17 Юни, 2020 18:22 4 822 33

Русия била готова да върне територия на Финландия

  • русия-
  • карелия-
  • финландия

Имало е идея за такива преговори

Русия била готова да върне територия на Финландия - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Финландски експерт твърди, че е имало момент, в който руското правителство е било готово да върне Карелия на Финландия, съобщи ТАСС.

Разкритието беше направено от някогашния експерт от финландското външно министерство. Според Юкка Сепинен това е било възможно по времето на СССР.

Става въпрос за края на 80-те. Вече се появиха доклади, че руски представители са били готови да договорят сделка по-късно, срещу която страната да получи средства за стабилност.

Според запознати правителството на Михаил Горбачов е бил склонен да води преговори за предаването на района. Тогава финландският президент Мауно Койвисто не приел преговори.

Представителят на Съвета на федерацията Алексей Пушков заяви, че не изключва подобен ход тогава, напомняйки, че в онзи период на САЩ са били предадени големи водни пространства.

Министерството на външните работи на Финландия заяви, че няма териториални претенции към руската държава.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 chingis han

    12 28 Отговор
    Може след време Русия да дава срещу 50% от данъците териториите си на Япония :)
  • 2 Хайко

    24 45 Отговор
    Това е най-новият виц! Русия само заграбва земи и по-образованите от нас знаят, че точно затова е най-голямата по територия!

    Коментиран от #8

  • 3 кокоши сънища

    43 10 Отговор
    Ха-ха-ха! Новата конституция на Руската федерация изрично забранява да се търгува, заменя и подарява руска територия!

    Референдумът е насрочен за 01.07.2020. Плачете русофоби!:)))

    Коментиран от #4, #27

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Stéphanie 🎲

    16 44 Отговор
    Русия са, винаги са били тежест за цялата планета и реална военна заплаха за всяка мирна държава. Путин не промени нищо във външната им политика от времето на СССР, това е достатъчен повод да отстъпи.

    Коментиран от #9

  • 6 Ха ха ха

    18 6 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    СЗО е юдеомасонска слугиня, драги ми Емилчо!
    Затова чичко Тръмп й отряза квитанциите. Don't you caray Emilcho!
  • 7 Даммммм

    26 3 Отговор
    Нова порция от предателствата на Горбачов-мястото в ада му е запазено.
  • 8 падналия ангел

    38 9 Отговор

    До коментар #2 от "Хайко":

    Финландия не съществува, като държава до момента, в който става княжество в пределите на Руската империя! Русия я е направила държава!

    Коментиран от #14

  • 9 На кривия

    31 5 Отговор

    До коментар #5 от "Stéphanie 🎲":

    и космоса му пречи, не само Путин. Не че съм му фен, но за момента няма по обединителна фигура за народите на Руската федерация.
  • 10 Хехе

    11 13 Отговор
    Старо правило е, че Русия връща само в комплект с танкове..
  • 11 Ххх

    28 5 Отговор
    Той Горбачов какво ли не предаде, защо да не предаде и Карелия. Горбачов освен да прави едностранни отстъпки и да предава интересите на СССР, с друго надали ще бъде запомнен.
  • 12 Да си знаеш пипи

    27 4 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    За русофилството не знам-ама потънеш ли в джендаризма-връщане няма...-

    Коментиран от #16

  • 13 ТтттТ

    26 4 Отговор
    Добре че бяха болшевиките и Ленин-та и фините да има държава.И до днес тои паметника на Ленин на централният им площад.
  • 14 Много точно

    25 4 Отговор

    До коментар #8 от "падналия ангел":

    Така е. Преди това на Скандинавския полуостров е съществувала само Швеция, чийто народ е коренно различен от народа на Финландия.
    Щвеция, заедно с нейния "непобедим" завоевател и пикльо - крал Карл-16 - е разпердушинена от Петър Велики и половината от Швеция става част част от Руската империя, която създава Финландия.

    Коментиран от #33

  • 15 До падналия..

    12 28 Отговор
    Напротив, Финландия от момента, в който скъсва с Русия(1918),доказва че големия брат е бил воденичен камък на
    тяхната шия! Сравнете 100 г.по-късно,как се живее в двете държави! И как, като кажеш Нокия - всички по света те разбират! А за да се сетят за нещо от Русия - то се знае...Чернобил!

    Коментиран от #20, #32

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 DRUGARI

    3 5 Отговор
    ДРУГАРИ КУПОНА СВРЪШИ ! :) ДРАМАТА Е ИЗБОРИТЕ В САЩ. КО ША ПРАВИТЕ НЕЗНАМ ! ПРОСТО НЕЗНАМ ! ХА ХА Х АХА ХА ХА
  • 18 Ххх

    21 2 Отговор
    През декември 1984 г. Горбачов има шанс да демонстрира своята значимост на международно равнище. Той е изпратен във Великобритания начело на незначителна делегация на Върховния съвет на СССР. Въпреки това, Михаил Сергеевич решава да впечатли министър-председателя на Великобритания Маргарет Тачър.
    По време на една от срещите си с „Желязната лейди“, Горбачов „изважда на масата карта от Генералния щаб със всичките грифове за секретност, свидетелстващи, че картата е истинска. На нея са изобразени направленията на ракетните удари по Великобритания. Този епизод е описан в мемоарите на Александър Яковлев „Изоставена памет“. За него пише и прессекретарят на Горбачов Андрей Грачев „Горбачов – човекът който искаше по добре да…“. А и самият Михаил Сергеевич потвърждава този факт в мемоарите си „Живот и реформи“.
    В Лондон, а по-точно в специалната резиденция „Чекърс“, Горбачов, без да има от Политбюро на КПСС или от Върховния съвета на СССР пълномощия да говори от името на СССР и да показва свръхсекретни карти, предлага на Тачър да се сложи край на тази ситуация. Премиерът е толкова поразен от желанието на съветския политик да се хареса на западните партньори, че незабавно излита при президента на САЩ Роналд Рейгън, за да му съобщи, че с този човек може да се има работа. За жалост този факт на явно предателство на Горбачов така и остава незабелязан.
    Не по-малко скандална е ситуацията с двете карти за противовъздушна отбрана на СССР на западното и северозападното на
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ххх

    19 3 Отговор
    Не по-малко скандална е ситуацията с двете карти за противовъздушна отбрана на СССР на западното и северозападното направление на Генералния щаб на Министерството на отбраната на СССР, които през февруари 1987 г. министърът на отбраната на Съюза Сергей Соколов е принуден да остави на генералния секретар Горбачов по негова молба. Тази информация е известно от думите на генерал-полковник Леонид Ивашов, който тогава отговаря за режима на секретност в Генералния щаб.
    Въпросът с предаването на секретните карти на Горбачов придобива особена острота, ако се припомни, че след три месеца, през май 1987 г. се състои загадъчния полет на Матиас Руст над СССР. При това Руст лети така, все едно че му е напълно ясно разположението на съветските станции за радиолокационно следене в северозападно направление. Ситуацията с полета на Руст и картите и до сега остава неизяснена.

    Коментиран от #28

  • 22 778

    22 6 Отговор
    Значи пак глупака Горбачов е в дъното на нещата.

    Коментиран от #26

  • 23 Коментатор

    8 22 Отговор
    За русофилистиците Горбачов е предател и унищожител на Съветския съюз. И дори не желаят да си помислят, че благодарение на този човек комунистическата система рухна и избави милиони от оковите на червената чума. Като българин изобщо не ме интересува колко и какви републики и територии се отцепиха от желязната хватка на СССР. Горбачов съзря несъстоятелността на имперския руски максизъм-ленинизъм и отвори пътя на Източния блок към демократични и свободни обещества. Друг е въпросът кои страни успяха да изгради свободно и демократично общество. Не е парадок, че точно Русия не успя, а и България. Но там, където комунизмът беше предрян и преди 1989 година ситуацията е друга - някой ходил ли е до Прага или Варшава да се убеди лично?...
  • 24 степан

    3 2 Отговор
    Грешка в превода.
  • 25 Бай Горан

    7 13 Отговор
    По скоро "Топлофикация" ще ви върне пари,отколкото Русия да върне заграбени територии.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Оле

    3 0 Отговор
    Името Горбачов ще остане в световната история като нарицателно, синоним за предател. Досега това беше Юда. Досега.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 България не иска да е колония на говеда

    2 0 Отговор
    Никой не казва Горбачов, казва се Предателят Горбачов !
  • 32 Балконский

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "До падналия..":

    Глупендер ,Чернобил е в Украйна.де ва намират такива неграмотни тролове.сигурно в джендърските среди.
  • 33 Мартин

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Много точно":

    Забрави Норвегия
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания