13 Август, 2020 18:00 5 179 19

Великобритания: небивал икономически срив

  • великобритания-
  • брекзит-
  • икономика-
  • пандемия-
  • борис джонсън

В резултат от пандемията и от Брекзита стопанството на Острова се е свило с над 20%

Великобритания: небивал икономически срив - 1
Снимка: shutterstock

Великобритания преживява икономически срив, какъвто не познава от 100 години. В резултат от пандемията и от Брекзита стопанството на Острова се е свило с над 20%.

 

От април до юни брутният вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралство спадна с 20,4 процента в сравнение с първото тримесечие, съобщи Националната статистическа служба. И понеже още предишното тримесечие британската икономика беше с отрицателен ръст, огласените нови данни означават, че страната вече официално се намира в рецесия.

Най-големият срив от 100 години насам

Особено тежък удар понесе икономиката на Острова през април, когато в страната бяха наложени строги ограничения във връзка с пандемията. Общо за второто тримесечие на годината британската икономика отбелязва тъжен рекорд: свила се е с 1/5. В нито една друга индустриална държава не е регистриран такъв тежък срив. За сравнение: през същия период германската икономика е спаднала с 10,1 процента, тоест – справила се е два пъти по-добре от стопанството в Обединеното кралство.

Пандемията от коронавирус засегна Великобритания особено тежко: по данни на университета „Джонс Хопкинс“, дотук на Острова са регистрирани над 313 хиляди случая на заразени с коронавирус, а жертвите са 46 611. След първоначалните си колебливи действия, правителството на премиера Борис Джонсън наложи строги ограничения, които парализираха цели отрасли от икономиката.

„Великобритания плаща висока цена, тъй като британското правителство първоначално не реагира адекватно на кризата“, казва за ДВ Холгер Шмидинг, главен икономист на банка „Баренберг". Макар и късно, властите все пак предприеха мерки срещу пандемията, а в резултат от това британската икономика има добри шансове за възстановяване през третото тримесечие на тази година, допълва икономистът.

На обратното мнение и Сюрън Тиру от Британската търговска палата. Според него, изгледите за бързо възстановяване на конюнктурата са малки, тъй като сегашното увеличение на производството може отново да затихне през следващите месеци.

Вече има признаци, че с отпадането на противоепидемичните мерки британската икономика, която е шеста по сила в света, отново ще тръгне нагоре. Но като цяло годината ще приключи на минус: Националната банка прогнозира отрицателен икономически ръст от 9,5 процента за 2020. През последните 100 години страната не познава такъв тежък срив. Обаче за догодина Bank of England очаква ръст на БВП от 9 процента.

Кризата оставя дълбоки среди и на британския трудов пазар: от април до юни броят на безработните се е увеличил с 220 хиляди. От финансовата криза през 2009 година насам това е най-тежкият удар върху пазара на работната сила.

Ако бяха останали в ЕС щеше да е по-добре

Според оценката на Шмидинг от банка „Баренберг", Брекзитът също е допринесъл за икономическия срив. „През последните повече от 3 години Брекзит тегли британската икономика надолу, което си личи по спадналите обеми на сделките и инвестициите“, твърди германският икономист. Но в сравнение с пандемията, напускането на ЕС нанася по-малко щети на стопанството в Обединеното кралство, казва икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 qwe

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ю Кортес":

    Така ли ти писа Инкасото да тропкаш с копитца а? Само леко с клавиатурата, че едва ли ще ти отпусне служебна
  • 4 Тъпи Англичани

    7 10 Отговор
    Тъпи Англчани
  • 5 Боеко

    18 2 Отговор
    Спокойно!Тук търсим Англичане да копат картоди,търсим и вишисти за чобани.Арабите се избиват агнешко да купуват!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бараш

    15 5 Отговор
    Като гласуват за изтрещяли политици,какво да очакват?Усещането ,че са колонизатори и владетели на света малко по-малко започва да остава без съдържание!
  • 8 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ю Кортес":

    Така е ! Но не само от там си дойдоха поради същата причина.
  • 9 Ееее

    14 2 Отговор
    Погледнете каква рецесия се задава в Бг-то първо и тогава коментирайте Англия.

    Коментиран от #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Аноним

    4 4 Отговор
    В другите държави не идва такава а двойна
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Странджата

    4 1 Отговор
    Ах горката стара Англия,навсякъде хората и държавите просперират само братушките на Jerry-ушките икономически се сриват.Хайде другите дайте нещо на "бедната" старица и бойко не се стискай твоите ги видяха цял свят като не ги пазиш като нормален в сейф или банка и няма как да изклинчиш.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Антимилиционер

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ееее":

    Ние сме свикнали на мизерия,а те не са. За тях е много по-тежко.
  • 16 Blackthorn

    5 4 Отговор
    Това е само временно - те се сриват с 20%, американците с 30 и няколко, ама ще видите като лупне европа и се срине до 0 ко стаа. Не са глупави британците. Дори да не ми вярвате, ще се убедите, когато денят настъпи.
  • 17 ира

    9 4 Отговор
    Тази държава е оцеляла победоносно столетия. Не мисля че ще бъде сломена и сега. Въпреки че, без европейските чиновници, слънцето и въздуха, не зная как се живее!
  • 18 Няма къща в Барцелона

    6 3 Отговор
    Дойчовците газ пикаят, че изтърваха ангпичание.
  • 19 Гост

    5 0 Отговор
    А англичаните се съсредоточават върху борбата с въображаеми руски шпиони,вместо да умуват как да си вдигнат икономическите показателите.
Новини по държави: