Last news in Fakti

19 Юли, 2020 20:30 13 773 68

България без Борисов не стига. Ще трябва още

  • българия-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • делян пеевски

Политически обединения по учебник ще са трудна работа; със сигурност управляващите ще се задържат, ако успеят да насъскват едните срещу другите

България без Борисов не стига. Ще трябва още - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ясно е като бял ден: Борисов си отива. А след него България ще се нуждае от конституционно мнозинство и стратегическо единство, за да осъществи промяната. Това единство преминава през две стъпки, пише проф. Ивайло Дичев.

 

Дали сега или напролет, Борисов си отива. Ако подаде блиц-оставка преди новите играчи да са се организирали, а БСП – консолидирала, има шанс да остане първа сила и да се подсигури срещу бъдещи, да кажем, неприятности. Ако се заинати, изкушен от перспективата да разпределя европейските кризисни фондове, вероятно съвсем ще изчезне под напора на растящото недоволство.

Самият той изглежда уморен и объркан; говореха, че искал да става президент, ама това в момента е съвсем невероятно. Някои твърдят, че силите, наричани КОЙ, го държат с разни компромати и ще го захвърлят, когато им стане изгодно. Може да е и обратното – той да е по-силен от КОЙ и просто да се оправдава с тях.

Живковски популизъм

Прословутата стабилност на Борисовото управление се дължеше на умелия му популизъм - не научен при Марин льо Пен, а на охранявания от него Тодор Живков. Този популизъм е ушит по мярка на българската душевност. Нищо не се довежда до край – нито комунизъм, нито правова държава; за реформи повече се говори, а ако отвън нещо поискат – снишаваме се да мине бурята. За да крадат безнаказано горе, оставят се онези долу и те да отнесат по някоя тухла от строежа. А пък ако някой запротестира, тогава или му се дава нещо, или го удряш изотзад с опозоряващ запис, данъчна проверка или дори арест. Народни хора в управлението, простотии, които отблъскват интелигенцията, но пък ги правят близки на обикновения човек. Равносметката – абе, кретаме на опашката, ама пък сме живи, можеше и по-лошо, нали така!

Разбира се, сравнението с режима на Живков е само в стилистиката – г-н Борисов далеч не е диктатор. И все пак по-възрастните вероятно помнят това усещане по време на соца, че няма алтернатива, няма дисиденти, няма, няма... и изведнъж всичко рухна. Имаш чувството, че и днес тази работа се повтаря, макар в умален мащаб, надявам се.

Въпросът е може ли след очакваното падане на това мнозинство да се появи решителен политически субект, който да поведе страната нанякъде?

Пейзажът изглежда изключително фрагментиран. БСП едва ли ще се пребори с Нинова до изборите, Цветанов още не е регистрирал партия, а Манолова дава противоречиви сигнали. Десните, които се оказаха начело на протеста срещу властта, започнаха все по-настойчиво да се разграничават от естествените си съюзници на площада: взеха отново да се борят срещу комунистите и за лустрация; непрекъснато някой припомня каква била майката на Христо Иванов или пък бащата на Минеков, какво бил казал Радев за Русия или Манолова за Орешарски. Откъм г-н Трифонов пък лъха едно надменно безразличие към ставащото: той е против партиите изобщо, иска да помете системата, да рестартира и, разбира се, не му се занимава с такива дреболии като събаряне на правителство и нови избори. Връщат му го с интелигентско презрение и музикални асоциации.

Ще трябва конституционно мнозинство

Политически обединения по учебник ще са трудна работа; със сигурност управляващите ще се задържат, ако успеят да насъскват едните срещу другите – политолозите вече усърдно се хванаха с теоретичната страна на задачата. Но хората не протестират за политики, а срещу дадената на късо държава. Ако някой реши да обединява гражданската енергия, трябва да се цели по-високо – в конституционни промени, контрол над прокуратурата, пряка демокрация, промяна на избирателната система, отзоваване на депутати, такива теми. Проблемът е, че толкова дълбоки промени са трудна работа и предполагат експертни проучвания, дискусии, съобразяване с едно или друго. В момент на граждански бунт конституция не се измисля, това е ясно; тъкмо обратното, подобни идеи рискуват да заметат проблемите и да помогнат на властта да се спаси.

От друга страна поставянето на една по-висока цел би могло да обедини разнородните сили около надпартийна платформа, която да вкара в един бъдещ парламент конституционно мнозинство: то ще може да подмени Висшия съдебен съвет, да подготви свикване на Велико народно събрание, което пък вече спокойно да свърши експертната работа. С други думи темата за голямата промяна може да стане стратегията за надпартийното обединение, а не отклоняване на вниманието от непосредствената тактическа цел, която са оставките.

Две стъпки до успеха

Такова стратегическо единство – ако не на нацията, то на тези двете трети от нея, които днес скандират по улиците – минава през две стъпки. Първата изглежда премината: преодолян е онзи страх от времето на комунизма, който се завърна у нас: страхът да бъдеш уволнен от работодател-дерибей, да бъдеш арестуван от прокуратурата, да ти откраднат бизнеса, да те опозори гнусната пропагандна машина, та дори - да те пребият полицаи на улицата. Стотици хиляди вече не ги е страх.

Но има и втора: гражданинът трябва да е достатъчно уверен в политическата си идентичност, за да взаимодейства спокойно с онези от другата страна, без да се бои, че ще го заразят и ще се обърне. Десните – да не гонят ритуално призрака на комунизма, който отдавна вече не броди никъде по света. Левите – да не се чувстват длъжни да ядосват съгражданите си с любимата Русия. Националистите – да не си измислят врагове, за да бъдат герои. Младите, софиянците, анархистите... Пък кой знае, може би след тези мъчителни 30 години сме вече достатъчно устойчиви и ще се окажем на висотата на кризата?


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП за България и Радев

    23 82 Отговор
    Властта трябва да я дадат на нас - НАРОДЪТ още в понеделник, никакви избори. При избори гласуват само 33% и ГЕРБ пак ще спечелят. Няма смисъл. Трябва Радев премиер и Божков президент

    Коментиран от #10, #20, #32

  • 2 КОЙ

    43 1 Отговор
    Кой е Александър Ангелов? И откъде има милиарди?
  • 3 Няма къща в Барцелона, няма чаве

    16 43 Отговор
    Боко и Каскета казаха, че няма да си ходят, така че какви са тия анализи ? А щом Боко казва значи е истина ! И шкафа е празен и каскета е празен !
  • 4 СВЕТИ БОЙКО-ПОБЕДОНОСЕЦ, ДА СЕ СВЕТИ ..

    25 82 Отговор
    ИМЕТО МУ ДА БЪДЕ ВОЛЯТА МУ!
    ВЕЛИК СИ БОЙКО НАИСТИНА ВЕЛИК!
    ВЕЛИК ДЪРЖАВНИК, РОДОЛЮБЕЦ БЪЛГАРИН И ИСТИНСКИ МЪЖ!
    ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА ТИ ДАВА И ОЩЕ...5 МАНДАТА!
    МАЧКАЙ БЕЗМИЛОСТНО ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЧНА ЧУМА, ... ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЕВРОПА И СВЕТА СМЕ С ТЕБ!!!!
    НИКОЙ НЕ Е НАД ЗАКОНА!!!

    Коментиран от #61

  • 5 РЪМПЕЗИ

    9 47 Отговор
    САМО БОРИСЛАВА ЙОВЧЕВА МОЖЕ ДА Е БЪДЕЩИЯТ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ....АЗ И БОРИСОВ ЦЯЛА НОЩ НЕ СМЕ СПАЛИ ДА ИЗМИСЛИМ ВАРИАНТ ТОВА ДА СТАНЕ...НЕ СЕ ЧУДЕТЕ..В НАШАТА ДЪРЖАВА ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО..НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ...
  • 6 НИЕ НАРОДЪТ

    75 19 Отговор
    Хора,България трябва да бъде правова държава а не мутро-феодално владение.Сега или никога !Трябва да си извоюваме Държавата обратно от мутрите.

    Коментиран от #16

  • 7 Актуална Антена

    38 14 Отговор
    Бойко много добре знае че е предпоследна политическа сила. Не го лъжете.
  • 8 Ю Кортес

    30 11 Отговор
    Герб да махат Борисов докато пак не е избягал.Един макрон да беше до сега да ги е наврял в канала.
  • 9 Божков

    13 18 Отговор
    Ей, не губете енергия. #бъдетесмели и тръгвайте, че са само стотина там
  • 10 АНАРХИЯ

    8 49 Отговор

    До коментар #1 от "БСП за България и Радев":

    ЗАБРАНА, ЛИНЧ,ГАВРИ,УНИЖЕНИЯ И ОБЩИ ГРОБОВЕ ЗА АНТИ-БЪЛГАРСКАТА, ТЕРОРИСТИЧНА, АЙДУШКА И ПОДЧОВЕШКА ПОЗИТСНО-САРАЙСКА СЕКТА!
    ЗА НАЦИОНАЛНА ИЗМЯНА И ПРЕДАТЕЛСТВО КЪМ БЪЛГАРИЯ И ОПИТ ЗА МЕТЕЖ ОТ МОСКОВСКИЯТ ЕБ"АЛ*НИК - ФАТМАКА,.. ПРИСЪДАТА Е САМО ЕДНА: ПУБЛИЧЕН РАЗТРЕЛ

    Коментиран от #54

  • 11 Пацо

    38 7 Отговор
    Протестите няма да спрат защото знаят че Боко пак ще избяга

    Коментиран от #35

  • 12 Читател

    27 27 Отговор
    Добре е,че от читателите на ФАКТИ не зависи нищо.Те са 80% фенове на мутрата-крадец Борисов.Да,времето ви изтече,Дбили

    Коментиран от #34

  • 13 Тук

    32 7 Отговор
    С експертно правителство, за да изкарат всички кирливи ризи на управляващите , с изчистване на политиката от всичко, свързано с ДС и оставка на Каскета. Да не забравяме, че така наречената" опозиция" също много е нагазила в ла@ната.
  • 14 Иван

    15 53 Отговор
    Дано Борисов да е вечният премиер на България и Гешев да е вечният главен прокурор на България. Борисов и Гешев да са живи и здрави

    Коментиран от #55

  • 15 Дедо Пенс

    40 14 Отговор
    Ясно е ,че ТОЙ си отива ! Затова на следващите избори задължително гласувайте, независимо за кого !!! Само за ГЕРБ и ДПС -НЕ !!!

    Коментиран от #38

  • 16 Еми викайте мощно:

    17 40 Отговор

    До коментар #6 от "НИЕ НАРОДЪТ":

    ФАТМАКОООО..КУ*ВООООО, СЪД ЗА АЛИ БАБА ДУБАЙСКИ, МУСТАКАТИЯ ЦИГАНИН-БЕЛГРАДСКИ, ИМПЕКСА ТРА'ВЕСТ'ИТА, ГАЛЕВИ, И ТЕ ТАКА 😂
  • 17 Кметот

    36 13 Отговор
    За сетен път се убеждавам.че простият народ си иска Борисов да го еве с 200.Те живеят като скотове и са свикнали да ги мачкат-роби на ГЕРП.
  • 18 мечо

    11 41 Отговор
    борисов и да се отегли щте има четварти мандат на есен при изборите хората го харесват тои не пада под 40 процента на хората да го исбират

    Коментиран от #56

  • 19 12121221

    43 4 Отговор
    ПИСНА МИ от тикви, калинки, прасета, тъпи п-тки и всякаква гмеч!!!
  • 20 Кой си ти та се определяш като народа

    20 5 Отговор

    До коментар #1 от "БСП за България и Радев":

    Хаха ти си малоумник.Прочети какво си написал и ако може да мине през кухата ти глава и да осъзнаеш какво си написах-има надежда за теб.Бил си народа и да ти се дава ти да решаваш ама не чрез избори ,защото гласуват 33% от народа и винаги ГЕРБ в печелили.Ами нали сте народа?Колко процента сте вие та вие ще определяте от името на народа и то по-голямата част сме не гласуващите,които не припознаване никой?
  • 21 цецо цецов

    23 2 Отговор
    Не забравяйте РЕШИТЕЛНАТА НАМЕСА на мишо професорчето в крайния процес на изборите.
  • 22 Анализаторр

    15 1 Отговор
    Върховенство на закона иначе няма грандове. Веднага да се признае, че Баце спазва законите. Какви са тия къщи, бикини, чекмеджета и дронове. Ако няма грандове зимата и великият дух на Винету не мож на спаси от гладът.
  • 23 Някой си

    14 1 Отговор
    Ей платени подлоги, затваряйте си човките!
    Колко ти платиха за този пост?
    Ти не си народа!
    Друго искаме!
  • 24 Циганин

    16 3 Отговор
    Мнение: ★Ясно е като бял ден: Борисов си отива.★
    Борисов: я ми подръж бирата .....
  • 25 Бойко Борисов

    3 7 Отговор
    Дойче Веле ..... тези ще им ходим на гости скоро
  • 26 no name no face no number

    24 4 Отговор
    Стига глупости СДС БСП НДСВ ДСВ ДА България, Възраждане Герб, Патриоти и други подобни НЯМАТ ШАНС.Хората и аз искат СМЯНА НА СИСТЕМАТА
  • 27 КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ

    13 8 Отговор
    "Нова Конституция" е дъвка за наивници...

    ГРАЖДАНСКОТО НЕПОДЧИНЕНИЕ е ЛЕГИТИМНО!
    Борисов и Гешев са НЕ ЛЕГИТИМНИ!
    ОСТАВКА и ЗАТВОР!

    Гражданското неподчинение е легитимно!
    Защото Борисов и Гешев са избрани от не легитимно Народно събрание.


    Народните представители са не легитимни!
    2 670 преференции не са повече от 20 986 , нали?
    Избрани са в нарушение на Върховния закон, Конституцията на РБ,
    като партийните централи, чрез "избираемите места"/праг на преференциите са си присвоили народния суверенитет!
    Чл. 1.
    (1) България е република с парламентарно управление.
    (2) Цялата държавна власт произтича от народа...
    (3) Никоя част от народа, ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ или друга организация, държавна институция или отделна личност
    НЕ МОЖЕ ДА СИ ПРИСВОЯВА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА НАРОДНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ.

    Чрез "избираемите места", партийните гаулайтери са си присвоили суверенитета на симпатизантите на партиите!
    2 670 преференции не са повече от 20 986 , нали?

    Нещо повече!
    Чрез "авантажа" за водачите на листи, с гласовете на не отбелязалите преференции
    груба се нарушава Конституцията
    Чл. 6.
    (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ...привилегии, основани на ...лично и обществено положение .

    Особено грубо е нарушението при независимите кандидати на същия

    Чл. 6.
    (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на
    ... убеждения, политическа принадлежност.
  • 28 хонораров

    5 17 Отговор
    редиците ни оредяха, къде сте бе протестъри, останахме само стимулираните ......

    Коментиран от #36

  • 29 КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ

    8 3 Отговор
    Нарушението е маскирано зад еднаквия % праг на преференциите.
    Но едно е 4% от 10 000, друго е 4% от 1 000 000, нали?
    Затова всички независими кандидати на евроизборите имаха повече преференции, примерно от 2 670-те преференции на евродепутат от БСП,
    но дори и Иванчева с 30 310 преференции не стана евродепутат!

    ГРАЖДАНСКОТО НЕПОДЧИНЕНИЕ е ЛЕГИТИМНО!

    Защото Борисов и Гешев, и цялата държавна власт, произтича от не легитимно Народно събрание.
    "Народните" представители са не легитимни "бутончета за гласуване" на партокрацията, а не на симпатизантите на партиите!

    Затова!
    30 години стигат!
    Искаме демократични избори!

    С възможност за електронно, машинно и по пощата гласуване!
    С активна регистрация! Без над милион фалшиви гласоподаватели в избирателните списъци!
    Без праг на преференциите/"избираеми места"/!
    Без авантаж са водачите/които обикновено са кремълски петоколоници/ на листите,
    с гласовете на не отбелязалите преференции!

    „И ще познаете истината,
    и истината ще ви направи свободни.”
    (Иоан 8:32).

    Протести да, но...
    Без демократични избори, ще получаваме "още веднъж от същото...
    Вече 30 години "магията" е в Прагът на преференциите/"избираемите места"!

    Да, България външно привидно се променя, но...

    България продължава да затъва на дъното на ЕС по всичко!
    С най-ниски заплати и пенсии!
    С най-лошо здравеопазване!
    С най-голяма корупция!
    С липса на правосъдие!
    С...безнаказано "сладко спинкащ" премиер с пачки и кюлчета, н
  • 30 КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ

    9 2 Отговор
    С...безнаказано "сладко спинкащ" премиер с пачки и кюлчета, неизвестно от кого и неизвестно за кого...

    Защото изборите не са демократични!
    Защото депутатите не са народни представители, а бутончета за гласуване на партокрацията.

    ГРАЖДАНСКОТО НЕПОДЧИНЕНИЕ е ЛЕГИТИМНО!
    30 години стигат!
    Искаме демократични избори, както на Запад!
    Не искаме диктатура, зад фалшивата маска на евроатлантизма!

    Борисов и Гешев са конституционно НЕ ЛЕГИТИМНИ!
    ОСТАВКА и ЗАТВОР!

    Копирай и разпространявай между леви и десни нормални българи!
  • 31 Кой68

    6 4 Отговор
    Остава твърдия електорат........Ще трябва обединение/коалиция за нов кабинет.Във всички случаи без ДПС няма как/ромите гласуват за ДПС/.Мирише ми на Белгия-2 год.без кабинет.....Ще цъфнем още повече.
  • 32 АБЕ

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "БСП за България и Радев":

    ТИ. МАЙ ИМАШ ТЕМПЕРАТУРА
  • 33 От Банкя съм

    16 3 Отговор
    За всичко е виновен дедо му комуниста на оня малкия. Ако на времето ма беше пуснал да уча у Хага или у Барцелоната сега немаше да са занимаваме с глупости. А то ко стана? Марширувах на манифестацията под радиацията и сега много ми личи.
  • 34 ОТДАВНА НЕ САМ

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Читател":

    ФЕН НА НИЩО В БЪЛГАРИЯ. ..САМО СИ ЧЕШЕМ ЕЗИЦИТЕ ПО ФОРУМИТЕ. .
  • 35 Хаджи Хаджи Българин

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "Пацо":

    Опасното е да не се върне на бял кон! Той ББ подкупи и опозицията! Да чувате силен вой от там? Нинова е легнала по гръб , като спестовна касичка! Дано не се повтаря сценария 2013 година! Пази Боже!

    Коментиран от #57

  • 36 Някъде

    8 2 Отговор

    До коментар #28 от "хонораров":

    Името ти ми звучи като Харизанов
  • 37 Ели Оригинал

    16 3 Отговор
    САЩ им вляха малко реалност.

    Споко, ще си ходят!

    Господ да пази хората на площада, в цял свят българите протестират!
    Дано полицаите не защитят крадливата хунта и престъпните им шефове, те са част от народа.

    Българи не се предавайте, в Израел действащ премиер е подсъдим за подкупи и злоупотреба с власт, в Румъния също вкараха министри в затвора, в САЩ Байдън е обвинен в корупция и ще дава отчет пред Конгреса.

    А тук една мутра се подиграва с народ на 1300 г.
    Поклон, не се предавайте!
  • 38 Сделано в СССР

    6 12 Отговор

    До коментар #15 от "Дедо Пенс":

    За кого да гласуваме ? За руските партии БСП, АБВ, Възраждане ?! България се управлява от руската мафия чрез Д(п)С и съветската ни прокуратура. Агент Сава е техен представител. Няма значение дали ще са БСП или Б отбора ГЕРБ .
  • 39 Център дясно

    6 6 Отговор
    Не е толкова сложно. Оставка, избори. Хората се обединяват около партиите които не са бии в 30 годишното статукво. Политиците които са извън статуквото се коалират. Има мнозинство. Правят се конституционни промени. Обличат се в закони всички искания на гражданите. Най добре е да се вземе направо немския модел за всичко, а не да откриваме топлата вода вече 30 г.
  • 40 Кристиян Вигенин

    8 11 Отговор
    Добре е Боко Тиквата да си ходи.Но кой е алтернативата на полуграмотният мутрафон.Коя е политическата сила,която ще осъществи промяната.Трябва да сте много наивни,за да смятате,че тези които подскачат по площадите и тези,които се изживяват като "опозиция" са правилните хора.Не,не са.Това са същите корумпирани боклуци,които огладняха през 10-те години на Борисов и се възползват от недоволството на хората,за да се намърдат на софрата.
  • 41 Ели Оригинал

    15 5 Отговор
    Доц. Минчо Христов и Стела Банкова - ето Ви алтернатива, хората дойдоха бедни във властта, и я напуснаха бедни.
    На тях дължим невъвеждане на такса електромер, и не само.

    Четете стенограмите от НС, и вижте кой за какво е лобирал.
    Не ни вменявайте, че ХУНТАТА няма алтернатива.
    Има, има!
    Доказано читави хора!

    Коментиран от #45

  • 42 Георги Николов

    11 8 Отговор
    пучове не! Няма да направим кефа на Черепа , на Радев и на останалите мародери ,мутри ,олигарси и ченгета.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ели Реплика

    3 2 Отговор
    Ко.....Не!!!!!
  • 45 Кристиян Вигенин

    7 9 Отговор

    До коментар #41 от "Ели Оригинал":

    И Жан Виденов дойде беден и си тръгна беден,но направи куп поразии.Черепа много добре се разбираше с ХУНТАТА.
  • 46 Гражданин

    5 3 Отговор
    Искам да не плащам данъци ,а сега - облечете ме в закон !
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ели Реплика

    6 6 Отговор
    Искаме... Нино.. ва, Фигура... нта, Йонче... ва габонче, Сер.... гей, Дуу бай, сър... бино, един армен, един "адвокат" и двама други!!!!
  • 51 ЯСНОВИДЕЦ

    11 13 Отговор
    ВИЖДАМ Б. БОРИСОВ СЪС 184 ДЕПУТАТИ ПРИ НОВИ ИЗБОРИ.
  • 52 Пешо

    8 4 Отговор
    В руския сайт освен глупости нищо смислено не се пише. Те от КГБ и ДС толкова си могат.
  • 53 Робер

    12 6 Отговор
    Към каскета забравихте да сложите и Цацата!Всичко започна от него,а сега се крие,като шумкар от стражар!Да си заминава и той със спестените милиони от КТБ!
  • 54 АБСОЛЮТНО ВЯРНО

    8 5 Отговор

    До коментар #10 от "АНАРХИЯ":

    НО СЕ ОТНАСЯ ЗА УБИЕЦА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ!!!
  • 55 ХА ХА ХА

    11 4 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    БОРИСОВ И ГЕШЕФ И ДВАМАТА В ПАНДИЗА! И КРЕМЧЕ ЩЕ ИМ КУПИМ, И ЧЕРЕП ЩЕ ИМ ПРАТИМ ..ХА ХА ХА!!!
  • 56 .......

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "мечо":

    Човече, как само прекрасно илюстрираш нивото на грамотност и интелект на гербаджиите: отегли - щте - тои - го исбират... Досущ като своя водач и кумир Бойко Борисов.
  • 57 Пенсионер 200

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "Хаджи Хаджи Българин":

    ТОЙ МОЖЕ ДА СЕ ВЪРНЕ САМО НА БЯЛА КАМИЛА И НЕ ЗАЩОТО Е УМЕН ИЛИ МЪДЪР, А ЗАЩОТО СИ Е ОТГЛЕДАЛ НЕМОЩНА
    И ДЕБИЛНА ОПОЗИЦИЯ. НАЙ - ВЕРНИТЕ МУ ПОДДЪРЖНИЦИ СА НИНОВА И ДЪРВЕНОТО КАРАДАЙЪ.
  • 58 Дойче веле

    5 3 Отговор
    Слуги на мафията.Ай си...ер бе подли твари
  • 59 Царят е гол

    2 4 Отговор
    Нарочно бавят оставките, за да може да направят потоп след себе си. Аутодафе. Но по-добре така, отколкото още 30 г. да ни смучат кръвта.
  • 60 Лили

    3 3 Отговор
    Това че Борисов си отива го слушаме вече 10 години , истината е че нямаме толкова силен политик. В България силните не ги обичат завиждат им
  • 61 Полудели

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "СВЕТИ БОЙКО-ПОБЕДОНОСЕЦ, ДА СЕ СВЕТИ ..":

    Толкова са зависими от Бойко,те ще загубят всичко,работа ,бизнес поръчки ,направо полудяха,горките Гербаджии,те никога не са били десни, като нас костовистите старите седесари,те бяха седесари като бат Петьо, много близки до ДС и доносници, Георги Марков,Коритаров,тома Биков(шайката) ,Кошлуков,те всички подкрепят,каскета,корупцията,от която живеят,те са новите комунисти наричат се Герб!
  • 62 плевен

    2 1 Отговор
    Това, за промяна на Конституцията вече го чухме от Божков. За вкарването му в политиката- също. Призива на DW, да се смете с метлата каквото се намери по ъглите- и то не е от вчера. Дайте нещо ново!
  • 63 Омерзен

    0 0 Отговор
    Българи, заслужаваме ли този изявен представител на интелектуалността на българската нация, който на всички форуми на които представя България се нуждае от преводач, който за всички тези години във властта не успя да усвои поне един чужд език, но декларира, че той е прост и тъй като и ние сме прости, го търпим? Докога?

    Коментиран от #68

  • 64 Кризата е в съзнанието

    0 1 Отговор
    необходима е революция, но не революция, ос­нована на дадена идея. Такава революция е продължение на идея­та и не представлява промяна. Революциите, основани на идеи, водят до кръвопролития, разрушения, хаос. Не можете да създа­дете ред в хаоса, не можете съзнателно да причините хаос и да се надявате, че от него ще успеете да създадете ред. Вие не сте от богоизбраните, които могат да създават ред от безредие­то. Този начин на мислене на хора, които искат да предизвикат колкото се може повече объркване, за да създадат ред, е непра­вилен. От момента, в който дойдат на власт, те решават, че знаят начините за постигане на ред. Виждайки катастрофата -непрекъснатите войни, вечния конфликт между класите, между хората, ужасното икономическо и социално неравенство, липса­та на равни възможности за онези, които могат и са талантли­ви, неравенството между хората, които са необикновено щастливи и безметежни, и онези, които живеят в омраза, конфликти и мизерия, виждайки всичко това, ние разбираме, че е необходима революция, дълбока промяна.
  • 65 Мамата

    1 1 Отговор
    ВЕДНАГА-ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ-НОВА КОНСТИТУЦИЯ-С НОВ БАРДАК И НОВИ КУ.Р.ВИ
  • 66 Ново

    1 0 Отговор
    Освен на тримата глупаци и на радев и бсп и протистираците Главлите им са пълни с бръмбари /щом 1 000човека може дасвали правителство гласували те за герб над 1 000 000 какво ще правят ще ви ръкопляскат/ ще ви отнесем като бръмбар сламка
  • 67 Инженер Стрезов

    1 0 Отговор
    Aлoo oтрoвнитe , квo бeшe ..... тръгнeтe cи c дoбрo. Щe плaшитe хoрaтa , a инaчe Щaбa ви плaшeл . Тримaтa нeприятници , cтeгнeтe cи куфaритe и прaвo при гурутo ви Чeрeпухин , aкo нe при мaлкoтo Чeрeпчe - фaтмaкa c юмручeтo. Рoт Фрoнт , Вeнceрeмoc: Ceрeмoc ,ceрeмoc ....... Зaкривaйтe циркa и cи прибирaйтe гьoбeлcoвия кaмиoн плaтфoрмa. Пуcкaйтe cи Икeбaнaтa и cи вaдeтe курушницитe oт нoca. Хaйдe бe .Щe ми рaзвaлятe пoчивкaтa нa гръцкoтo чeрнoмoриe.........
  • 68 Теньо Тракториста

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Омерзен":

    бе той Славчо чалгаря не можа да научи английски ,ти за Бойко си се затъжил . Тръмп и Болсонаро по колко езика знаят и даже правят по-големи смешки от Борисов.