Last news in Fakti

23 Юли, 2020 18:35 2 330 3

Следизборно! Зоран Заев ще формира правителство след Илинден

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • стево пендаровски-
  • вмро-дпмне-
  • али ахмети

Цифрите са ясни - СДСМ и коалицията "Можем" си осигуриха най-много депутатски места

Следизборно! Зоран Заев ще формира правителство след Илинден - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Докато високопоставени членове на Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ не слизат от телевизионните екрани и дават изявления за местни и чуждестранни медии, че пътят за формиране на новото правителство минава през Мала Речица /седалището на ДСИ/, тайно се подготвя новото парламентарно мнозинство.

Източници от коалицията "Можем" заявиха за "Слободен печат", че те ще формират новото правителство, което ще бъде водено от лидера на СДСМ Зоран Заев.

Че ръководството на СДСМ не е на почивка твърди и лидерът на партията Гром Стевчо Якимовски, който на тези избори спечели един депутат в рамките на водената от ВМРО-ДПМНЕ коалиция. Той твърди пред медиите, че представители на коалицията на Заев вече са влезли в контакт с част от новоизбраните депутати от по-малките партии. Якимовски отхвърли твърденията от партията на Ахмети /ДСИ/, че Демократичният съюз за интеграция ще реши кой ще влезе в новото правителство.

"Ако пътят минава през Мала Речица, защо са телефонните обаждания до депутати от по-малките политически партии? Двама депутати откъдето и да е от другата страна могат да направят правителство. Не е само Мала Речица. Има много центрове. На мен не са ми се обадили, но чувам, че на други се обаждат", казва Якимовски.

Буяр Османи, член на ръководството на ДСИ, не се отказва да призовава за подкрепа Алианса на албанците. Най-новото послание към тях е, че трябва да овладеят гнева си от от изборните резултати.

"Хайде да се съберем и да изберем първия албански премиер. Не пропускайте тази възможност, не бъдете на грешната страна на историята. Албанците очакват това от вас и от нас", призова Османи.

Запознатите със ситуацията в албанския политически блок казват, че зад тези еджедневни призиви на ДСИ се крие страхът, че е дошло време да мине в опозиция.

На среща със словенския посланик в Скопие Милан Язбек лидерът на ДСИ Али Ахмети заяви, че неговата партия е стабилен и сериозен партньор, готов да продължи конструктивно да работи за държавата.

Политическият анализатор Петър Арсовски заяви за "Слободен печат", че сегашното настояване на ДСИ за албанец премиер може да изолира партията на политическата сцена. "Оттам е главната стратегия на ДСИ да обедини всички албански партии около тяхната идея, тъй като по този начин Ахмети иска да предизвика възможно повече разногласия между другите партии, за да може ДСИ да остане единственият възможен коалиционен избор. В тази комбинация най-лесно им е да започнат с /лидера на Алианса за албанците Зиядин/ Села, тъй като партията Беса е по-малка и е в коалиция със СДСМ, а Демократичната партия на албанците /ДПА/ на Мендух Тачи има само един депутат. Така че логичният избор е първо да синхронизират тази платформа със Села", казва Арсовски.

От Алианса на албанците казаха, че е "мисия невъзможна" ДСИ и Алиансът да се окажат на една и съща страна.

Лидерът на СДСМ Зоран Заев заяви в интервю за А1, че процесът на преговори за формиране на правителство ще започне веднага след Илинденските празници /2 август/. Цифрите са ясни, СДСМ и коалицията "Можем" си осигуриха най-много депутатски места, кристално ясно е кой ще получи мандата, каза Заев, цитиран от БТА.

СДСМ е голяма, широко скроена и отворена партия и ще разговаряме за коалиране с всички партии, които са готови да приемат европейската, демократична концепция и пътя, по който Северна Македония върви като членка на НАТО. Структурите, които се застъпват за идеи, различни от демократичната и европейската концепция, не принадлежат на бъдещата управляваща коалиция, водена от СДСМ, тъй като такива конфликтни и ретроградни опции или са губещи, или са маргинални, каза Заев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васко Ефтов

    1 0 Отговор
    Честито на Али Ахмети...След като си присвоиха българския език, сега ще откраднат и албанския, който става задължителен език за макетата.. Ние сме големи глупаци, ама тия ни подминават с 200...Хахахахаааа...наследниците на Сашко Македонски...Хахахахаха....още малко и албанци ще станат, ами да си изберат ходжа за сюнета.
  • 2 Ко не

    1 0 Отговор
    Македонски продажници, само далавери като тук.
  • 3 Демократ

    1 0 Отговор
    Макетата, като големи тарикати , сами се нае..ха с 200. Али Ахмети за президент, смяна на имената и присъединяване към Албания -дотам ще се докарат повардарските тъпоумници.Хак да им е....ха сега да лижат албанските шоколади...
Новини по държави: