Last news in Fakti

4 Август, 2020 20:21 2 724 7

Северна Македония вече има нов парламент

  • северна македония-
  • стево пендаровски-
  • зоран заев-
  • вмро-дпмне

По конституция президентът Стево Пендаровски трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на лидер, който успее да събере подкрепата на най-малко 61 депутати

Северна Македония вече има нов парламент - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новоизбраният парламент на Република Северна Македония беше конституиран днес след извънредните избори на 15 юли.

В ход са вече официално преговорите за съставяне на правителство. То ще трябва да е коалиционно, тъй като нито една от двете най-големи партии - Социалдемократическият съюз и ВМРО-ДПМНЕ, не успя да спечели самостоятелно мнозинство. Новото правителство ще е или коалиция на една от двете с Демократичния съюз за интеграция с лидер Али Ахмети, или широка коалиция, или кабинет на малцинството.

По конституция президентът Стево Пендаровски трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на лидер, който успее да събере подкрепата на най-малко 61 депутати.

Зоран Заев - лидерът на социалдемократите, които имат 46 депутати - най-много от всички формации - изрази днес увереност, че ще е готов с парламентарно мнозинство до 10-15 дни и че той ще може да изкара целия 4-годишен мандат.

Заев заяви още, че няма да се коалира с антиевропейски партии, а лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отхвърля варианта широка коалиция.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 тхйт

    4 0 Отговор
    И те затъват като нас...

    Коментиран от #3

  • 3 Че Го Барат сополив

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "тхйт":

    Оооо..затънали са и повече даже. Сега са потеглили с 200 право срещу слънцето, яхнали албанския орел..и нищо чудно утре да осъмнат като ''Източна Албания''..ама хак да им е.Днес бях във Скопие ....ми останах с впечатлението че съм някъде в Албания, само албански знамена се веят по улиците и площадите.Сега е време да ревизираме договора, да си приберем паспортите и да им бием шута на тия мизерници...Хахахахаха...пък албанците бързо ще ги вкарат в правия път...ще забравят и Яне, и Даме, като стане албанския официален език( то май че вече е станал ) Айде, хаирлия да им е на доблестните воини на Александър, ооопс, грешка-лапсус..на доблестните воини на Скендер бег
  • 4 Друговремец

    2 4 Отговор
    Хубава страна са, с хубави хора,независимо от националността.

    Коментиран от #6

  • 5 Христо Илиев

    1 3 Отговор
    С промити мозъци са и... не са виновни /скоро там официално ще се говори Албански!! /
  • 6 Бг Туриста

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Друговремец":

    За Албанияли говориш...дааа , имат страхотен туризъм...
  • 7 AdiBas

    0 0 Отговор
    Това Северна Македония какво е? Ааа, да, това са онези, дето са пили сръбска отвара и са им мили устите с албанско мляко 😀
Новини по държави: