не руска А ? Ако ви бяха сгънали японците както са правили преди с германците от двете страни, света щеше да е друг сега. Груба грешка. Малко ги мъкна Петър мужиките да видят цивилизацията.
  • 32 Гост

    10 5 Отговор

    До коментар #28 от "Барчо":

    За тия атаки с дроновете от косачки сме чували, но как па един път нямаше видео или поне снимки .

    За сметка на това турската армия щедро илюстрира какво се случва с Панцирь и в Сирия ,и в Либия . И израелската също

    Коментиран от #44

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Златна орхидея

    9 8 Отговор
    Много са добри самолетите на съюзниците ни! С първата партида японците накараха 4 сута да се объркат и да станат ''самолети амфибии''' в Японско море миналата година! Нашите F16 ще имат същия антирадар объркващ вражескиту руски самолети, като на F35. Много се радвам, че българският народ прояви далновидност и влязохме в НАТО С ПЪЛНО ЕДИНОДУШИЕ и нито един българин не беше против влизането ни в НАТО! Да пребъде съюзът на спасението и вражеска Русия все така да си лае като през тези 75 години в които не посмя да пипне сантиметър натовска територия!
  • 35 Астана

    7 7 Отговор
    Много малко бройки им УДРИбили -минимум 1104 да ги коригират от Краварскя сенат- веднага!
    Ако тъпите япончета са дърпат от НАТРАПЕНАТА им сделка -да Им ПРИПОМНЯТ краварите ,кво могат да правят Атомките 'Фет Бой'.
    Стратегията е Ясна и е онаследена от Британската Империя спрямо Китай Още -18.Век -Първа Опимуна Война и Втора!
    НЯМА ИСКАМ -НЕИСКАМ -КООПУУВАШ ИЛИ САНКЦИИ И ВОЕННЕН МОР!
    Нищо Не се е променило от 3 века насам -кога се НАЛАГА оръжие и Дрога -и то 'Законно'
  • 36 987

    8 11 Отговор

    До коментар #1 от "Fate":

    С400 ще засече Ф-35 единствено ако пилотите на Ф-35 така решат.Друг начин няма.Руската допотопна скрап С400 ,както и останалото руско ПВО НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО ! Турция ги разпиля за 2 дена..

    Коментиран от #37

  • 37 Ххх

    6 4 Отговор

    До коментар #36 от "987":

    Руските ПВО комплекси не знам, но болният ти мозък определено за нищо не става. Ако ще и 987 дена да бълнуваш същите глупости. Руските комплекси за нищо не ставали ? А кирливите байракрарчета, дето тежат 600 кг. и имат полезен товар 50 кг. за какво точно стават ? В тия 50 кг. какво въоръжение включва - бомби ли, ракети ли ? Руският дрон Охотник ще има 2 тона полезен товар. Къде сте тръгнали с болните си мозъци да се хвалите ?
  • 38 112

    2 3 Отговор
    Южна Корея съвместно с американски фирми ще прави стелт разрушител , подобен на Зумуолт
  • 39 987

    4 6 Отговор
    Лекинко си се объркал за Байрактарчетата

    Панцири, танкове всичко лети във въздуха където минат

    Коментиран от #42, #43

  • 40 факт

    4 1 Отговор
    гледат да се отърват от тия боклуци ф104
  • 41 ASD

    9 5 Отговор
    Япония е окупирана държава, плащаща "ДАНЪК" спокойствие на САЩ.


    На японците им е пределно ясно, че Ф-35 е ПЪЛЕН ПРОВАЛ. Реално дори не може да лети на свръхзвукова скорост, защото се разпада. Чупят му се задните стабилизатори! Японците жертваха двама пилоти за да докажат това!
    Въпреки тези факти и смъртта на двамата пилоти, САЩ принудиха японското правителство да се "ИЗРЪСИ" едни 23-30 милиарда с поддръжката за такса РЕКЕТ.

    П.П.
    А Ф-16, които България поръча и плати, но ще ги получи друг път. Си е точно рекет-данък спокойствие. И за никакви бойни характеристики не става върпос, защото това е един остарял идейно самолет.
  • 42 Ххх

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "987":

    Духате супата ! Пак сте четвърти, но само в групата ! ...........Анкара не може "да дойде на себе си" след нападението върху либийската авиобаза Ал-Уатия миналата седмица. През май тя беше завзета от ПНС от армията на Хафтар. В резултат на нападението бяха нанесени сериозни щети на турските системи за ПВО. Властите в Анкара заявиха, че това ще доведе до допълнително влошаване на ситуацията в региона.
  • 43 Хи их хи

    5 2 Отговор

    До коментар #39 от "987":

    В Туитър има снимки на поизкривените турски радари! Споко, за белканто стават!
  • 44 Барчо

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Имаше и снимки и видео материали, но понеже нашата телевизия е много свободна, не ги дават. И не знам дали ти е известно, но такива малки бангии, летящи на малка височина, пуснати от двайсетина километра най-трудно се прихващат и унищожават. И кога точно турските военни са бомбили руски военни в Сирия, че нещо съм го пропуснал???
  • 45 Кристиян Вигенин

    2 3 Отговор
    В цял Свят се надпреварват да купуват Ф-35,като този факт придобива лавинообразни размери.Кремълската пропаганда изхарчи доста пари за да плюе самолета,но ефекта беше точно обратен на очаквания.Интересно,че руската талига Су-57 не само,че не е постъпила на въоръжение,но и страни,които финансираха разработката,като Индия се отказаха да го приемат на въоръжение.
  • 46 веселяк

    0 1 Отговор
    Те джапанки те още онзи дето стана субмарина в Тихи океан не са намерили, 🤠 им пробутват още 💯!
Новини по държави: